Het rechts-conservatisme in Nederland moet volwassen worden om echt door te kunnen breken

Het ‘rechtse’ geluid is in Nederland al een tijdje aan het doorbreken, maar toch lijkt het vaak nog alsof het niet echt van de grond kan komen. Het rechts-conservatisme, dat voor een deel wordt vertegenwoordigd door de VVD en het CDA, wordt nu vooral vertaald door de PVV en Forum voor Democratie. Toch blijven deze partijen vaak hangen in een sfeer van ‘oneliners’ en grappige sketches in de Tweede Kamer. Een leuke show, maar daar blijft het dan ook wel bij. Het is tijd om volwassen te worden.

Waar heb ik het dan over? Natuurlijk, Forum voor Democratie staat in de peilingen als tweede partij van het land, maar kampt ook intern met groeipijnen en dat kan je zien. De voorman Thierry Baudet kan een goede show opvoeren en heeft genoeg boeken geschreven om te laten zien dat hij ook weet waar hij het over heeft. Wat ik wel jammer vind, is dat de manier van debatteren van Baudet sinds zijn intrede in de Tweede Kamer, veranderd is. Leuke grapjes, hard geroep, een bonte actie hier en daar om de lachers aan zich te binden.

Een goede showman, maar als je kijkt naar andere rechts-conservatieve krachten in Europa, zijn er genoeg andere voorbeelden die je kan gebruiken om aan te tonen dat deze ‘puberale’ versie van het rechts-conservatisme wel zijn langste tijd heeft gehad. Na zo lange tijd van verongelijkt doen en met vingertjes wijzen is het wel zo een beetje klaar. Voor de rechts-conservatieve beweging is het voor de lange termijn nodig om volwassen te worden en serieus over te komen. Je kan grappig en rebels overkomen, zonder gelijk te vervallen in simpele oneliners, gezwaai en boe-geroep vanaf de zijlijn.

Thierry Baudet leek voor mij eens zo een persoon te zijn in de politiek, naast het feit dat hij als persoon gewoon een goed mens is, die het rechtse intellectuele gedachtegoed de Tweede Kamer binnen zou loodsen. Dat leek in het begin nog wel zo te zijn en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer werd door Baudet bekroond met de titel ‘Het Team met het Hoogste Gemiddelde IQ’. Prachtig allemaal, maar die claim wordt nogal teniet gedaan als daarna Facebookberichten verschijnen die wars zijn van diepgang en nog net niet drie uitroeptekens missen. Misschien moet de weg nog een beetje gevonden worden, maar het argument ‘het creëert aandacht en zo kunnen we groeien’ geldt al lang niet meer. Wees het goede en redelijke alternatief. Men wil je niet zien als premier als je overkomt iemand die niet kan leiden, consensus kan zoeken, of over zijn eigen schaduw heen kan stappen. Baudet laat gelukkig nog vaak genoeg zien in talkshows of interviews dat die respectvol en rustig kan zijn en die kant moet hij dan ook meer op. Je hoeft je ‘outsider-status’ niet te verliezen als je respectvol en intellectueel overkomt.

Neem een voorbeeld aan de Oostenrijkse bondskanselier, Sebastian Kurz. Begin dertig, leider van de conservatieve partij ÖVP en ook nog eens politiek leider van het land. Een jonge intelligente vent die stevig over kan komen zonder te vervallen in simpele uitspraken en oneliners en ook nog eens serieus genomen wordt. Je kan een conservatieve boodschap uitdragen en tegelijkertijd niet vallen in boos middelmatigheid. In Nederland heb je Theo Hiddema die heel grappig en serieus kan overkomen, maar toch met vakkennis en intelligentie over onderwerpen kan praten. Intellectueel common sense in de dop. Annabel Nanninga, de partijleider van Forum voor Democratie in Amsterdam, is ook veranderd in een serieus rechts alternatief, samen met CDA Amsterdam leider Diederik Boomsma, een ander voorbeeld van conservatieve diepgang in de Amsterdamse politiek. Het kán dus wel. Hard zijn, maar met respect. Een lichtend voorbeeld voor rechts-conservatieve welgemanierdheid.

Een ander goed voorbeeld is de conservatieve politicus Jacob-Rees Mogg in het Verenigd Koninkrijk. Een welbespraakte en intelligente man. Een goede vader en iemand die respect afdwingt in het debat. Niet door mensen of instituties belachelijk te maken, maar door met common sense en diepgang het debat aan te gaan. Vriend en vijand hebben veel respect voor ‘The Mogg’ en dat komt ervan als je niet vervalt in politieke pesterijen en oneliners. Dan komt het respect vanzelf, wordt je serieus genomen en haal je mensen ook nog over om zich aan te sluiten bij je gedachtegoed. Dat hebben we in Nederland ook nodig, de tijd van de ‘Conservatieve Puberale Rebellen’ is voorbij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Heinz

  Het is de domheid en de middelmatigheid dat het rechts conservatisme domineert. De one liners en de tackles op Rutte, Ollongren en Pechtold voeren het bewijs.

 2. Ernst Quispel

  Baudet kan niet de diepgang laten zien die hij niet bezit.

  1. lugar

   @Ernst: Komt eraan knul, FVD is pas een jaar bezig en dagelijks tientallen berichten zoals deze. Nieuwe leden blijven toestromen. De mensen in Nederland beginnen te zien dat CDA en VVD alleen goed voor zichzelf zorgen – niet voor Nederland.

   Ik ben nog nooit lid geweest van een politieke partij. Nu wel van FVD. Ben echt van plan mij straks bij de verkiezing provinciale staten in te zetten voor een glorieus FvD succes. Lange neus naar Buma.

   1. JubbeFeenstra

    Ik was wel lid, nummer onder de 5000, maar heb mij afgemeld.
    Waarom? Omdat niet Baudet maar anderen de dienst uitmaken en dat heb ik ervaren bij selectie voor Provinciale Staten.Dat was wel zo’n beetje het slechtste wat ik in mijn ruim 7 decennia omspannend leven heb ervaren. Ook anderen knapten daar op af en liepen weg. Geen idee waar ze mee bezig zijn. Resultaat zal zijn dat ze niet genoeg mensen hebben voor de lijst. Je hoort er ook niets over. De opleiding had allang moeten beginnen anders heb je de kieslijst niet op orde.
    Als FvD de verkiezing Provinciale Staten verknald, dan komen er niet genoeg mensen in de Eerste kamer. Juist daar moet je een flinke vinger in de pap hebben.

 3. Ni28

  Het is niet gemakkelijk voor rechts om wortels te schieten in een verlinkste bodem waar elke andersdenkende zich meteen schuldig voelt door decennia lange linkse indoctrinatie. Linkse dogma’s zijn de barricades op straat. Oorspronkelijk rechtse partijen zijn links gedraaid om mee te mogen doen zonder dat zij uitgescholden worden voor racisten en fascisten. Dat roept meteen om het ontstaan van nieuwe partijen die het ontstane gat moeten invullen maar het niet makkelijk krijgen door de boven genoemde redenen. Burgers zijn al bang om voor hun eigen mening voor zover zij die nog hebben op te komen, bang om weggehoond te worden en dus knikken zij liever ja en lopen in pas net als in elke dictatuur gebeurt. Democratisch Nederland huisvest een verborgen dictatuur in zich.

  1. Ernst Quispel

   Ach, ik begrijp dat het gekwakkel van conservatief rechts de schuld is ban links.

   ):

   1. Ernst Quispel

    ban = van

 4. Guus Geluk

  Baudet is te licht voor de politiek en bezit niet de kunde om efficiënt een partij te leiden.

  1. sonar

   De politieke kenners die kunnen we wel op deze site,zoals Guus,kwippelmans ,Beukenoot ,Fritsje de vlechter,EU sok,aapje Kong,die plempen zoveel onzin hier op DDS ,omdat zij denken dat zij overal verstand van hebben.
   Maar dat is nu juist wat zij missen ,de goede hersencellen.

   1. Guus Geluk

    Sonart: “die plempen zoveel onzin hier op DDS ,omdat zij denken dat zij overal verstand van hebben.”

    Welnee. Ik doe het voor m’n plezier: niet omdat ik denk overal verstand van te hebben.

 5. Holland

  Eens met de strekking van het artikel van Lars. Het geldt trouwens niet alleen voor Baudet, maar ook voor Wilders. Met gestrekt been er in mag, maar met respect en meer diepgang en geen achterlijke voorstellen als kopvoddentax.

  1. Guus Geluk

   Met de kanttekening dat Baudet geen diepgang bezit en Wilders wel. Laatstgenoemde heeft zich echter in een politiek isolement gebracht, juist veroorzaakt door rare uitspraken wls de “kopvoddentax”.

   1. Frits Jansen

    Ht is al vaker gezegd dat Wilders een briljante cabaretier is: velen verfoeien zijn uitspraak over die “kopvoddentax”, maar we praten er nog steeds over, al was het nooit een reëel politiek voorstel.

    Ach, het schijnt dat acteurs ongeacht hun politieke richting(!) nog steeds oefenen op de toespraken van Adolf H., meesterstukjes van retoriek.

    1. Guus Geluk

     Frits klessebest: “Ach, het schijnt dat acteurs ongeacht hun politieke richting(!) nog steeds oefenen op de toespraken van Adolf H., meesterstukjes van retoriek.”

     Heeft ge daar een bron van?

  2. NoDoubt

   Is dit wat jij wil?
   https://www.youtube.com/watch?v=b2nlIfn8tNA
   Als dat zo is dan heeft democratie en emancipatie geen nut meer. Het gevolg Sharia en elke Keffir (zoals jij en ik) verliezen alle stemrecht en worden ondergeschikt. Er zijn al meer no go zones in Europa dan je denkt. 1 januari 2016 al 900 no go zones. Dat is het Nederland wat je te wachten staat.

 6. EU kok

  Een leuk verhaal met kernen van waarheid.
  Maar………..Het rechts-conservatisme wordt nu vooral vertaald door de PVV en Forum voor Democratie.
  PVV rechts conservatief??
  Sorry maar de PVV is links nationalistisch.
  Een enkel rechts punt maakt noch PVV noch de aanhang rechts, al denken ze dat zelf wel.

  1. Frits Jansen

   U bedoelt dat de PVV eigenlijk “nationaal-socialistisch” is?
   Zou best kunnen kloppen.

   1. Original NL

    Ja die verdomde nazi’s partijen in nederland hé frits.
    Wat ben je toch een opper sukkel!!!

   2. Beukman

    PVV-stemmers antwoorden dan politiek correct: “Nee, de PVV is nationalistisch en sociaal.”

  2. RobertMarsman

   Wilders links? Hoe kom je erbij Wilders is rechts. Want wat is rechts of links? Het grote verschil tussen rechts en links heeft te maken hoe je oer de rol van de overheid denkt en de samenleving.

   Links is vaak voor een grote overheid, rechts voor een kleinere overheid.
   Links is voor het collectief, rechts voor het individu.

   Wilders die dus bv voor het afschaffen van de 1e kamer is (kleinere overheid) is rechts.

 7. EllyD18

  Baudet staat niet meer alleen, Italië, Oostenrijk en Hongarije geven een goed voorbeeld.

  1. Frits Jansen

   Het Oostenrijk van Hitler en het Italië van Mussolini. Fris gezelschap!

   1. Original NL

    Hé Frits lullo dit is 2018 niet 1933!!
    Het oostenrijk van hitler???? das lang geleden knul.
    Belachelijke vergelijkingen!!

    1. Janna47

     @ Original NL
     Ja dat is toch wat met die Frits, dat kan hij maar niet uit elkaar houden, want ik lees dat steeds van hem….lijkt me toch zooooo vervelend…

   2. Stanly2000

    Meldt Fristje vanuit ein Raucherkneipe in Berlin! Wat was ook alweer met Duitsland.

 8. Beukman

  Lars was al vroeg een enthousiast lid van FvD, maar heeft de partij in snel tempo zien afglijden. Teleurgesteld is hij inmiddels weer opgestapt. Ik vrees voor Baudet dat vooral de kwalitatief beste mensen (zoals Benthin zelf) de laatste tijd afhaken, en wel om de redenen die Lars aangeeft. Ik vind het sportief van hem dat hij Baudet opbouwende kritiek geeft waar deze echt iets mee zou kunnen. Dan moet ie wel willen ook.

  Een paar weken terug stond er een verhelderend stuk in VN over de jongerenorganisatie van FvD. Hier een citaat.

  Benthin ergert zich vooral aan de ‘persoonlijkheidscultus’ die er rond Baudet is ontstaan. ‘Het is een en al Thierry-branding geworden, veel te massaal.’ De mensen die nu op borrels komen, komen niet meer voor de intellectuele discussies, zegt hij, maar meer om ook eens in zo’n dandy-pak te kunnen rondlopen. Ja, Lars was zelf ook op zoek naar een identiteit, een gezelschap waar hij bij kon horen. Hij miste een plek waar hij andere jonge conservatieven kon ontmoeten en lekker kon debatteren. ‘Maar nu voel ik me dus weer vervreemd van deze club.’ Het debatteren is veranderd in bier drinken, schreeuwen, en selfies maken, zegt Lars. Tijd voor hem om op zoek te gaan naar nieuw gezelschap. ‘Maar ik ben wel wat gewend hoor. Ik ben ook een paar jaar gothic geweest.’

  https://www.vn.nl/jfvd-safe-space-rechtse-jongeren/

 9. meijer61200

  Rechts conservatisme gaat het wel redden hoor op termijn. Want in wezen is ieder mens rechts. Kijk naar de linkerkant van het politieke spectrum. Voor de buhne linkse prietpraat verkopen, maar zodra ze hun zakken kunnen vullen zijn ze rechtser dan de huidige politici. Kijk naar Kok, Van Dam, Rosenmuller, en nog een zooitje van dat hypocriete gajes.

  1. Frits Jansen

   Egoïsme is de mens van nature ingebakken.
   Cultuur is het tegendeel van natuur.
   Beschaving betekent dat niet iedereen zijn eigen belang najaagt.
   Liberalen hebben het hier wel eens moeilijk mee, want die geloven inde vrije markt, d.w.z. dat als iedereen zijn eigen belang najaagt, uiteindelijk de maatschappij beter wordt.
   Economen weten echter al lang dat markten falen. Vooral als de ene partij meer macht heeft dan de ander.
   In de 19de eeuw eeuw gevreesd dat arbeiders zouden verliezen van bezitters van Kapitaal. Dat was het begin van Marxisme. Door diens volgelingen op een ramzalige manier overdreven.
   tegenwoordig kun je een bedrijfje beginnen met een laptop die niet meer dan een fiets kost. Weg is de macht van het Kapitaal. Nou ja, niet in elk opzicht.

   Ach, rechts en links, zo erg is dat niet. Het wordt pas rampzalig met nationalistische elementen. Populisten proberen die in ons land te importeren, met slogans als “Trots op Nederland”. Maar dat past helemaal niet bij Nederland. Het is Amerikaans. Want de Amerikanen maakten destijds hun eigen land. Wij hebben hier een veel oudere geschiedenis. Nationalisme doet de luiken dicht. Het maakt ons land klaar voor de 20ste eeuw in plaats van de 22ste.

   Ik troost me met de gedachte dat het in historisch perspectief slechts een rimpeling zal zijn. Hitler reageerde nog op reële problemen. Wij niet. Die paar vluchtelingen? Populisten moeten alle zeilen bijzetten om hard te maken dat die een ramp voor ons land zijn, zoals zij beweren.

   1. Stanly2000

    Fritsje wat kan jij een mooi verhaal uit je linker dikke teen zuigen.

 10. Frits Jansen

  Die populisten vormen niet het begin van een nieuw tijdperk, maar het eind van een oud tijdperk. Ze zijn een rechtstreeks gevolg van de opkomst van internet als verspreider van nep-nieuws. Ze maken gebruik van dure reclamebureau’s om met trucs waar de ergste tweedehands-autoverkoper van zou blozen de bevolking rampen aan te praten. Ze verkopen knollen voor citroenen. Niets brengen ze voor elkaar.

  Uit onderzoek is zonneklaar gebleken dat rechtse stemmers zo verblind zijn door al die propaganda dat ze vaak tegen hun eigen belang in stemmen.

  Bij een rechts beleid hoort namelijk ook een belastingpolitiek die armen armen en rijken rijker maakt: kijk naar de VS waar dat al gebeurt. Collectieve voorzieningen worden afgebroken. In het begin staat rechts nederland nog te juichen als “subsidieslurpers” de nek wordt omgedraaid. Maar als je straks geen openbare scholen meer hebt, en je kind alleen nog een toekomst heeft op een dure privé-school? En als ziekenhuizen er derde-wereldachtig uit gaan zien, zodat je voor goede zorg naar een dure privé-kliniek moet.
  Rechts heet ook te zijn dat Grondrechten er aan gaan. Zware criminelen wordt het recht op een eerlijk proces afgenomen: dat kost veel te veel tijd en geld. Dat af en toe een onschuldige achter de tralies verdwijnt, ach, elk bedrijf kent bedrijfsongevallen.
  En om de veiligheid in de steden te vergroten gaat ook onze justitie handen afhakken. Want dat blijkt in islamitische landen uitermate goed te werken: nauwelijks meer criminaliteit.
  Is vrijwillige islamisering minder erg dan opgedrongen islamisering?

  1. meijer61200

   Nog een beetje lekker zitten fappen Frits? Ik neem aan dat je van asielzoekers ook uitermate opgewonden raakt??

  2. Stanly2000

   Fritsje het tweede deel is nog beter als deel een. Ga zo door!

  3. Ernst Quispel

   Ja, ik denk ook dat het, in elk geval in Nederland, een aflopende zaak is met het rechtse populisme.

   De Nederlander is niet gek.

   1. Stanly2000

    Maar jij en Fritsje wel! Domme jongen.

   2. lugar

    @Ernst: Er bestaat geen rechtse populisme, domme jongen, verwarde man!

  4. Holland

   Wie van dit geraaskal van Fritsie-de-narcist brood kan bakken is wel bijzonder begaafd. Wat een zeldzaam, onsamenhangend geouweh*er. Het moet wel een enorme chaos zijn in de hersenpan van Jansen.

   1. EU kok

    Zo, dat is dan een ongesneden tijger bruin.
    Ben ik per direct bijzonder begaafd volgens Holland.
    Maar beste Holland, je mag mij gewoon met meneer blijven aanspreken.

    1. Guus Geluk

     EU kok,

     Wat probeert Frits Jansen dan te zeggen? Ik begrijp er ook geen hout van. 🙁

     1. Floris

      Lezen jullie de teksten van die randdebiel nog?

      Hahaha.

     2. EU kok

      Helaas Guus, ik ben een bijzonder begaafde kok, geen puzzelaar.

     3. Guus Geluk

      Floris,

      Een enkele keer.

     4. Guus Geluk

      🙂

     5. Floris

      “ik ben een bijzonder begaafde kok”
      ———————————————–
      Verder dan een frikandel speciaal kom je niet.

     6. EU kok

      Floris, Vlaamse Vrieten lukt ook wel aardig

     7. Floris

      Dat kan ik me voorstellen, een kind kan de was doen. Ik blief die dingen trouwens niet. Veel te dik.

 11. Ni28

  De trol stottert zijn onzin uit en het wordt inhoudelijk steeds armoediger zeker als je niets zinnigs te vertellen hebt maar je waffel niet dicht kan houden. En boos is omdat ie de waarheid aan moet horen. Fijn dat ie boos is.

 12. Original NL

  Ik las net dat merkel wil dat we meer moeten betalen aan de eu………en ik zag rutte al naar zijn achterzak grijpen!!!!!!!

 13. Julian

  Zo lang Hiddema bij Harrie Mens zijn punten moet maken zal ik hem nooit serieus nemen.

  1. sjun

   Het fenomeen Fortuyn werd ook daar vandaan gelanceerd. Evenals bij Donald Trump zaten zelfingenomen mainstream media met soortgelijk dedain weer eens ver van nieuws dat gewone mensen interesseerde verwijderd. Dus konden een gedoodverfde overwinnaar Ad Melkert met zijn partij en de hem omhoog schrijvende media terug naar af. Vandaag de dag vindt er een soortgelijke revolte tegen het dichtgetikte elkaar bevestigende ‘eigen gelijk’ plaats. Het lijkt er sterk op dat dit nieuws politieke alternatieven bagatelliserend en relletjes entamerend alweer gemist wordt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.