Leidse rector is voorstander van ‘radicale meningsvrijheid’ op de Universiteit Leiden

In een universitaire wereld die steeds benauwder wordt en  onwelgevallige meningen wegpoetst, is het fijn om te weten dat er ook nog rectoren zijn die wel lijken te begrijpen hoe de academische vooruitgang gestimuleerd wordt: door academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. De rector van de Universiteit Leiden, Carel Stolker, wil dat ook rare of extreme ideeën besproken kunnen worden op de universiteit. 

Maar de Leidse rector streeft naar fundamentele meningsvrijheid op zijn universiteit. Ook controversiële, onorthodoxe en provocerende meningen zijn van harte welkom, als het aan Stolker ligt.

‘Laat de bliksem inslaan en beheers de effecten,’ zegt hij. Maar wat betekent dat in de praktijk? Moet iedereen een podium krijgen, of moet een universiteit ook een ‘safe space’ zijn?

Het is goed om te weten dat er ook universiteiten in Nederland zijn die niet van plan zijn prooi te worden van de gedachtepolitie of een politiek-correcte discours. Om kennis en wijsheid te kunnen benaderen, moet je de vrijheid hebben om elke hoek te kunnen bestuderen, ook al is het niet populair, of wordt het zelfs verguisd. Dat begrijpt de rector van de Universiteit Leiden en andere rectoren kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

De huidige trend van vernauwing en verenging van wat wel of niet besproken mag worden is destructief voor de academische vrijheid en daardoor dus de algemene academische ontwikkeling. Originele en goede ideeën ontstaan niet uit een algehele academische consensus, maar door vrijdenkers die het allemaal net iets anders benaderen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ni28

  Politisering van de wetenschap door politieke correctheid is dodelijk voor de wetenschap. Wetenschap hoort net als de democratie een clash van meningen te zijn waar ieders mening aangehoord wordt en beoordeeld op wetenschappelijke bewijs. Niet politieke. Zo zouden wij nog een interessante ontwikkeling kunnen krijgen in de klimaatcrisis. Misschien hou je dan minder sceptici aan over, wie zal het zeggen? Of andersom. Wetenschap is weten.

 2. Rechtsaf

  Vroeger ging men naar een universiteit om “geschoold” te worden nu zijn het plaatsen waar iedereen zijn mening moet ventileren…

  1. Ni28

   En waar de mening bijna zwaarder telt dan de rest. Zie je goed aan werkeloze klimaatsceptici.

  2. Frits Jansen

   Van dichtbij weet ik dat dit binnen universiteiten wel meevalt.
   Bedenk dat een universiteit bestaat uit een samenraapsel van faculteiten die maar heel weinig met elkaar te maken hebben.

   Dus is het aan een College van Bestuur zoals dat van Stiller om de universiteit toch één gezicht te geven, en dat kan het beste door controversiële meningen de wereld in te slingeren. In de hoop dat die door DDS worden opgepikt!

 3. Steve Van der Vekens

  Steek een wolkenkrabber in brand en doe daarna het bluswerk. Probleem opgelost.

 4. Jantje

  Mij benieuwen of een rechtse mening ook valt onder ‘radicale meningsvrijheid’ op de Universiteit Leiden?

  1. Frits Jansen

   Een mening is geen wetenschap. Daarom is politiek geen wetenschap. Ieder zijn rol. Één parlement is me soms al te veel.

 5. Frits Jansen

  Universiteiten moeten zich beperken tot wetenschap, en niet afzakken tot een publiciteitsgeile meningenfabriek, want het tast het wetenschappelijke gezag van de universiteit aan als die voeding geeft aan het misverstand “dat wetenschap ook maar een mening is”.
  De Leidse universiteit werd door Willem van Oranje persoonlijk opgericht, en herbergde geleerden van wereldfaam, zoals Einstein en Lorentz.
  Stolker luistert te veel naar Cliteur, een verklaarde racist die per ongeluk ook professor werd. Die man moet gedwongen worden te kiezen voor politiek óf wetenschap.
  Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (uit 1950) is de vrijheid van meningsuiting iets minder ruim dan in de VS, waar je zonder juridisch(!) bezwaar een neonazi website kunt beginnen die joden verkettert en een “Endlösung” bepleit.
  Stolker is geen echte wetenschapper maar een naar boven gevallen Roomse jurist. Als hij binnenkort met pensioen gaat hoop ik dat ze een waardiger opvolger vinden, al vrees ik dat ware wetenschappers feestelijk bedanken voor zo’n kutbaan.

 6. Frits Jansen

  De academische vrijheid (“Freiheit der Lehre”) is in Duitsland zelfs in de grondwet vastgelegd: de overheid bepaalt niet wat “correcte” wetenschappelijke bevindingen zijn. Dit gaat verder dan de vrijheid van meningsuiting: wetenschappers kunnen ook niet gedwongen worden tot bepaalde uitingen.

  De adder onder het gras is dat dit alleen voor wetenschap geldt.

  Een blauwe mandag was Bolkestein gasthoogleraar in Leiden, en in die hoedanigheid zei hij dat “de westerse cultuur uiteraard veruit superieur is”.
  Dat is niet alleen dom, maar ook per se onwetenschappelijk. Want welke maatstaf legt hij aan? Aha, zijn eigen maatstaf. Dat heet een “WC Eend argument”. Verder zal een echte wetenschapper nooit een loze poging doen zijn argument kracht bij te zetten met het loze woord “uiteraard”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.