Ook Buma gaat los op Amerika: ‘Europa moet sterk zijn, want Amerika is geen vanzelfsprekende bondgenoot meer’

Ah, leuke redenering om de Europese Unie nóg meer macht te geven. 

Ach kijk eens even! Bij het CDA-congres van vandaag is Sybrand Buma helemaal losgegaan op Amerika. Volgens de CDA-leider is dat land tegenwoordig namelijk “onberekenbaar” en “geen vanzelfsprekende bondgenoot meer.” “Daarom moet,” zei hij, “Europa sterk zijn.” Ofzo.

Het begint onderhand een beetje vermoeiend te worden dat Amerika continu “onberekenbaar” genoemd wordt door Europese politici, puur en alleen omdat een Republikeinse populist de verkiezingen aldaar won in 2016. Als je naar Trumps beleid kijkt zie je dat hij zich — ondanks zijn controversiële uitspraken — eigenlijk helemaal niet zo onderscheidt op buitenlands gebied. Qua importheffingen gaat hij terug in de tijd, ja, maar voor de rest is het absoluut niet schokkend wat hij doet. Sterker nog, zijn hele buitenlandse beleid is verder eigenlijk gewoon ‘traditioneel Republikeins.’

Als Buma het Amerika van 2018 dus “onberekenbaar” en “geen vanzelfsprekende bondgenoot” noemt betekent dit dus dat hij gelooft dat Amerika alleen een bondgenoot is als een Democraat president is. Nou, slecht nieuws voor meneer de christendemocraat: Republikeinen hebben er een handje van om presidentsverkiezingen te winnen. Van de laatste zes presidenten waren er vier lid van de Republikeinse Partij.

Maar ja, misschien dat Buma zijn geschiedenis niet kent. Dat zou een hoop verklaren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

71 reacties

 1. DolleDries

  Het is net of je Hitler hoort praten.

 2. Floris

  De EU is militair geen partij voor Rusland. Kan militair totaal niet op eigen benen staan en in deze tijd is het opbouwen van een sterk leger financiëel onhaalbaar.

  De zwetser Buma is definitief door de mand gevallen.

  1. Ernst Quispel

   Het is nu nog onhaalbaar maar snel wel bittere noodzaak.

  2. Henk-Jansen

   Dat komt omdat de Europese landen niet genoeg samenwerken. Alle EU-landen bij elkaar geven meer dan 200 miljard jaarlijks uit aan defensie wat meer dan 3 keer het defensiebudget van Rusland is. Als we nou één Europees leger zouden hebben zouden we het geld veel efficiënter uitgeven en zouden we wel een vuist kunnen maken tegen Rusland.

   1. Floris

    Bron?

     1. Floris

      Ik sta er van te kijken. Het werpt een ander licht op de zaak.

      Maar militaire uitgaven zijn niet het enige criterium. Rusland heeft altijd een sterk leger gehad en hoeft mogelijk minder uit te geven om dat up to date te houden en dan hebben we het nog niet eens over kernwapens gehad.

      Het is bevraaglijk wat voor zin het heeft om miljarden te investeren in conventionele wapens als kernwapens dat in een oogwenk weg kunnen vagen.

     2. Ernst Quispel

      De Russen zijn militair zwak zowel in omvang, moderniteit als moraal.

      De kernwapens zijn niet zo relevant: Frankrijk en Engeland hebben ook kernwapens.

     3. Floris

      “De Russen zijn militair zwak zowel in omvang, moderniteit als moraal.”
      ————————————————————————–
      Dat dacht Hitler ook.

     4. Bloem

      Een heel groot deel van dat budget gaat op aan “ontwikkelingshulp” in de vorm van “vredesmissies” en gaat niet naar investeringen. Indien Rusland zijn tanks aftankt staan ze morgen in iedere hoofdstad van Europa. Wanneer Rusland op de rode knop drukt veranderd de hele EU instant in een grote stofwolk in de vorm van een paddestoel. De EU heeft daar geen antwoord op en maakt ondertussen ruzie met Trump

     5. Floris

      “Een heel groot deel van dat budget gaat op aan “ontwikkelingshulp” in de vorm van “vredesmissies” en gaat niet naar investeringen.”
      ——————————————————————————-
      Daar had ik nog niet bij stil gestaan. Dank voor je post.

     6. Original NL

      @sukkel…De Russen zijn militair zwak zowel in omvang, moderniteit als moraal..
      ..Vervang” De Russen ”
      door Europa en je hebt gelijk.
      Vooral “moraal” zit het bij de russen wel goed!

    1. Dubbele Komma

     Je gaat nooit een vuist maken tegen Rusland Henk Jan lul domme debieĺ.

     Het grote gevaar is de islam domme debieĺ.

     De Russen proberen ons niet al 1400 jaar uit te roeien domme debieĺ

     Een vuist moet je maken tegen een ideologie die al 290 miljoen doden op zijn naam heeft staan en ons al 1400 jaar proberen uit te moorden domme debieĺ.

     Dat zijn de Russen niet domme debieĺ. Weleens van een Rus gehoord die met een vrachtwagen een kerstmarkt opreed domme debieĺ?

     Wel eens van een Rus gehoord die zich opblies met een spijkerbom op een kinderconcert domme debieĺ?

     Wel eens van een Rus gehoord die 85 kinderen kapotschoot in de bataclan domme debieĺ?

     Ken jij Russen die aan onthoofdingen, stenigingen, vrouwenbesnijdenis en uithuwelijken doen domme debieĺ?

     Of Russen die hun kroost van jongs af aan leren dat wij westerse ongelovige honden dood moeten domme debieĺ?

     Jij bent echt een domme debieĺ en de staat zou je stemrecht moeten afnemen omdat je een domme debieĺ bent. Je ontkent 1400 jaar bloedige geschiedenis van de islam domme debieĺ…

     DOMME DEBIEL!!!!!!

     1. Ernst Quispel

      Moet ‘domme debiel’ niet worden aangemerkt als een pleonasme?

   2. lugar

    @Henk: Een EU-leger, betaald door de EU-belastingbetaler, om de EU-bevolking onder controle te houden, zodat Drucker kan doen wat hij wil?

    1. Henk-Jansen

     Samen staan we sterker, Lugar. Als kleine, individuele legers maken we geen kans tegen Rusland, China etc. en zijn we aangewezen op de bescherming van ‘uncle Sam’. Één Europees leger waarin we de krachten bundelen zorgt ervoor dat Europa zichzelf kan beschermen!

     1. Ernst Quispel

      Zeker, Henk, en daarom is Trump voor de EU ook een zegen in vermomming. Hij dwingt met zijn isolationistische en onbezonnen optreden de EU om snel toe te werken naar een sterkere politieke en militaire unie. Daar hoort een geïntegreerd Europees leger bij omdat een vernipperd leger van kleine staten onvoldoende veiligeheid biedt.

     2. Dubbele Komma

      Henk janlul is voorstander van een dictatuur. Die linkse socialistische nazi (pleonasme) is voor een Europees leger om hun eigen volk monddood te maken en te onderdrukken. Linkse nazis (pleonasme) geilen op dictatuur. Vandaar hun liefde voor de eu en islam.

   3. DolleDries

    Wat voor vuist Barbarossa 2

   4. Guus Geluk

    De laatste keer dat men zoiets probeerde schoten de Fransen het af, zie het EDG. Ook nu zul je er, vermoed ik, weinig belangstelling voor aantreffen.

   5. Dubbele Komma

    We moeten niet bang zijn voor rusland maar voor een ideologie die ons al 1400 jaar probeert uit te roeien. Dat is de achterlijke islam. Henk janlul

 3. Guus Geluk

  Dat Europa sterk moet zijn is evident. Op alle relevante onderdelen: economisch en militair. Buma spreekt echter niet over eurofederalisering, zoals Michael suggereert.

  1. lugar

   Bron?

  2. J.C.

   @Guus Geluk

   “Dat Europa sterk moet zijn is evident”. Mee eens.

   Echter, het politieke kartellid Buma van het CDA is EU politicus in hart en nieren en de EU breekt Europa steeds meer af. Daarom: Nexit, zo gauw mogelijk………………

   1. Guus Geluk

    J.C.,

    Als Buma EU-politicus was had hij wel in Brussel gesolliciteerd. Maar, goed dat we het eens zijn.

    1. J.C.

     @Guus Geluk

     “Als Buma EU-politicus was had hij wel in Brussel gesolliciteerd”.

     Je hebt me helemaal klem met je woordspelletje. De politieke kartelleden, met Mark Rutte voorop, bedienen zich ook doorlopend van woordspelletjes. Helaas maakt dat hun betoog niet krachtiger. Sterker nog……..

     1. Guus Geluk

      J.C.: “Je hebt me helemaal klem met je woordspelletje.”

      Daar was dan niet veel voor nodig.

     2. Floris

      Ik zou me toch eens op autisme laten testen als ik jou was, Guus.

     3. Guus Geluk

      J.C. was weer goed factfree bezig.

     4. Ernst Quispel

      Floris kreeg vandaag inhoudelijk weer eens geen teen aan de grond en begint dus maar weer te trollen.

      Guus is zo verstandig hem te negeren.

     5. Floris

      Nou nee, Guusje.

      Buma is een warm voorstander van de EU en dat bleek vandaag weer eens. Meer wilde J.C. daar niet mee zeggen.

      Dat jij dan weer woordspelletjes gaat spelen zegt veel over jou: je bent een kinderachtig mannetje en een querulant.

     6. Guus Geluk

      Floris,

      Citaat?

     7. Floris

      Scroll even een paar berichtjes terug, puber.

   2. Dubbele Komma

    NEXIT NU!!!!!

 4. Paaldanseres

  Buma… wat een zielige, hypocriete, scheve bekkentrekker. De EU gaat nog wel terugkomen van hun gezever, gekwaak en gekwetter naar Amerika toe. Wacht maar. Het word hoog tijd dat The Donald zijn militairen en zijn hele oorlogszooi, die ter verdediging van die zelfde EU terug trekt uit dit k#t continent. Laat ze maar eens lichtelijk peentjes zweten in dat Brusselse hellhole. Es kijken hoe de grote EU dan een vuistje maakt tegen hun zogenaamd kwaad in Russia. Vuile laaielichters en profiteurs zijn het.

  Fuck the EU en MAGA.

  1. Henk-Jansen

   nog zo’n échte weg-met-ons ‘nationalist’ hier. Ik zou je adviseren om naar de VS te verhuizen als je zo gelukkig van die president daar wordt!

   1. Paaldanseres

    Ocherm menneke… ben je op je linkse pikkie getrapt? Lees nog es een keer en kom dan met iets inhoudelijk, in plaats van je gekrakeel in deze panelen. Draai je niet op, want dan mot je ook weer aflopen. Zielepiet. Daarbij… hoef je mij niet te adviseren. Daar ben ikzelf “vrouws” genoeg voor. Of is dat te lastig voor je?

   2. penis aqua di rosa

    Heeft die democraties gekozen president daar ons hier dan al iets aangedaan?
    Ophitsen hier is tegenwoordig ook een veel gekozen bezigheid.

  2. Bloem

   Helemaal mee eens. De EU heeft alles aan de VS te danken. Zonder de VS had de EU bstaan, geleid door de Führer

 5. Henk-Jansen

  Buma heeft wel een punt, De Amerikaanse president zegt alle verdragen van de vorige president op. Op zo’n manier valt er niet meer samen te werken met de VS als elke 8 jaar het beleid 180 graden draait. De enige oplossing is verdere intergratie van de Europese Unie!

  1. DolleDries

   Ja maar die heeft er ook een rotzooi van gemaakt.

 6. Bloem

  Buma komt uit een geslacht van bestuurders die geen van allen ooit een dag gewerkt hebben. De man is een populist en een idioot. Ryzie maken met Putin en ruzie maken met Trump

  1. Ernst Quispel

   Ik wens de heer Bloem een goede nachtrust toe. Gelet op deze depressieve woede zal dat echter nog een hele kluif worden.

 7. Pescador

  Nee hé , deze coalitie is pas echt betrouwbaar. Sinds deze paaldanser mag mee regeren is tie ook helemaal de weg kwijt

 8. limburger

  Ernst Quispel volgens u is Rusland zwak geen moreel ja sorry,zo een domheid heb ik al lang niet meer gezien,ze zijn technisch beter vele malen,zeker qua elektronisch,alles is beter,niks wat europa of dn ammie heeft kan ze echt raken,dan het moraal een land wat tot de laatste man vecht zoals in ww2 20 miljoen mensen verloren,een volk dat achter zn leider staat,en dat noem je die hebbengeen moreel , ja ik weet niet wat je nog meer denkt,of schrijft maar het lijk op rusland bashen,zoals alle zionisten vazal slaven doen,ps .hitler was ook een loopjonge van dezelfden die nou een oorlog met de rus willen,maa rmen heeft geleerd van ww2,de rus pak je niet,daarom komen de moslims binnen,maar ja verder ga ik niet,je bent het niet waard amerika is de leen heer van zowat heel europa,of denk je dat de tanks in europa en hun materieel er voor de russen is,of zijn ze hier om hun vazallanden veilig te stellen,ook geleerd van ww2,ze kwamen pas de plas over toen hitler verzaakte in rusland,oeps ja dat verteld niemand he in geschiedenis boeken net zoals de holocaust,waar de zionist de werkkampen runden,ja dat staat ook nergens he,en nou nog onder de slachtofferrol van de joden,opereren en wel op zo een manier dat ze zelf buiten spel blijven,en de jood weer gebruiken,die rotschilds die lachen zich kapot toch met die nazie bilderbergers.

  1. Florissa

   Limburger.
   IInderdaad ,en voor wat zouden we onze kinderen aan flarden laten schieten , omdat dan dat volgevreten zooiitje gewoon verder kan gaan met d’r luxe leventje ,het uitmelken van de bevolking ,en het importeren van heel Afrika ,Als iemand ruzie heeft met allles en iedereen zou degene eens naar zichzelf moeten laten kijken .

  2. Ernst Quispel

   Van deze bijdrage kan alleen tante Betje zeer onder de indruk zijn.

 9. Bes Tolen

  Dat Buma en de CDA Trump niet goed kunnen volgen, heeft in de eerste plaats te maken met onbegrip en vooroordeel. Nu de wind uit Washington een andere kant uit waait, wordt het deze in vaste leerstellingen geïndoctrineerde mensen te moeilijk. Voor hen onberekenbaar. Het is evenwel dat Buma en de zijnen nooit hebben begrepen door wie ze altijd bij de neus zijn genomen. En dat die ook nu hen op het foute spoor zetten. Ze zijn nooit in staat geweest daarvan de slechte resultaten in te zien. Vanwege de manipulerende geniepigheid, die hun politieke vrienden daar altijd eigen is geweest. Te veel geloof en te weinig onderzoek en doordenken fnuiken.

 10. Bes Tolen

  Floris. Ik ben het nu eens met u oneens. Rusland is militair veel zwakker dan de EU-landen tesamen. Wel proberen de Russen de laatste jaren daar wat aan te doen. Rusland is atoommacht en dat is ook een factor van belang.

 11. DolleDries

  Europa heeft niets te bieden aan Rusland er zijn geen delfstoffen en Rusland barst er van. Dat is de reden dat het westen altijd zijn begerige blikken richting het Oosten slaat en dat de agressiviteit altijd van uit het westen komt en niet vanuit Rusland.

  Het is ongelooflijk na zo geschiedenis dat verschillende hier hysterisch krijsen zo als nazi Duitsland krijste richting Rusland en Amerika de hetze richting Poetin en Trump zijn ver boven het Goebbels niveau gestegen .Het is niet te geloven dat men als Europa zover is dat de trouwste bondgenoten in WOII als onzen grootse vijanden worden gepresenteerd waarbij men zelfs niet schuwt om de 198 gedode landgenoten door het Nazistische en door en door corrupte Oekraïne onder het tapijt te vegen alles te gunste van landrovertje vanuit het westen. Men deinsde er zelfs niet voor teug om de opnaaiers uit de EU op een plein in Kiev te zetten om zo de burgeroorlog aan te wakkeren. De leugen van Zijlstra paste zeer goed in het opnaaien tot WOIII en de hetze en schofferen van de totale Russische bevolking door Pechtholt is walgelijk te noemen. Het vorige Rijk werd geleid door een gestoorde en nu door een dronkaard. En marcherend met stampende laarzen lopen ook hier een paar dwazen er achter aan in een EU waar een Jood nu al zijn leven niet meer zeker is..

 12. DolleDries

  https://www.trouw.nl/home/voor-westerse-militairen-is-de-vuurkracht-van-de-russen-even-schrikken~ab23fac1/

  Het is grappig hoe hier over het Russische leger wordt gepraat wat het westen niet lukte in jaren in Syrië hadden de Russen het in een poep en scheet op gelost.

 13. Ritter

  De mantra van een “onberekenbare” Trump is een leugen zoals de feiten laten zien.

  Trump maakt de beloften waar die hij tijdens zijn verkiezingen heeft belooft. Veel wat hij nu doet heeft hij belooft tijdens de verkiezingen. Dus Trump is eerder berekenbaar dan “onberekenbaar”.

  Als mensen Trump “onberekenbaar” noemen hebben ze kennelijk zijn verkiezingsbeloften niet gevolgd tijdens de verkiezingen.

  Wel komt Trump meer op voor de belangen van de Amerikaanse bevolking; logisch want hij is de President van de VS.

  Dat betekend ook betere handels deals voor zijn land omdat veel handels overeenkomsten die in het verleden zijn gemaakt in het nadeel van de VS waren. En dat wil Trump rechtzetten.

  1. DolleDries

   Gezien de hysterische reacties van de ander landen op de maatregel van Trump kun je allen maar constateren dat deze landen wel erg veel voordeel hadden met de handelsovereenkomsten.

  2. Frits Jansen

   Star vasthouden aan stomme verkiezingsbeloftes is nog stommer.
   Verkiezingsbeloftes worden gedaan om verkiezingen te winnen, niet om destructief beleid op te baseren.

   1. Holland

    “Verkiezingsbeloftes worden gedaan om verkiezingen te winnen”
    —————————————————————————
    De gewetenloze schoft Frits Jansen vindt het manipuleren en besodemieteren van kiezers volstrekt geoorloofd en normaal.

    Frits is de volgende megalomane, narcistische psychopaat op DDS en steekt Ernst Quispel naar de kroon.

   2. lugar

    “Verkiezingsbeloftes worden gedaan om verkiezingen te winnen…”

    Héé Frits, hoe laat lag jij in bed of ben je nog niet naar bed geweest?

    Ken je de definitie van een belofte? O wacht, een Haagse belofte is gelijk aan een leugen!

    1. Top

     Ik snap niet, dat je nog reageert op dat mafklapperszooitje. Gewoon balabala blaaskaak/pisvlek of verzin maar wat. Met dat volk, is het niet mogelijk van gedachte te wisselen. Ze denken de wijsheid in pacht te hebben, maar als je goed leest, kan je uit hun bijdragen opmaken, dat het gefrustreerde kalende mannen zijn zonder enig alternatief in in hun toekomst (kijk naar de tijden ven reacties). Ze brabbelen anderen van eigen kleur graag na en denken door hun (niet bestaande) gevatheid indruk te maken. Ik heb dat soort al lang geleden in de hoek van oninteressant geplaatst en zal ze benaderen zoals het hoort. Met de hoogste verachting!

     1. lugar

      @Top: Je hebt gelijk. Mea culpa 😉

    2. Original NL

     Tja frits heeft het helemaal door…verkiezingsbeloften zijn er om stemmen te winnen en om ze daarna te vergeten.
     Ja dit is idd zoals het al jaren gaat in onze “democratie” en hij vindt dit blijkbaar geheel normaal.
     Dat trump zich wat dat betreft anders gedraagd is voor fritsie onbegrijpelijk!

   3. lugar

    Als Sybrand Buma en zijn CDA loyaal waren geweest aan Nederland hadden ze ons niet de euro ingerommeld, ons geen massale immigratie en open grenzen opgedrongen en hadden ze geen referenda genegeerd. Baudet en het FVD willen terecht afrekenen met het kartel!

 14. Frits Jansen

  Wordt de DDS redacteur langzamerhand niet moe van zijn eigen gezeur?

  Het protectionisme van Trump is die zomaar “republikeins beleid”, het zet de klok tientallen jaren terug, gek genoeg met links beleid, want rechts beleid is dat je de markt zijn werk laat doen, en de staat geen onrendabele bedrijven in leven houdt, zoals Trump doet.

  Meer macht aan de EU? Hebben we dat stokpaard weer. Ja, het is pijnlijk te zien voor de EU-haters, maar een gemeenschappelijk EU beleid blijkt nu bitter hard nodig, om te voorkomen dat al die schattige kleine Europese landjes door de Amerikanen tegen elkaar worden uitgespeeld.

  1. Rosasolis

   @Frits Jansen. Ik ben met je helemaal eens. Wij moeten voor de EU en Europa opkomen en beschermen. Wij hebben Amerika helemaal niet meer nodig, voor helemaal niets.
   Volgens ons recent CDA nieuwsblad krijgt ons militair veel meer subsidie en wil dat wij samen met veel andere EU troepen samen gaan werken in Oost-Europa. Maar als toenmalige Canadese, kan ik begrijpen hoe Canada nu voelt, van wegens het abrupte afzegging van vriendschappelijke samenwerking van die twee grote Noord-Amerikaanse landen. Misschien zou Nederland nu een veel betere samenwerking met Canada kunnen opbouwen;
   wij hebben al Hudson’s Bay winkels, die in mijn kindertijd in Winnipeg stond voor de
   beste kwaliteit, en voor het echte identiteit van Canada. Prachtige mooie winkels nog steeds. En wellicht het verschil tussen Canada en Amerika: eerlijkheid en kwaliteit van het leven. Geen rotzooi. Terwijl de regering van Canada wil doorgaan op democratische wijze, wil onze CDA ook. Zowel de Liberalen van Canada, als onze CDA, zien niet de reden dat wij Trumps Amerika First moeten steunen, terwijl hij probeert Europa weg te werken.
   Ik hoop dat Buma en de hele CDA fractie beslist om door te gaan met Canada. Want zowel Canada als Europa (w.o. Nederland) hebben Amerika echt niet meer nodig.
   Als je een bezoek doet aan Canada, zie je geen afgrijselijke armoedige wijken die belden van ongeschoolde werkelozen, die materialen leveren voor de TV politie series. Amerika is niets meer dan een oude corrupte land die niet meer weet hoe het verder moet. Zij hebben nu hun beste vrienden verloren: Canada.

 15. Ni28

  De VS laat zich niet meer vanzelfsprekend misbruiken zoals tot op heden. Als Buma dit soort omgang waarbij een altijd de pineut is als vriendschap beschouwt dan is het inderdaad nu over. Europa laat zich graag gratis helpen en is dat als een verplichting gaan zien. Natuurlijk doet de VS ook niet alles gratis maar tot dusver was het geen win-win situatie. De EU kan beter op zichzelf kwaad zijn dat zij het zover hebben laten komen. Nu de water in de schoenen loopt gaan zij pas van alles roepen. En dan nog moet de EU beseffen dat zij zonder de VS nog altijd niet kunnen dus het blijft bij blaffen.

 16. Ni28

  “Star vasthouden aan stomme verkiezingsbeloftes is nog stommer”.
  Hier spreekt een rasechte leugenaar de trieste werkelijkheid in Europa uit. Hier worden wij met een doel voorgelogen. En iemand die zijn beloftes nakomt wordt als onberekenbaar beschouwt. Wat zijn wij toch diep gedaald.

  1. Mart

   Ni28,zo redeneerd de geindoctrineerde massa mens nu eenmaal.. ..wél leuk om dit gewauwel te volgen op veilige afstand…ik zou besmet kunnen worden.

 17. Ries

  Als Europa sterk zou zijn dan zou dit werelddeel passende maatregelen nemen. Overstuur raken van een dreigend handelsprobleem, toont aan dat Europa een zwak, verwend werelddeel is dat nu angstig om mama roept. Trouwens: daar zou best eens het probleem kunnen liggen, namelijk bij Mutti Merkel. Zij was het toch die Europa de weg wees om Iran verder ‘te begeleiden’ naar een wat zwakkere atoomstatus, hoewel Amerika kort daarvoor de deur naar Iran gesloten had. Trumps maatregel kun je dan wel kinnesine noemen, maar het feit ligt er.

 18. Rosasolis

  Omdat Trump wil zijn “Amerika First”plannen doorzetten, kan en moet Europa dit ook gaan doet. Laat Trump’s Amerika helemaal geisoleerd staan. Zelfs heeft Premier Trudeau van Canada gereageerd op de plannen van Trump om weinig handel met Canada meer te doen. J. Trudeau zij dat helaas is Amerika vergeten de samenwerking met Canada gedurende 2 vreselijke wereld-oorlogen, en daarna de jaren van goede handel wederzijds. En nu behalve Amerikaanse militair te steuren naar oost-Europese landen,
  wil Amerika geen of zeer weinig handel meer met de EU! De Handels Oorlog, is al begonnen. Ik denk dat velen hier in ons land geen ongezonde Amerikaanse fast-food
  artikelen zullen kopen! Unie-Lever doet het uitstekend, en ook Conimex. Wij hebben niet Heinz en Proctor&Gamble producten niet nodig in Europa. Onze geweldige Douwe Egberts geeft ons geweldige koffee producten, en ik hou van die makkelijke Pickwick Ceylon thee zakjes. Wij hebben niet Starbucks niet nodig, en ook niet MacDonalds, en ook niet Dunkin Donats. Ik hou van Europese wijnen. Spatlese van Duitsland, en bordeaux van Frankrijk. Ik hoef geen wijn van Californie te kopen. Laten wij werken voor een sterke Europa, met steeds meer Europese produkten in onze winkels. Laten wij meer heerlijke producten krijgen van EU landen. En meer steun geven aan Europese winkels en restauranten.
  En wat Buma verteld is geen onzin. Omdat de Amerikaanse handels-oorlog tegen Europa in volle gang is, gaat dit veel verder. De EU moet nu ontwaken en realiseren dat wij alweer helemaal alleen zijn. Gelukkig komt nu meer gelden vrij voor onze militair, maar er moet nog meer komen van andere EU landen.

 19. falschirmjager

  Al een halve eeuw opgeslagen atoom bommen oppoetsen en als de donder dropen op al die stink moslim landen,dan hebben we geen duur Europees leger nodig En er komt er geen 1 deze kant op.

 20. Bes Tolen

  Rosa. Dat de Canadezen Trudeau kozen, geeft aan dat veel Canadezen ook al van de pot zijn gepleurd. Zowat in alle westerse landen ontbreekt het aan realiteitszin en nog het meest bij het vrouwelijk deel. Die laten zich het liefst door bepaalde mannen imponeren. Dat gebeurt nog altijd op het Goois matras en dat gebeurt ook in de politiek in Nederland, al zo heel lang. Wordt het nooit eens anders? Verdomme. En dan die steeds herhaalde leugens, internationaal, om bepaalde politici, die hervormingen willen doorvoeren kapot te maken. Talrijke journalisten zijn er in alle landen mee bezig. Maar waar de oorsprong ligt. Ik weet het wel maar durf het echt niet te zeggen. Zo zit het wel in elkaar in de westerse wereld. Al heel wat langer dan vandaag.

 21. Lol Kwipsel

  De vraag is of Europa en dus ook Nederland een betrouwbare bondgenoot voor de VS is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.