Politisering van de filmwereld zet door: ”De norm is niet meer blank, hetero en man.”

Ik merk het aan films op Netflix en in series: het diverser maken van de cast. Modern Family is daar een heel goed voorbeeld van, maar had altijd een leuke knipoog. Je ziet wel steeds vaker dat ‘diversiteit’ geforceerd wordt in een film of een serie. ‘Dear White People’ is dan nog wel het meest bizarre voorbeeld. Het voelt niet goed, het voelt geforceerd, het is gepolitiseerd. Dat merk je aan alles.

Dan heb ik het niet over het fenomeen an sich, want een ‘diversere’ is naar mijn inzicht niet gelijk slecht. Het maakt het slecht als het zo overduidelijk is dat het op de kijker geforceerd wordt. Het voegt niets toe aan de kwaliteit van een film of serie en het doet ook niets aan een verhaallijn. Daarnaast creëert het een politiek-correcte sfeer waar je niet meer uit komt. Had je kritiek op de superheldenfilm ‘Black Panther’ dan werd je al snel een racist genoemd, zeker in de Verenigde Staten.

Nu komt de NOS met een artikel dat ‘diversiteit’ nu ook geld verdient. Het is ‘hip and happening’:

“Filmmaatschappijen gingen er tientallen jaren vanuit dat een vrouw, een gekleurd persoon of iemand uit de lhbt-community zich wel kon herkennen in die man. Nu gaan ze er vanuit dat het andersom ook kan.” Identificatie is de belangrijkste reden voor diversiteit in films, zegt ze.

De snelle verandering in het filmlandschap is toe te schrijven aan twee factoren, vindt Smit. “Sociale media hebben natuurlijk een grote rol gespeeld. Daar was de kritiek hard te horen. Maar ook de roep uit Hollywood zelf heeft verandering teweeggebracht.” Acteurs begonnen in 2016 de online campagne #OscarsSoWhite om meer kleur in de Oscarnominaties te krijgen.

Als ik dit zo lees krijg ik het Spaans benauwd. Identiteitspolitiek is een duidelijk onderdeel geworden van de filmindustrie. Niet per se omdat het geld oplevert of er zoveel vraag naar is, maar omdat in deze tijden elk instituut binnen een maatschappij mee moet in een politieke discours. Het gaat niet meer om de kwaliteit van de mensen, maar om de achtergrond en het kleurtje.

Natuurlijk valt er altijd wel wat te zeiken:

Maar waar de diversification overduidelijk te zien is op het gebied van culturele achtergrond en gender, blijft de representatie van de lhbt-community opvallend achter. Uit onderzoek van belangenorganisatie Glaad blijkt dat in de 109 grote studiofilms uit 2017 in veertien van die films een lhbt-personage te zien was. In de helft van die films was dat personage minder dan 5 minuten in beeld, en betrof het vaak ook nog eens de clou van een grap, vertelt Smit.

Ja, jammer, toch weer niet goed genoeg! Kom op mensen, we moeten die identiteitspolitiek steviger in de strot van de mensen duwen!

Alle gekheid op een stokje, Smit maakt aan het eind van het stuk wel een punt, want hij stelt dat uiteindelijk het niet meer nieuw is en dan het nog maar de vraag is wat er gebeurt:

Diversiteit blijft een belangrijk onderwerp de komende tijd, zegt Smit. Maar hoelang het nog een verdienmodel blijft, is de vraag. “Een film kan moeilijk meerdere keren ‘de eerste feministische rol’ claimen. Op een gegeven moment zijn de ‘eerste keren’ gewoon op. Ik hoop dat de diversiteit in films zo doorzet dat het uiteindelijk geen verdienmodel meer is.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Ni28

  Diversiteit als een van de jongste gekte wordt je door de strot geduwd. De gekste figuren in de vreemdste omgeving plaatsen om een paar doorgeslagen gekken te plezieren. Verhaal maakt niets meer uit maar de aanwezige figuren alleen. Ik mis doorgaans een Indiaan en een Eskimo in de engelse detectives. Wat een milder.

 2. Ritter

  Het gaat er niet meer om wie de meest geschikte werknemer is voor de baan of wie de meest geschikte acteur is voor de rol, enzovoorts ……………………..het gaat tegenwoordig erom wie de “juiste” huidskleur heeft; de “juiste” religie; de “juiste” seksuele geaardheid; de “juiste” politieke mening; enzovoorts.

 3. Ernst Quispel

  Bedoelt Lars dat blank, hetero en man wél de norm moet zijn?

  1. lugar

   Wat jij bedoelt weten we allang Ernst Boudewijn.

  2. lugar

   Als een acteur goed is, dan is hij goed, ik beperk mij even tot de hij’en.

   Het is van deze tijd om te gaan zeiken over kleuren, typisch linksaf want kleuren bestaan niet en iedereen is één kleur.

   Enkele uitstékende acteurs met een negroïde uiterlijk:

   – Halle Berry
   – Denzel Washington
   – Lupita Nyong’o
   – Morgan Freeman
   – Samuel L. Jackson
   – Viola Davis
   – Idris Elba
   – Whoopi Goldberg
   – Will Smith
   – Eddie Murphy
   – Octavia Spencer
   – E.v.v.v.a…

   Ik kijk graag films, maar wanneer het aantal negroïde acteurs de overhand heeft dan haak ik af, het wordt mij dan al snel te schreeuwerig en niet perse beter.

 4. Paaldanseres

  Deugen, om te deugen. Hypocriet volk is het…

 5. NoDoubt

  De moeilijkheid is met name voor politie en krijgsmacht, want voor welk volk ben je aan het werk. Als je geen volk achter je hebt staan of een heel verdeeld volk, verlies je de steun. Amerika en Vietnamveteranen. Het gevolg laat zich raden en daarmee ontstaat er een instabiele situatie met burgeropstootjes of erger tot gevolg.

 6. Joris.Driepinter

  We gaan steeds meer deze kant op! : https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

 7. swetsnek

  Kritiek op de film black panther , jazeker maar alleen omdat het een beroerd slechte film is .

 8. Rosasolis

  Er is Een zeer belangrijke punt in dit artikel. Wij leven in de 21 te eeuw: waarbij onze westerse wereld een man-vrouw maatschappij moet opbouwen, met gelijke rechten en plichten. En geen onderdrukking meer voor vrouwen (of mannen) en ook nooit meer voor mensen met kleur. Het gaat om vooruitgang mogelijkheden in alle vakken, als contributie tot onze land en de wereld. Het maakt niets uit of je vrouw of man ben, of blank of gekleurd ben. Nu zit onze kleine dorp vol met vlaggen van succesvolle studenten, die hard hebben gewerkt voor hun diplomas. Dit is onze weg naar de toekomst. Want dit jonge groep jonge mensen: vrouwen, mannen, (waaronder een aantal met kleur), zijn de weg naar de toekomst. Gelukkig begon het begrip: naar de toekomst, jaren geleden. In alle vakken. En niet alleen in die domme 2- ster films uit Hollywood. Maar ik heb ook respect voor Hollywood. Want zij hebben geweldige goede films gemaakt die laten zien hoe mannen en vrouwen samenwerken in de toekomst:
  Space Odessy 2001, die onlangs werd verklaard als de beste SF film die ooit is gemaakt.
  En over kleurlingen; geregeld zien wij de Shawshank Redemtion film over een Amerikaanse gevangenis met de geweldige gekleurde actor Morgan Freeman in een van de hoofd rollen.
  Voor geintereseerden, zijn er 3 Space Odessy vervolg boeken van Arthur C. Clarke, die de wetenschapper is, die de 3 boeken schreef over de natuurwetten die toen in zijn tijd bekend werden. Zijn studies werden geschreven naar aanleidingen van vele natuur wetenschappers van onze tijd, en ook die van vroeger grote wetenschappers zoals Sir Isaac Newton. Newton en Josef Haydn werden dichte vrienden in Londen, en overlegden samen over “hoe het gebeurde”? De geboorte van onze Universe. Dit samenwerking van die 2 grootte briljante talenten in onze westerse wereld van de 19de eeuw, hebben geleid tot een geweldige opbouw van de belangrijkste lessen van onze moderne onderwijs in natuurkunde… het samen begrip van onze beschaaving
  en nu hoe het verder moet. Als je interesse heb naar de weg naar te toekomst, na aanleiding van die eerste wetten moet je nu gaan verder informeren. En als je heb ontdekt dat er vroeger vele mannen en vrouwen in het onderwijs werkzaam waren, zal je zien dat ook van jaren geleden er gewone samenwerking was tussen de vrouwelijke en mannelijke collegas.

 9. Seneca

  het is een verdienmodel. het heeft niets met ‘gelijkheid, genderneutraliteit’ te maken. het is gewoon voor de POEN!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.