Rookvrij Nederland? Afkeer tegen rokers en roken groeit met het jaar en verbod ligt op de loer

Roken? Niet meer van deze tijd vinden veel mensen. Elk jaar wordt de roep om roken te ontmoedigen en moeilijker te maken steeds luider. Rokers lijken een uitstervende soort en degene die nog over zijn worden steeds viezer aangekeken. Uit peilingen blijkt nu ook dat 69 procent van de Nederlanders wil dat er buiten speciaalzaken geen sigaretten meer worden verkocht. 

Het RIVM meldde vorige week dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide in een sigaret zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. In het slechtste geval bevat de rook volgens het instituut voor volksgezondheid zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Uit de peiling van De Hond blijkt wel een duidelijk verschil: van de niet-rokers vindt driekwart dat het kabinet maatregelen moet nemen, van de rokers maar een derde. Een verdubbeling van de accijns op sigarettenpakjes is volgens ruim de helft (56 procent) een goede maatregel. Van de rokers vindt 13 procent dat de verkoop van sigaretten helemaal verboden zou moeten worden.

De laatste dagen voor de rokers lijken geteld. Dadelijk mag je ook niet meer op terrasjes roken, omdat als je dan ‘meerookt’ de kans er is dat je een aantal maandjes minder lang leeft. Naar mijn idee een hysterische reactie, maar het is wel de waan van de dag. Ik ben zelf een roker, af en toe een sigaretje, niets mis mee. Ik vind het anti-rokersklimaat nogal benauwend worden en vooral overtrokken. Maar goed, dat kan aan mij liggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. JanKlaasen

  Je bent nu nog jong Lars dus je weet niet beter. Hele domme opmerking, een sigaretje moet kunnen zo nu en dan. Geldt dat ook voor een heroïne spuit? Moet kunnen zo nu en dan? Wacht maar als je een stuk ouder bent dan merk je vanzelf wat dat rokersvergif met je lichaam gedaan heeft.

  1. lugar

   @Ernst Klaasen: De roker rookt niet, z’n sigaret rookt.

   Of zoals ze in Amerika zeggen: You’re not a smoker, you’re a sucker.

  2. van Urk

   JanKlaasen: U zegt het zelf al. Als roken verboden moet gaan worden wegens schade aan de gezondheid dan moet men ook de andere genot en voedingsmiddelen die voor vele gezondheidsklachten en overlast veroorzaken verbieden. Daar hoort men niet over.

   1. hans-e-pans

    Natuurlijk komt er geen rookverbod, om de eenvoudige reden dat het aan belasting en accijnsen veel te veel geld opbrengt.

 2. Paaldanseres

  Niks mag meer… wat een zeiksnollen en ja.. ik rook ook. Komt na het rookverbod, dan ook eens de dranken industrie aan bod? Daar vallen ook genoeg doden … maar daar hoor je ze niet over… Wat een kutland. What’s next…

  1. JanKlaasen

   Nee schatje drank komt niet aan de beurt, dat komt omdat als jij naast mij zit te roken ik daar last van hebt, maar als je naast me zit te drinken niet. Maar dat snap jij toch niet. Heeft bovendien niets met dit kutland te maken want deze regels gelden bijna in de hele wereld, zelfs Rusland. Foto gezien van Maradona? Die zat te roken in een voetbal stadion? Mocht ook niet. Wat een kutland is Rusland toch.

   1. swetsnek

    Wil jij mensen niet benoemen als schatje of ben jij ook zo’n vies kereltje

  2. JubbeFeenstra

   Ik zou zeggen, neem eens een middagje vrij en ga naar longafdeling van een ziekenhuis. Daar liggen allemaal ‘vrienden en vriendinnen’ van u. Ieder bed zult u iemand aan de zuurstof slangetjes zien liggen. Mijn 1e vrouw rookte, had zelfde standvastigheid als u, met 47 was ze dood. Vriend van ons begroeven we 3 maanden geleden, rookte hele leven, was 60 jaar. Haalde dus zijn pensioen niet eens. Ik ben 78 en kerngezond. Nooit gerookt, nooit gedronken.Kom zelfs door vliegkeuring heen. Dus houd u zelf maar voor de gek, u komt ook voortijdig aan de beurt. Bijna iedereen, die in mijn ogen voortijdig aan zijn/haar einde kwam, rookte of dronk stevig.

   1. lugar

    @Jubbe: Én, wat voor kwaliteit heeft je leven (ademhaling) na ca 30 jaar inhaleren van sigarettenrook?

   2. Diederik van Walsum

    JubbeFeenstra,

    U naam klinkt alsof u in Friesland woont, maar kom is een dagje rond huppelen in een ziekenhuis in Rotterdam of Schiedam.

    Ik ga niet een middagje vrij nemen om is in een ziekenhuis rond te wandelen, want dan struikel ik waarschijnlijk weer over de kopvodden!
    Echt ik lieg niet, je waant je in een ziekenhuis in Istanboel.

   3. Koos sssss

    Mijn moeder heeft ook nooit gerookt en stierf voor haar 65e verjaardag aan kanker. Mijn oom rookte stevig en werd 82.
    En als je op een longafdeling van een ziekenhuis gaat kijken tref je niet alle rokers aan, maar een aantal rokers dat is ziek geworden.
    Statistisch krijg je nogal een scheef beeld zo.

  3. Beukman

   Rookpaaldanseres klaagt:
   Niks mag meer…

   Er mag juist nog ontiegelijk veel.
   Sterker nog: ook roken mag nog steeds. Alleen niet meer overal. Zeg maar net als poepen en plassen.

  4. Fortiori

   Snuiven.

 3. NoDoubt

  Het is vooral de jeugd die aan het roken wordt gezet en verslaafd wordt gemaakt. Zodanig dat je tegenwoordig door die verschillende stoffen niet meer kunt stoppen. Het probleem is echter dat de ziektekosten daarmee stijgen (naast ook andere zaken zoals fijnstof en ultrafijnstof). Laten we zeggen dat het voor je eigen bestwil is.

  1. denk eens na

   en jij denkt dat je het geld terug krijgt? of verdwijnt dat geld in de zakken van de directie ?

 4. Ernst Quispel

  Het is net als met Zwarte Piet, op enig moment besef je dat het niet meer is te handhaven.

 5. JubbeFeenstra

  Anti rook klimaat benauwend?
  U zult bedoelen dat roken een benauwende zaak is.
  Ik heb in de jaren 80 in Nieuw-Zeeland gewoond. Daar werd toen al zwaar ingezet op anti rook beleid. Was er half jaar geleden nog. Je ziet nauwelijks iemand roken.
  https://www.smokefree.org.nz/smoking-its-effects/facts-figures
  Percentage zijn laag.

 6. Equilibrium

  Meteen religie afschaffen.
  Beginnen met de meest achterlijke.
  Daar sterven gigantisch veel mensen aan jaarlijks.

 7. denk eens na

  de zorgverzekerings maatschappijen gaan steeds meer bepalen hoe je moet leven , geen suiker geen vet geen sigaretten , de betutteling ten top.

  1. HW

   En straks klagen, dat ouderen veel zorg nodig hebben. Er zal dan wel een spuitje komen, die het einde aan je gezonde periode maakt.

 8. Beukman

  Lars meent:
  De laatste dagen voor de rokers lijken geteld. Dadelijk mag je ook niet meer op terrasjes roken, omdat als je dan ‘meerookt’ de kans er is dat je een aantal maandjes minder lang leeft. Naar mijn idee een hysterische reactie, maar het is wel de waan van de dag. Ik ben zelf een roker, af en toe een sigaretje, niets mis mee. Ik vind het anti-rokersklimaat nogal benauwend worden en vooral overtrokken. Maar goed, dat kan aan mij liggen.

  Rokers beseffen zelden dat het vooral heel erg goor is om in andermans rook te zitten. Ja: ook op een terras. De geur bederft de smaak van je eigen duur betaalde consumptie, en gaat in je kleren en zelfs in je huid zitten. Een roker gaat dit pas snappen als ie zelf een tijdje is gestopt.

  Stel je voor dat ik er lol in had om mensen om me heen nat te spuiten met een plantenspuit gevuld met pokonrijk water en men protesteerde daartegen, zou Lars dat ook een hysterische reactie vinden van de natgespoten mensen?

  1. Ernst Quispel

   Hear, Hear!!

  2. RobertMarsman

   Een rookvrij land is natuurlijk compleet wensdenken wat ook nooit zou gebeuren. Geen mens kan bepalen hoe een ander mens zou moeten leven. Hoe gezond of ongezond hij zou willen leven. Zoiets kan alleen maar in dictaturen en niet in landen waar we zelfbeschikkingsrecht hebben.

   Zouden ze eens moeten doen roken verbieden. Dan loopt de overheid miljarden paar jaar aan accijnzen mis en gaan belastingen op andere zaken enorm omhoog. Zo hoog zelfs dat zelfs de anti-rokers terroristen weer snakken naar tabak als dat de kosten in hun eigen portemonnee kan verlichten.

   1. Henk-Jansen

    Roken kost de samenleving 30 miljard op jaarbasis dus het is gewoon onzin dat de belastingen omhoog moeten.

    1. RobertMarsman

     Is natuurlijk complete onzin wat je hier beweerd. Hoeveel banen gaat zoiets kosten als roken wordt verboden? Hoe veel mensen werken er in de tabaksindustrie. Als roken verboden zou worden zouden al die mensen zonder werk komen te zitten en de staat moet ze dan maar onderhouden door bv uitkeringen. Ik noem maar wat. Je moest eens weten hoeveel dat gaat kosten.

     Daar komen ze nog wel achter hoeveel dat gaat kosten

     1. Beukman

      Van de andere kant: als mensen niet meer roken, houden ze een hele hoop geld over om aan andere dingen te besteden. Die dingen moeten worden (klaar)gemaakt, verhandeld, geserveerd, verkocht, etc., wat weer veel nieuwe banen oplevert.

     2. Henk-Jansen

      1 op de 5 rokers haalt de pensioenleeftijd niet eens, jaren die de persoon anders wel had kunnen werken en belasting kunnen betalen. Dat is het grootste gedeelte van die 30 miljard. De paar duizend mensen die in de tabaksindustrie werken vallen in het niet bij mijn eerder genoemde aantal.

    2. Siemien

     @Henk wat raar dat het steeds meer gaat kosten! er roken immers steeds minder mensen, dus hoe kan het dat het steeds meer gaat kosten?
     Nou ik weet het wel hoor, “wij” worden namelijk door de zorg uitgemolken en we laten het ook gewoon gebeuren, de zogenaamde farmaceuten vragen torenhoge bedragen voor medicatie/hulpmiddelen.

     1. denk eens na

      asiel zoekers dat kost pas een hoop geld , 150 miljard en dagelijks komen daar meer kosten bij.

    3. Frits Jansen

     Zoals we recentelijk nog aan burgemeester Van der Laan en Johan Cruyff hebben kunnen zien sterven longkankerpatiënten vrij snel, en betrekkelijk jong. Dat spaart dus zorgkosten! Het is een bekend feit dat mensen voor de gezondheidszorg verreweg het duurst zijn als ze boven de tachtig komen, maar die leeftijd bereiken stevige rokers zelden.

     De vraag is dus eigenlijk: “meneer zou u wat meer willen roken om de gezondheidszorg betaalbaar te houden?”. Een stapje verder en noemt een niet-roker een aso.

     1. Stanly2000

      Fritsje, geweldig verhaal. Ga zo door, je kunt het!

    4. swetsnek

     man wat een lulverhaal hahahaha

 9. Rosasolis

  Wij kennen een aantal zware rokers, hoewel hun aantal wordt steeds minder. De sigaretten worden steeds duurder, en terwijl zij niet meer in huis roken worden de straten en openbare plaatsen vol met die vieze peuken. Ook gewone niet-rokers vinden het leuk om op een mooie zomerse dag op een terras te zitten en iets lekkers te eten en drinken. Maar als je astma heb kan dit haast nooit, omdat er komst een of meerdere rokers naast je tafel zitten. Ik hoop dat er eindelijk een nieuwe wet komt dat werkelijk roken verbied in alle openbare plaatsen. Er moet overal die bekende niet-roken sticker geplaatst worden. En waarom wordt er niet meer anti-rook reclame gemaakt op TV en radio? Niet zo lang geleden was er een korte film die liet een gewone vrouw zien die vrolijk doorging met roken. En de volgende scene was van 5 jaar later. Zij was zwaar uitgemergeld, en had een medicijn kast vol pillen tegen haar long-kanker.
  Ik heb mijn vader die een zware roker was, verloren aan long-emphaziem. Hij was 64 toen hij overleed, en hij heeft vreselijk geleden.

  1. Frits Jansen

   Terrassen moeten een benedenwindse rookhoek krijgen. In Nederland overheersen zuidwesten winden, dus dat is te regelen.

   Ik heb een roker op een terras wel eens minzaam gezegd dat ik “niets” tegen roken heb (nou ja), maar dat ik wel graag had dat hij zijn eigen sigaret oprookte in plaats van de stinkende peuk recht onder mijn neusgaten te houden.

   Op stations had ik nooit last van rokers, tot rokers-gebieden op stations werden aangewezen met – dat is het ergste – zelfstokende asbakken: asbakken die zo zijn geconstrueerd dat ze de halfverbrande as verder verbranden, en er bijna niets meer overblijft dat moet worden afgevoerd. Lekker goedkoop, maar het gevolg is wel dat asbakken veranderen in rokende schoorstenen die je al van verre kunt ruiken als je met de trein komt aanrijden.

  2. Mar

   En als je astma hebt, moet je wel op zoek naar een terras in een auto/motor/bromfiets/scooter luwe omgeving. En dan hopen dat er geen mensen in je buurt zitten die geen maat kunnen houden met alcohol en onaangenaam gedrag gaan vertonen.

   Ik zonder me altijd af om een shaggie te roken, waar ik ook ben. Zelfs in mijn eigen huis ga ik naar buiten als er niet rokers en/of jonge kinderen op bezoek zijn.
   Ik heb er geen moeite mee om rekening te houden met niet-rokers. Men moet alleen niet gaan overvragen. Rokersruimten moeten verdwijnen omdat er mensen zijn die zich gedwongen zouden voelen om mee naar binnen te gaan uit sociaal oogpunt.
   Als ik expres buiten zit te roken en de niet roker komt dan nog bij me zitten, dan houdt het voor mij op.

   1. Beukman

    Ik wou dat alle rokers waren zoals jij, @Mar.

 10. Frits Jansen

  Ik vind rokers vooral losers, maar ik heb makkelijk praten, want ik begon er nooit aan. Mijn vader stopte toen ik een kleuter was en mijn moeder begon er nooit aan, en op het brave gymnasium werd ook niet gerookt.

  Maar als echte liberaal ben ik tegen overheidsterrorisme tegen rokers, met astronomische belastingen en het uitbannen van rookplekken.

  In Duitsland heb je na een uitspraak van het Constitutionele Hof speciale rookcafé’s. Daar mogen geen bezoekers onder de 18, en mogen ter plaatse geen spijzen worden toebereid (dus wel zakken chips toegestaan). Maximale oppervlakte 75m2. Er moet ook een duidelijk bord bij de ingang staan, maar dat zag ik over het hoofd en toen ergerde ik mij dood aan al die rokers. Wat mij betreft mogen ze zichzelf te gronde richten maar ik wil niet na een avondje stappen mijn kleren van top tot teen moeten verschonen omdat zelfs mijn sokken naar tabak stinken nog meer dan naar tenenkaas.

  De rechtsgrondslag van die “Raucherkneipen” is de fundamentele vrijheid van bedrijf en beroep (Berufsfreiheit).

  Maar ik nog het meest bevreesd voor ben is dat fanatici straks zullen proberen Nederland droog te leggen. Bier is in Nederland al veel duurder dan in Duitsland, waar dat als eerste levensbehoefte wordt beschouwd. Alcohol is misschien ook niet heel gezond, maar dat ligt toch op een ander vlak dan tabak.

  Ze hebben al eens geprobeerd de VS droog te leggen, in de jaren ’20. Toevallig of niet, toen kwam een enorme economische crisis.

  In Scandinavië hebben ze een restrictief alcoholbeleid, en het gevolg daarvan dat iedereen zich daar elke weekend klem zuipt. Ik arriveerde eens op zondag in Noorwegen en dacht dat het land door een neutronenbom getroffen was, maar in werkelijkheid lag het “maar” in coma.

  Inde Münchense Biergärten wordt het bier in glazen van een halve en hele liters getapt met snelvuurinstallaties die tien glazen in een minuut kunnen vullen, voor prijzen die reuze meevallen. En het is er een uiterst vredig tafereel. Sinds ruim twee eeuwen is de regel in Biergärten 1) dat het om 23.00 schluss is, en 2) dat je je eigen picknick mee mag nemen – wat de prijzen van het ter plaatse verkrijgbare vreten beheersbaar houdt.

  Iemand die veel bier drinkt moet worden onderscheiden van een alcoholist. Er is een beperkt aantal mensen dat een of ander gen heeft dat ze almaar door willen drinken, maar voor een normaal mens is het op een gegeven moment welletjes. Die paar pathologische alcoholisten moeten geen aanleiding geven tot een draconisch beleid.

  Enfin, ik verwacht van de Partij voor de Dieren een pro-bier beleid, want bier is vegetarisch, al schijnt het dat soms gelatine (van dierlijke beenderen) wordt gebruikt om bier te klaren, maar een slimme chemicus vindt daar zo een vervanger voor.

  1. Siemien

   @Frits je komt over als een gast die niets mee heeft gemaakt en bij de eerste gelegenheid z’n broek vol schijt van angst, flexibel ruggetje en mentaal zeer zwak, alleen denkend aan jezelf, jij bent het egocentrisch middelpunt van jou realiteit die geen idee hebt wat er speelt in de wereld door je beschermde opvoeding.
   Met zulke gasten veeg ik de vloer aan en verschoon hun pamper..

   1. swetsnek

    Fritzke zat heel veel binnen Siemen te luisteren naar de hoorspelen toen die tijd en na de oorlog kon je alleen maar hooi roken vandaar hahahaha

  2. Stanly2000

   Fritsje je valt in herhaling. Maar wat het bereiden en consumeren van bier te maken heeft met jouw bezoek aan die Räucherkneipe ontgaat me.

 11. Floris

  Nicotine is zo’n beetje de meest verslavende stof ter wereld, maar toch is die lichamelijke verslaving in één hooguit twee weken af te bouwen. Het is de geestelijke verslaving die veel langer duurt.

  Het is heel gek. De gestopte roker blijft, in z’n onderbewustzijn, nog maandenlang terugverlangen naar de tijd dat hij verslaafd was. Velen vallen terug. Soms zelfs na jaren.

  Mij is het uiteindelijk gelukt om te stoppen, maar makkelijk was het niet.

  Het rookverbod in de horeca, ook op terrassen, is een goede zaak, want niet-rokers hebben echt veel last van die vieze walmen.

  Het beleid moet zich vooral op jongeren richten. Als je niet begint hoef je ook niet te stoppen.

  1. Dirk van Jurie

   @Floris 2 dagen beste Floris in 2 dagen kun je van nicotine verslaving verlost zijn, sterker nog van een pakje met 22 sigaretten zijn er vaak 3 “lekker” dat is ’s morgens bij de koffie, ’s middags en ’s avonds na het eten, de rest is verveling..

   1. Floris

    Je hebt gelijk Dirk. Het is voor mij 18 jaar geleden, vandaar.

    Eigenlijk is een sigaret helemaal niet lekker, qua smaak dan. Het lekkere zit hem in de bevrediging die je krijgt door de dopamine die vrijkomt.

    “De stof in sigaretten waaraan je lichaam verslaafd raakt is nicotine en dit verslavende proces speelt zich af in de hersenen. Nicotine komt via je longen in je brein terecht. In je brein hecht nicotine zich aan de ‘nicotinereceptoren’. Op het moment dat nicotine zich hecht aan de nicotinereceptoren geven deze receptoren ‘dopamine’ af. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt ervoor dat we ons blij voelen. Dopamine wordt ook afgegeven als we bijvoorbeeld iets lekkers eten of als we verliefd zijn. Je hersenen willen als het ware steeds weer dit gevoel van beloning ervaren. In het geval van roken, moet je dan steeds wéér een sigaret roken om dit zelfde euforische gevoel te beleven en dit kan leiden tot een nicotine verslaving.”

    https://rad-blog.com/2016/05/10/het-rokersbrein/

    1. lugar

     @Floris: Voor mij is het 25 jaar geleden! Geen dag spijt gehad, wel een grote ellende om er eindelijk vanaf te komen.

     1. Floris

      Voor mij was het héél héél zwaar. Dat is niet voor iedereen zo. Ik kende zelfs mensen die op een feestje een half pakje wegpaften en vervolgens een week of wat niks rookten. Zal wel met genetische aanleg te maken hebben.

     2. lugar

      @Floris: Hier idem dito! Rampzalig! Eerst honderdduizend – één keer geprobeerd, en uiteindelijk is het mij gelukt om er daarna nooit meer aan te beginnen. Wat een verschrikkelijke ellende! Ik ben er een week ziek van geweest en kon de slaap niet meer vatten. Gelukkig draaide ik in die periode nachtdiensten, dat heeft mij wel geholpen.

  2. Beukman

   Floris vindt:
   Het beleid moet zich vooral op jongeren richten. Als je niet begint hoef je ook niet te stoppen.

   Dat is wmb de belangrijkste reden om roken zoveel mogelijk te weren van de openbare en semi-openbare plekken. Roken is immers aangeleerd/nageaapt gedrag: zien roken doet roken.

   1. Floris

    Dat is inderdaad zo, maar niet altijd.

    Op mijn middelbare school rookte 80% van mijn klas. In de pauzes stond ik er gewoon bij maar heb toen nooit gerookt. Ik ben pas gaan roken nadat ik eindexamen had gedaan. Binnen een paar weken was ik hopeloos verslaafd maar onderschatte het gevaar, zoals veel jongeren doen.

    Hoe los je dat op? Ik denk toch vooral door voorlichting.

    Van mijn zoon hoor ik dat in de hogere opleidingen (zowel middelbare school als universiteit) veel minder gerookt wordt dan in de lagere opleidingen. En het is sowieso véél minder dan in mijn jeugd. Het gaat dus de goede kant op.

    1. Beukman

     @Floris
     Je bent een uitzondering. Vrijwel iedere roker is vóór zijn 18e of 19e begonnen, en dat is juist omdat na of vanaf die leeftijd mensen zich minder laten leiden door groepsgedrag (lees: erbij willen horen).

     Ikzelf heb nooit naar de sigaret getaald. Dat mag een wonder heten, want maar liefst zes van mijn broers en zussen én mijn vader rookten. De meeste van mijn vrienden rookten, en ook in mijn eerste werkkringen werd er stevig gepaft. Mijn eigen kinderen hebben gelukkig nooit de behoefte gevoeld om eraan te beginnen.

     De observatie over de relatie tussen de hoogte van de opleiding en het percentage rokers is absoluut correct. In het algemeen geldt dat mensen met een hogere opleiding gezonder leven.

     1. Floris

      “Je bent een uitzondering. Vrijwel iedere roker is vóór zijn 18e of 19e begonnen, en dat is juist omdat na of vanaf die leeftijd mensen zich minder laten leiden door groepsgedrag (lees: erbij willen horen).”
      —————————————————————–
      Klopt.

 12. RobertMarsman

  Beukman Roken verbieden is natuurlijk het domste wat je kan doen. Zoals eigenlijk met alle genotsmiddelen. Aangezien het voor de crimineel natuurlijk een lucratief handeltje zou zijn. Dan wordt tabak het tweede cocaine. Een zwarte markt waar ze miljarden op zouden kunnen verdienen. Wat ze vroeger in Amerika eens probeerde met alcohol zo zou het ook gaan met tabak. Zoals het alcoholverbod de Amerikaanse maatschappij meer ellende opleverde als dat het iets goeds bracht zo zou het ook met tabak gaan.

  Maar de anti rokers luisteren maar naar een kant van het verhaal de andere kant daar zullen ze niet eens over nadenken.

  1. Beukman

   Mij hoor je niet voorstellen dat roken of sigaretten moeten worden verboden, @Marsman. Dat zou inderdaad averechts werken. Ik stel slechts voor om roken bij wet te beperken tot de privé-ruimte. Helaas voor de roker valt de straat daar niet onder.

   1. lugar

    @Bukman: En de islam, dat is minstens zo gevaarlijk. Ga je dat ook beperken tot de privé-ruimte?

    1. observer

     Tja, word dagelijks geconfronteerd met hoofddoekjes, symbool voor een cultuur die al miljoenen mensen aan een onnatuurlijke en onvrijwillige einde hebben gebracht, afgelopen ramadan ook weer zo’n kleine duizend wereldwijd

     1. lugar

      Over ramadan gesproken, ik heb vaak meegemaakt dat de islamitische collega geen stap meer kon zetten, tijdens de ramadan.

     2. Beukman

      En, @Observer, heb je inmiddels kanker gekregen van het kijken naar al die doekies?

     3. lugar

      En, @Beukman, ga jij de islam beperken tot de privé-ruimten?

 13. Seneca

  ik rook niet en met verbazing lees ik de diverse reacties op dit topic. iemand zegt dat men niet oud wordt als men rookt. zal wel maar ik ken zat mensen die tot hun overlijden 85 – 95 jaar flink gerookt hebben. ik ben van mening dat men op een bepaalde dag komt te overlijden ondanks men al dan niet rookt. overigens krijg ik een vreemd gevoel als derden mij proberen te overtuigen om iets niets of wel te doen. ik krijg dan een Jehova’s getuige gevoel. iemand anders schrijft: ‘dat als roken in het openbaar wordt verboden, dan dient ook religie verboden te worden’. na een dergelijk verbod gelooft/rookt men maar achter zijn/haar voordeur. een naar bijkomend trekje van ‘gelovigen’ is dat zij zich superieur voelen aan hen die niet (meer) geloven. de samenleving beschouwt hen eveneens als ‘superieur’ wat toch discriminerend werkt t.a.v. de niet gelovigen.

  1. Beukman

   Seneca beweert:
   ik ken zat mensen die tot hun overlijden 85 – 95 jaar flink gerookt hebben.

   Dat klopt.
   Ook zijn er zat mensen die de concentratiekampen hebben overleefd en oud en bejaard zijn gestorven.
   Maar wie gaat er nu beweren dat concentratiekampen niet slecht zijn voor de gezondheid?

  2. lugar

   “(…) ik ken zat mensen die tot hun overlijden 85 – 95 jaar flink gerookt hebben.”

   Inderdaad, dat wordt ook meestal opgedist als het gaat over hoe oud sommige mensen lijken te worden wanneer ze (ook) roken. Maar beste Seneca, buiten dat je gaat als het je tijd is, is toch wel nadrukkelijk bewezen dat je met een sigaret meestal niet zo oude wordt en op z’n minst grotere kans loopt op ongeneeslijke ziekten.

   1. Floris

    Ik ben gestopt omdat ik leed aan clusterhoofdpijn. Dat is een van de ergste hoofdpijnen die er zijn. Je wordt dan ’s nachts wakker van de pijn en daar helpen geen medicijnen tegen. Ik ging dan met een kruik tegen m’n kop op de bank zitten en wachten tot het over ging. Dat duurde 1 á 2 uur.

    Artsen hebben nooit de link met het roken gelegd (omdat het niet bewezen is/was) maar instinctief wist ik heel goed dat het aan het roken lag. En wat denk je? Nadat ik was gestopt heb ik nooit meer hoofdpijn gehad.

    1. lugar

     @Floris: Zo, dat is warempel een openbaring! Jammer dat de rooklobby nog steeds zo sterk is, die zullen al snel beweren dat het wel meevalt.

     Ik moest denken aan deze reclame, misschien ken je’m wel?

     https://i.imgur.com/bWm8sv7.jpg

     1. Floris

      Ja, die herinner ik me wel. Ik vond die lichte sigaretten maar niks. En zoals Cruyff helaas heet moeten ervaren krijg je van lichte sigaretten ook kanker.

 14. Alicia

  Er zit geen koolmonoxide in een sigaret. Koolmonoxide = CO een gas wat gevaarlijk is omdat het O2 (zuurstof) verdringt. Gebeurd vaak met vuile geisers in keukens. Acute dood. Verder is Nederland een dictatoriaal landje aan het worden. Een soort Noord Korea.
  Roken buiten verbieden??? Uitlaatgassen van auto’s, scooters, brommers is veel schadelijk dan een klein beetje rook van een sigaret. En weer “de overheid” moet maatregelen nemen. HELP. Ze zijn gek geworden maar een oud mannetje met een sigaar durven ze wel aan te pakken. Het krakers tuig “We are here”, niet. Geef de overheid aub niet meer macht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.