Shell ontwijkt 7 miljard aan dividendbelasting

Geen categoriejun 16 2018, 9:00
Al 13 jaar lang loopt de Nederlandse overheid dividendbelasting mis door de financiële constructie van Shell, goedgekeurd door de Belastingdienst! Aldus de Telegraaf.
Shell keert sinds 2005 dividend uit op Kanaaleiland Jersey, waardoor de Nederlandse overheid dus geen belasting kan heffen. Stichting onderzoek Multinationale ondernemingen (SoMo) stelt dat er sinds 2005 zo'n 45 miljard euro is uitgekeerd, waarvan 7 miljard belasting had kunnen zijn.
Hoogleraar belastingrecht Jan van Streek is er vrij zeker van dat de Belastingdienst hier niet akkoord mee had mogen gaan. Belachelijk dus hoe makkelijk zij de maatschappij dus eigenlijk 7 miljard euro door de neus boren door óf niet op hun strepen te staan óf door incompetentie. Zoals we de laatste tijd steeds vaker lezen is de kans op één of beide oorzaken meer dan aannemelijk geworden.
Shell is een van de grootste voorstanders voor het afschaffen van de dividendbelasting en kwam zelfs met het voorstel richting het kabinet maar beweert glashard dat deze constructie en dat voorstel niets met elkaar te maken hebben. Yeah right...
Wat we zo zien in hoe de situatie in Groningen wordt aangepakt lijkt het er sterk op dat Shell de Nederlandse overheid by the balls heeft. Strijden en moeilijk doen om iedere scheur en euro schade maar ondertussen wel miljarden binnen harken door oneerlijke regelingen. Of Shell nog wordt aangepakt hangt meer af van het volgende kabinet dan van Rutte's gevoel voor rechtvaardigheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten