Shell ontwijkt 7 miljard aan dividendbelasting

Al 13 jaar lang loopt de Nederlandse overheid dividendbelasting mis door de financiële constructie van Shell, goedgekeurd door de Belastingdienst! Aldus de Telegraaf.

Shell keert sinds 2005 dividend uit op Kanaaleiland Jersey, waardoor de Nederlandse overheid dus geen belasting kan heffen. Stichting onderzoek Multinationale ondernemingen (SoMo) stelt dat er sinds 2005 zo’n 45 miljard euro is uitgekeerd, waarvan 7 miljard belasting had kunnen zijn.

Hoogleraar belastingrecht Jan van Streek is er vrij zeker van dat de Belastingdienst hier niet akkoord mee had mogen gaan. Belachelijk dus hoe makkelijk zij de maatschappij dus eigenlijk 7 miljard euro door de neus boren door óf niet op hun strepen te staan óf door incompetentie. Zoals we de laatste tijd steeds vaker lezen is de kans op één of beide oorzaken meer dan aannemelijk geworden.

Shell is een van de grootste voorstanders voor het afschaffen van de dividendbelasting en kwam zelfs met het voorstel richting het kabinet maar beweert glashard dat deze constructie en dat voorstel niets met elkaar te maken hebben. Yeah right…

Wat we zo zien in hoe de situatie in Groningen wordt aangepakt lijkt het er sterk op dat Shell de Nederlandse overheid by the balls heeft. Strijden en moeilijk doen om iedere scheur en euro schade maar ondertussen wel miljarden binnen harken door oneerlijke regelingen. Of Shell nog wordt aangepakt hangt meer af van het volgende kabinet dan van Rutte’s gevoel voor rechtvaardigheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Guus Geluk

  De multinationals bezitten een lijntje met de VVD: traditioneel een ondernemerspartij. Om de dividendbelasting afgeschaft te zien wordt er een hele lobby op touw gezet: demissionair premier en VVD-onderhsndelaar Rutte wordt gevraagd de dividendbelasting van de onderhandelende partijen los te peuteren. Daartoe vraagt hij partijgenoot Wiebes een discutabel documentje op te stellen en gewapend met dat document gaat hij alle fractievoorzitters langs.

  Een inkijkje in de lobby van het Binnenhof. Haagse Lobby is een prachtig programma dat de lobby-praktijken blootlegt.

  1. lugar

   @Guus: Het is een Rutte-streek dus moet het jou wel aanspreken, staatsman Rutte kan immers geen kwaad doen?

   1. Guus Geluk

    Nee, het is een lobby.

    1. lugar

     @Guus: En van wie is die handtekening?

  2. lugar

   @Guus: Het is hier toch maar een mooi feest voor multinationals. Ondertussen komt Rutte-3 weer met de collectebus bij de burger en het MKB langs om het geld op te halen.

  3. Blue monday

   Niet alleen de VVD, de PVV en FvD zijn op dit punt muisstil en stemmen in de 2e kamer doorgaans altijd met de VVD mee.

   Het idee dat de VVD de enige partij is die economisch rechts is, moet maar eens voorgoed ontkracht worden.

   Sneue types die hier amper rond kunnen komen van hun salaris/uitkering en de EU of de buitenlanders de schuld geven zijn bij deze partijen totaal aan het verkeerde adres.

   1. Rechtsaf

    @Blue nou met € 40.000.000.000 kun je hele mooie dingen in Nederland doen ipv in Griekenland..
    En op wie wordt dit verhaald volgens jou?

    1. Blue monday

     Griekenland steunen was ook een vreselijk stom idee. Zoveel geld weggeven is een misdaad jegens de burgers waar jij zegt voor op te komen.

     Nationale banken steunen is weer een ander verhaal, dat is een keuze voor de eigen economie.

     Hoe dan ook, ik vraag me te vaak af of onze regering er zit namens de Nederlandse burgers of namens multinationals en het buitenland.

     1. Rechtsaf

      @Blue van je laatste standpunt, het laatste

     2. glazenbol

      Het onontkoobare steunen van banken was een gevolg van jarenlang met nam rechts wanbeleid!! En had dus met goede wetgeving en vooral goed toezicht voorkomen kunnen worden!!

   2. Guus Geluk

    De werkgevers en multinationals pleasen is inderdaad typisch VVD.

    1. Rechtsaf

     @Guus ja en burgers uitknijpen is er ook 1 van de VVD

   3. Pescador

    Dat jij hier ook een blauwe maandag bent wil niet zeggen dat je ergens verstand van hebt dat blijkt wel weer, je lijkt wel een broertje van onze grootste nederlandse oplichter rutte

 2. Bloem

  Bijna nergens ter wereld is de belasting druk op burgers zo hoog als in Nederland en die druk stijgt nog steeds. Dat bedrijven en burgers contructies bedenken om legaal belasting te ontlopen is volkomen begrijpelijk. Een ieder die daaar anders over denkt, moet onmiddelijk stoppen met het invullen van de aangifte belasting teneinde geld terug te krijgen van de schatkist. Echter dit kabinet heeft er voor gekozen om de belastingdruk op haar burgers te verzwaren om die voor multinationals te kunnen versoepelen, op zn zachtst gezegd weinig sociaal. Desondanks blijven hele volksstammen dhr. Rutte steunen met haar stem. De Nederlandse staat en de EU zijn verslaafd aan belastinggeld, het wordt tijd voor een verplicht afkickprogramma.

  1. lugar

   @Bloem: “(…) zo hoog als in Nederland en die druk stijgt nog steeds.”

   Inderdaad. Onze “volksvertegenwoordigers” hebben al jaren volkomen schijt aan de burger, aan het volk. Het begon al met de ondemocratische invoering van de euro. Daarna is het alleen maar erger geworden.

   Was de BTW in 2001 nog 17,5%, in 18 jaar is dat verhoogd naar 21%. Het lage tarief (6%) wordt binnenkort ook nog met 50% verhoogd naar 9%. Ongekende VVD-diefstal!

   1 oktober 2012 6% 21%
   1 januari 2001 6% 19%
   1 oktober 1992 6% 17,5%
   1 januari 1989 6% 18,5%
   1 oktober 1986 6% 20%
   1 januari 1984 5% 19%
   1 oktober 1976 4% 18%
   1 januari 1973 4% 16%
   1 januari 1971 4% 14%
   1 januari 1969 4% 12%

  2. Blue monday

   Dan begrijp ik jouw sympathie voor de rechtse partijen in dit land niet.
   De lasten voor de bevolking omhoog en die voor het bedrijfsleven omlaag, daar staat de VVD voor met het idee wat goed is voor de baas ook goed is voor jou.
   Het programma van FvD kennen we inmiddels en laten we hopen dat je nooit iets overkomt in het leven en je voldoende eigen vermogen opbouwt voor je oude dag…anders ziet het er beroerd uit.
   De PVV roept wat anders, maar stemt economisch altijd met de VVD mee, soms nog iets rechtser zelfs.

   Maar goed, als jij ook vindt dat wat goed voor de baas ook goed is voor jou en dat je daarmee alles zelf in de hand hebt….dan hoort die partij, economisch gezien, wellicht echt bij je.

   1. Rechtsaf

    @Blue de VVD is er niet voor de burgers die is er voor aristocratische bovenlaag in onze maatschappij..

    1. lugar

     7 miljard is een 7 met negen nullen. Dat zijn 1848 vrachtwagens volgeladen met 1 euromunten.

     1. Pescador

      Dit is een goeie , toppy

 3. Nasrani

  Volgens mij kabinet Balkenende II. Dus het CDA, VVD en D666. Van de laatste twee kun je zo’n beleid verwachten……..van het CDA dus eigenlijk ook. Want hypocriet gedrag staat hoog in het vaandel bij deze partij.

 4. DolleDries

  Maar de vraag moet zijn waar zit de corruptie bij de belastingdienst of de toenmalige regering.

  1. Nasrani

   Bij zo’n constructie moeten de minister en staatsecretaris van financiën echt wel worden ingelicht en hun goedkeuring geven lijkt mij. Zalm was minister, maar wie was zijn staatsecretaris?

   1. Rechtsaf

    @Nasrani Zalm is een heel vies ratje hoor..

 5. henkie

  Mark Rutte,

  leider van de roversbende list leugen en bedrog heeft hier persoonlijk voor getekend.
  De nieuwe norm; “List leugen en bedrog” de Nederlander schijnt het prachtig te vinden.

  1. Rechtsaf

   De llb-vvd gemeenschap

  2. lugar

   @Henkie: “Mundus vult decipi, ergo decipiatur”

   (‘De Nederlander wil bedrogen worden, dus wordt zij bedrogen’.)

   1. Blue monday

    Laat je zelf dan ook niet bedriegen.

    Waar sta jij economisch? vraag me sterk af of jij wel op het goede paard wedt

    1. lugar

     @Maandag: Economisch? Ik sta aan de kant van FVD en ben ervan overtuigd dat Nederland zo snel mogelijk uit de EU moet, al was het alleen al om onze eigen grenzen te bewaken, en dan heb ik het niet alleen over de landsgrenzen.

     Verder… Ik heb (gelukkig) een redelijke baan, kan m’n eigen broek ophouden en heb zelf niets te klagen. Maar er zijn ook duizenden andere Nederlanders die dat geluk niet hebben. Uit m’n directe omgeving ken ik mensen die misgrijpen omdat de arbeidsmarkt in bepaalde segmenten overspoeld is door goedkope Oost Europeanen. Ik juich iedere partij toe die dat soort dingen aanpakt.

     1. Blue monday

      Zoals ik het lees ben je sociaal begaan en zie je dat niet iedere Nederlander het “tempo”bij kan houden en wil je die als Nederlands Burger ook ondersteunen.

      Ik denk niet dat het FvD die mening is toegedaan, daar is het net als de VVD dat het geluk van de baas ook het geluk is voor de werknemer, hetgeen ik sterk betwijfel.

      Als je denkt dat de minderbedeelde Nederlanders wel een kans hebben door strengere toelatingseisen en de banen van Polen en andere immigranten in zullen nemen, dan zit je mis.

      Teveel Nederlanders kiezen liever de bijstand dan WC’s schoonmaken of werken onder een slavendrijvende aspergekwekerij voor 5 euro per uur. (Zwart)

      Ik chargeer, maar niet allen voor buitenlanders, ook voor Nederlanders zijn de regels en keuzes veel te vrijblijvend.

     2. Rechtsaf

      @Blue wat een onzin kraam jij uit zeg, Nederlanders zijn bereid om de vuile klusjes te doen, punt is dat de banenmarkt zo verzadigd is en dus diegene (de Nederlander) die graag willen werken in Nederland niet meer aan de bak komen.
      Ik kots werkelijk waar op die gedachte en het is per definitie niet waar, sterker nog, Nederlanders zijn zeer harde werkers.
      Nog veel sterker is, is dat Den-Haag dit in de hand werkt niet de Nederlandse hard werkende burger.
      Nog zo’n voorbeeld, “arbeidsmigranten in de jaren 50/60 omdat de Nederlanders het vuile werk niet wilden doen” klinkklare onzin er waren simpelweg niet voldoende arbeiders.

 6. Ni28

  Mocht het Ruttes sollicitatie speech en nu de bemiddeling in de migrantenkwestie falen heeft hij zich al bij de Shell goed ingekocht. Zijn land voor miljarden gekort maar wel straks een dijk van een baan. Of toch liever naar Brussel. Mocht Merkel vallen, wat ik van harte hoop, wordt het een stuk moeilijker om een luizenbaantje in Brussel te krijgen al is hij een trouwe “His Masters Voice”.

  1. Guus Geluk

   Ik denk dat Rutte na zijn derde (of vierde) kabinet naar Unilever of Shell gaat en niet volgend jaar naar Brussel, hoewel men nooit weet hoe de zaken lopen.

   In dat geval gaat Baudet af als een gieter. Ik zal me op de knieën slaan van het lachen als dat gebeurt. Omdat men gewoon niet over andersmans loopbaan moet speculeren.

   1. Rechtsaf

    @Guus ik denk dat gelijk hebt, leugenaar Rutte maakt de weg al vrij voor zichzelf om uiteindelijk toch naar Brussel te gaan..

    1. Guus Geluk

     Rechtsaf,

     Rutte zou een prima kandidaat voor die functie zijn en hij zou in Brussel veel goed kunnen doen. Net als Dijsselbloem veel goed in de Eurogroep heeft uitgevoerd.

     Wel zou het een verlies voor onze natie zijn. Laten we hopen dat Rutte nog een tijdje hier blijft.

     1. Rechtsaf

      @Guus ja en je meent het ook nog, je houdt immers van leugenaars..

     2. Guus Geluk

      Rechtsaf: “…ja en je meent het ook nog…”

      Woord voor woord.

     3. lugar

      En je houdt immers van leugenaars…

     4. Guus Geluk

      Dat moet u Rechtsaf vragen.

 7. Ni28

  Onder de mom van de gelukkigste mensen ter wereld zijn de Nederlanders de grootste belastingbetalers ter wereld. Nu weet je wat mensen zo gelukkig maakt.

 8. Jongbloed 020 Ivan

  Nederland wordt reeds jaren geregeerd door Bilderberg.
  Deze groep koninklijke opvreters, graaiende bankiers, fiscus-ontwijkende grootindustriëlen en corrupte politici, die geen enkele sociale binding hebben met de arbeidersklasse, maken eigenlijk de kapitalistische dienst uit.
  Er bestaat nauwelijks oppositie tegen; alle niet-burgerlijke organisaties zijn inmiddels buiten werking gesteld.

 9. JanKlaasen

  Die mensen kunnen altijd nog aardbeien plukken of asperges steken hoor, wordt nu ook voornamelijk door oost Europeanen gedaan…

 10. Bes Tolen

  Het ministerie van financiën is zich wel te buiten gegaan. Of daar de politiek tijdig mee op de hoogte was? Dat is een belangrijke vraag. Men moet beseffen, dat zulks ook bij andere ministeries, gemeenten en instellingen, die met overheidsgeld worden overeind gehouden, niet anders ligt zij het dat het daar om de uitgaven gaat. Materieel onderzoek vergt deskundigheid en inzet en zo ook de wil van de politiek en ambtenarij hier in te willen voorzien. Dat is m.i. nooit voldoende geweest. Het probleem wordt niet begrepen dan wel men gelooft het verder wel. Zo iets van als het maar intern voldoende is goedgekeurd, aan de regels voldoet en die zijn vrijwel niet op inhoud, betekenis gericht. Alles ruim uitgelegd. Hier speelt dan weer mee, dat de heersende politieke opvattingen wel zeker een belangrijke rol spelen. Maar hier klinkt de wil van het volk helaas onvoldoende in door. Het lobbywezen en sterke maatschappelijke krachten bepalen. Die zijn vaak ook nog eens internationaal en hun belang is dat van weinigen maar dus zeer invloedrijk. Vaak zelfs vermeend belang zoals bij veel internationale instellingen. Wrange, soms wereldvreemd, soms samenlevingen vernietigend, het komt voor en de waakzaamheid en controle daarop ontbreekt te zeer. Regeringen bijvoorbeeld kunnen al te gemakkelijk akkoord gaan en de burgers van hun land wordt het meest erge vaak niet verteld.
  Hoeveel afspraken zouden er internationaal zijn, die de Europese bevolking bedreigen? Is er laatst één bij gekomen? Marrakesh Political Declaration, Rabat Porcess, Euro-African Dialogue on Migration and Development. Als het waar is, is het volledig onaanvaardbaar voor de Europeanen.
  Terug naar ”Financiën “: ook daar moet heel wat stoppen. Zo dus ook elders waar politieke belangen spelen. Het moet heel anders ingericht worden. Veel kan worden afgeschaft. Moet zelfs vaak.
  Blijkbaar is de situatie in de laatste jaren sterk veranderd bij het ministerie van financiën want het lijkt er op dat het aantal afspraken en regelingen wel meer dan alleen een veelvoud is geworden van wat het vroeger was. Wat zal meespelen is dat gedacht wordt dat men zo in den lande veel minder personeel nodig heeft. ”Bedrijven hoeven vrijwel niet meer gecontroleerd te worden”. Blijkbaar wordt ook gedacht, dat het algemeen afschaffen van de inhouding van dividendbelasting een boel werk scheelt. Het hoeft niet te verbazen, dat het initiatief van het ministerie zelf is uit gegaan. En waar begon de medeplichtigheid van het ministerie ten aanzien van Shell heel precies?

 11. Gerlos

  Trollen dan maar een links kabinet dat de boel gaat verdelen zodat na een tijdje weer opnieuw kunnen beginnen met bezuinigingen, nee dank u.

 12. JanusK56

  Tja, het koningshuis en onder andere de VVD hebben veel (onzichtbare) invloed, al jaren. Denk alleen al aan Bilderberg. En de domme burger heeft letterlijk en figuurlijk het nakijken, en mag dokken, zoals gewoonlijk! Die burger mag op de derde dinsdag in september weer met een vlaggetje in de hand langs de route staan zwaaien en om de vier jaar op een van de partijen stemmen die verantwoordelijk zijn voor tientallen jarenlang mismanagement van ons land!

 13. Gerlos

  Janus je mag alles vrijblijvend of te wel langs de route staan met of zonder vlaggetje en stemmen is niet verplicht en gelukkig in dit land mag je op een partij stemmen die je zelf wil en dat gast allemaal op een eerlijke manier. Duidelijk Janus.

 14. Florissa

  Men zou voor de aardigheid eens een foto moeten maken van de hoeveelheid stapels geld
  dit is ,er zijn zat mensen die moeten rondkomen van 50-100 euro per week ,niks kan meer in de bejaardenhuizen ,en de hoge heren van Shell vullen schandelijk d’r zakken ,met wat snippers hier en daar voor het gepeupel in de kamer .

 15. Frits Jansen

  Daardoor kan de benzine nog een beetje betaalbaar blijven.
  Of dacht u dat die 7 miljard voor Shell pure winst waren? De markt bepaalt altijd nog of een bedrijf winst kan maken.

 16. Karel de Grote

  Shell moet op grote schaal worden geboycot, laat iemand dit op faceboek (HaHa) zetten want ik heb die rotzooi niet. Een GROTE boycot actie dames en heren.

 17. Karel de Grote

  Shell en Unilever moeten worden geboycot.

  1. Capo

   Want?

  2. Rechtsaf

   @Karel de Nederlandse stemmer die zo ontevreden is moet Rubberen Rutte boycotten.

   1. Capo

    Bijzonder Rechtsaf, let op!

    Eerst plaatst Ahemd Jansen een reactie bij een artikel van een maand oud. Dan plaatst Karel een maand later een reactie. Daar kwam geen reactie op dus probeerde hij het vijf dagen geleden nog een keer. Daar kwam ook geen reactie op en nu plaatst hij opnieuw een reactie. Grappig hè?

    1. Rechtsaf

     @Capo 😉

 18. Karel de Grote

  De grootste aandeelhouder van Shell is onze Bea, Niemand heeft door dat het koninklijk huis gigantisch rijk is geworden door te stelen (belastingontduiking o.a.) van de Nederlandse bevolking. De regering werkt hier hard aan mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.