Tienduizenden Britten de straat op voor ‘nieuwe Brexit referendum’: deal or no deal?

Theresa May is duidelijk geweest: beter géén deal, dan een slechte deal. Met deze nadruk heeft ze de vrees van vele zogeheten ‘Remainers’ aangewakkerd en hen het stuipen op het lijf gejaagd. Tienduizenden zijn de straat op gegaan om te betogen tegen deze ‘harde Brexit’ en ze eisen een nieuw referendum nu een ‘softe Brexit’ niet meer tot de mogelijkheden behoort. 

Onder de vlag van protestbeweging The People’s Vote trokken tienduizenden anti-Brexitdemonstranten de straat op. Het was het begin van een campagne die de hele zomer zal duren. Het doel ervan is om een nieuw referendum te eisen over de voorwaarden voor de Brexit. De demonstranten droegen spandoeken bij zich met teksten als ‘Brexit verwoest Groot-Brittannië’, ‘Theresa, vertel ons de waarheid’ en ‘De Brexit is nog geen gelopen race’.

,,Ik ben er voorstander van dat de mensen zich een tweede keer mogen uitspreken. Veel mensen zijn van gedachten veranderd, we begrijpen de gevolgen nu beter”, vertelt de 55-jarige Britse verpleegster Emily Hill. Ze reed vanochtend twee uur vanuit Gloucestershire om bij het protest aanwezig te kunnen zijn. ,,Veel kiezers hebben een proteststem gegeven”, stelt ze. ,,Sommigen van hen zijn tegen Europa, maar ik denk niet dat dat representatief is voor de meerderheid van de bevolking.”

Deze betogers worden, vaak terecht, de ‘Remoaners’ genoemd. Ze beklagen de toestand van het Verenigd Koninkrijk en de gevolgen die de Brexit met zich meebrengt. Wat die exacte gevolgen zijn is nog niet duidelijk, want alhoewel de economische cijfers niet positief zijn, betekent dat niet direct dat er een langdurige lijn zit in de economische ontwikkelingen.

Daarnaast, de cruciale veranderingen zijn nog niet doorgevoerd, dus het valt sowieso nog te bezien wat voor échte gevolgen de Brexit zal hebben voor de economie van het Verenigd Koninkrijk. Doemscenario’s die te voorbarig zijn, zullen meer schade toebrengen dan de echte economische gevolgen op dit moment. De politieke keuzes zijn gemaakt, er is een koers ingezet. Daar kunnen de ‘Remoaners’ beter aan wennen.

Zelfs al zou een nieuw referendum plaatsvinden en een meerderheid voor ‘Remain’ stemmen. Dan zou het Verenigd Koninkrijk alsnog moeten ‘heronderhandelen’ om weer de positie te krijgen die het eerst had. Alle voordelen die de aparte positie van het land met zich meebracht, wordt weer aan de kaak gesteld. Dan zullen er misschien weer betogers zijn voor een derde referendum en dan begint het riedeltje weer opnieuw.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. swetsnek

  Staat de uitslag je niet aan ??? .Nou en houden we toch gewoon een nieuw referendum .
  Niet moeilijk doen, werkelijk niet te geloven, democratie ten top .

  1. EU kok

   Snap uw probleem niet.
   Nieuw referendum zal toch geen andere uitslag geven.
   Het volk is toch niet van mening veranderd.

   1. Top

    Als het over ‘snappen’ gaat, dan staat u achteraan de rij! Heeft te maken met uw IQ. Die is namelijk gelijk aan uw schoenmaat!

    1. EU kok

     Dank voor uw waardevolle en verhelderende bijdrage

   2. swetsnek

    Jij snap het wel degelijk en het volk is ook niet van mening veranderd, we praten hier ook niet over miljoenen betogers.
    Het punt is dat je niet zo maar weer een ander referendum kunt houden dat weet jij ook wel .

   3. denk eens na

    zoals het nederlandse argument tegen een referendum ,40 miljoen kun je een hoop mee doen , maar dat geld zeker niet meer?

  2. wheelboy

   Swetsnek
   Als er een bindend referendum is zullen er ook wel regels zijn of er een 2e keer gestemd kan worden over een onderwerp .Als het aan de voorwaarde voor een referendum voldoet wat is dan er ondemocratisch aan? Al vind ik persoonlijk als je a zegt je ook b moet zeggen .En niet eindeloos door referenda kunt houden .

   Heb afgelopen vrijdag met twee Britten er over gehad zij zijn nog steeds voor een brexit .Op mijn vraag waarom . Meeste Britten zijn voor een EU .Maar niet de manier zoals het nu gaat . Zij zien het opleggen van regels door EU ,geldverkwisting als de grote boosdoener .En als je de gemiddelde Europeaan het vraagt dan denk ik dat je overal wel hetzelfde antwoord krijgt .

   1. swetsnek

    Bij een referendum zijn er altijd tegenstanders,het kan niet zo zijn dat als het de ene kant het niet aanstaat, dat we het dan wel eventjes dunnetjes overdoen.
    De meerderheid beslist , anders moet je niet aan een referendum beginnen.
    Ook mag je van de inwoners verlangen dat ze zich in het referendum verdiepen.Dat moet gewoon een eis zijn

 2. denk eens na

  no deal. alleen een referendum als 30 miljoen britten de straat op gaan, nederland had ook 400.000 handtekeningen nodig

 3. Two Ravens Black Kettle

  Mwa tienduizenden.
  De politie sprak van 3000

 4. Heinz

  Prettig:

  Airbus
  Donderdag had Airbus nog een risicoanalyse over de brexit gepubliceerd. Als Groot-Brittannië de Europese interne markt en douane-unie zou verlaten, dan zal de productie “erg waarschijnlijk ernstig worden verstoord”, luidde het. De vliegtuigbouwer, die in Groot-Brittannië 14.000 mensen rechtstreeks tewerkstelt, verwacht “catastrofale gevolgen” met een impact van miljarden dollars en zal “zijn afhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk heroverwegen.”

 5. Heinz

  Ook leuk:

  AUTOBEDRIJVEN BMW maakt zich zorgen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie en waarschuwt vrijdag voor de gevolgen van de brexit voor het land. De Duitse automaker volgt daarmee de Europese vliegtuigbouwer Airbus, die er donderdag al mee dreigde om zijn investeringen in Groot-Brittannië terug te trekken als de Britse regering geen goed brexitakkoord afsluit.

  De werkers in de autoindustrie in het VK zullen er vast nog wel een Pint op drinken. Of heb ik het mis?

  1. DolleDries

   Als BMW zou ik maar niet zo grote mond hebben de auto industrie in Duitsland lig met de invoer rechten eerdaags in de USA op hun gat .Kan zomaar zijn dat GB wel en goed handelsakkoord met de USA afsluit je moet eens kijken hoe ze smakken naar de GB

   1. Heinz

    Dat smakken zal we meevallen. (!) Een goed handelsakkoord met Trump zou ik maar voorzichtig mee zijn. Het baasje is een weermannetje, draait zo weer om. Trouwens niet een ieder is zo blij. De industrie die van buitenlands staal afhankelijk is, is aardig aan het morren.

   2. Frits Jansen

    BMW heeft ook fabrieken in de VS maar dat wist Trump niet. Hij kan niet alles weten en met zijn adviseurs ligt hij voortdurend overhoop.

    1. DolleDries

     Verdomme jij bent bij ,jij weet al wat Trump niet weet.

 6. Ernst Quispel

  Het hilarische is dat er in Nederland ook nog mensen zijn die een Nexit bepleiten.

  1. wheelboy

   Ernst ,
   Weet je wat hilarisch is . Dat eens per maand het gehele eu parlement voor een dag ri Strassbourg verhuist . Dat dit 300 miljoen kost per jaar .Dat er 28 landen voor moeten stemmen om het parlement alleen in Brussel te laten zitten en zo 300 miljoen te besparen .Dat bv Spaanse landbouwers subsidie ontvangen om akkerland te kopen op de spaanse hoogvlakte en dan per hectare subsidie ontvangen terwijl er geen graan groeit . Een Eu parlement waar jij en ik voor mogen stemmen .Maar die geen wetten kunnen maken en een ongekozene de zaak uitmaakt . Das hilarisch

   1. Ni28

    Smijten met geld is de EU top eigen.

 7. Ernst Quispel

  Lars meent dat er nog geen duidelijkheid is over de rampzalige economische gevolgen van de Brexit.

  https://www.theguardian.com/business/2018/may/29/brexit-disaster-economic-data-uk-eu

  1. van Urk

   Opmerkelijk dat deze Britse krant de Fransen aanhaalt om hun Britse financiele plaatje toe te lichten. De Franse economie loopt anders ook niet zo hard.

   1. DolleDries

    Frankrijk is buiten de gigantisch subsidie van de EU totaal failliet. Het land stevent af op een totale burgeroorlog

 8. Fortiori

  Ze wilden zo graag. Exit is weg, dan blijf je niet in de deuropening staan om de voordelen van de gemeenschappelijke markt te genieten. Het vrije grensverkeer blijft ook met het oog op Ierland/N.Ierland. Maar die Britten zijn wakker geworden. Er komt geen nieuw referendum, GB heeft een lesje geleerd wat de stem van het volk met zich meebrengt. De ene helft van de bevolking naait de andere helft een oor aan.

  1. DolleDries

   Dat is hier ook met 1 zetel meerderheid in de kamer.

  2. denk eens na

   rutte naait ons al jaren een oor aan

 9. DolleDries

  Voor de EU zullen de gevolgen van een Brexit erger zijn dan voor de UK. UK staat in de top 3 van handelspartners (import en export). Vanaf nu kan de EU dit niet meer reguleren. De UK gaat zelf bepalen en hier zal de EU achteraan moeten lopen. Heb je gelijk de reden dat het land met de grootste bijdrage aan de EU (in totalen gesproken) een boete (ja boete !) moet betalen om de EU te verlaten. Dat is zoiets als alimentatie betalen voor een relatie die niet meer werkt.
  Wat wij als EU (niet ik in elk geval) vergeten is dat de UK het Common Wealth achter zich heeft staan en al vrij snel nieuwe handelsverdragen heeft gesloten met Australie, Nieuw Zeeland, Canada….die volgens “best interest” zijn opgesteld. De handelsverdragen binnen de EU zijn incestueus, om het zacht uit te drukken, en maken complete sectoren kapot, lees bijvoorbeeld de beslissing over visserij.
  Dan over hoe goed de EU wel niet is voor iedereen en dan neem ik alleen Nederland als voorbeeld (in dit geval “blijvende” armoede:
  http://www.telegraaf.nl/financieel/1549077/aantal-armen-daalt-maar-zeer-beperkt
  https://www.trouw.nl/home/minder-armoede-in-nederland~a41bb352/
  Gewoon even simpel wat nieuwsberichten kijken, checken en wat logisch nadenken.
  De EU en de EURO zijn er niet voor de gewone burger en gelukkig hebben ze dat (na 25 jaar vechten) in de UK doorgehad.
  Zal er niet van komen, maar zo snel mogelijk NEXIT zou een geschenk voor de NL bevolking zijn.

 10. Beukman

  Ik snap niet dat de heren Johnson en Farage hun verantwoordelijkheid niet nemen, en hun land veilig een Brexit vol welvaart binnenloodsen.

  1. Ernst Quispel

   Johnson en Farage hebben het Britse volk belazerd met leugens over de Brexit en het is onbegrijpelijk dat er nog mee wegkomen.

   De Brexit is overigens een leerzame illustratie van de grote risico’s van referenda, zeker als ze, wat door dwazen wordt bepleit, ook nog bindend zijn. Populisten kunnen in dit tijdperk van fakenieuws en alternatieve media een volk misleiden en zo rampzalige beslissingen doordrukken.

   1. Luwadder R1

    Ben het helemaal met Swetsnek eens, stel als de referendum over de slagerswet van Pia WEL!! was doorgegaan en de meerderheid was tegen. En de uitslag is de regering een doorn in het oog en wil weer een nieuw referendum om dat die slagerswet er sowieso MOET!!!! komen.En dat Johnson en Farage het Britse volk heeft belazerd dat maak jij er van, dat is weer gelul van een Eurofiel. Als er iemand het volk belazerd en niet alleen wij maar ook de andere EU landen dan zijn het die notoire zuipschuiten van de alcoholistenclub uit Brussel wel. En ja ook in het Verenigd koninkrijk heb je Eurofielen en natuurlijk willen die een nieuw referendum. Ook zoiets als je een afwijkende mening hebt wordt je al weg gezet als populist of andere woorden wat op ‘ist’ eindigt. Gelul van de linksen cq Eurofielen ik denk altijd maar wat je zegt dat ben je zelf, dit terzijde. Je kunt van Farage denken wat je wilt maar hij zorgde wel voor hilarische televisie, er gebeurde dan eens wat in die alcoholistenclub : het debat met van Romsfeld, eigenlijk had die dat tegen Jean-Claude’alcoholica’ Juncker moeten zeggen. En Farage had het over Democratie en dat is de EU in de verste verte niet het is daar een en al belangenverstrengeling waar de honden geen brood van lust, een dictatuur, een enge Clan waar veel te veel geld in omgaat. En het is natuurlijk democratie op z’n polders als er een nieuw referendum komt. Als je A zegt moet je ook B zeggen.

    1. Ernst Quispel

     @Luwadder, Farage en Johnson spiegelden het Britse volk een hoge economische groei voor als resultaat van de Brexit. Die is er niet gekomen, integendeel, het gemiddelde Britse gezin leverde al 900 pond in.

     Het is een feit dat ze het volk belazerden met bewuste leugens.

     https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/29/brexit-land-is-niet-kalm-en-het-doet-maar-wat-7699282-a1552252

     1. Luwadder R1

      Feit is dat de alcoholistenclub ook het volk belazeren met bewuste leugens, zelf verzonnen stellingen en hun extreme bemoeizucht over de interne politiek. en dat volk is heel wat groter dan het volk in Groot Brittannië. Het probleem van de heer of mevrouw Quispel is dat hij/zij moeite heeft dat er ook een andere mening is dan alleen zijn of haar mening. Feit is Groot Brittannië heeft voor uittreding uit de EU gestemd en dat is natuurlijk tegen het zere been van de Eurofielen. En dezelfde Eurofielen kunnen dan wel gaan raas kallen over hun grote gelijk op korte termijn. Op lange termijn komt de economie er bovenop en hebben ze misschien wel net zo’n economie als Zwitserland en Noorwegen die zo verstandig waren geweest om nooit en te nimmer lid te worden van de alcoholistenclub. Wat ik al eerder zei Eurofielen kijken niet verder dan hun neus lang is en kijken alleen maar na de EU en niet naar de E.E.R. Europese Economische ruimte of naar de Europese vrijhandelsassociatie. NEE!!!! alleen maar na de EU en wat heeft dat Nederland opgeleverd???? het kost meer dan het opbrengt, maar volgens de Eurofielen MOETEN!!!! en ZULLEN!!!!! we erbij blijven ongeacht wat het kost. En maar betalen betalen en betalen totdat de armoede hier in Nederland toeslaat. Maar dat interesseert de Eurofielen niet of nauwelijks. We MOETEN lid blijven want de EU is fantastisch nietwaar??? Als de heer of mevrouw Quispel moeite heeft met een andere mening zou ik naar Iran of Noord Korea gaan emigreren, daar hebben ze maar 1 mening.

    2. swetsnek

     HEAR HEAR volkomen met je eens, maar er zijn er hier een aantal die het wel weten … maar gewoon omdat het moet anders denken .

   1. Fortiori

    Hilarisch : As Laurel and Hardy famously said: “Well, here’s another nice mess you’ve gotten me into.

    1. swetsnek

     niet nice maar fine… rugridder

     1. Fortiori

      Dat is een misquote, swetsnek. Maar ik neem het u niet kwalijk, swetsnek, what’s in a name ?

   2. Beukman

    Ook op Urk houden ze hun hart vast, en geef ze eens ongelijk:

    Vissers luiden noodklok over gevolgen van brexit

    https://nos.nl/artikel/2199402-vissers-luiden-noodklok-over-gevolgen-van-brexit.html

    1. van Urk

     Maar de Urker geschiedenis en mentaliteit leert dat het misschien dit keer ook goed zal aflopen. Het is niet de eerste keer dat Urker vissers de noodklok hebben geluid.

 11. DolleDries

  En met de EU gaat het allemaal geweldig toch.

  1. Heinz

   Dit is niet serieus bedoeld toch ?

 12. DolleDries

  https://www.youtube.com/watch?v=JUZBQg4Z1JE

  Het gaat hier maar om de economie het maar de vraag of dit de draagveer van de Britten is geweest.

  Ik denk dat meer speelt het gezegde vanaf 0.40 min in dit filmpje diep in hun geheugen zit. De macht Duitsland over de Britten en daar hebben ze geen 5 jaar voor gevochten. Hun onafhankelijks gevoel is toch sterker dan dat het meelopend NSB gevoel in Nederland

  1. DolleDries

   En ook nu met de hulp van het collaborerend Frankrijk.

   http://www.standaard.be/cnt/dmf20151228_02040280

  2. van Urk

   En zo is het maar net DolleDries. Frankrijk en Duitsland hebben deze EU gedrocht bedacht waarbij ons land samen met Belgie, Luxemburg en Italie medeoprichter van is. Maar ook als medeoprichter heb je kennelijk als lidstaat zeer weinig te vertellen over de koers van de EU zonder goedkeuring van deze twee arrogante landen die liever eigenlijk zelf alles over Europa willen gaan bepalen. Dat zien we nu ook over het migratieprobleem. Frankrijk en Duitsland hebben die hoofdzakelijk veroorzaakt. Maar er wordt door deze landen geen gehoor gegeven aan de door andere lidstaten -Hongarije, Oostenrijk, italie etc.- bedachte oplossingen. Ook nu is het Macron of merkel die zeggen wat er wel gedaan moet worden. Zoals gewoonlijk ten nadele van de andere lidstaten.

 13. DolleDries

  Verder zijn het allemaal berichten uit de pro EU media ondersteund door economen die het altijd mis hebben met hun veronderstellingen.

 14. NoDoubt

  De multinationals hebben er alle belang bij dat er een EU is. De EU met de Sorosclub en de Junckerclan willen hun macht behouden en hebben niets met de gewone burger gemeen. De belastingdruk op de gewone bevolking stijgt inmiddels naar 40% en maar zeggen dat het goed gaat. De btw van 6 naar 9% om de immigranten op te vangen. Soros lacht zich een bult want door de komst van de immigranten kunnen de lonen lager worden gehouden en de winsten voor de multinationals torenhoog. We moeten zorgen dat we minder daarvan afhankelijk zijn. Uit de EU. Ze komen met rekenvoorbeelden wat het GB kost sinds ze uit de EU zijn maar dat is lariekoek. Er was ook een tijd vóór de EU en toen waren er ook al samenwerkingsverbanden. Sterker nog, dat liep veel beter. De EU heeft ons alleen maar geld gekost. De gespaarde centen worden opgesoupeerd door Brussel, we moeten langer doorwerken omdat EU het geld er doorheen jaagd en de immigratie de burger al het geld kost. Terug naar de tijd van de ECU. Dan jat de EUons geld niet. De EU zorgt er heel hard voor dat de welvaart teniet wordt gedaan en wij een derde wereldland worden.

  1. van Urk

   De EU is inderdaad een gecreerde bron van inkomst voor de zakkenvullers. Net zoals een bedrijf alleen al miljoenen kan verdienen vanwege zijn naam en niet door productie.

 15. Ni28

  Met een nipte meerderheid krijg je een nipte minderheid. Dat maakt samen een groot probleem. Correctieve referendum moet dan ook verplicht zijn voor elke burger en de uitslag een afgesproken minimale marge bevatten.
  Zoals zij het in Zwitserland doen:
  “In het geval van een verplicht referendum is een zogenaamde dubbele meerderheid vereist. Dit betekent dat het referendum alleen aangenomen wordt, wanneer een meerderheid van de bevolking instemt en het referendum aangenomen wordt in een meerderheid van de kantons”.
  Kantons zou je hier als provincies kunnen zien.

  1. DolleDries

   Mijn god hij komt met nu.nl

 16. Ni28

  Haters van referenda zijn haters van democratie. De echte variant.

 17. Rosasolis

  De economie in de UK is nu al in slechte staat en het wordt steeds erger. Terwijl het beter gaat in Nederland, gaan de prijzen in de UK steeds hoger. Dit is zeer gevoelig, vooral in de levensmiddelen sector. Daarom protesteren de “remainers” die tegen de brexit zijn. Velen die vroeger voor de brexit waren zijn nu inmiddels omgezwaaid. Ik correspondeer met een paar vrienden in Engeland en Wales. Vaak zijn de schapen leeg in de supermarkten. Een vriendin schrijf me dat voordat zij Een keer in de week boodschappen doet, belt zij haar grote bekende supermarkt om te vragen wanneer zij krijgen onze heerlijke tros tomaten weer, en ook Hollandse aardbeien? Vaak zijn de schapen met gewone bekende Nederlandse voedsel producten helemaal leeg. En de supermarkt manager weet niet wanneer zij weer aanwezig zullen zijn. In Schotland er is veel verzet tegen de brexit;
  in feite velen willen dat Schotland onafhankelijk wordt van de UK. Ook is er veel verzet in Noord-Ierland; velen vrezen voor enorme problemen op de grens met Ierland, die nog steeds lid van de EU is. Mijn UK vrienden zeggen dat als er binnenkort een nieuwe referendum zou komen, dat de remainers het zouden winnen.

  1. DolleDries

   Dat is vreemd dat het slecht zou gaan want ze vallen nog steeds onder de EU.

   1. Heinz

    Het feit dat het Pond met zo’n 15 (vijftien) procent is gedaald t.o.v. de Euro maakt de import duurder. Import biertjes o.a. Bockworst, daar merk je het eerst aan. Miele stofzuigers, oldtimers (Trabaant)

    1. DolleDries

     Ik begreep van Henk hier die gestudeerd heeft voor Economie dat het zakken van de Pond of Euro juist ontzettend goed is voor de export van het betreffende land.

   2. Rosasolis

    @Dolle Dries. Ja, zij vallen voorlopig nog steeds onder de EU. Maar omdat de bexit geleidelijk in “stappen” zou moeten gaan, zijn die stappen nu al heel erg voelbaar
    voor de gewone bevolking.

    1. DolleDries

     Wat ik ga voelen in Nederland is de enorme BTW verhoging.

 18. lugar

  Tienduizenden Britten? Vraag je toch gewoon een nieuw referendum aan? Als de uitslag je niet aanstaat begin je bewoon opnieuw. Net als de US-president. Het volk heeft gekozen, de uitslag staat (sommigen) ze niet aan, dus nieuwe verkiezingen.

  Ja dag!

 19. lugar

  Brexit is nog steeds een feit. Nu Nexit nog!

  1. Rechtsaf

   @lugar zeker, Nederland zal daar winst mee boeken..

 20. Ernst Quispel

  De enige oplossing voor de Brexit-ramp is terugdraaien van de Brexit of een zo zachte Brexit dat die materieel geen Brexit is.
  De gevolgen van de Brexit worden nu voor de Britse burgers duidelijk. Op dit moment zijn de economische cijfers al slecht maar die worden nog deels gemaskeerd door de hoogconjunctuur. Bij een onvermijdelijk komende depressie zal de steun onder de Britse bevolking voor een nieuw referendum snel toenemen.

  1. Beukman

   Ik zie zo’n nieuw referendum totaal niet zitten. Was ik een Brit geweest en ik had destijds vóór gestemd, dan zou ik me geweldig genaaid voelen.
   Bovendien kunnen we niet bezig blijven.

   Eruit dus met de Britten. En er zijn genoeg achterdeurtjes waarmee ze straks eventueel nog aansluiting met de EU kunnen vinden, terwijl ze tegelijkertijd zogenaamd hun onafhankelijkheid behouden. Zie de Zwitsers.

   1. Ernst Quispel

    @Beukman,

    Ik voorspel nochtans dat het terugdraaien van de Brexit over en aantal jaren een concrete politieke inzet gaat worden, met name van Labour die er de verkiezingen mee kan winnen.

    De Brexit is een economische ramp. Nu heeft dit grapje het gemiddelde Britse gezin al 900 pond gekost maar dit effect is versluierd door de wereldwijde hoogconjunctuur. Als die straks gaat temperen (en Trump is effectief bezig de start van die depressie te vervroegen) zal de Brexit dramatisch gaan uitpakken voor de gewone Britse burger. Dat gaat een ander electoraal momentum opleveren, waarbij de demografie meespeelt: de jongeren waren massaal tegenstander van de Brexit.

    Ik snap wel dat het lastig is om ten halve te keren en ik denk ook wel dat de eerste beweging zal zijn de Brexit eerst formeel overeind te houden en alleen materieel te castreren, maar dit houd je geen decennium vol.

    De grootste denkfout rond de vorming van de EU lijkt me de gedachte dat het een resultaat is van bewust en rationeel politiek beleid. Dat is het maar in beperkte mate. In essentie is het een autonoom proces dat opgaat met de economische en technologische globalisering. Het regressieve nationalisme dat zich er tegen verzet is in feite een achterhoedegevecht. De EU is veel steviger dan algemeen wordt aangenomen, niet omdat de politieke eenheid zo sterk is maar omdat ze economisch, technologisch en geopolitiek een niet meer weg te poetsen realiteit is. De Brexit-ramp toont dit aan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.