UNESCO geeft $340.000 aan opleiding Hekserij aan Universiteit van Zambia

Dit is lekker voor het toch al lage vertrouwen in goede doelen en hoe zij hun geld spenderen. UNESCO, die ons telkens op de vingers tikt om Zwartepiet, smijt zelf een paar ton over de balk om Hekserij aan te kunnen bieden als opleiding in Zambia. ‘Cultureel erfgoed’ noemen ze dat…

Blijkbaar staat hekserij dus op de wereld erfgoedlijst van UNESCO en vinden ze het wel drie ton waard om in te investeren. Zou natuurlijk jammer zijn als Zambia straks overspoeld wordt door vampiers, zombies en Hans en Grietjes.

Hoe hekserij al die tijd heeft kunnen blijven bestaan zonder dergelijke financiële impulsen zoals van bijvoorbeeld UNESCO, is een compleet raadsel (of hekserij). De instantie laat alleen weten dat ze het héél erg belangrijk vinden dat dergelijk immaterieel erfgoed kan blijven bestaan (terwijl ze Zwartepiet maar niks vinden en wij niet zulke barbaarse praktijken in het leven moeten houden).

In Zuid Afrika was er een tijdje geleden ook al animo voor om de opleiding Hekserij te introduceren. Dit zou namelijk kunnen helpen met het oplossen van files en het niet langer te hoeven importen van brandstof: “There is a lot we can learn from witchcraft, like how they fly in that winnowing basket. Imagine if we learn that skill; it will eradicate traffic jams and everyone will just get in their basket and fly. It also means we will not be importing fuel anymore.” aldus de Zuid-Afrikaanse minister voor Hoger Onderwijs. Wat een mafkees.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. van Urk

  !?… Ik denk dat ik een leek ben op dat gebied. Zal wel goed zijn voor de welvaart in Afrika denk ik.

 2. Ni28

  Hekserij staat hoger aangeschreven dan Zwarte Piet. Voor de onontwikkelde landen is hekserij wat voor ons wetenschap is. Bij ons promoveren studenten tegenwoordig meestal op geknutselde statistieken en in Zambia op hekserij en tovenarij. Een medicijnman staat net zo hoog als een arts hier en kost minder en zonder eigen risico. Dankzij UNESCO wordt dit allemaal bewaard want het hoort bij de cultuur. Net zoals de Zwarte Piet voor de onze. Toch?

 3. Adriaan

  Niet van mijn geld, want ik geef al heel veel jaren geen cent meer aan ‘goede’ doelen. Het meeste geld verdwijnt A. in zakken van bestuurders, B. in zakken van overheidsdienaren van het betreffende land en C. de rest wordt besteed aan seksfeestjes. Als iedereen eens nu stopt om deze wandaden te financieren, zal het snel afgelopen zijn.

  1. van Urk

   UNESCO heeft ook een nep museum bekostigd aan de Palestijnen. Het enige Palestijnse culturele artefact wat te bezichtigen valt is de sjaal van Arafat.

 4. meanstreak2099

  klinkt als het trollen zoeken cursus en feeëen diploma van ijsland

 5. Babaji538

  Ik verwijs u door richting Jim van Os.
  Hij maakt u nog gekker, dan het kind
  al was, voor de verwekking
  van de abortus.
  Mensen, idioten, randdebielen
  die nooit iets goed deden, deugden
  in mijn ogen, nimmer.
  Petra Hermans

 6. Steve Van der Vekens

  Zit dan bij het lessenpakket een zwarte kat inbegrepen of moet je die apart aankopen?

  1. Meinoud Marinus

   Steve.
   Zwarte katten zijn te Europees.
   Een beetje medicijnman hakt een albinokindje de armen en benen er af, om ze te gebruiken als medicijnen.
   Goed geregeld daar bij UNESCO.

   1. Steve Van der Vekens

    Volgens mij is de cursus ‘heksenleer’ een dekmantel om vrouwenbesnijdenissen te leren uitvoeren.

 7. Equilibrium

  De kat zit er niet bij.
  Wel een bezem.

 8. Frits Jansen

  UNESCO is geen liefdadigheid maar een bewust programma om cultureel erfgoed te steunen, een onderwerp dat de laagschedelige lezers van deze site niet zal aanspreken.

  Als je wel houdt van historische bezienswaardigheden is het altijd nuttig even de UNESCO lijst te raadplegen als je op reis gaat.

  Ik hoorde dat de Duitse beeldcultuur ook tot werelderfgoed is bestempeld. Mijn favoriete ontbijtcafé in Berlijn serveert daarom sinds kort weer heerlijke (Duitse) broodjes in plaats van kleffe Amerikaanse bagels

  1. Frits Jansen

   Duitse *brood*cultuur!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.