VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff wil dat Europa haar “eigen mannetje staat… niet alleen op economisch vlak”

Oftewel, de VVD wil vanaf nu officieel meer, meer, meer Europa.

Tegen het NRC Handelsblad laat VVD-fractieleider (in de Tweede Kamer) Klaas Dijkhoff weten dat de Europese Unie zich moet ontwikkelen. Nou ja, hij zegt maar weer eens ‘Europa,’ maar hij bedoelt daar natuurlijk ‘de EU’ mee. Net als de andere eurofielen van de oude politiek probeert hij ‘de EU’ gelijk te stellen aan ‘Europa,’ zodat critici van het grote EU-project weggezet kunnen worden als anti-Europeanen… en dus eigenlijk als verraders.

Hoe dan ook, volgens Dijkhoff is de tijd gekomen voor Europeanen om de internationale politiek serieus te nemen. Europa kan het zich niet langer veroorloven om te denken dat ze “moreel geweldig” is. “We moeten nu ons eigen mannetje staan. Als we onze waarden willen verdedigen en uitdragen moeten we een belangrijke speler zijn. Niet alleen op economisch vlak. Maar dan moeten we eerst nog naar de geopolitieke sportschool.”

Wat hij daarmee bedoelt is dat Europese politici maar al te vaak geobsedeerd zijn met hun eigen zogenaamde morele superioriteit, maar dat ze totaal geen begrip hebben van hoe de internationale politiek daadwerkelijk werkt. Europese politici denken dat het in de rest van de wereld net zo werkt als in het moderne Europa. Diplomatie. Water bij de wijn doen. Iedereen tevreden houden.

Dat is natuurlijk volstrekt onzinnig. In Europa leven we weliswaar in het Kantiaanse paradijs, maar de rest van de wereld moet het doen met de weerbarstige werkelijkheid van Hobbes. Als je de normale gang van zaken in Europa anno 2018 projecteert op de rest van de wereld heb je een probleem. Naïviteit is hartstikke lief, maar je bereikt er alleen maar mee dat je méér problemen voor jezelf veroorzaakt.

Daarin heeft Dijkhoff gelijk. Europese politici moeten inderdaad meer begrip op doen van de geopolitieke werkelijkheid. Ze moeten leren dat de EU niet symbool staat voor de hele wereld. En dus moeten ze opnieuw leren hoe dat werkt, de Machiavelliaanse machtspolitiek. Dat weten ze immers niet meer; de nieuwe generatie Europese politici heeft dat spel nooit hoeven spelen en ze vinden het zelfs moreel verwerpelijk om dat wél te doen.

Toch is er ook een probleem met Dijkhoffs boodschap. Hij concludeert dit namelijk niet uit het onvermogen van de EU om in de rest van de wereld een factor van belang te spelen, maar omdat Amerika zogenaamd opeens ‘onbetrouwbaar’ is, want Trump. Dat is je reinste gekkigheid. Als hij echt zo bekend is met de geopolitieke werkelijkheden als hij denkt dan begrijpt hij ook dat de impact van één specifieke president op het totale buitenlandse beleid en het gedrag van Amerika in de wereld altijd vrij minimaal is. De idee dat Amerika ‘onbetrouwbaar’ is en zal zijn omdat Trump nu even president is en onze politici hem niet zien zitten is volstrekt onzinnig.

We kunnen er denk ik vanuit gaan dat Dijkhoff dat ook weet. Maar waarom hangt hij dit verhaal dan toch op? Simpel: de VVD wil tegenwoordig keihard inzetten op eurofilie maar heeft een excuus nodig om dat te doen. Dijkhoff en Rutte kunnen niet zeggen dat ze opeens het licht gezien hebben en het Europese project daarom vanaf nu — ook in de nationale politiek en in verkiezingscampagnes — van harte steunen. Daarom wordt Trump opgevoerd als excuus. ‘Wij zouden het ook anders zien, maar omdat Amerika onbetrouwbaar is moeten we de EU wel sterker maken! De EU moet een eigen leger hebben. Een eigen buitenlands beleid. Eigen belastinginkomsten! Wij hadden het liever ook anders gezien, maar ja, what can we do?

Dit is het spel dat Dijkhoff nu speelt. En ja, hij zal daarmee wegkomen. Het mediakartel zorgt daar wel voor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Bloem

  Natuurlijk komt hij ermee weg. Het gros van het gepeupel steekt liever zijn kop in het zand dan de grimmige werkelijkheid te accepteren dat we geleid worden door een nietsontziend partij kartel, dat zeer zeker niet in het belang van haar burgers handelt, doch handelt uit machtswellust teneinde zichzelf te verrijken.

  1. henkie

   Je hebt helemaal gelijk.
   Jammer dat deze discussies alleen plaats vinden op deze sites. Dat is ook onderdeel van het systeem.

 2. sonar

  Het is een puur toonbeeld van omhoog gevallen figuren die gek zijn geworden van blijdschap .
  Het word tijd dat we eens afscheid gaan nemen van dit kabinet van Nitwitten,en er mensen komen die voor Nederland de handen uit de mouwen steken ,en al die deals met bedrijven over belasting voordelen van de dividend een halt toeroepen.

 3. van Urk

  “We moeten nu ons eigen mannetje staan” Nexit? Inderdaad we moeten onze defensie versterken, onze grenzen dichtgooien, gulden weer invoeren en een middelvinger steken tegen een zogenaamde “federatie” dat geleid wordt door figuren met alcohol problemen of last hebben van OCPS.

 4. Ernst Quispel

  Ja, het onverantwoordelijke gedrag van Trump onderstreept de noodzaak om de EU te versterken. Dijkhoff snapt dat.

  Het politieke momentum is er ook, na de rampzalige Brexit en de neergang van populistisch rechts.

  1. Nasrani

   Welk onverantwoordelijk gedrag van president Trump ( beleid van de VS) t.o.v. Europa bedoel je?

   1. van Urk

    Misschien is de EU zelf de oorzaak van Trump,s onverantwoordelijk gedrag. Het begon al met dat gedoe over het niet accepteren van Trump,s benoeming tot president en over die NAVO normen.

   2. Heinz

    Het beleid vam Trump staat helder en klaar beschreven in de bestseller: Vuur en Woede in het Witte Huis. Een boek van Michael Wolff. Nooit eerder heeft een Amerikaanse president zijn landgenoten zo tegen elkaar opgezet. En nooit eerder heeft een boek over een president zo veel stof doen opwaaien. Vuur en woede is het briljant geschreven, adembenemende relaas van een jaar van machtsstrijd en verdeeldheid in het machtigste land ter wereld.. Michael Wolff beschrijft onder meer wat Trumps medewerkers werkelijk van hem vinden; wat Trump ertoe bewoog om te beweren dat hij door zijn voorganger Obama werd afgeluisterd; wat de ware reden was van het ontslag van James Comey als FBI-directeur; wie het brein van Trumps regering is na het ontslag van Steve Bannon; en hoe je tot Trump moet doordringen.

   3. lugar

    @Nasrani: Geen antwoord… 😉

 5. Ni28

  De EU moet stoppen met exporteren van democratie maar haar eigen democratie beschermen tegen invloeden van buitenaf. En vergeet niet wie je echte vrienden zijn en behandel ze dan ook als vrienden, liefde moet van beide kanten komen. De EU roept nu iets te hard maar weet dat zij het zelf niet redden.

 6. Nasrani

  Ik denk dat president Trump dir berichtje wel even onder de ogen krijgt. En dat zijn adviseurs dan zeggen, met een enorme glimlach op het gezicht, onze strategie werkt! Zelfs in het kleine Nederland beginnen ze te begrijpen dat wil het ooit wat worden met Europa ze zelf de broek moeten kunnen ophouden. Meer geld naar defensie, niet blijven leunen op de vriendschap ( en opofferingsgezindheid) van de VS. wel steeds van de voordelen gebruik maken, maar er niet te veel voor over willen hebben. Persoonlijk vind ik jammer dat Europa steeds verder weg lijkt (te willen) drijven van de VS, want Europa kan niet zonder de VS. De VS kan echter wel zonder Europa.

 7. Ni28

  De VVD roept nu hardop wat zij al acht jaar onder de dekseltje houden. Rutte heeft altijd wat geroepen en daarna getekend. Die man kunt je niet meer serieus nemen en de partij gaat terug naar eigen roots. Wint het de PvdA van Rutte of de PvdA van Asscher?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.