Zuur! Importheffingen op Amerikaanse producten!

Daar gaan we dan, de EU slaat terug. Vandaag werd bekend dat vanaf juli de EU importheffingen zal toepassen op Amerikaanse producten in reactie op de staal- en aluminiumheffingen door de Verenigde Staten. Zo meldt de Telegraaf.

Spijkerbroeken, pindakaas en sinaasappelsap krijgen een tarief van 25%. Dat wordt dus 25% minder ontbijt in een driekwarts broek voor Wout, bedankt EU. Brussel spreek van ‘illegale heffingen’ en ‘schade’ aan de Europese economie terwijl de Verenigde Staten gewoon het recht (of beter gezegd de mógelijkheid) heeft om dat te doen. Enfin 2,8 van de 6,4 miljard euro schade wordt met deze tarieven nu gecompenseerd en de Europese Commissie zal er de komende tijd nog een paar schepjes bovenop doen. Voor zover bij mij bekend is nergens een reden te vinden voor deze specifieke producten om te onderwerpen aan importheffingen.

De EU-lidstaten moeten nog instemmen met de tegenmaatregel maar de Europese Commissie lijkt aardig zeker te zijn van zijn zaak en verwacht dan ook geen dwarsliggers. “Alle lidstaten begrijpen dat als we handel willen drijven op basis van internationale regels, wij het boekje moeten volgen. Er is geen ruimte voor willekeur’’, zei EU-commissaris Jyrki Katainen in Brussel.

President Trump heeft nog niet gereageerd op de door de EU voorgestelde importheffingen en lijkt vooralsnog meer met zijn eigen binnenlandse zaken bezig. Wellicht had Trump dit allang verwacht en volgt er geen volgende stap gezien de huidige koers van de Amerikaanse economie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. DolleDries

  Mooi kloten van die EU door de pindakaas hebben we in Nederland goede schaatsers gekregen.

  1. denk eens na

   = ++++++++++ nederland zal ten onder gaan , deze maatregelen vallen niet te dragen , nooit meer pinda kaas op mijn brood inplaats van 1,78 maar nu naar 1,98

 2. Ritter

  Trump wil de slechte deals , die in het verleden zijn gesloten , rechttrekken. Dat was een van zijn verkiezingsbeloften.

  Kennelijk wil de EU een handelsoorlog beginnen met de VS.
  ————–
  “The United States must, at long last, be treated fairly on Trade. If we charge a country ZERO to sell their goods, and they charge us 25, 50 or even 100 percent to sell ours, it is UNFAIR and can no longer be tolerated. That is not Free or Fair Trade, it is Stupid Trade!”

  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1002971013313908738

  1. DolleDries

   Volgens mij willen ze met iedereen oorlog.

  2. Ernst Quispel

   Geestig, Ritter beschuldigt de EU er van een handelsoorlog te beginnen.

   🙂

   1. Adriaan

    @Ernst, ik ben het nooit met je eens, maar deze vind ik toch ook geestig.

   2. Ritter

    Ernst Quispel

    De EU weigert te onderhandelen met Trump; dus gaan ze liever een handelsoorlog beginnen met Trump.

    Er is onder de politieke elite in de EU veel haat voor Trump. In eigen land is het vooral D66 die steeds de anti-Trump gong slaat.

    1. Beukman

     Ritter
     Trump weigert zelf te onderhandelen; dat is de makke. Trump legt unilateraal handelsbeperkingen op, terwijl de normale gang van zaken is dat er in overleg beslissingen worden genomen.
     Eerst je pistool trekken en dan pas praten is de verkeerde volgorde. Trump is dan ook verkeerd bezig, en verspilt veel goodwill all over the world (op Israel en koppesnellersland Saudi Arabië na).

 3. Ries

  Trump heeft groot gelijk. De liefde kan niet alleen van Amerikaanse kant komen. Overigens…wat zullen we wakker liggen van heffingen op genoemde producten?
  Pindakaas? Jeans? Harleys? Sinaasappelsap? Dat is inderdaad wel schrikken in de EU. Om bij het onderwerp te blijven: Het is toch peanuts?

  1. Guus Geluk

   Ries,

   Waarom heeft Trump groot gelijk? Is het belang van Europa voor u plotseling ondergeschikt aan dat van Trump?

 4. Florissa

  Auto brance in de eu zal klappen oplopen de werkloosheid zal fors toenemen ,Siemens heeft er al 7000 de zak gegeven, de grote bedrijven vertrekken ,en gaan naar Amerika nee,ze gaan lekker in Brussel,de boycot met Rusland heeft ze al miljarden gekost ,Engeland gaat zijn eigen weg, Polen en Hongarije gaan echt niet in de maat lopen van die zuiplap ,en nu ruzie met Trump ,aan wie zou dit nu allemaal liggen?.Het zou de media sieren om maar eens de waarheid te vertellen ,en niet verdraaien,wat ze zo graag doen .

 5. Two Ravens Black Kettle

  De EUSSR kinderen zijn knettergek.
  En oorlog maken
  En amok maken
  Met de Russen
  Met de Amerikanen
  En de islamisten met open armen ontvangen.
  Zo’n Guy Verhofstadt en zijn woordvoerders bij de NPO/RTL horen in een cachot of in een wieg thuis.

 6. A3aan

  Gossie, da’s wel effe schrikken hoor. Spijkerbroeken kopen wij voor een schijntje op de markt. Pindakaas, het potje staat er al zo lang, het loopt bijna zelf het kastje uit. Een Harley, een prachtmotor maar er is al een motor en tegenwoordig hou ik het maar bij vier wielen. Sinaasappel(sap) is van eigen boom.

  Wat heeft de EUSSR nog meer voor leuks in petto voor de zich scheel aan belasting betalende Europese burger, een leuk islamistisch sprookjesboek om door de strot te duwen oid?.

  1. Guus Geluk

   De obsessie van veel reaguurders is nooit ver weg.

 7. Beukman

  Het zijn niet de minste economen die nu zeggen dat Trump iets niet begrijpt. Hier een helder stuk dat een wat genuanceerder beeld geeft van de moderne mondiale economie dan in Donalds denkraam lijkt te passen.

  ‘De VS hebben jarenlang zulke slechte handelsakkoorden afgesloten dat we alleen maar kunnen wínnen!’, twitterde de Amerikaanse president maandag vol zelfvertrouwen.

  Klopt dat? Is een handelstekort werkelijk zo rampzalig? De Wereldhandelsorganisatie, het Internationaal Monetair Fonds maar ook de Amerikaanse handelspartners wijzen erop dat onze auto’s en televisies made in the world zijn. Dat draai je niet zomaar terug – en dat moet je ook niet willen. Volgens de dominante, liberaal-economische theorie kent handel geen verliezers. Als elk land zich toelegt op datgene waarin het uitblinkt, neemt de welvaart wereldwijd toe. De taart wordt groter. Daarvan smult iedereen mee.

  het hele stuk:
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-een-handelstekort-werkelijk-zo-rampzalig-zoals-trump-beweert-~b418e0b5/

  1. sonar

   Beukman,de Volkskrant hoe geloofwaardig wil je zijn,jullie trollen houden vast aan ziende blind en horende doof, en dat betekend dat jullie alleen maar onzin uitkramen zonder enige onderbouwing van echte feiten.

   1. Beukman

    Je bent een trol, @Sonar, en dat zal ik aantonen.

    1. In het stuk worden feiten onderbouwd. Je reageert dus op iets dat je niet hebt gelezen.
    2. Je gaat niet inhoudelijk in op mijn reply.
    3. Je speelt op de man.

    Opzouten hier, @Sonar. Óf doe wat de bedoeling is op een discussieforum: discussiëren.

    1. Floris

     Is naar de mening van Beukman ook Ernst Quispel een trol?

     1 & 2: Quispel diskwalificeert regelmatig bronnen zonder op de inhoud in te gaan.

     3: Speelt zéér vaak op de man.

     1. Ernst Quispel

      Floris heeft gelijk dat ik verwijzingen naar bronnen als Xandershit, Breitbart, Fenixx en E.J. Bron terzijde schuif zonder ze inhoudelijk te bespreken.

     2. Beukman

      @Floris
      1 en 2: zie het antwoord van Ernst. [mijn voorbeelden komen om onduidelijke reden helaas niet door de censuur] Je kan wel eindeloos blijven ingaan op stukken afkomstig van een UFO-site, maar vind je dat zelf ook niet zonde van de tijd en energie?

      3. Gemeten naar wat hij hier zelf over zich heen krijgt, ja ook in antwoord op inhoudelijke opmerkingen van zijn kant, vind ik dat best meevallen. Verder vind ook ik dat Ernst wel eens al te sarcastisch en denigrerend en zuigend kan reageren en dat heb ik hem meermalen gezegd. Tegelijk is hij hier een van de meest erudiete figuren, die discussies durft aan te gaan en argumenten aanvoert en bronnen, waarmee hij voor een enorme input zorgt hier. Daarmee compenseert hij ruimschoots zijn eventuele tekortkomingen.
      Overigens kan een kind zien dat jullie tweeën voor een deel in elkaars behoeften voorzien. Fijn dat dit kan op DDS!

      Maar wat heeft Sonar hier eigenlijk te bieden? Ik zou het niet weten. Jij?

     3. Floris

      Dit zijn bronnen die ik nooit gebruik (ik lees ze zelden of nooit) maar sonar heeft natuurlijk net zoveel recht, en niet zonder reden, om de vooringenomen linkse media te diskwalificeren.

      In dat klimaat zijn we nu terechtgekomen: een links gedomineerde NPO, een hoofdzakelijk linksgeoriënteerde geschreven pers. Door de overname door Mediahuis drijft de Telegraaf nu ook die kant op, net als eerder het NRC.

      Het internet is nog de enige mogelijkheid om daar weerstand aan te bieden en dat gebeurt ook. Er zijn betere sites dan de hierboven genoemde, maar ook die zullen ongetwijfeld niet door Quisling worden gewaardeerd. Objectiviteit staat niet in zijn woordenboek.

     4. Floris

      “Verder vind ook ik dat Ernst wel eens al te sarcastisch en denigrerend en zuigend kan reageren en dat heb ik hem meermalen gezegd.”
      ——————————————————————
      Dat hebben talloze mensen hem de afgelopen 15 jaar gezegd. Het heeft niets geholpen.

      Als hij werkelijk op een serieuze discussie uit is dan snijdt hij zichzelf op deze manier enorm in de vingers.

      Ik ben nog zo vriendelijk om soms met hem in discussie te gaan maar de meesten negeren hem straal. En om goede redenen want de discussie (die soms op redelijke toon begint) eindigt steevast van zijn kant in neerbuigende taal. Dan is het logisch dat de meeste mensen daar geen zin in hebben.

     5. Beukman

      @Floris
      Sonar scheldt me uit voor trol, en verwijt me precies wat hij zelf doet. Het valt op dat je hem uit de wind probeert te houden.

      Wat onze pers betreft: de Telegraaf is nog steeds verreweg de grootste krant en hij is rechts. Het is echt nog te vroeg om te suggereren dat ie naar links drijft. De meeste omroepen zijn tamelijk rechts, maar helaas moet ik wel constateren dat vanaf de oprichting van de TROS rechts vooral betekende: vermaak, dus luchtige kost voor het gewone volk. “Bij de TROS zit je goed!” En: “Een avondje AVRO”, en: “Veeejooonica!”

      Powned was anti-establishment, maar ontaardde in volstrekt inhoudsloze graaitulluffiesie, met Weesie als de grootste graaier.

      Ook de invloedrijkste website, geenstijl, zou ik eerder rechts dan links noemen zij het niet onvervalst rechts.

      Ernst leest volgens mij net als ik NRC en Volkskrant, betaalde editie. Met name NRC is gewoon een liberale pluriforme krant die helemaal niet allemaal links nieuws en linkse meningen plaatst.
      Op zijn andere bronnen zal nu en dan vast iets zijn aan te merken, er is immers geen koe zo bont of er zit een vlekje aan. Maar als je per se iemand wil aanvallen op de bronnen die hij gebruikt, dan zou ik voortaan zeker niet Ernst te grazen nemen, maar eerder iemand als Dries. Waarom doe je dat nooit, @Floris?

     6. Floris

      @ Beukman, ik moet er een paar uur uit. Antwoord volgt.

     7. Beukman

      Prima. Ik lees het morgen wel.

     8. Floris

      “Waarom doe je dat nooit, @Floris?”
      ——————————————-
      Waarom zou ik?

      Wat betreft die kranten. Die publiceren inderdaad weleens opiniestukken die afwijken van de normale lijn. Daar link ik graag naar omdat mijn opponenten me dan niet kunnen verwijten dat ik “foute” bronnen gebruik.

      Een voorbeeld: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/05/er-waart-een-cultuurmarxistisch-spook-door-ons-diversiteitsdebat-12834268-a1572226

     9. Ernst Quispel

      Floris signaleert een typisch kenmerk van de kwaliteitskranten: die plaatsen ook regelmatig stukken van mensen met zeer afwijkende en soms zelfs bizarre opvattingen. Dit wordt ook wel pluriformiteit genoemd, een kenmerk waar je rechts-populistische en ‘alternatieve’ sites nooit op kunt betrappen.

     10. Floris

      Dan kan ik Ernst aanraden TPO eens te lezen. Daar komen zeer verschillende opvattingen aan bod.

      In mindere mate geldt dat ook voor DDS. En zoals Beukman al zei: ook op GS is het niet altijd rechts.

     11. Beukman

      Ik kan het niet helpen, @Floris, maar Ernst schrijft vaak bijna woordelijk op wat *ik* had willen antwoorden.

      Zo ook hier. Ik zit bij het lezen van een krant er helemaal niet op te wachten om steeds maar weer bevestigd te worden. Ik wil op de opiniepagina’s worden uitgedaagd met gefundeerde meningen die me dwingen om mijn eigen mening te vormen.
      Een krant als NRC voldoet heel aardig in die behoefte. Maar wat is de communis opinio op DDS? NRC is MSM, NRC is links, NRC is pro EU, ze schrijven iets positiefs over de islam, Bilderberg, blablabla.

      Op TPO lees ik trouwens inderdaad ook wel eens iets aardigs. Maar ik heb de indruk dat kwaliteitsjournalistiek een betaalmuur vereist in Nederland, daar kwaliteit nu eenmaal geld kost.

     12. Floris

      “Ik kan het niet helpen, @Floris, maar Ernst schrijft vaak bijna woordelijk op wat *ik* had willen antwoorden.”
      —————————————————————
      Ja, als je politiek in dezelfde hoek zit is dat niet zo vreemd.

      Ik lees het NRC niet, zie alleen het nodige op internet. Zoals gezegd, soms publiceren ze goede stukken, maar over het algemeen is mijn indruk dat het een policor blaadje is.

      Ik heb het duel tussen GS en NRC in de zaak Omtzigt vrij nauwkeurig gevolgd en ik moet zeggen: 10-0 voor GS.

      Soms is GS ranzig, maar ze kunnen journalistiek ook heel sterk uit de hoek komen.

     13. Beukman

      Dit zal je interesseren, @Floris, weer zo’n voortreffelijk stuk in de MSM. Het gaat deze keer over GeenStijl, en daar gaat het niet zo best mee, om verschillende redenen. De houdbaarheidsdatum is verstreken.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/07/geenstijl-is-te-koop-maar-wie-heeft-nog-interesse-a1605867

  2. Koos sssss

   Ik lees best graag de Volkskrant. Omdat je je wat breder moet oriënteren, wil je je een oordeel kunnen vormen en omdat ik de Volkskrant zo slecht nog niet vind.
   Wat niet betekent dat ik het altijd met die krant eens ben. Vaker omgekeerd.

   Ook hier heeft de Volkskrant het mis.
   Je kunt “alles” uit China kopen, omdat dat goedkoper is dan “made in the USA”.
   Volgens die -niet de minste- economen wordt de USA bevolking daar alleen beter van.
   Zodra die massale inkoop uit China de werkgelegenheid in de USA serieus bedreigt.
   zijn de spullen uit China wel goedkoper, maar hebben de Amerikanen geen geld meer om ze nog aan te schaffen.
   Dan wordt die taart niet groter, maar anders verdeeld.
   In zoverre kon Trump wel eens dichter bij het gelijk zitten dan die economen.

   Daarnaast -en daar krijgen wij de vinger toch niet achter- is het ook een aardig pressiemiddel. Met name Duitsland exporteert veel techniek naar de USA. En gaat dus last krijgen van die handelsoorlog.
   Maar wie weet, valt daar in goed overleg wel een mouw aan te passen, als Duitsland –bijvoorbeeld– afziet van het zakendoen met Iran.

   En ja, Het verlies van 2 containers Levi’s spijkerbroeken en 500 SUV’s die de USA jaarlijks naar de EU exporteert gaat echt niet opwegen tegen de export van de EU naar de USA.

   Ofwel, dit kan een schaakspel zijn, waar achter de schermen totaal andere zaken spelen, dan in de krant wordt gemeld.

 8. Jantje

  We hebben hier zelf ook zat pindakaas, sinaasappelsap en spijkerbroeken.
  Het wordt pas interessant bij high tech, zoals software, vliegtuigen, legerspullen e.d. Daar gaat véél meer geld in om.

 9. Dikvoormekaar

  Jezus, bestaat dit zielige driemansblog nou nog steeds? Hebben jullie nou echt niets constructiefs bij te dragen aan de Nederlandse samenleving? Wat een vertoning.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.