Druk op Oostenrijkse coalitie tussen ÖVP en FPÖ groeit: tienduizenden de straat op

Oostenrijk wordt komend half jaar de voorzitter van de Europese Unie, maar heeft het in eigen land nu ook al druk met de gemoederen tot rust te brengen. De druk op de coalitie tussen de conservatieve ÖVP en de FPÖ wordt alsmaar groter en niet alleen vanwege het ‘nazi-verleden’ van de laatste partij. De activisten gaan nu in strijd tegen de versoepeling van het aantal werkuren.

De conservatieve regering onder leiding van bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) wil de arbeidstijdenwet in het land versoepelen en oprekken naar maximaal 12 uur per dag en 60 uur per week. Op dit moment geldt een maximum van 10 uur per dag. Het wetsvoorstel wordt aanstaande donderdag in het parlement behandeld.

Bij de demonstraties gingen meerdere sprekers in op mogelijke gezondheidsrisico’s en het verlies aan vrije tijd die door de wet zullen ontstaan. De voorzitter van de Oostenrijkse werknemersorganisatie opperde het aantal werkuren juist in te korten.

Er is sowieso al langer activisme tegen de regering, omdat dit de meest rechtse conservatieve regering ooit is. Het ondermijnt wel de positie van de Oostenrijkse regering als het dadelijk voorzitter is van de Europese Unie. Als het de gemoederen thuis al niet kan bedaren, hoe willen ze dat dan doen in de Europese Unie? Sowieso zijn de mensen in Oostenrijk niet echt van het actievoeren, dus dat dit gebeurt zegt ook al wat. Enfin,  we zullen het meemaken! De jonge Sebastian Kurz heeft dit als volgende uitdaging en laten we hopen dat die het gaat halen!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Ritter

  Net als in de VS kan links niet verkroppen dat ze hebben verloren bij de verkiezingen en gaan dus “actievoeren”.

  Op dat “actievoeren” hebben ze uiteraard recht op maar laten we niet vergeten dat het Oostenrijkse volk heeft gekozen en deze regering er dus democratisch zit.

 2. DolleDries

  Ook dit een door Soros opgeruid links minderheidsgroepje.

 3. EU kok

  Zoals gebruikelijk heeft DDS problemen met de gevolgen van rechts beleid.
  Michael kan dan wel vaak roepen: Wij van rechts, maar wat bedoelt hij daar eigenlijk mee.
  In ieder geval is zijn rechts heel wat anders dan mijn rechts.

  1. Uiterst Links

   Rechts is tuig wat voor variant dan ook

   1. Janna47

    @Uiterst links
    Enorm goed onderbouwde mening van u!
    Ga zo door!….Zegt veel over uiterst links….

 4. EU kok

  Zo te zien hebben Ritter en Dwaze Dries geen problemen met werkgevers, welke een 12 urige werkdag of een 60 uur durende werkweek van hun werknemers verlangen.
  Eigenlijk geloof ik hun reacties niet als het henzelf zou betreffen.

 5. Ernst Quispel

  Ik vrees dat Kurz politiek te onervaren is om deze wankele coalitie in stand te houden.

 6. DolleDries

  De recente ingelaste immigratietop werd al een totale mislukking, en op de EU-top in Brussel is er de afgelopen dagen ondanks de bekende geforceerde positieve berichten in de media nauwelijks iets bereikt, op wat vage afspraken over vrijwillige centrale opvangcentra voor asielzoekers na. In de rest van de wereld kijken veel waarnemers en analisten hoofdschuddend naar Europa, dat in hun ogen maar geen keus wil maken voor zelfbehoud, maar de grenzen juist nog verder lijkt te willen openen voor ‘plunderende barbaren’, zoals auteur en blogger Dmitry Orlov de migranten uit Afrika en het Midden Oosten noemt.

  ‘Kijken we naar de migranten, zien we opzichtig barbaars gedrag, fanatisme en agressie; Kijken we naar de Europeanen, zien we een verachtelijke angst om… intolerant te lijken,’ zo wordt de huidige situatie op ons werelddeel in twee korte zinnetjes samengevat. De weinige echte vluchtelingen, volgens officiële schattingen niet meer dan ca. 2% van het totaa, niet te na gesproken, natuurlijk.
  In een levensbedreigende situatie waarin alles op het spel staat wat de Europeanen na de Tweede Wereldoorlog met grote inspanningen hebben opgebouwd, zou je verwachten dat er massaal wordt geprotesteerd, nationalistische partijen overal nog veel groter zouden zijn, en zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om onze eigen grenzen, mensen, vrijheid en welvaart te beschermen. Orlov: ‘In plaats daarvan zien we een belachelijk schouwspel van gedweeë, verwijfde Europeanen in uniseks kleren, die ‘nee tegen terreur!’ op de straattegels krijten.’
  ‘Europa pleegt zelfmoord door binnenlaten hordes migranten

  1. EU kok

   Gelukkig, Dries heeft de nooduitgang gevonden om van onderwerp te veranderen.

  2. Steve Van der Vekens

   Mooi.
   ++++

  3. Onno

   Krijgt U deze stukjes aangeverd ? Antistemmingen gaan U overheersen wanneer U een ideologie aanhangt. Pas daar voor op. U raakt Uw vrijheid kwijt. Subiet !

   1. Holland

    Wat doe je hier op DDS Onno?

 7. palko

  Het gaat in Oostenrijk blijkbaar om de discussie hoe lang je in bepaalde gevallen als werknemer maximaal per dag/week zou mogen werken. Waarbij mij persoonlijk als maximum 10 uur per dag danwel 60 uur in de week alleszins aanvaardbaar en verdedigbaar lijkt. Je hebt het dan uiteraard niet over standaard arbeidstijd maar over arbeidstijd in bijzondere gevallen. Zelf overschrijdt ik dat maximum overigens regelmatig. En zonder tegenzin. Maar ik ben dan ook geen werknemer.

 8. zarosian1

  Als iemand zoveel wil werken moet die persoon dat toch zelf weten? In hele drukke weken kom ik soms ook aan de 60 uur. Natuurlijk, je moet niet hebben dat we teruggaan naar de situatie van 1910 toen mensen 70 uur per week keiharde fysieke arbeid moesten verrichten. Dat is onmogelijk en onmenselijk. Maar ik denk dat het best mogelijk moet zijn om 60 uur per week of 12 uur per dag te werken als de werkgever en de werknemer dat allebei graag willen. Lange werkweken zijn best mogelijk als je een kantoorbaan hebt en er een fatsoenlijk salaris voor krijgt (en ik denk dat de meeste ondernemers sowieso makkelijk aan die 60 uur komen, zeker met alle bureaucratie en regelgeving).

  1. palko

   @zarosian, klopt helemaal. Je moet als overheid en vakbonden voorkomen dat je op het gebied van arbeidstijd te veel wilt regelen. Ook ik ken genoeg werknemers die graag wat meer en vaker willen werken. Als de hoeveelheid werk daar om vraagt. Het betekent simpelweg ook meer inkomen. Onder het motto loon naar werken.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Onzin
  Er staat geen enkele druk op de Oostenrijkse coalitie

  1. palko

   @TRBK, lijkt me ook niet. Het is typisch een onderwerp dat door het linkse parasitariaat en profitariaat wordt opgeklopt om zand in het progressieve, rechtse kabinetsmotorblok te strooien. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat op er op het gebied van maximale arbeidstijd nauwelijks iets zal veranderen in het Alpenland. En dat het Oostenrijkse kabinet met volle kracht kan inzetten op echt belangrijke thema’s. Zoals immigratie en integratie.

 10. Fortiori

  Ondertussen gaat het “uitstekend” in GB met de brexit onderhandelingen. Tijd om de broekspijpen dicht te binden voor May. (!29 maart 2019). Gelukkig heeft ze veel steun van DDS, op papier slechts.

 11. Ni28

  Kurz wordt ook ge-trolt natuurlijk en dat op cruciale moment van begin van de voorzitterschap. Vijanden heb je altijd. Die werkuren verhoging lijkt mij niet handig en wenselijk. Waar is dat voor nodig als het in praktijk niet haalbaar is.

 12. DolleDries

  Ik heb nog gewerkt met 12 uur op 12 uur af in 7 dagen. Zo dan kan kokkie nu ook de zon in

  1. EU kok

   Helaas vergeet den Dwaze te vermelden, dat hij ook waarschijnlijk 7 dagen op en 7 dagen af was, los van de onregelmatigheids-toeslag.
   Even bij de les blijven Dries

   1. DolleDries

    Ja en.

 13. DolleDries

  Ze gaan wel met 65 jaar met pensioen en de vrouwen met 60 jaar.

  1. Onno

   In Trouw een heel positief artikel Dries. Die ouderen kunnen ruim van hun pensioentje toekomen als ze er een baantje bijnemen. Ik zou mij toch maar wat beter inlezen.

   1. DolleDries

    Wat denk je in dit land dan.

    1. Onno

     Dit bedoel ik, het artikel in Trouw is uitvoeriger.

     “Dat is de theorie. Aanvullende pensioenen komen in Rusland nauwelijks voor en in de praktijk blijven veel gepensioneerden doorwerken om hun vaak karige staatspensioen aan te vullen. Dat is het hoogste in Moskou, waar de maandelijkse uitkering kan oplopen tot 15.000 roebel, omgerekend slechts 200 euro. Buiten de hoofdstad ligt het pensioenniveau vaak beduidend lager, en dus bieden veel ouderen zich noodgedwongen aan als conciërge, stratenveger of garderobejuffrouw.

     Geen gekke dingen
     Jekaterina Jakloveva (85) heeft dat niet nodig en zou dat ook niet eens kunnen, want ze is slecht ter been en zit vooral thuis, met de rollator schuifelend tussen keuken en woonkamer. Met haar Moskouse pensioen kun je geen gekke dingen doen, maar je kunt er net van leven, zegt ze. “Vroeger niet, maar onder Poetin is het beter geworden.”

   2. Vit

    Die baantjes moeten er dan wel zijn en het aankunnen.

   3. Holland

    Het begint er op te lijken dat ‘Onno’ een nieuwe nom de plume is van Quispel. Langzaam beginnen, een quasi nieuw geluid inbrengen, de frequentie opvoeren: de oude tactiek van onze lul de behanger.

    1. palko

     @Holland, tsja, de alter ego’s van beroeps actiefascist Ernstch zijn niet meer te tellen. Die spontaan een forse bobbel in zijn pantalon krijgt van alle kritische reacties op zijn hersenledige bijdrages. Waarbij het maar te hopen is dat zijn pantalons enigszins ejaculatiebestendig zijn. Ik heb het al lang opgegeven hem en zijn alter ego’s dat zelfbevredigende genoegen te schenken. Dat vind ik zonde van mijn tijd en moeite.

 14. Gerlos

  Poot stijf houden bondskanselier Kurz.

  1. palko

   Tsja, Gerlos, je wilt niet weten wat voor droeftoeterige figuren er in Wenen liepen te demonstreren. Met een deel van hen zouden jij en ik niet samen gezien willen worden. En ook niet samen op de foto worden gezet. Zeker niet zolang het nog niet mogelijk is je te verzekeren tegen reputatieschade.

   1. DolleDries

    Links is overal aan het donderen om iedere scheet demonstreren op gezweept door Soros.

 15. DolleDries

  Wat een idioot gezwets toch van Ernst en die Kok het is hier in Nederland het zelfde geen vakbond of links gekkie te zien

  Wat is er wettelijk geregeld voor mijn werktijden, pauzes en rusttijden?
  U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Er zijn ook regels voor uw pauzes en rusttijden. In uw cao kunnen afwijkende regels staan. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
  Maximaal aantal uren werktijd
  In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende:
  Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
  Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
  Een werkweek loopt van zondag 0.00 uur tot zaterdag 24.00 uur.
  Beroepen met afwijkende werktijden en rusttijden
  Voor een aantal werknemers en beroepen gelden andere regels voor onder andere werktijden, rusttijden en pauzes. Bijvoorbeeld voor artsen in opleiding tot specialist die bereikbaarheidsdiensten draaien. Deze regels staan in het Arbeidstijdenbesluit. De Arbeidstijdenwet is dan (gedeeltelijk) niet van toepassing.
  Rijtijden en rusttijden vrachtwagenchauffeurs
  Om ongelukken door vermoeidheid zoveel mogelijk te voorkomen moeten vrachtwagenchauffeurs zich aan rijtijden en rusttijden houden.

 16. mening66

  Hopen dat Kurz de zaken goed in de hand kan houden.
  Hij is een man die aan de goede kant van de zaak staat en tegen islamisering is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.