Schokkend: NOS schrijft een positief stuk over Rusland en Poetin

Schokkend: NOS schrijft een positief stuk over Rusland en Poetin

Dat ik dit nog zo vroeg in mijn leven mag meemaken: de NOS die een positief stukje schrijft over Rusland en Poetin. In het land is er nu natuurlijk een WK bezig en op sportief gebied en maatschappelijk gebied staat het land positief op de kaart. Vooral aan Poetin wordt veel positiviteit toegeschreven en eindelijk is er journalistiek gezien wat meer balans rondom dit onderwerp. Je hoeft niet alleen positief te zijn, maar een realistischer beeld is wel nodig.

Tijdens het WK laat zijn land zich van een geheel andere kant zien. Westerse media schreven de afgelopen maanden vooral in negatieve zin over Rusland, als het bijvoorbeeld ging over de zaak-Skripal, inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, het conflict in Syrië of vlucht MH17. Het Westen wees met de beschuldigende vinger naar Rusland en het Kremlin deed dat af als onzin.

Maar sinds het begin van het toernooi is in Rusland een duidelijke verandering merkbaar, vertelde Eva Hartog, hoofdredacteur van The Moscow Times, deze week in Studio Rusland. "We zien een totale omslag. Er hing een negatieve sfeer. Je zag een defensief Rusland dat alles goed probeerde te praten. Nu hangt het land achterover, zo van: zie je, we zijn eigenlijk een heel leuk land."

De website benadrukt, terecht, de vraag of dit wel zo gaat blijven. Daar valt natuurlijk helemaal niets over te zeggen en waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren. Het zou heel raar zijn als er nu ineens iets zou gaan veranderen, fundamenteel, omdat er een voetbaltoernooi plaatsvindt in een land. Voetbal verbroedert, maar het is geen wondermiddel natuurlijk.

Toch is het wel positief en fijn dat er ook wat positiefs te melden valt over het land, omdat naar mijn mening we in een negatieve journalistieke spiraal zitten die niet terecht is. Natuurlijk, het land en Poetin doen genoeg fout, maar de stereotypering en objectivering van een geheel volk is niet nodig. Sterker nog, het speelt de negatieve krachten in dit geopolitieke spel in de kaart.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties