Eindelijk: regering wil actiever optreden tegen verkoop van energiedrankjes voor jongeren

Normaliter ben ik helemaal niet zo van het verkoop van bepaalde producten verbieden of restrictiever maken, of ontmoedigen, maar voor energiedrankjes voor jongeren is voor mij een belangrijke uitzondering. Vroeger dronk ik ook élke dag energiedrankjes Bullit, maar op een gegeven moment toen ik ouder werd, merkte ik dat mij steeds zenuwachtiger ging voelen en zelfs minder energiek. Het is echt vergif voor jongeren. 

Zo’n 19.000 jongeren drinken te veel energiedrankjes en lopen daarmee gezondheidsrisico’s, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek. Staatssecretaris Blokhuis praat met diverse organisaties over maatregelen.

Volgens het RIVM is de consumptie van energiedrankjes onder jongeren de afgelopen jaren over het algemeen afgenomen. Maar zo’n 1 tot 2 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar, 19.000, drinkt drie blikjes of meer per dag.

Aldi en Lidl kondigden deze week aan dat ze stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren tot 14 jaar. Dat vindt de staatssecretaris een goed initiatief. Hij praat nog met organisaties over een algemener ‘restrictief verkoopbeleid’. Hij hoopt in oktober met zijn Nationaal Preventieakkoord te komen.

Vanaf mijn dertiende, elke dag energiedrank, tot mijn 22ste ongeveer. Echt ontzettend lang en daarnaast ook nog best verslavend. Niet per se lichamelijk, maar wel geestelijk. Daarnaast wordt het ook een vast gedragspatroon dat je als je boodschappen gaat doen of in de pauze naar de supermarkt gaat, dat je dan energiedrankjes koopt.

Dat kunnen veel oudere generaties zich niet voorstellen, maar het is vandaag de dag erg normaal dat je gewoon tijdens schooltijd in pauzes of tussenuren een energiedrankje haalt. Het is bijna net zo normaal geworden om het te drinken als Cola of Fanta. Die zitten ook vol suikers, maar energiedrankjes zitten boordevol caffeïne, of taurine. Heel erg slecht voor je.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Guus Geluk

  Een goede zaak: energiedrankjes zijn in werkelijk alld opzichten slecht.

  1. Holland

   Kun je dan echt nooit iets goed doen Guus? Je lult de MSM weer na als een kip zonder kop en weet zelf helemaal niks, niemendal. Je bent een oen en dat zal nooit anders worden.

   http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/820750/de-hypocrisie-rondom-energiedrank-zo-slecht-is-het-helemaal-niet.html

   1. Guus Geluk

    U bent zelf een oen, oen! 😛

    1. Holland

     Laten we maar zeggen dat je vandaag je dag niet hebt Guus. Morgen nieuwe dag, nieuwe kansen.

     1. Guus Geluk

      Nee hoor, oen dat je bent, op vrijdagen reageer ik op m’n best. 🙂

     2. Holland

      Zelfs een beetje knap schelden kun je niet Guus. Kom, bedenk eens wat nieuws. Ik zeg tegen jou: je bent een aambeienbeffer. Nu jij: je scheld mij uit voor………? Kom op, je kunt het!

     3. Guus Geluk

      Ik geeft toe dat u creatiever bent in het schelden dan mij. 🙂

     4. Holland

      Guusje, let op je taal. Het moet zijn: “Ik geef (zonder t) toe dat u creatiever bent in het schelden dan ik (i.p.v. mij).

      Nu mag ik je toch wel een grote sukkel noemen, niet dan?

     5. Guus Geluk

      Oen,

      Van mij mag u alles.

     6. lugar

      @Holland: Guuslim mag van zijn imam niet schelden, hij zou de islam eens kunnen beledigen.

   2. Adriaan

    @Holland, jij verwijt Guus dat hij meelult met de MSM? Jij doet niet anders. Je komt met een artikel aan dat kant nog wal raakt. Citaat: “Er zijn genoeg mensen die ongestoord een fles wijn drinken, maar om gezondheidsredenen een energiedrankje weigeren.” Denk je nu echt dat een fles wijn per dag gezond is? Als je naast drie blikjes energiedrank, ook nog drie koppen koffie drinkt, telt uit je cafeïneconcumptie.
    Natuurlijk zijn energiedrankjes slecht. Dat geldt voor alle suikerhoudende drankjes. Elke dag een half litertje sinaasappelsap maakt je kapot. Ik ken zo iemand. De schrijver van dit artikel heeft het aan den lijve ondervonden. Denk daar maar eens over na.

  2. Original NL

   Guus geluk= Energiedrankjes

  3. Rechtsaf

   @Guus zeker een goede zaak, na het roken ook de wiet-legalisatie keihard aanpakken, ons land is wat dit betreft zéér hypocriet maar ook wel weer logisch want dit kabinet heeft het allerminst best op met haar burgers..

   1. Guus Geluk

    Juist!

   2. Holland

    Rechtsaf, je weet niet waarover je praat. Cannabis is een godenplantje dat de meest veelzijdige toepassingen kent van de hele flora. Het is een buitengewoon prettig en onschadelijk genotmiddel en de medische toepassingen nemen per maand toe. ‘Een tevreden marihuanaroker is geen onruststoker’. Als je dat maar weet.

    1. Rechtsaf

     @Holland “je weet niet waarover je praat.” hahahaha helaas weet ik dit maar al te goed, jij denkt dat je een wijsneus bent op dit gebiedt.

     1. Rechtsaf

      In Cannabis zit de stof THC die, als deze eenmaal in je hersenen zitten hier niet meer uit gaan, het is een stof die het lichaam niet nodig heeft en zeer verslavend is, je paranoïde en schizofrene kan maken, het kan duizeligheid, hartkloppingen veroorzaken, korte termijn geheugen, je concentreren en/of logisch nadenken kan lastiger zijn, als je blowt loop je het risico om paniekaanvallen of psychoses te krijgen.

     2. Rechtsaf

      Verslaving/afhankelijkheid
      Van hasj en wiet kun je afhankelijk worden. Je hebt dan hasj en wiet nodig om je goed te voelen. Heb je langdurig gebruikt, dan kun je bij stoppen last krijgen van onthoudingsverschijnselen zoals onrust, zweten en slecht slapen. Er zijn aanwijzigen dat je sneller verslaafd kunt raken aan sterke wiet dan aan wiet met een lager THC-gehalte.

     3. Rechtsaf

      Longen en hart- en bloedvaten
      Roken van hasj en wiet is schadelijk voor de longen. Bij verbranding van hasj en wiet komen net als bij tabak koolmonoxide en teer vrij. Koolmonoxide is slecht voor hart- en bloedvaten en teer is slecht voor je longen.

     4. Rechtsaf

      Persoonlijke ontwikkeling
      Als je lange tijd veel blowt, bijvoorbeeld om minder last te hebben van je problemen, kan dit invloed hebben op je persoonlijke ontwikkeling. Je leert onvoldoende vaardigheden om met je problemen om te gaan. Je ontwikkeling wordt vertraagd en je komt minder ver dan zonder blowen het geval zou zijn geweest.

      Overige risico’s
      Sommige mensen blijven lange tijd na gebruik van hasj en wiet anders zien of voelen. Ze zien bijvoorbeeld patronen of bewegende deeltjes in hun beeld. Of hebben opeens het gevoel dat anderen of het eigen lichaam ‘vreemd’ is.

      Wie lopen extra risico’s?
      Blowen op jonge leeftijd is extra riskant. Je hersenen zijn nog in ontwikkeling en gevoeliger voor de negatieve effecten zoals psychosen en verslaving. Als psychosen in je familie voorkomen en/of als je merkt dat je door blowen angstig wordt of paranoïde gevoelens krijgt, ben je mogelijk kwetsbaar voor psychische stoornissen. Als je wel eens last hebt gehad van angstaanvallen of een psychose of als je last hebt van depressies of andere psychische klachten, loop je kans dat deze klachten door blowen terugkomen of verergeren. Als je je herkent in een of meer omschrijvingen hierboven, kun je beter niet blowen.

      Het is een leugen om te denken dat het onschadelijk is, het feit dat jij het, onder het mom “medische toepassing” rechtvaardigt maakt het des te gevaarlijker..

     5. Holland

      Rechtsaf, je lult de geijkte verhalen uit de boekies en artikelen na. En ik denk vooral christelijke artikelen, want die maken de zaken altijd graag een beetje erger en zondiger maken dan ze zijn: christenen sjouwen graag met doodskisten en denken in het naderende einde van de wereld. Kortom: vrijwel alles wat je te berde brengt is overtrokken onzin. Daarnaast durf ik te wedden dat jij nog nooit een stickie hebt gerookt.

      Ik mag mijzelf ben een ervaringsdeskundige noemen met 46 jaar weedgebruik. Al die jaren heb ik dagelijks cannabis gebruikt, ook tijdens mijn werk en nooit heb ik er enige hinder van ondervonden. Integendeel: mijn creativiteit nam toe, de helderheid van geest ook en tijdens vergaderingen en interviews was ik op mijn best.

      Het gelul over de negatieve aspecten over weed is wijdverbreid. Slechts voor de groep die totaal onmatig is in gebruik en de godganse dag stoned is, vormt weed een potentieel gevaar en een verslavingsfactor. Voor de matige gebruiker is er niets aan de hand. En: ik ben niet de enige die zo lang heeft gebruikt – in mijn omgeving en mijn werk ken ik tientallen mensen die jarenlang gebruiken zonder negatieve bijwerkingen.

     6. Ernst Quispel

      De bijdrage van Holland geeft voedsel aan de veronderstelling dat jarenlang hashgebruik je bepaald niet een blijmoedig en tevreden mens maakt.

     7. Holland

      Quispel, het is geen hash, maar hasj. Zelfs een volslagen leek als jij zou dat kunnen weten.

     8. Meinoud Marinus

      Rechtsaf…

      Jouw hele pleidooi wat je net hebt hebt gekopieerd/geplakt, klopt niets van en is zwaar achterhaald!!

      Marijuana is een nieuw wondermiddel. En ik hoop dat ze er nog meer voordelen uithalen.

      Ik heb liever dat mn kinderen later een jointje roken.. dan dat ze iedere dag aan die suiker en taurine zitten..
      Of erger nog, alcohol.

     9. Rechtsaf

      @Holland “je lult de geijkte verhalen” hahahaha tuurlijk je hebt werkelijk geen idee met wie je van doen hebt, het ergste is nog dat je het christelijke geloof erbij haalt en ik vraag mij af waarom je dat doet? ik kan het wel raden overigens..

     10. Rechtsaf

      “in mijn omgeving en mijn werk ken ik tientallen mensen die jarenlang gebruiken zonder negatieve bijwerkingen.”

      Is dat zo, wat is jou referentiekader? ik vind het namelijk niet normaal en gezond dat men dagelijks moet gebruiken om te functioneren.

     11. Rechtsaf

      Canabis veranderd mensen, karakters veranderen door langdurig gebruik hoor, punt is dat je dit zelf niet meer ziet maar dit als normaal beschouwt..
      Dit noemt men verslaving!!!

     12. Rechtsaf

      “Ik mag mijzelf ben een ervaringsdeskundige noemen met 46 jaar weedgebruik”

      Inderdaad, ik noem het verslaafd..

     13. Rechtsaf

      “mijn creativiteit nam toe, de helderheid van geest ook en tijdens vergaderingen en interviews was ik op mijn best.”

      Het ergste is dus dat je feitelijk zegt dat je zelf niet creatief genoeg en helder van geest bent, zou mij aan het denken zetten.
      Sterker nog, ik noem dit verslaving..

     14. Meinoud Marinus

      @Rechtsaf

      “…Canabis veranderd mensen, karakters veranderen door langdurig gebruik hoor, punt is dat je dit zelf niet meer ziet maar dit als normaal beschouwt..”

      ……onwetendheid ten top.

      Houd je mond over zaken waar je geen verstand van hebt, in plaats van iedere christelijke partij ooit na te praten!

     15. Rechtsaf

      @Meinoud “……onwetendheid ten top.”

      Jij bent zo verknipt dat je werkelijk geen idee hebt wat ik schrijf.

      “Houd je mond over zaken waar je geen verstand van hebt”

      En daar ga je scheef, het feit dat je het gooit op napraten van christelijke partijen zegt mij weer dat jij echt geen idee hebt waar ik het over heb..

     16. Rechtsaf

      Men noemt dit ook wel de ontkenningsfase

 2. Viertel

  Ja hoor, Guus Gelul, kampioen open-deuren-intrapper.

  1. Guus Geluk

   Viertel,

   Ik geef helemaal toe dat ik een open deur intrapte.

  1. Guus Geluk

   Dank.

 3. Peter Loosduinen

  In oktober 2017 noemde de NOS de Las Vegas-schutter een ‘witte man’ !!!
  Een witte man ?
  Welke huidskleur had de 22-jarige man die zou zijn doorgereden na een controle.??
  Welke huidskleur hebben de relschoppers ??
  Ach, het zullen wel weer de Noord-Afrikaantjes wezen !!!

 4. Two Ravens Black Kettle

  Yeaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh

  Bring in the government !!!

  (Sarcasme functie uit)

 5. Diederik van Walsum

  Ik ben tegen…omdat het soort jongeren die elke morgen bij de kassa’s staan om zo’n blikje gif …of meer….kopen nou niet echt slimmeriken zijn omdat hun hersens toch al zodanig beschadigd zijn dat er niets meer aan te doen valt.

  Kijk maar om je heen, hoe de meerderheid van jeugd zich gedraagt….als zombies…met hun smartphones ….verdwaast om zich heen kijkend op naar de Turk om zich vervolgens vol te proppen met zo’n vette ongezonde kapsalon rond 10 uur in de morgen om daarna zo’n blikje gif tot zich te nemen, middags naar Domino’s om z’n ongezonde NEP-pizza op te vreten en de verpakkingen en etensresten gewoon op straat te pleuren omdat ze thuis waarschijnlijk ook zo leven.

  Dus doorzuipen zeg ik en meer vette zooi vreten om een Obesitas lichaam te kweken met hersenbeschadiging…hoe eerder dat kansloze gespuis *********** des te beter.
  Ik heb gezegd, dit is mijn mening.

  1. Guus Geluk

   Wat een depressieve bijdrage aan deze draad.

  2. Onno

   Ik zie meer in bietensap op de nuchtere maag.

   1. lugar

    O__O

  3. Rechtsaf

   @Diederik je hebt gelijk, alleen in Nederland mag je geen NEE meer zeggen tegen kindertjes want dat is zielig..
   Het moet ze dus wettelijk voorgekauwd worden dat iets niet mag.

   1. Rechtsaf

    En dan heb je ook van die eikels die alles maar een beetje bagatelliseren hier, echt dat soort gasten hebben geen mening en hebben van die hele zachte ruggetjes…

 6. Crassus

  Rijstwater overwint alle energiedrankjes.

  1. Rechtsaf

   @Crassus en obesitas!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.