Europese Unie maakt werk van veranderende visie op immigratie: ‘20.000 migranten teruggegaan’

Je kan zeggen van de conservatieve en populistische partijen wat je wil, maar ze zorgen er uiteindelijk wel voor dat het politieke discours over immigratie en integratie verandert. Jaren geleden was een ‘Fort Europa’ nog een waanidee en ‘extremistisch’. Niet te doen en niet wenselijk volgens veel EU-ambtenaren en politici. Nu staan we op een punt waarbij het gemeengoed is geworden en het een heersend idee is. 

De afgelopen maanden zijn zo’n 20.000 migranten vrijwillig met internationale steun vanuit Libië naar hun vaderland teruggekeerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie.EU-buitenlandchefFederica Mogherini schrijft dit toe aan de samenwerking van de EU met de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties , zo liet zij zaterdag tijdens een bezoek aan Libië weten.

De drie bondgenootschappen hadden in november een gezamenlijke taskforce opgericht om mensen ervan te weerhouden naar Europa te vluchten en hen aan te moedigen terug te keren.

De Europese Unie en met name de Europese leiders willen nu centra gaan oprichten aan de grenzen van Europa en in Afrika om daar migranten in op te nemen en te kijken waarom ze naar Europa willen. Een soort ‘buitenposten’ van Fort Europa. Wachtposten en wachttorens voor het continent. Dit idee werd jaren geleden ook al gepresenteerd, onder andere door Malik Azmani van de VVD, toen werd het nog uitgelachen. Geert Wilders en Thierry Baudet hebben ook al gelijksoortige plannen geopperd, maar dat werd toen ook met hoongelach ontvangen. Nu lacht niemand meer.

Het is heel goed dat er eindelijk werk van wordt gemaakt, maar het is verdomd triest dat het zo lang heeft moeten duren en na een aantal jaar al veel negatieve gevolgen zich hebben tentoongesteld. Het ‘Wir schaffen das’ van Merkel heeft desastreuze gevolgen gehad voor Duitsland en voor andere landen. Een aanzuigende werking waar zij op dit moment metaforisch gezien voor moet bloeden.

Goede stappen in de juiste richting, maar we zijn er nog lang niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Original NL

  Citaat…De Europese Unie en met name de Europese leiders willen nu centra gaan oprichten aan de grenzen van Europa en in Afrika om daar migranten in op te nemen en te kijken waarom ze naar Europa willen.
  ……….Ze willen naar europa om van onze sociale voorzieningen te genieten en/of de islam in europa te verspreiden.
  Daar hoef je dus geen centra voor op te richten de reden is immers bekend!

  1. EllyD18

   Een dure tegemoetkoming aan Merkel en aanhang.

 2. Ernst Quispel

  Dit is verstandig beleid van professionele politici.

  Met het gebral van rechtspopulisten heeft dat weinig te maken.

  1. sonar

   Kwispedoris eindelijk geef jij toe dat het allemaal gebral is wat jij uitkraamt

   1. Ernst Quispel

    Ik beschouw mezelf niet als een rechtspopulist.

    1. Original NL

     Quisling….Ik beschouw mezelf niet als een rechtspopulist….
     Nee je bent een quisling,een volksverlakker en islamlover

    2. Stanly2000

     Nee maar wel een notoire dwarsligger en intrigant!

    3. sonar

     Nee maar het meeste gebral zijn van de linkse landverraders.

  2. Original NL

   Quisling….Dit is verstandig beleid van professionele politici……
   …..Totaal overbodig en duur, zoals gezegd de reden voor de immigratie lawine is al bekend.

  3. nogmaals

   Quispel
   Wat begrijp je niet van de tekst van original NL ?
   “… Ze willen naar Europa om van onze sociale voorzieningen te genieten en/of de islam in Europa te verspreiden…..

   1. Original NL

    Quispel heeft zijn vingers in zijn oren en roept luid…lalalalala.

  4. Ritter

   Kennelijk heeft de EU naar het advies van Trump geluisterd. Ook hier weer blijft Trump winnen.
   —-
   Trump: I think immigration has been bad for Europe
   https://www.cnbc.com/video/2018/07/13/trump-i-think-immigration-has-been-bad-for-europe.html

 3. Ni28

  Iemand moet de regerende establishment tot daden dwingen. Al die door de regeerders uitgekotste lieden hebben hun steeds luidere kritiek gebruikt om ze tot daden te brengen. Twintig duizend migranten, dat is natuurlijk nog steeds een druppel op gloeiende plaat maar het denken daarover is een stuk in de goede richting gedraaid. Dat is ook de enige manier om uit de migrantencrisis te komen. Men kan de Baudets en Wildersen blijven schofferen maar toch nemen zij hun ideeën langzaam over.

  1. Original NL

   Ni28.
   Quispels..”professionele politici”..zijn bang dat ze op professionele wijze afgerekend gaan worden op hun wanbeleid.

   1. Ni28

    Original NL@ de term ”professionele politici” is zijn manier om andere politici te schofferen. Zonder te beledigen kan hij zich niet uitdrukken, dat is pas geestelijke armoe.

 4. Stanly2000

  Neem me niet kwalijk maar ik vertrouw de EU niet. Waar kan ik de cijfers vinden?

  1. Original NL

   20.000 van de 2.000.000 een druppel op de bekende gloeiende plaat!(als het idd waar is)

 5. Ben Zine

  Gek genoeg vertrouw ik de EU gewoon niet. Eerst zetten ze de grenzen wagenwijd open met alle gevolgen vandien, en nu zouden ze opeens “maatregelen” gaan nemen om diezelfde gevolgen te bestrijden ? Het slaat gewoon allemaal nergens op en die “maatregelen” zijn niets meer dan propaganda praatjes om de grote opkomende conservatieve beweging in Europa klein proberen te houden. Maar dat zal ze niet lukken, de geest is uit de fles. Het ontbreekt de EU ook gewoon aan politieke wil, dit doen ze alleen maar omdat ze er door de huidige omstandigheden toe worden gedwongen. Het is geen vrijwillig principieel beleid, maar slechts een reactie op de verkiezingsuitslag in Italië, de opkomst van de AfD in Duitsland, de Visegrad landen, Brexit en Trump. Het is EU beleid om door de toelating van grote groepen mensen uit islamitische landen de verschillende natiestaten in Europa te verzwakken, nationalistische gevoelens te framen als “extreem rechts” en op die manier de greep van de EU op Europa te vergroten en te versterken. Wat we nu plotseling horen, van iemand als Mogherini, zijn praatjes voor de bühne. Zoals gezegd, ik vertrouw die lieden in Brussel voor geen stuiver.

 6. Ritter

  De illegale migranten moeten niet in kampen in Europa worden opgevangen; want eenmaal in Europa zijn de meesten niet meer uit Europa te krijgen.

  Ze zullen eindeloos gaan procederen of verdwijnen in de illegaliteit.

  Dus als er kampen komen dan buiten Europa.

  1. Rosasolis

   @Ritter. Daarom gaat nu Fort Europa door. Hopelijk kunnen ze zo gauw mogelijk beginnen. En dat de plannen ook zo gauw mogelijk worden goed gekeurd door een aantal Noord-Afrikaanse landen. Gisteren was er ruzie tussen Malta en Italie, wegens een gammele boot met rond 450 Afrikaanse migranten, die rond dobberde in de Middellandse Zee. Geen van die 2 landen willen zij opnemen. Geen idee hoe het verder is gegaan met deze mensen.

  2. Original NL

   Er is al een kamp buiten europa, afrika!!
   Vol met kansloze ongeletterde zwarte jonge mannen en geestelijke gestoorden (moslims).

 7. Ritter

  Ook hier weer blijft Trump winnen en heeft de EU naar Trump geluisterd.

  Trump heeft gewaarschuwd dat de illegale massa migratie Europa onomkeerbaar zal veranderen……….en niet ten goede.

  Kennelijk heeft de EU het advies van Trump aanvaard.
  —-
  Trump: I think immigration has been bad for Europe
  https://www.cnbc.com/video/2018/07/13/trump-i-think-immigration-has-been-bad-for-europe.html

 8. Ni28

  Quispel wil Europa veranderen in Afrika en Midden Oosten. De Europese cultuur is hen een doorn in het oog. Dat is pas dom gebral.

  1. Ernst Quispel

   “ Quispel wil Europa veranderen in Afrika en Midden Oosten.”

   Kan de allochtoon Ni28 een citaat van mij leveren waaruit deze belachelijke bewering kan blijken?

   1. Original NL

    Het kritiekloos goedpraten van moslim gewoontes en achterlijke tradities is voor mij bewijs genoeg…Quisling!

 9. Rosasolis

  De nieuwe plannen van Donald Tusk voor Fort Europa zijn 2 weken geleden door de hele EU assemblee goed gekeurd en gaan helemaal door. En zo gauw mogelijk worden de kampen gebouwd langs een aantal Middellandse Zee gebieden. Maar eerst moet er onderhandeld worden met de regeringen van de landen waar de kampen zouden komen. Dat is nu de enige reden voor vertraging. Het is vakantie tijd, ook in die landen. Het bouw van die kampen heeft 3 doelen: 1. Om de zorgen dat duizenden illegale Afrikaanse migranten niet naar Europa komen. 2. Om de vreselijke mensenhandel tegen te werken.
  3. De kampen worden financieerd door de EU. En de zorg voor de mensen in de kampen zal ook grotendeels onder leiding van de EU komen.
  Het gaat de burgers van de EU landen veel belasting kosten, maar alles is beter dan het toelaten van duizenden illegale migranten, met gezondheids problemen en ziektes, en vele andere problemen, in Europa.

 10. Ritter

  Verreweg de meeste illegale migranten reizen naar Europa voor het “gratis geld” ( ons sociaal stelsel).

  Ze doen dit onder het mom van “vluchteling” omdat ze op deze manier misbruik kunnen maken van de asielprocedure.

  Behalve dat het financieel niet meer is te dragen zijn de meeste illegalen moslims die hun islam meenemen naar Europa en die vasthouden; ook de tweede en derde generatie.

  Door deze instroom zal Europa demografische veranderen en daarmee culturele/ sociale zelfmoord plegen.

  En vergeet niet dat deze demografische verandering onomkeerbaar is.

  1. Frits Jansen

   “Illegale immigranten” d.w.z. mensen die proberen te migreren naar landen waarvoor ze geen verblijfsrecht kunnen krijgen komen Nederland niet eens binnen. De minderheid die niet terug kan krijgt hoogstens bed/bad/brood.

   Wat meer islam lijkt me prima om het katholicisme terug te dringen met z’n onzedelijk wriemelende geestelijken.

   1. denk eens na

    je bedoeld mo met een meisje van 9????

   2. Original NL

    Islamongool jansen…
    ….Wat meer islam lijkt me prima….
    Domme domme zakkewasser en kultuurbarbaar..

    1. Frits Jansen

     Heeft u nagedacht over uw reactie?
     Maakt u zich dan geen zorgen over wriemelende roomse priesters?
     Mij uitmaken voor islamogool is tegelijk een belediging voor Mongolen en mijzelf.

   3. lugar

    “Wat meer islam lijkt me prima…”

    Zo’n uitspraak doen alleen islambecielen die volledig islamongool zijn.

 11. Frits Jansen

  Volgens mij is dit helemaal geen verdienste van de populistische partijen.
  Van links tot rechts is altijd het idee geweest dat echte vluchtelingen asiel verdienen en de rest terug moet.
  En nu wordt gezocht naar middelen om vooral de migrantenstroom uit Afrika in goede banen te leiden. Om daarin te slagen is veel creativiteit nodig. Populisten zijn ook creatief maar in iets anders namelijk islam-bashen, in de hoop dat ze happen, en dan zeggen ze dat ze gelijk krijgen dat moslims niet deugen.

  1. Holland

   “Om daarin te slagen is veel creativiteit nodig.”
   —————————————————————————
   Onze asieladvocaat van kwade zaken maakt graag alles complex en gecompliceerd: dat klinkt immers zo lekker interessant en nadenkerig.

   Wat dacht je er van Fritsel om gedurende een half jaar elke rubberboot of wrak schip met dobbernegers op de Middellandse Zee terug te slepen vaar de kust van vertrek? De Australische oplossing, zeg maar.

   Voor jou een pietsie te hoog gegrepen en te simpel gedacht, natuurlijk. Want waarvoor zal je een werkzame en eenvoudige oplossing kiezen, als je het ook hartstikke complex kunt maken?

  2. Floris

   “Van links tot rechts is altijd het idee geweest dat echte vluchtelingen asiel verdienen en de rest terug moet.”
   ——————————————————————————-
   Als je op je vingers kan natellen dat de echte vluchtelingen een kleine minderheid vormen, een procent of vijf, en de rest bestaat uit gelukszoekers en profiteurs, dan ben je wel heel dom bezig als je dat grut binnen laat en vervolgens pas gaat selecteren, met ellenlange en geldverslindende procedures tot gevolg.

   Dan ben je gewoon Gekke Henkie.

   En ja, dat is West-Europa jarenlang geweest. En NATUURLIJK zijn lang niet alle gelukszoekers en profiteurs teruggestuurd. Het barst overal in West-Europa van deze parasieten.

   De prijs die de autochtone bevolking heeft moeten betalen, in geld, in afbraak van de leefbaarheid en in erosie van de cultuur, en NOG decennia zal moeten blijven betalen als er niet heel hard aan de rem getrokken wordt, is hoog, heel hoog.

   Ik beschouw het gevoerde beleid als een misdaad tegen de autochtone bevolking.

  3. Original NL

   Van links tot rechts is altijd het idee geweest dat echte vluchtelingen asiel verdienen ……
   …Links wil alles binnenlaten (de wereld is van iedereen!)
   Frits wil meer moslims om het katholisisme tegen te gaan..zogenaamd om de se.xuele viespeuken in die groep een halt toe te roepen.
   Daarvoor in de plaats heeft hij liever aanhangers van een nog achterlijker geloof incl kindbruiden, vrouwen onderdrukking en hals afsnijders.
   Van de spreuk het middel is erger dan de kwaal heeft deze dwaas nog nooit gehoord.
   Wat een dombo!!!

 12. ko vadis

  Is dit beleid? Of wordt er ook nog ( is er ook nog) over nagedacht?

 13. denk eens na

  FAKE NEWS!!!!!!!!!

  1. Original NL

   Ja daar lijkt het wel op…gewoon ventileren wat men graag wil horen om het gepeupel gerust te stellen..
   Ja zeggen en nee doen!!
   Volksverlakkerij!

   1. Original NL

    Nexit nu!!!!

 14. wheelboy

  Links Europa en zowat de hele 2e kamer snappen nog steeds niet wat het kost .En dat het de sociale welvaart staten afbreekt . En het dan raar vinden dat je steeds meer gelukzoekers deze kant op komwn .En maar bezuinigingen op sociale uitkeringen zorg enz .tja ergens zullen die gelukzoekers van betaald moeten worden .

 15. Antidotum

  Slim hoor, even een oprotpremie halen in Europa en dan weer terug naar eigen land.
  Wie zijn er nu gek?

  1. Original NL

   Onze “bestuurders”.

 16. meijer61200

  Goed hoor dat de Europese leiders opvangcentra willen realiseren. Wat zouden we moeten zónder de standvastigheid en superieure intelligentie van de ons opgedrongen leiders van de EU??? Het is maar goed dat Juncker waakt over uw en mijn veiligheid… We kunnen rustig gaan slapen..toch?? By the way; Is er een beetje een knappe Gall&Gall daar in het Brusselse?

 17. meijer61200

  20.000 immigranten terug juicht de EU, o.l.v. Druncker! Ja; een week of vier op vakantie naar het land dat zijn moesten ” ontvluchten”, want in Europa valt veel meer te halen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.