Kritiek van veteranen! Strandfeest Bevrijdingsdag op D-Day strand toch niet zo’n goed idee

Nederlandse organisatoren van een Bevrijdingsconcert dat op 6 juni 2019 zou plaatsvinden, luisteren naar de kritiek vanuit Engelse veteranen. Via het AD.

Ach kijk, er is ook nog goed nieuws te vinden waar respect de boventoon voert. Een aantal Nederlandse organisatoren waren van plan om volgend jaar een Bevrijdingsconcert te geven op 6 juni, de dag waarop de geallieerde invasie van 1944 plaatsvond, D-Day. Dit zou dan 75 jaar na de invasie zijn en symbool moeten staan voor de vrijheid waar zoveel soldaten voor zijn gesneuveld.

Er kwam echter flink wat kritiek vanuit Engeland het Kanaal overwaaien. Want wat blijkt, veel Engelse veteranen vinden het ongepast en respectloos om een feest te geven op een strand (Sword Beach) waar zo’n 700 van hun kameraden zijn gesneuveld. Liberty Concert, de organisatie achter het Bevrijdingsconcert, gaf vrij snel gehoor aan de kritiek. Een alternatieve locatie moet nog volgen maar wel is duidelijk dat er geen feestende menigte op het strand zal zijn.

Het idee is in alle waarschijnlijkheid met de beste bedoelingen tot stand gekomen maar viel dus totaal in verkeerde aard bij de overlevenden van die brute strijd. De organisatie leek het een goede manier om jongeren naar zo’n locatie te trekken zodat ze zich meer betrokken zouden voelen bij wat zich daar heeft voltrokken. Het is dan ook ontzettend netjes dat deze misser zo snel mogelijk gecorrigeerd wordt en het getuigt van respect naar de veteranen in het Verenigd Koninkrijk. Klasse!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Dom, dom, dom. Hoe haal je het in je hoofd om een feest te organiseren op een plek waar honderden militairen zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Kan je net zo goed een militaire begraafplaats omdopen tot feestterrein. Respectloos. Wil je jongeren meer over de tweede wereldoorlog leren maak het dan tot een verplicht onderwijsvak.

  1. Antidotum

   Struisvogelpolitiek

   Dat heeft geen zin.
   Het onderwijs op het gebied van WWII heeft geen basis meer.
   Dan kom je ook op de holocaust terecht.
   Aangezien de klassen steeds meer bevolkt worden door moslims, hebben de leerkrachten, ten einde raad, veel van onze geschiedenislessen geschrapt, om de islamitische vuiligheid te vermijden.

  2. Original NL

   We kunnen het de gesneuvelden helaas niet meer vragen.
   Ik denk dat als je vooraf een soort herdenking houdt met mogelijk een veteraan als spreker die vertelt wat er op dit strand gebeurt is, er van repectloos geen sprake is.
   Denk dat juist het gevoel dat je krijgt als je op hetzelfde zand staat stof tot nadenken geeft.
   Dankzij deze mannen kán je jeugd nu
   feesten.

 2. Ni28

  De Bevrijdingsdag hoort een herdenking te zijn en geen feest als zodanig met zo hoge aantal slachtoffers. Dat vergeet men al snel dat er nog altijd kwetsbare groepen zijn voor wie het geen feest was. Het is hetzelfde als een grote vreterij met exquise gerechten te organiseren om geld op te halen voor mensen in nood zodat die een stukje brood kunnen krijgen.

  1. struisvogelpolitiek

   @Ni28
   Tijdens de doden herdenking liep ik over straat tot dat een grote Mercedes met Duits kenteken naast mij stopte. Het zijraam ging electriek omlaag zit daar een dikke Duitser achter het stuur met een blonde meid er naast. Neem mij niet kwalijk zegt de Duitser, kunt u mij zeggen waarom in Nederland overal de vlaggen halfstok hangen. Ik zeg wij hebben dodenherdenking, wij herdenken alle Nederlandse doden die in de tweede wereldoorlog gevallen. Roept die Duitser heel verontwaardigd, In Duitsland zijn ook veel doden gevallen. Ik zeg dat klopt, dat vieren wij morgen. 🙂 🙂 🙂

   1. Ni28

    hahaha, een leuke mop. Hier nog een: Duitse toerist vraagt in Rotterdam: waar ie het oude centrum? Voorbijgangers antwoord: Vraag het jouw vader!

    1. struisvogelpolitiek

     Hahaha. 🙂 🙂

   2. Adriaan

    Mooie mop 🙂

 3. Elu Thingol

  Goed dat men het heeft aangepast.

 4. Ritter

  Dat strandfeest is geen goed idee. Toont geen respect van wat daar is gebeurt.

  Soldaten hebben daar hun leven gegeven voor onze vrijheid. Dan ga je daar geen feest geven.
  ———–

  https://www.youtube.com/watch?v=DSKerypwUDM

 5. Gerlos

  Het was ook niet mijn bedoeling om naar dat concert af te reizen dus het maakt mij geen ene donder uit.

 6. fusilier

  Diep respect voor al die jongens die in Normandie aan land gingen. Ook het garde regiment fusiliers Prinses Irene was erbij. Zij hebben er met zijn allen voor gezorgd, dat wij nu niet met zijn allen verplicht Duits spreken. Wij mogen deze helden nooit vergeten,zij deden het voor onze vrijheid.

  1. Westerling

   @Fusilier

   Het was de Prinses Irene Brigade.De tradities van de PIB werden na de oorlog voortgezet door het 13e painfbat GFPI en na 1992 door het 17e painfbat GFPI.

 7. henkC

  Op zich goed bedoeld maar neem aub een andere lokatie.
  Dit kun je niet maken. Goede zaak dat ze het commentaar van de veteranen ter harte hebben genomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.