Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt: ouderen worden bewust minder aangenomen

Discriminatie is een trend tegenwoordig, dan bedoel ik vooral in de media en de berichtgeving. Discriminatie op basis van seksualiteit, huidskleur, geloof, positief of negatief. Nu komt er een nieuwe variant: leeftijdsdiscriminatie. Ouderen worden systematisch in de werkloosheid gehouden. Dan bedoel ik niet door het systeem zelf, maar werkgevers willen hen niet hebben.

Ouderen die op zoek zijn naar een baan, worden vaak al in de vacaturetekst gediscrimineerd. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van onderzoek samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het college nam 1,8 miljoen vacatures onder de loep. In 40.000 tot 60.000 gevallen werd ouderen gediscrimineerd. Soms direct: ‘je bent maximaal 35 jaar’, en meestal indirect: dan is de organisatie bijvoorbeeld op zoek naar een ‘starter’, ‘schoolverlater’ of ‘jonge hond’.

Het is inderdaad een groot probleem, omdat de pensioenleeftijd omhoog gaat en daardoor ouderen langer aan het werk moeten. Daarnaast is het niet meer logisch dat je heel je leven lang vast zit aan een baan. Het is flexwerk geworden en ‘heel je leven lang leren en werken’. Je moet dus veel flexibeler zijn. Deze moderne wereld vergt veel van ouderen en het verandert veel te snel. Mensen kunnen zich niet zo snel aanpassen op het niveau dat het misschien verwacht wordt.

Daarnaast, de wereld digitaliseert en er zijn andere vaardigheden nodig om te overleven in de arbeidsmarkt. Computervaardigheden en kennis over software en ICT worden steeds belangrijker. Daarin speelt de generatiekloof echt een grote rol in. De ouderen willen wel werken, maar de werkgevers verlangen er niet meer naar. Vroeger had je nog families die voor elkaar zorgden, tegenwoordig is dat ook voor het grote deel verdwenen. Dan blijven de ouderen dus alleen en werkloos achter. Verschrikkelijk.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. JubbeFeenstra

  Ik ben nu 78 jaar.Geboren 1940. Ben na militaire dienst in 1963 pas voor het eerst gaan werken. Tot 1991 toen ik 51 was geworden. Kon geen werk meer krijgen. Ik heb dus 28 jaar gewerkt. De rest was school,opleiding,uitkering en nu al jaren AOW. 50 jaar leef ik dus van ouders of de Staat. Zoals ik zijn er honderdduizenden zo geen miljoenen.
  Daarom zijn de belasting ook zo hoog. Op de één of andere manier moeten we toch in leven worden gehouden. Waarom ik nooit meer heb gewerkt? Men wilde mij niet meer. Ik wilde wel, maar die werkgevers niet. Ondertussen willen ze wel goedkope krachten uit buitenland of ZZp’ers die klauwen met geld kosten.

  1. EU kok

   quote:Ik wilde wel, maar die werkgevers niet.
   Ondertussen willen ze wel ZZp’ers die klauwen met geld kosten.
   .
   Ondanks dat de oplossing voor hande was, heeft Jubbe duidelijk zijn keuze gemaakt.

   1. fockingworst

    Kom op zuig trolletje met je vele trolaccounts zoals ernst kongetje kok guus etc.. Morgen is het vrijdag de 13e hoop dat je zoveel pech hebt dat je hier niet meer terug kan komen

    1. EU kok

     Kom op zeg.
     van de instelling: Ik wilde wel, maar die werkgevers niet.
     gaan toch je haren overeind staan.
     Altijd de schuld van die ander, nooit bij jezelf zoeken

     1. JubbeFeenstra

      En wat doe je zelf dan wel voor de kost? Hoe oud ben je dat je overal verstand van schijnt te hebben?
      In die tijd reed ik een keer auto’s van dealer naar dealer. Alleen via uitzendbureau want ik was te oud voor vaste dienst.

   2. JubbeFeenstra

    In die tijd waren er nog geen ZZPérs. Hooguit klusjesmannen en die hebben allemaal het loodje gelegd. Die keuze maakte ik, noodgedwongen, na ervaring met uitzendbureaus. Een aangeboden herscholing werd door toenmalige Arbeidsbureau omschreven als nutteloos want tegen die tijd dat u de cursus hebt gedaan krijgt u hooguit een stageplek en daarna bent u hier weer terug! Toen ik 51 was werden mensen van nauwelijks 30 nog aangenomen. Te oud. Dus houd s.v.p gewoon de mond want u weet niet waar u over schrijft.

    1. Vit

     In mijn tijd moest ik soebatten bij het UWV om een cursus PLC te doen omdat het in mijn branche veel gevraagd werd, dat kon niet omdat ik minstens een jaar in de WW moest zijn.

    2. Ni28

     Laat je niet “wegtrollen” door de Zweedse kok.

    3. nogmaals

     Wat doet EU-cock voor de kost?
     Hij verraadt zijn land en eigen volk voor zilverlingen door bij DDS de EU en de islaminvasie te verheerlijken.
     Je kunt aan zijn reacties zien dat hij daarvoor geen intelligentie of wijsheid of gezond verstand of vakkennis hoeft te hebben.
     Een vals karakter is voldoende.

    4. Holland

     Jubbe, er waren toen misschien nog geen ZZP’ers, maar al wel freelancers. Dat ben ik geweest vanaf 1976 tot 2012 (toen werd ik 66 en was het genoeg). Altijd volop in het werk gezeten en prima verdiend.

   3. Blue monday

    Flauw EU-kok….mijn vader kwam na zijn 50ste ook bij huis. Geen werkgever die hem moest.
    Uiteindelijk had hij een klein kapitaaltje om een bedrijfje op te starten, maar specifieke kennis en startkapitaal is niet iedereen gegund.

  2. Top

   U bedoelt zelfstandige zonder perspectief? Die zitten er over enige tijd net zo bij als u nu. Met dat verschil, ze krijgen geen pensioen. Alleen AOW (als dat er nog is) zal hun ten deel vallen en de toegeworpen aalmoes. Mensen zijn nu eenmaal domme kuddedieren, die zich graag een attitude aanmeten van onfeilbaarheid. Maar het zal er allemaal op neer komen, dat slechts een enkele de top bereikt, ten minste als hij daarvoor ‘de juiste vriendjes heeft’. Het grootste gedeelte van de mensheid, zal fungeren als figuranten in de overbevolkte maatschappij, waar het credo ‘ieder voor zich en ………………..voor ons allen’. Wij net de figuranten uit de film ‘Metropolis, van Frits Lang’. Zielloos en doelloos en kleurloos, sjokken we achter elkaar aan en we denken zelfs, dat het allemaal nog wel meevalt. Maar goed, een miserabel leventje, is en blijft, een leventje.

  3. Ni28

   Inderdaad is de sociale dienst overbelast en dat veelal door mensen die het niet verdiend hebben en die nog nooit iets voor Nederland gedaan hebben. U hoeft zich niet te schamen u bent een van de slachtoffers van het systeem. U heeft geen werk gevonden want de nieuwe slaven uit de derde wereld en de ZZP-ers oftewel de (werkloze) dagloners zonder sociale kosten het overgenomen hebben. Lekker goedkoop voor de werkgevers en gunstig voor de statistieken!

   1. Blue monday

    Niets aan uw betoog klopt.
    Het is de werkgever die bepaalt en die kiest goedkoop.

    Exact waar uw klote-FvD voor staat.

    1. Ni28

     Klote-FvD! Een echte links geluid! Werkgever bepaalt naar gelang van de quota’s waar hij op afgerekend kan worden. Dus zo vrij is hij niet als het aan de politiek ligt.

     1. Blue monday

      Laten we de werkgever niet teveel ruimte geven.

      De jaren ‘30 en de vernederende omstandigheden van arbeiders moeten we nooit vergeten.

      VVD en FvD zijn helaas voortrekkers om de werkgever alle ruimte te bieden.

 2. chrism

  Het is algemeen bekend hoe werkgevers een sollicitatie lezen namelijk in 7 sec .
  Hoe ?

  Hoe oud , de tijd dat ze niet werken het waarom en leggen ze op zij klaar .

  Ze verzinnen van alles en ik heb er wat voor bij zien komen van mensen dat ik dacht van ‘wouw willen ze geen ervaring ? ‘ .

  Je leest , niet wat ze zoeken , want te weinig ervaring met computer , of van buitendienst naar binnendienst zien ze veel problemen of dat wel zo makkelijk gaat .

  Ondanks dat Ouderen tegen salarissen willen werken die gelijk ligt aan net afgestudeerden willen de bedrijven hun gewoon weg niet en waarom ?

  Nou simpel ze kosten geld , want de kans dat ze ziek worden is gewoon weg te groot en dat kost handen vol geld simpel .

  Benoemen mogen ze dat niet , want dan discrimineer je .
  Er zijn uitzonderingen maar niet veel .

  1. EU kok

   Lijkt hier wel een links blog.

   1. Meester Kong

    ff een Peter Selietje/van Oldebarneveld/An Dijvietje doen..

    ++++

    1. EU kok

     Er is hier altijd hetzelfde liedje.
     Indien met geconfronteerd wordt met rechts of liberaal beleid janken ze nog harder dan op Joop.nl.
     Hard roepen dat je rechts ben maar ik noem hen de verongelijkten.
     Alles is altijd de schuld van die anderen.

   2. Ernst Quispel

    Maar als je hier over positieve discriminatie begint is het gehuil niet van de lucht.

    1. EU kok

     Dat ben ik niet met je eens.
     Ongeacht het onderwerp is hier het gehuil niet van de lucht.
     Bossen vol jankende wolven.

    2. Top

     Blablabla. Blaaskaak! Pisvlek en ???????????????? Goed zo!

   3. JubbeFeenstra

    Nee, het is geen links blog, het is een aantal mensen die werkelijk levenservaring hebben. Want u gaat er maar van uit dat iemand niets meer kan of zeker niet wil.
    Nou meneer, ik kan alles. Van Handwerk tot hersenwerk. Rijd al 60 jaar auto en vlieg ook nog eens. Aan vaardigheden geen gebrek en uitstekende gezondheid.
    Uiteraard doet het er met 78 allemaal niet meer zo toe, maar vandaag of morgen pakken ze u ook bij de kladden en mag u het zelf uitzoeken. Houd ons op de hoogte svp. Volgend jaar ga ik een tijd naar Nieuw-Zeeland dus wel opschieten.
    https://www.glideomarama.com

 3. Cas-v86

  Niks discriminatie. Zo werkt de vrije markt nou eenmaal. Vraag en aanbod. Vrijheid en wensen.

 4. Cas-v86

  Dit is gewoon vrije markt. Straks krijg je nog een discriminatiebeschuldiging om je wensen op Tinder!

 5. Vit

  Na 2 jaar WW heb ik met mijn 56ste nog een baan gekregen tot aan mijn pensioen en dat mag best een unicum genoemd worden, eerst 2 jaar via een uitzendbureau en daarna in vaste dienst, in die 2 jaar WW kwam ik bij zo’n re-integratie bureau en dat is een verhaal apart.

  1. EU kok

   Kijk, dat zijn de verhalen die ik wil lezen.
   Blijven geloven in jezelf en mogelijkheden zien en benutten.
   Heel goed gedaan Vit.

  2. Vit

   Over een re-integratie bureau gesproken, dat is echt een geldverslindend monster, per slachtoffer kreeg men destijds 9000 euro en daar deden ze absoluut helemaal niets voor, ja je zat met z’n allen in een kamer achter een computer vacatures door te spitten en daar bleef het dan bij, toen ik eenmaal zelf wat had gevonden werd me doodleuk gevraagd of ik wilde verklaren dat ik via hen aan een baan was gekomen.
   Wat ik daar heb ervaren kan ik een boek over schrijven.

 6. nogmaals

  De meeste werkgevers hebben niet zozeer problemen met de hogere leeftijd maar met de hogere “risico’s” die zij lopen met zo’n werknemer.
  Hoe neem je die risico’s weg:
  *De secundaire arbeidsvoorwaarden mogen geen positieve discriminatie voor ouderen bevatten. (De vakbonden, die vooral opkomen voor oudere leden, geven daarbij problemen.)
  **Doorbetalen bij afwezigheid door ziekte e.d. niet voor rekening van de werkgever. (Mijns inziens zou dit ook voor jongere werknemers moeten gelden, maar dat is een andere discussie.)

 7. Ni28

  Die man op de foto straalt het uit. Hij wil echt weer tegenaan en mist werk vreselijk. In slaap ingedut door de zoveelste afwijzing.

  1. Ni28

   Nederland wordt steeds beter in discriminatie en vindt het positieve aspecten te hebben. Helaas is discriminatie altijd slecht en de quota’zijn er op gebaseerd. Dus weg met quota’s en diversiteit.

   1. Ni28

    Praten over positive discriminatie is geen gehuil maar een trieste feit.

  2. Rosasolis

   @ Ni28. Zowel mijn man als ik hebben dit mee gemaakt. Ik heb een paar leuke hobbies die mij dagelijks bezig houd, maar mijn man weet geen raad meer met z’n tijd. Hij hangt te veel buiten te kletsen met buren, en rookt te veel. Hij mist zijn werk dat hij jarenlang trouw heeft gedaan, en ook mist hij z’n collegas. Terwijl ik over dit vreselijke gedrongen isolement van “bejaarden” schrijf, komt me een leuke echt Nederlandse herinnering binnen. De collega’s van de muziekschool zitten samen in een kantine om aan hun middag thee of koffie pauze deel te nemen. En dan komt een collega binnen met een grote doos gebakjes omdat hij/zij jarig is. Leuke traditie, voor zoveel collegas
   op kantoren en werkplaatsen. Heel leuke en vriendelijke traditie. Maar dan is er alweer een gewaardig collega zomaar weg omdat hij/zij wordt gedwongen helemaal op te stoppen. De deur gaat helemaal sluiten voor dit jarenlange trouwe werknemer…
   Geen contact meer met bevriende collega’s, geen werk meer, geen vergaderingen meer…helemaal niets meer! Alleen maar in de dorp rondhangen, omdat je niet weet wat je verder moet doen. Je mist je vak vreselijk, en ook je collega’s. Daarom moeten gepensioneerden de mogelijkheid kunnen krijgen. om het werk geleidelijk af te bouwen
   maar niet zomaar als je plotseling 65 of 67 wordt!

 8. Ni28

  EU kok verwart links met sociaal gedrag. Altijd dezelfde fout.

 9. Rosasolis

  Inderdaad is Discriminatie de trend van deze tijd: discriminatie tegen hoog-opgeleide vrouwen in het politiek of in bedrijven, tegen vrouwelijke burgemeesters. Tegen mensen met kleur. Tegen mensen met een handicap. En wellicht is het aller ergste discriminatie tegen gezonde “bejaarde” mensen die als zij plotseling 65 worden, worden ineens ontslagen…volgens de wet. Voor mensen die aan hun vak jarenlang hebben gewerkt, en nog steeds helemaal in staat zijn om door te gaan, en dat willen, wordt dit gedwongen ontslag soms een zeer harde klap…Vaak worden deze intelligente, hard-werkers, hopeloos gedwongen tot een geisloleerde leven. Misschien is het een oplossing om gepensioneerde halve dagen te laten werken , of voor enkele uren in de week. Er zijn vele bewijzen door de eeuwen heen, dat met vele mensen intelligentie groeit met het ouder worden. In plaats van wat wij dagelijks horen van D66 over
  dementerende ouderen en euthanesie, moet er meer geschreven over hoog-intelligent
  bejaarden die nog steeds zeer grote bijdragen leveren voor onze wereld. Waarom moet
  “de deur gesloten worden” voor waardevolle mensen, alleen wegens hun leeftijd. Of een
  lichamelijk ziekte? Enkele weken geleden was Een van onze grootste hedendaagse wetenschappers. Stephen Hawkins, overleden op de leeftijd van 73. Hij was handicapt, en leefde in een rolstoel. En hij werd onlangs begraven naast Isaac Newton.
  Voor mij is het helden verhaal van de oude briljant musicus Joseph Haydn
  Een van de mooiste over deze zeer geliefde oude companist. Toen hij hoorde hoe Napoleon zijn thuisland Oostenrijk aanviel, dacht hij om eindelijk op hoge leeftijd terug te keren uit Engeland via booten en koetsen terug naar Oostenrijk. Waar hij wilden bleven om zijn volk van ouds te steunen. Maar dit erg lange reis werd het voor onze lieve dapper Joseph te veel. Misschien zal ik kunnen proberen een paar oude composities of brieven te kunnen ontdekken, die hij schreef tijdens die vreselijke lange tocht terug naar zijn geboorte land. Omdat wegens deze vreselijk terugreis vanuit Engeland naar Oostenrijk in de vroege 19de eeuw zijn kracht heeft afgenomen, en wegens de aanvallen van Napoleon, was Joseph Haydn helemaal lichamelijk op…maar niet geestelijk op! Dit held blijf helemaal bij zijn land, tot z’n laatste adem.
  Ik ben van plan om te schrijven aan Trouw om een serie artikelen en interviews te publiceren over Briljante Bejaarden, die misschien wel wat lichamelijke kwallen hebben…net zoals veel jonger mensen hebben, maar nog steeds 100% en nog meer
  mentaal briljant zijn! Als jonge meisje van 16, was mijn Schotse muziek compositie lerares in Winnipeg, Canada 91 jaar, een was nog steeds helemaal in orde om mij op te leiden voor dit belangrijke deel voor mijn eind-diploma van het conservatorium van Toronto. Mrs. Cameron was ook gelovig, en een jaar later, werd zij gevonden na de preek, ingeslapen op het orgel. Ik mis dit prachtige lieve Schotse vrouw nog steeds.
  Wat heb ik veel van haar geleerd.

  1. Ni28

   Discriminatie door opgestelde quota’s zijn de reinste discriminatie. Vooraf worden groepen in de ban gedaan en dus slachtoffers gemaakt terwijl het om capabele mensen kan gaan.

 10. Ni28

  Jubbe Feenstra, laat je niet gek maken door Kok, Quispel en Zonnebloem wat een persoon is. Je hoeft niet bij deze trolleman enige verantwoording af te leggen. Zeker bij iemand die waarschijnlijk de hele leven mensen aan het zieken was.

 11. henkC

  Lastig probleem.
  Kan me best voorstellen dat werkgevers wat terughoudend zijn met het aannemen van oudere (55+) werknemers. Vaak niet terecht overigens maar het is nu eenmaal zo.

  Als de werknemer dan ook nog 60+ is dan wordt het nog lastiger.
  De overheid doet er echter alles aan om dit in goede banen te leiden (lijden).
  Men verhoogt de aow leeftijd naar 67 waardoor de werknemer van 55+ niet meer onder “oudere” werknemer valt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.