Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt: ouderen worden bewust minder aangenomen

Geen categoriejul 12 2018, 11:00
Discriminatie is een trend tegenwoordig, dan bedoel ik vooral in de media en de berichtgeving. Discriminatie op basis van seksualiteit, huidskleur, geloof, positief of negatief. Nu komt er een nieuwe variant: leeftijdsdiscriminatie. Ouderen worden systematisch in de werkloosheid gehouden. Dan bedoel ik niet door het systeem zelf, maar werkgevers willen hen niet hebben.

Ouderen die op zoek zijn naar een baan, worden vaak al in de vacaturetekst gediscrimineerd. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van onderzoek samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het college nam 1,8 miljoen vacatures onder de loep. In 40.000 tot 60.000 gevallen werd ouderen gediscrimineerd. Soms direct: 'je bent maximaal 35 jaar', en meestal indirect: dan is de organisatie bijvoorbeeld op zoek naar een 'starter', 'schoolverlater' of 'jonge hond'.

Het is inderdaad een groot probleem, omdat de pensioenleeftijd omhoog gaat en daardoor ouderen langer aan het werk moeten. Daarnaast is het niet meer logisch dat je heel je leven lang vast zit aan een baan. Het is flexwerk geworden en 'heel je leven lang leren en werken'. Je moet dus veel flexibeler zijn. Deze moderne wereld vergt veel van ouderen en het verandert veel te snel. Mensen kunnen zich niet zo snel aanpassen op het niveau dat het misschien verwacht wordt.
Daarnaast, de wereld digitaliseert en er zijn andere vaardigheden nodig om te overleven in de arbeidsmarkt. Computervaardigheden en kennis over software en ICT worden steeds belangrijker. Daarin speelt de generatiekloof echt een grote rol in. De ouderen willen wel werken, maar de werkgevers verlangen er niet meer naar. Vroeger had je nog families die voor elkaar zorgden, tegenwoordig is dat ook voor het grote deel verdwenen. Dan blijven de ouderen dus alleen en werkloos achter. Verschrikkelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten