'Seksisme is het grootste probleem op het WK': omroepen moeten minder inzoomen op 'lekkere vrouwen'

Geen categoriejul 12 2018, 12:00
Ook dit WK kunnen we er niet aan ontkomen: seksisme. Het wordt overal en nergens waargenomen en als we het vinden zoomen we er op in. Over inzoomen gesproken, dat mag dus niet meer. De FIFA heeft aangegeven dat er minder ingezoomd moet worden op mooie vrouwen tijdens WK wedstrijden. Dat zou namelijk seksisme in de hand werken.

Een gillende mooie vrouw in een Belgische outfit, of een huilende mooie vrouw met een Engelse sjaal om: van de FIFA mogen ze niet meer te veel in beeld komen tijdens WK voetbalwedstrijden. De diversiteitsdirecteur van FIFA, Federico Addiechi, heeft omroepen opgeroepen niet meer in te zoomen op "lekkere vrouwen".

Addiechi wil zo seksisme in de voetbalwereld tegengaan. Volgens anti-discriminatiegroep Fare Network is seksisme namelijk het grootste probleem tijdens het WK in Rusland. De organisatie heeft uitzendingen gemonitord en dertig gevallen gevonden waarbij er seksistische beelden werden uitgezonden.

Het wordt tentoongesteld als een normale ontwikkeling in het beleid van FIFA, maar ik zie het vooral als het zoeken naar problemen. Zonder een goede definitie. Wat is seksisme? Wanneer is het 'slecht' als er op vrouwen wordt ingezoomd? Moeten we bij elke vrouw op het scherm in ons achterhoofd houden dat het niet te lang moet duren? Wanneer is het te lang, na 2, 3, of 4 seconden? Wanneer is een vrouw 'lekker' of lelijk?
Ziet u al die problemen? Dat wordt wel de dagelijkse realiteit van al die cameramannen en mensen achter de schermen. Die moeten als een bezetene continu bekijken of het niet seksistisch is wat ze doen of wat er gefilmd wordt. Van iets onschuldigs schuldig maken. Dat is de realiteit van vandaag de dag. Triest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten