'Seksisme is het grootste probleem op het WK': omroepen moeten minder inzoomen op 'lekkere vrouwen'

'Seksisme is het grootste probleem op het WK': omroepen moeten minder inzoomen op 'lekkere vrouwen'

Ook dit WK kunnen we er niet aan ontkomen: seksisme. Het wordt overal en nergens waargenomen en als we het vinden zoomen we er op in. Over inzoomen gesproken, dat mag dus niet meer. De FIFA heeft aangegeven dat er minder ingezoomd moet worden op mooie vrouwen tijdens WK wedstrijden. Dat zou namelijk seksisme in de hand werken.

Een gillende mooie vrouw in een Belgische outfit, of een huilende mooie vrouw met een Engelse sjaal om: van de FIFA mogen ze niet meer te veel in beeld komen tijdens WK voetbalwedstrijden. De diversiteitsdirecteur van FIFA, Federico Addiechi, heeft omroepen opgeroepen niet meer in te zoomen op "lekkere vrouwen".

Addiechi wil zo seksisme in de voetbalwereld tegengaan. Volgens anti-discriminatiegroep Fare Network is seksisme namelijk het grootste probleem tijdens het WK in Rusland. De organisatie heeft uitzendingen gemonitord en dertig gevallen gevonden waarbij er seksistische beelden werden uitgezonden.

Het wordt tentoongesteld als een normale ontwikkeling in het beleid van FIFA, maar ik zie het vooral als het zoeken naar problemen. Zonder een goede definitie. Wat is seksisme? Wanneer is het 'slecht' als er op vrouwen wordt ingezoomd? Moeten we bij elke vrouw op het scherm in ons achterhoofd houden dat het niet te lang moet duren? Wanneer is het te lang, na 2, 3, of 4 seconden? Wanneer is een vrouw 'lekker' of lelijk?

Ziet u al die problemen? Dat wordt wel de dagelijkse realiteit van al die cameramannen en mensen achter de schermen. Die moeten als een bezetene continu bekijken of het niet seksistisch is wat ze doen of wat er gefilmd wordt. Van iets onschuldigs schuldig maken. Dat is de realiteit van vandaag de dag. Triest.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties