LOL! Universiteit Leiden schort samenwerking tegen nepnieuws op Facebook op, Nu.nl ‘controleert’ berichten rivalen helemaal zélf

Goh. Je zou bijna denken dat er toch wel een beetje sprake is van belangenverstrengeling.

De Universiteit Leiden werkt al vanaf februari niet meer samen met Nu.nl en Facebook om nepnieuws te bestrijden op dat sociale netwerk. Dat zeggen mediaonderzoekers Peter Burger en Alexander Pleijter. De enige organisatie die zich daar nu mee bezighoudt is… Nu.nl. Dit betekent dus feitelijk dat Nu.nl de berichten van concurrenten ‘controleert’ op hun betrouwbaarheid.

Waar ik vandaan kom noemen we dat ‘belangenverstrengeling.’ Dat je als nieuwsorganisatie voor Facebook gaat controleren wat andere nieuwsorganisaties berichten. Triester wordt het eigenlijk niet. Een soort van journalistieke NSB’ers. Maar ja, dat mogen we ongetwijfeld niet hardop zeggen. Voor je het weet heb je weer een rechtszaak aan je broek.

Gelukkig is er ook iets van goed nieuws. Nu.nl lijkt die ‘strijd’ namelijk niet al te serieus te nemen:

Nu.nl heeft één redacteur in dienst, die dagelijks één Facebookbericht factcheckt.

Volgens Mossink komt het maar weinig voor dat Nu.nl nepnieuws ontmaskert dat bedoeld is om de publieke opinie op het verkeerde been te zetten. ,,Het meeste nieuws is van het type: ananas helpt tegen snurken.’’

. Dat is dan toch nog positief.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Geertz

  Wij van WC eend………

 2. Frits Jansen

  Wat organisaties die beweren nieuws te brengen melden kan iedereen controleren, dus ook NU.NL
  Voor DDS geldt: zoals de waard is, zo vertrouwt hij zijn gasten: DDS pleegt nieuws te verdraaien en verwacht daarom dat anderen dat ook dien.

  Het beste middel tegen nep-nieuws is om met beter nieuws te komen.

  Om een willekeurig voorbeeld te geven: als DDS schrijft dat de islam vreselijk is dan moet een tegenmedium berichten dat de islam helemaal niet vreselijk is maar dat Wilders dat heeft bedacht om de mensen bang te maken.

  Iemand die grote aantallen mensen vrees aanjaagt heet een terrorist.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.