Oostenrijk wil toetreding Turkije tot EU stopzetten

Sebastian Kurz, premier van Oostenrijk, wil Turkije niet bij de EU. Daar zou Turkije volgens hem allerlei signalen voor hebben afgegeven. Via Elsevier Weekblad.

Kurz gaf een interview aan de Griekse krant Ekathimerini. Omdat hij sinds 1 juli voorzitter is van de Europese Unie probeert hij op allerlei manieren zijn gedachtegoed en visie uit te dragen via de pers.

In het interview komt naar voren dat er geen sprake is van haat en nijd richting Turkije maar dat er politiek gezien een andere koers wordt gevaren door Turkije dan waar de EU volgens Kurz heen zou moeten. Hij trekt dan de conclusie dat het beter is om op een andere manier met Turkije de diplomatieke verhoudingen vorm te geven.

Het is dus niet zo dat Kurz Turkije een trap na wil geven of op alle mogelijke manieren wil dwarsbomen, het tegenovergestelde is eerder het geval. Hij denkt simpelweg dat een EU met Turkije als lid voor niemand binnen de EU goed zal werken.

Er is ook vast sprake van eigenbelang voor Kurz gezien hij migratie hoog op de agenda heeft staan. Hij wil geen migranten meer in Oostenrijk en Turkije is een van de grootste ‘leveranciers’ van migranten, wat een ramp zou betekenen voor Kurz’ beleid als Turkije in de EU zou belanden. Kurz zet voortdurend in op het versterken van Frontex, het EU grensagentschap en lidstaten die ook kritisch zijn op migratie.

Kurz, een conservatief in hart en nieren, ziet wel degelijk een rol voor de EU naast migratievraagstukken. Hij wil graag de EU dichter bij de burger brengen en een terugtrekking van veel zaken die volgens hem beter op nationaal en regionaal niveau kunnen worden geregeld. Hij pleit voor één soort lidmaatschap, niet een scheve verhouding waar sommigen zich tweederangs lid voelen. We zullen zien hoeveel hiervan terecht komt maar het klinkt in ieder geval het nastreven waard!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Svetlana

  Oostenrijk is ook het land waar Hitler vandaan komt. Weinig mensen weten dit maar eigen was Hitler een jood. Hij was een zionist en zijn idee was om een joods zionistische rijk, precies waar IsraHEL nu mee bezig is

  1. Top

   In Oostenrijk, is ook de ‘sound of music’ opgenomen. Weet je wel, dat is die film, waarbij jij zo moest huilen.

   1. Ni28

    Leuk

   2. palko

    @Top, ha, ha. Het trolletje moest zo huilen dat ze drie keer haar slipje moest verschonen.

  2. EllyD18

   Nee hoor, Hitler was geen Jood.
   Op school had Hitler al een hekel aan een medestudenten van Joodse komaf.
   Hitler heeft in Wenen op school gezeten.

  3. FLP

   Ja hoor pannenkoek !!

  4. Rechtsaf

   @Sveetlana nee jou vriend Hitler was half jood en jou vriend Hitler wilde graag een Germaans 1000 jarig rijk

  5. sjun

   Lees eens wat boeken en vent nu iets minder het eigen geringe historische bewustzijn uit jochie.

 2. Meester Kong

  “‘Hij wil graag de EU dichter bij de burger brengen en een terugtrekking van veel zaken die volgens hem beter op nationaal en regionaal niveau kunnen worden geregeld”

  Tja als SP lid deel ik dit standpunt 🙂

  1. Ernst Quispel

   Ook een open deur: wat je op regionaal en nationaal niveau beter kunt regelen moet je niet op EU-niveau willen regelen.

 3. Ernst Quispel

  Een gratuit voorstel voor de Bühne.

  1. Top

   Blablabla.Blaaskaak/pisvlek en pedolover. En natuurlijk kalende speklap.

   1. Hermann

    Terug uit de Pub ?

    1. lugar

     Vriendje van Blablabla.Blaaskaak/pisvlek en pedolover. En natuurlijk kalende speklap.

 4. palko

  Prima plan van Sebastian Kurz. Landen die een gewelddadige ideologie als de islam propageren hebben in een beschaafde, op Christelijke normen en waarden gebaseerde, samenleving niets te zoeken. Hetzelfde geldt, naast Turkije, ook voor landen als Albanië, Bosnië Hercegovina en Kosovo. Tenzij deze landen zich van de verwerpelijke islam ideologie afkeren.

  1. Rechtsaf

   @Palko zeker weten het allerbeste, Turkije moet lekker oprotten

 5. denk eens na

  Deze krachtige jonge president zou het voortouw moeten nemen welke kant de eu op zou moeten gaan , de Fransen gerontofiel en het oude mannetje merkel zouden plaats moeten maken voor deze charismatische leider ven het westen

 6. Guus Geluk

  Dit signaal werd al afgegeven door de Europese Raad van Ministers, nadat Erdogan werd herkozen.

  https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/06/eu-ministers-verder-praten-over-eu-toetreding-turkije-heeft-geen-zin-627605/

  Ook het EP heeft op stopzetten van de toetreding aangetrokken. Maar ik geloof dat als Kurz het zegt, het opeens het ei van columbus is.

 7. Blue monday

  Niks nieuws hoor, geen een democratisch EU-land wil Turkije bij de unie.

  Goed dat een trouwe EU-bondgenoot dat nog eens onderstreept.

  1. Diederik van Walsum

   Ik zou als ik een Turk was helemaal niet blij zijn om bij de EU te horen.
   Als Nederlander ben dat namelijk ook niet, en nu druk ik me nog zacht uit.

   1. denk eens na

    Jij bent neem ik aan geen moslim , jij komt niet uit de bergen en krijgt een uitkering je leven lang

    1. Diederik van Walsum

     Wat bedoeld U met {een uitkering} of wat het een typefout van U?

     1. denk eens na

      typefout , moslims met een uitkering bedoelde ik , excuus

 8. Antidotum

  Bij het gemis van Karel Martel, lijkt het mij zinvol om de potentiële Ottomanen 2.0 bijvoorbaat de pas af te snijden.

 9. Zcooby

  Eindelijk een president met ballen welke geen ja-knikker/ hielelikker is van Brussel om hoger op te komen. Een president die voor zijn bevolking opkomt en niet die kwal die we hier hebben.

  1. Ernst Quispel

   Het zijn jonge ballen van een onervaren populistische politicus. Gelukkig heeft hij nu de leiding gekregen van het nieuw vastgestelde EU-vluchtelingenbeleid. Hij gaat vuile handen maken en daar wordt hij groot van.

 10. Bloem

  Eindelijk een verstandige Europese politicus. De enige manier om de EU bestaansrecht en een toekomst te geven is een beperktere bevoegdheid en geen bemoeienis met andere dan economische vraagstukken. Eigenlijk gewoon weer de oude EEG

 11. Troelstra

  De EU verstrekt Turkije nog altijd toetredingssubsidies. Laten we beginnen met hiermee te stoppen.

 12. Frits Jansen

  Ik dacht dat de onderhandelingen van de EU met Turkije al lang in de ijskast stonden.
  Al jaren geleden deden de Turken hun best zich aan Europese normen aan te passen, maar toen toetreding tot de EU er niet meer in leek te zitten trok Erdogan zijn eigen plan. Waar we nu dagelijks over klagen.

  1. Fortiori

   Tja, wij achtten het nodig om Erdogan op zijn tenen te gaan staan. Viktor Orbán krijgt veren in zijn achterste geplugd en gaat ook zijn gang. Best wel lastig.

   1. Holland

    Fortiori smacht er naar om 80 miljoen Turken toegang te geven tot de Europese markt en zich te mogen vestigen waar ze maar willen.

    1. Rechtsaf

     @Holland jazeker smacht Fortiori daarnaar net als Quispel,Guus,EU-kok,Kong,Beukman,Fortiori,Frits Jansen,Henk-Jansen,Professor Zonnebloem,Adolf Heinz,Adolf einoud Marinus, en dat soort landverraders!!

  2. Original NL

   Ach natuurlijk frits het is onze schuld dat erdogan het islamietje is gaan uithangen,hadden we turkije maar 10 jr geleden binnen gehaald……. toch…islamongool?

 13. Ni28

  Erdogsam heeft net de laatste spoortjes democratie weggewerkt en wil nu weer de EU in. Nu heeft de EU ook niet zoveel met democratie maar toch nog altijd een stuk meer. Goed dat er alvast iemand is die het gaat blokkeren voordat een of andere dronkeman het toe zegt.

  1. Ni28

   Erdogsam moet Erdogan zijn

 14. Ni28

  De linkse hatelijke opmerkingen moet je maar leren te negeren.

 15. Ritter

  Turkije hoort niet bij de EU …………….het is een sterk islamitische land met een totaal ander waarden/normen systeem.

  Onder Erdogan is het land veranderd richting streng islamitisch. Dat is niet compatibel met de EU.

 16. EllyD18

  De jongste premier in de EU, maar wel een van de dappersten.

  1. palko

   @Elly, absoluut. Samen met Viktor Orbán, de premier van het dappere Hongarije. Die luid en duidelijk van mening is dat Europa zijn op Christelijke normen en waarden gebaseerde samenleving kost wat kost moet beschermen. Viktor Orbán heeft daarvoor in korte tijd de gehele zuidgrens van Hongarije van een stevig, beschermend hekwerk voorzien. Zodat niet nog meer nepvluchtelingen uit Afrika en Azië ongehinderd door kunnen reizen naar het aardsparadijs van Mutti Merkel en andere Luilekkerlandjes in West en Noord Europa. Met als enig doel om daar met kroost en beschaamlapte vrouwen levenslang te kunnen parasiteren op en profiteren van de hardwerekende en beschaafde burger. Zelfs een klein kind snapt dat Hongarije dat niet voor zichzelf doet. Maar dat doet voor het behoud van de Europese cultuur. Immers geen enkele Mickey Mouse vluchteling is van plan in Hongarije te blijven. Éljen Magyarország!!

 17. Pescador

  Ik mag die man wel

 18. Gerlos

  De premier Kurz is goed bezig, die dictator sultan maloot Erdogang kan en mag nooit lid worden van het gedrocht EU zolang de democratie ver weg is in Turkije.

 19. Nasrani

  Geweldig nieuws. Goed dat dit soort signalen steeds vaker naar buiten komen. Het zijn met recht ‘rechtse’ geluiden te noemen, hoezeer de linkse kerk dit wil ontkennen.
  Er zijn op dit moment grote veranderingen gaande in Europa. De geluiden om minder migranten, minder moslims, minder islam, minder Turken, minder Marrokanen, minder boerka’s etc worden steeds luider en worden ook door steeds meer mensen acceptabel gevonden! Wauw. Dat gaat de goede kande op ondanks het gepruttel van sommige linkse mannetjes.

 20. Verlazques

  Heel veel Nederlanders ook

 21. Fortiori

  Oostenrijk heeft het bij mijn weten nog nooit over MH 17 gehad.
  Turkije in het vizier dat is het.
  Geen Oostenrijk maar Rusland. AD 16.7.2018 “”Ze is 24, volgt een universitaire opleiding en spreekt vlekkeloos Engels. En ja, ze wil best wat vragen beantwoorden over de MH17-ramp, en over hoe de Russen daar nu tegenaan kijken. Maar Olga, een economiestudent die we ontmoeten in een kroeg in het zuiden van Moskou, heeft eerst zelf een vraag. ,,Wat was dat, de MH17? Een vliegtuig? Het spijt me. Ik heb er nooit van gehoord.’’

  Vier jaar nadat de 298 inzittenden van een Maleisisch toestel neerstortten boven Oekraïne, is de MH17-ramp in Rusland allang geen groot nieuws meer. Zelfs niet toen Nederland twee maanden geleden besloot de Russische regering aansprakelijk te stellen voor de ramp.

  ,,Het is gewoon geen groot verhaal meer’’, zegt Andrey Arkhangelskiy, verslaggever en columnist van de liberale krant Kommersant. ,,Wij schrijven er nog regelmatig over, en een aantal andere kranten en websites ook. Maar de meeste Russen lezen geen krant, die kijken alleen naar de staatstelevisie. Die bepaalt waar mensen het over hebben. En op die zenders hoor je vrijwel niets meer.””

  Turkije mag je alles kwalijk nemen. Schenden van de mensenrechten, dictatuur, moord. Maar geen Rusland. Wat zullen die Russen via de staatstelevisie meekrijgen over de Top Putin Trump?

 22. lugar

  Turkije moet natuurlijk van z’n lang zal ze leven niet in de EU. Ruim 70 miljoen moslims die wil je er toch niet bij hebben?

  1. Rechtsaf

   @lugar helemaal geen erbij natuurlijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.