Alberto Stegeman laat gaten zien in veiligheid van het leger: plaatst nepbom in Oldebroek

Men zou verwachten van het leger dat de veiligheid van de militairen gewaarborgd blijft. Sterker nog, je verwacht dat niemand zich ook maar een seconde onveilig hoeft te voelen in een legerbasis. We weten al een tijdje dat de status van het legerapparaat om te janken is, maar het schijnt misschien nog droeviger gesteld te zijn dan gedacht. De tv-presentator Alberto Stegeman heeft een nepbom weten te plaatsen in de legerbasis van Oldebroek, voor zijn programma Undercover in Nederland.

Met deze actie wilde Stegeman laten zien dat de veiligheid van de militairen belabberd is. Als een tv-presentator zonder al te veel moeite binnen kan komen, wat moeten échte vijanden van het leger dan niet denken? Nederland doet mee aan een aantal internationale missies en er zijn genoeg mensen op de wereld die het Nederlandse leger willen laten boeten daarvoor. Het zet ook te denken, wat als een legerbasis niet goed beveiligd is, wat kunnen we dan wel verwachten van de effectiviteit van het Nederlandse leger?

,We zijn bij twee kazernes in ’t Harde geweest, op meerdere momenten en met meerdere personen”, aldus Stegeman. ,,We hadden geen defensiepassen, ook geen vervalste. We hadden geen afspraken en geen militaire kleding. En toch hebben wij daar uren op verschillende dagen kunnen rondlopen. En we hebben vorige week een nepbom geplaatst in Oldebroek, daar ben ik ook zelf bij geweest.”

Volgens Stegeman moet zijn recente bezoek gezien worden als een follow-up van eerdere uitzendingen.,,Ik heb twee keer eerder een uitzending gemaakt. Tien jaar gelden in Havelte en op de militaire vliegbasis Woensdrecht. Twee jaar geleden ben op de grootste legerbasis in Oirschot geweest.  Hennis zei toen dat er op alle locaties verscherpt toezicht zou komen dat het verbeterd zou worden. Dat is natuurlijk iedere keer de reactie. Dat het om een incident gaat. Dus wij vonden het wel tijd worden om te checken of de beveiliging nu beter zou gaan.”

Het is werkelijk waar schandalig. Stegeman heeft aangegeven de details niet prijs te geven hoe hij het precies heeft gedaan, maar dat hij wel de overheid zal inlichten hoe en wat. Dat is maar goed ook, anders hadden kwaadwillenden daar al gebruik van willen maken. De mensen op een legerbasis voelen zich veilig en als Stegeman iemand was geweest die kwaad in de zin had, dan waren heel wat mensen in levensgevaar verkeerd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Paaldanseres

  Laat Alberto -met z’n grote ballen-, dit nou eens voor de grap in het land van The Donald doen. Lijkt me vette tv…. #LOL

  1. Paaldanseres

   Of…. in ieder geval bij een Amerikaanse legerbasis in Nederland.

 2. netwat

  Dit heeft met vitale objecten te maken. De kazerne die hij bezocht heeft zijn van minder vitaal belang dus worden die minder bewaakt. En daar hoef je meestal ook niet allemaal een pasje te laten zien alleen de betuurder van de auto, dus daar kun je inderdaad vaak makkelijk op komen. Dat is bij operationele basissen en kazernes anders. Die hebben een aanmerkelijk vitaal belang en zijn beter bewaakt.

 3. fusilier

  Dit had hij moeten doen bij het K.C T.

 4. Frits Jansen

  Stegeman voert al tientallen jaren zulke acties uit, en als hij weer eens een kazerne binnenstapt wordt er gegniffeld en laten ze hem lekker zijn gang gaan, want ze weten dat zijn “bom” toch nep is.

  Als Stegeman een kerel was zou hij een keer een échte bom moeten meenemen, met gevaar voor eigen leven.

 5. henkC

  Wellicht letten ze volgende keer beter op…
  Dan is de kop waarschijnlijk “Stegeman nodeloos neergeschoten door…”

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.