Nog een VVD'er opgestapt: Han ten Broeke verlaat de Kamer vanwege seksuele relatie met medewerkster

Nog een VVD'er opgestapt: Han ten Broeke verlaat de Kamer vanwege seksuele relatie met medewerkster

Het is weer zover: een VVD'er stapt op. Dit keer is het de intelligente en bekwame Kamerlid Han ten Broeke. Gevreesd en gerespecteerd door vriend en vijand was Ten Broeke een van de betere Kamerleden. Dat is natuurlijk de zakelijke kant, maar dat is niet de reden waarom hij opstapt. Het gaat om een ongepaste seksuele relatie met een jonge medewerkster die Ten Broeke had in 2013. Een #metoo'tje in de VVD, het is de zoveelste integriteitsschending.

"Als ik daar nu op terugkijk, had ik mijzelf dat nooit mogen toestaan. Het was niet oké, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren."

De vrouw heeft hem daarna tegenover toenmalig fractievoorzitter Zijlstra beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens Ten Broeke is er niets onoorbaars gebeurd, maar hij spreekt achteraf wel van een "ongelijkwaardige relatie". "Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik Kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig."

Het is verschrikkelijk voor de jongedame, die zich veilig en goed had moeten voelen binnen de fractie. Het is natuurlijk de vraag of het wel of niet wederkerig was, daar kunnen we alleen naar gissen. Waarom is dit niet eerder naar buiten gekomen? Deze kwestie roept veel vragen op, waar antwoorden op gegeven moeten worden.

Voor nu is het de zoveelste kwestie die schade toebrengt aan het imago van de liberale VVD. Dit keer gaat het om grensoverschrijdend gedrag op seksueel gebied en dit kan dus niet zomaar onder het tapijt geschoven worden. De VVD kan niet blijven incasseren en er komt een moment dat het voor mensen te veel wordt. Een #metoo'tje kan de druppel zijn, maar dat zullen we vanzelf zien. We moeten eerst stilstaan bij het feit dat dit een zeer nare gebeurtenis was voor een vrouwelijke medewerker in het team van de VVD.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties