Amsterdamse imam onder vuur nadat die moslims opriep om Wilders te beschermen

Amsterdamse imam onder vuur nadat die moslims opriep om Wilders te beschermen

De Amsterdamse imam Yassin Elforkani heeft een woeste menigte achter zich aan. Nadat hij moslims opriep om Wilders te beschermen zijn er heel veel moslims boos op hem geworden. De reacties laten zien hoe zeer de moslimgemeenschap verdeeld is over Geert Wilders en de cartoonwedstrijd. We behandelen de moslimgemeenschap vaak als één onverdeelde groepering, terwijl er een schisma is ontstaan sinds integratie en cultuur belangrijke maatschappelijke onderwerpen zijn geworden.

Dat gaat Elforkani veel te ver. ‘Ik vind het schrikbarend dat hij bedreigd wordt,’ vertelde de imam uit Slotervaart woensdag aan AT5. ‘De vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk voor moslims. We mogen dit niet goedkeuren, ook niet als Nederlandse samenleving.’ De profeet Mohammed is heilig in de islam, maar dat gaat niet boven alles, volgens de imam. ‘Een ziel, de vrijheid van Wilders is belangrijker dan een beledigende cartoon. Als blijkt dat hij (Wilders red.) straks echt extra bescherming nodig heeft, dan moeten we hem dat bieden.’

Dit was de gewraakte opmerking. Heel degelijk, heel logisch en niets om je voor te schamen. Toch hebben veel moslims daar een ander idee over en uiten die op social media:

‘Dit is niet de eerste keer, dat je Wilders verdedigt. Jij bent voor mij en vele andere moslims niks meer, dan een door de overheid gesubsidieerde krokettenimam. Ik hoop dat je hart (net als die van Wilders) ’t snel begeeft, zodat je naast je vriendje Wilders eeuwig zal branden in de hel,’ is een van de reacties.

‘Hahahaha straks ga je ook nog preken dat wij moslims uit solidariteit het christendom moet aannemen ga lekker in Parijs wonen en voor Charlie Hebdo werken!’ schrijft een ander. Nog een: ‘Ik begin steeds beter te begrijpen waarom de vijanden van Allaah u zo veel mogen. Ook begrijp ik het nu ook beter waarom u zoveel podium krijgt. Ik schaam me voor een moslim als u.’ Een vierde noemt Elforkani ‘een geldwolf die naar aandacht op zoek is’.

Zo heftig en sterk is censuur in de moslimgemeenschap. Het is daarom belangrijk dat we ook vaak genoeg aangeven dat niet alleen de 'autochtone' bevolking last heeft van de radicale islam, maar dat gematigde moslims daar ook last van hebben. De moslimgemeenschap is geen zuil waarin bijna iedereen hetzelfde denkt. Er zijn genoeg moslims die de vrijheid in Nederland waarderen en niets hebben met de radicale stromingen binnen de islam.

Het is verschrikkelijk om te zien dat moslims, en in dit geval een islamitische geestelijke, onderdrukt worden door geloofsgenoten. Op deze manier komt niemand een steek verder en integreert de moslimgemeenschap niet verder in de Nederlandse samenleving.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties