Berlijnse Joden aan alle kanten onder vuur van gewelddadige antisemieten: neo-nazi's, islamisten en extreem-links

Geen categorieaug 08 2018, 11:00
Berlijnse Joden hebben te maken met veel meer antisemitische aanvallen dan hun geloofsgenoten in de rest van Duitsland. De daders komen uit allerlei milieus: extreem-rechts, extreem-links en islamistisch. Van letterlijk alle verre uithoeken van het maatschappelijke spectrum worden ze gehaat.
Het is niet gemakkelijk om een Jood in een moderne Europese hoofdstad te zijn, zo blijkt maar weer eens uit treurige cijfers die de Duitse politie heeft vrijgegeven. In Berlijn, bijvoorbeeld, vonden het afgelopen halfjaar meer misdaden met een antisemitisch motief plaats dan waar dan ook in Duitsland. Dat schrijft Die Welt:

"Volgens een persbericht is antisemitische misdaad in Berlijn wijdverspreider dan in welke andere deelstaat dan ook. In de eerste helft van het jaar werden er al 80 overtredingen geregistreerd, zoals Tagesspiegel dinsdag berichtte, en daarbij citeerde uit politiedata. Dat is bijna twee keer zoveel als in Beieren, dat met 43 antisemitische overtredingen landelijk op de tweede plek staat."

Wat misschien nog wel het meest zorgelijke was aan de gegevens, was het feit dat al die overtredingen door allerlei verschillende groeperingen werden gepleegd. Het grootste gedeelte kwam voor rekening van rechts-extremisten, maar ook extreem-links, islamisten en migranten nemen een deel van de criminaliteit voor hun rekening.
Voor Joden in Duitsland schetst dit alles een nogal grimmig beeld. Hun vijand zit niet in één gekke uithoek van de samenleving, maar in diversen. Allerlei radicale malloten geloven ieder om hen moverende redenen dat Joden het grootste kwaad ter wereld zijn en een toontje lager moeten gaan zingen.
Nee, vrolijk word je er niet van. Dat 73 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog Joden opnieuw persona non grata in Berlijn dreigen te worden...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten