Man die IS’ers financierde is opgepakt op Schiphol: Russische Yusup B. is de dader

Jaren later en er is nog steeds een grootschalige operatie bezig tegen IS. Het zogenaamde islamistische kalifaat is verworden tot een grote groep individuen die op hun eigen decentrale manier terreur wil verspreiden. Iedereen die ook maar iets te maken heeft met IS wordt in de gaten gehouden en wordt gevolgd.

Dat het niet altijd leidt tot arrestaties en het vaak genoeg zelfs te laat is en ze een aanslag plegen, dat is al duidelijk, maar het leidt ook tot successen.

De man, Yusup B., werd daarvoor al een tijd in de gaten gehouden door de Duitse justitie. Die heeft de arrestatie van B. ook bekendgemaakt.

Het gaat om een Rus van 29 jaar. Hij is donderdag opgepakt toen hij op de luchthaven aankwam na een reis uit Zuid-Amerika. Daar zat hij enige tijd ondergedoken.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft de man geld overgemaakt aan IS-leden in Syrië, die daarmee trainingen en wapens betaalden. Vanuit Berlijn werden betalingen van een paar duizend euro gedaan.

Nu moet er met de Nederlandse autoriteiten worden overlegd of hij wordt uitgeleverd en waar hij naartoe gaat, zegt een woordvoerder van het Duitse OM.

Het is een Europees arrestatiebevel, dus het is nog niet duidelijk waar Yusup B. wordt berecht, maar we moeten met zijn allen hopen dat het een land wordt waar de straffen zo hoog mogelijk zijn. Te vaak worden IS’ers, of mensen die iets met IS te maken hebben te slap vervolgd, of krijgen verzachtende omstandigheden.

Sterker nog, vaak wordt er ook nog meegenomen dat ze lijden aan mentale stoornissen, of dat ze ‘verward’ zijn. Dat zal met Yusup moeilijk te bewijzen zijn, dus ook de juridische instanties moeten erkennen dat hij dit met zijn volle verstand heeft gedaan. Dan is een zeer zware straf de enige logische keuze en besluit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Antidotum

  Deash en C.s. Zijn bij hun volle religieuze en moordzuchtige verstand.
  Ze voeren de soera’s en hadith uit zoals het was ten tijde van Mohammed.
  Ze willen terug naar die tijd, afwijkende meningen binnen de islam en daar buiten, worden als ongelovig gezien en gruwelijk bestraft door de enige ware beulen van Allah.

 2. henk vintage

  Irak lijkt me de best optie voor een waardige straf.

 3. Fortiori

  Kortgeleden was de discussie nog over het kwijtraken van souvereiniteit ivm met aanpak criminaliteit in EU verband. Hoe actueel kan soms iets zijn wat zich plotseling voordoet.
  De landen die niet meedoen kregen nog een prachtige veer…

 4. Ruud562

  @HV, ja Irak zou heel goed zijn om dat vullis daar op te hangen, eh definitief op te bergen.
  Of nog beter, éérst een veertig jaar in Guantanamo Bay en daarna als eindstation Irak.

  Oh gut, dat mag niet van de Mensenrechtenraad van Europa, mag niet van Amnesty c.s., want dan worden zijn rechten en privacy e.d. geschonden ….

  Tja, het is verdomd jammer dat hij in dit land is gevat, want nu komt er geheid een strafadvocaat met steun van mensenrechtenorganisaties, NPO en wellicht onze ombudsman/vrouw om dat vullis hier te houden. En aangezien we bezaaid zijn met deugrechters besmet met het D66-virus weten we dan bijvoorbaat de uitslag al ….

 5. Troelstra

  Ik wist niet dat Yudup een Russusche naam is. Bij Yusup denk ik eerder aan een Moslim en niet aan een Rus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.