Man die IS'ers financierde is opgepakt op Schiphol: Russische Yusup B. is de dader

Geen categorieaug 03 2018, 16:00
Jaren later en er is nog steeds een grootschalige operatie bezig tegen IS. Het zogenaamde islamistische kalifaat is verworden tot een grote groep individuen die op hun eigen decentrale manier terreur wil verspreiden. Iedereen die ook maar iets te maken heeft met IS wordt in de gaten gehouden en wordt gevolgd.
Dat het niet altijd leidt tot arrestaties en het vaak genoeg zelfs te laat is en ze een aanslag plegen, dat is al duidelijk, maar het leidt ook tot successen.

De man, Yusup B., werd daarvoor al een tijd in de gaten gehouden door de Duitse justitie. Die heeft de arrestatie van B. ook bekendgemaakt.

Het gaat om een Rus van 29 jaar. Hij is donderdag opgepakt toen hij op de luchthaven aankwam na een reis uit Zuid-Amerika. Daar zat hij enige tijd ondergedoken.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft de man geld overgemaakt aan IS-leden in Syrië, die daarmee trainingen en wapens betaalden. Vanuit Berlijn werden betalingen van een paar duizend euro gedaan.

Nu moet er met de Nederlandse autoriteiten worden overlegd of hij wordt uitgeleverd en waar hij naartoe gaat, zegt een woordvoerder van het Duitse OM.

Het is een Europees arrestatiebevel, dus het is nog niet duidelijk waar Yusup B. wordt berecht, maar we moeten met zijn allen hopen dat het een land wordt waar de straffen zo hoog mogelijk zijn. Te vaak worden IS'ers, of mensen die iets met IS te maken hebben te slap vervolgd, of krijgen verzachtende omstandigheden.
Sterker nog, vaak wordt er ook nog meegenomen dat ze lijden aan mentale stoornissen, of dat ze 'verward' zijn. Dat zal met Yusup moeilijk te bewijzen zijn, dus ook de juridische instanties moeten erkennen dat hij dit met zijn volle verstand heeft gedaan. Dan is een zeer zware straf de enige logische keuze en besluit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten