NCTV ziet geen veiligheidsbezwaar ondanks onrust Mohammed-cartoonwedstrijd

Dit lijkt natuurlijk ontzettend veel op een eerder artikel van mij waarin de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid praktisch hetzelfde zei over Wilders’ Mohammed-cartoonwedstijd. Iedereen voelde toen al aan dat er wel eens een reactie zou komen in de vorm van een aanslag. Die poging kwam er maar tóch blijft de NCTV bij haar standpunt! Opmerkelijk… via NU.nl.

In november wil Wilders een wedstrijd houden waar de spotprenten worden geëtaleerd en bekritiseerd en waar ook een winnaar zal worden uitgeroepen. Gisteren werd een 26-jarige man aangehouden die op Facebook zei dat hij een aanslag wilde plegen op het parlementsgebouw en/of Geert Wilders. De directe aanleiding schijnt de cartoonwedstrijd te zijn.

Vóór de aanslag was er geen veiligheidsrisico volgens de NCTV en ‘dat is nog steeds zo’ beweert een woordvoerder. Dit kan maar een aantal dingen betekenen:
1. er is geen verdere dreiging
2. er is wel degelijk een dreiging maar die kan het hoofd worden geboden
3. de NCTV heeft de ballen verstand van hoe ze het risico moeten inschatten en lult maar een eind raak.

We hopen natuurlijk allemaal op de eerste en bij gebrek aan beter kunnen we ook nog wel met de tweede akkoord gaan maar we krijgen daar totaal geen informatie over waardoor de derde optie gewoon op tafel blijft liggen. ‘Zorgelijk’ dekt de lading natuurlijk niet helemaal.

Ferd Grapperhaus, minister van Veiligheid en Justitie, neemt de bedreiging echter wél hoog op maar houdt verder ook z’n mond over enige ontwikkelingen of maatregelen die wellicht worden genomen.

In Pakistan lopen ze al enige tijd te roeptoeteren en te demonstreren om Wilders en zijn cartoonwedstrijd. Een imam stelde zelfs voor om een atoombom op Nederland te gooien. Het zit ze dus behoorlijk diep daar in Islamabad. De kwestie wordt door premier Khan van Pakistan dan ook bij de Europese Unie en de Verenigde Naties aangekaart. Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, stelde z’n Pakistaanse collega gerust door te zeggen dat de acties van Wilders niet representatief zijn voor de Nederlandse regering. Misschien krijgt dus alleen Wilders een atoombom op z’n hoofd en moeten we dan maar hopen dat hij niet in Nederland is wanneer het gebeurt. Dat is natuurlijk voor niemand leuk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Capo

  Willem Keldermannetje van de NCTV heeft onderzocht dat er geen dreiging vanuit de islam plaatsvindt. Toch maar fijn dat de jongens die met meneer Wilders optrekken plaffers hebben die geen politiemunitie maar gewone munitie hebben.

 2. Ni28

  De potentiele immigranten uit die landen kunnen vast wennen aan de vrijheid van meningsuiting. Misschien een goede vraag aan Syrische migranten in Turkije. Wat vindt u van te tentoonstelling van Wilders? Niemand die daarna nog komt.

 3. nienke

  Waar bemoeit die pakistaanse bevolking zich mee, het is toch in Nederland en niet in Pakistan dit is een vrij land en vrijheid van meningsuiting.
  Of willen de moslims zich met de hele wereld bemoeien, reageer alleen maar wat in jullie land gebeurd en daar gebeuren zulke vreselijke dingen daar is een tekenwedstrijd van mohammed niets bij, los eerst maar eens die rotzooi in pakistan op.
  Schreeuwen, brullen, krijsen, dreigen en hele lange tenen kom op zeg doe eens normaal?
  Het is maar een leuke tekenwedstrijd stelletje mafketels.

  1. Floris

   @ Nienke: Zodra ze het idee hebben dat de profeet of de islam wordt beledigd gaan ze los, waar ook ter wereld.

  2. Frits Jansen

   De vrijheid van meningsuiting is geen beletsel om je oprecht gekwetst te voelen door een politicus die over de rug van jouw gevoelens electoraal voordeel wil halen.

   1. Floris

    Het leven van Wilders, die continu beveiliging nodig heeft, lijkt me geen lolletje.

    Heb je weleens overwogen dat hij uit pure overtuiging bezig is?

    Elk weldenkend mens kan zien dat de islam vergif is. Jij niet want je hebt er al eerder blijk van gegeven dat je niets van de islam snapt.

   2. Adriaan

    @Jansen, weet je wat je hier nu zegt?

 4. Adriaan

  Ik heb mijn grote twijfels of het NCTV het bij het rechte eind heeft. Wilders loopt wel degelijk gevaar. Dagelijks. En straks als die cartoons worden tentoongesteld helemaal. Moslims kunnen geen kritiek verdragen en al helemaal niet als je het over hun pedofiel Mohammed hebt. Charlie Hebdo was daar het voorbeeld van.

 5. Floris

  Er is natuurlijk al jaren een dreiging anders zou Wilders niet beveiligd hoeven te worden.

  Dat het een keer fout gaat ligt in de lijn der verwachtingen, want geen enkele beveiliging is waterdicht.

  1. Capo

   Er zijn mensen die danken dat er een God is als het zover komt.

   1. EU kok

    Zeker als die godt Mohammed heet.

    1. Capo

     Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.

     Toch goed dat er een God is.
     -Ernst Quispel-

 6. Frits Jansen

  Je moet pas in paniek raken als het echt nodig is.

  1. Original NL

   @FJ..
   Als u niet schiet voor u het wit van de ogen van uw tegenstander ziet zult u nooit weten wie u vermoordde!!

  2. Adriaan

   @Jansen, kan het zijn dat je dan te laat bent? Mijn motto is: altijd zorgen dat je je tegenstander een stap voor bent.

   1. Original NL

    Frits is een koele kikker Adriaan, ..die raakt pas in paniek als het mes zijn halsslagader penetreert…

    1. Capo

     Dan ook nog niet want hij heeft het er zelf naar gemaakt.

     1. Tengo Kawana

      Donder toch op, Capo.

     2. EU kok

      @Tengo
      Loslaten en niet achterna lopen..

  3. sjun

   Zo is dat. Als je nu al het verstandige besluit neemt veel selectiever aan de grens te zijn en de soevereiniteit in eigen land terug te pakken voorkom je een hoop cumulerende problemen op rekening van komende generaties.

 7. Gerlos

  Dit is niet te voorspellen want bij de geloofs fanaten is een kronkel in de bovenkamer genoeg om een aanslag te plegen met de woorden Allah Akbar,

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.