Op gezonde tour: Kabinet wil fiscale maatregelen om suikervrije dranken goedkoper te maken

Het Kabinet is voornemens om de Nederlandse bevolking met fiscale prikkels te stimuleren om minder frisdrank te nemen. Met fiscale maatregelen wil de regering bronwater en suikervrije dranken goedkoper maken. Door dit te doen bemoeit de Staat zich nog meer met de levenskeuzes van haar burgers. Voor de nationale gezondheid zeer positief, maar het ontregelt uiteindelijk de keuzevrijheid van consumenten en de markt.

Suikervrije dranken en bronwater worden goedkoper in de strijd tegen overgewicht. Dat meldt het AD na inzage van een concept van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis in oktober wil presenteren.

Het kabinet zou de accijns op suikervrije dranken willen afschaffen. Dat scheelt bijna 9 cent op een liter cola light of mineraalwater. Blokhuis wil het bericht “bevestigen noch ontkennen”.

“De Rijksoverheid neemt zelfstandig fiscale maatregelen. Dit wordt gedaan door water(s) en suikervrije dranken vrij te stellen van verbruikersbelasting”, citeert het AD uit het conceptakkoord.

Ten eerste, het is zeer grappig hoe dit soort plannen ‘lekken’. Politici doen vaak alsof dit niet de bedoeling is, of dat het juist zeer schadelijk is. Natuurlijk, soms is het niet de bedoeling en wordt het tegen de afspraken in gedaan, maar vaak genoeg is het lekken een onderdeel van een plan. Als je eerder in het beleidsproces al ideeën laat ‘lekken’, dan kan het Kabinet de stemming zien in het land. Dit gaat dan over maatregelen die vergaand zijn of nieuw, of juist heilige huisjes aantasten. Soms presenteren ze dan plannen die verder gaan dan het echte plan van het Kabinet, dan kunnen politici later doen alsof ze geluisterd hebben naar de zorgen uit het land en de bevolking tegemoet komen. Effectief onderhandelen noem je dat.

Ten tweede, ik heb altijd een hekel gehad aan beleidsplannen die de markt verstoren of burgers ‘stimuleren’ om bepaalde keuzes te maken. Ik vind het tegen de kerntaken van de overheid ingaan als je als regering maatregelen implementeert die burgers indirect dwingen om bepaalde keuzes te maken. Die beïnvloeding is dan ook nog eens afhankelijk van de politieke realiteit van de zittende regering. De waan van de dag regeert. ‘Niets is zo permanent als een voorlopig overheidsprogramma’, zei een beroemde politieke filosoof ooit. Kijk maar naar het ‘Kwartje van Kok’.

Enfin, heel goed als mensen gezondere keuzes maken, maar dat hoeft niet te komen door stimuleringsprogramma’s van de overheid. Zo bereik je geen incrementele verandering, maar behandel je burgers als cavia’s door ze fruit voor hun gezicht te houden zodat ze volgen. Ik vind dat jammerlijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. netwat

  Wat ze moeten doen is de btw op voedsel weer terug draaien van 9 naar 6 %. En op alle koekjes en suikerhoudende dranken de btw verhogen. Maar nee dit kabinet denkt niet na. Stelletje droeftoeters.

  1. Duke

   Precies. Als deze verlaging een prikkel is, zegt het kabinet met de verhoging van het lage btw percentage op voedsel dat we op rantsoen moeten. Ofwel het is oorlogstijd. Dat is vast de schuld van de Russen…

 2. zeester

  Speech Rutte gebaseerd op bedrijfsfolder coca cola …………
  “Op het Coca-Cola hoofdkantoor zal men waarschijnlijk de vlag hebben gehesen. Zoveel steun van Rutte III voor hun niet bepaald gezonde product, zal zelfs Coca-Cola hebben verbaasd. Eerder al wekte een pro-Coca-Cola speech van premier Rutte bij de opening van een nieuwe Coca-Cola fabriek verbazing. Later werd de verbazing nog groter toen bleek dat de speech van Rutte grotendeels rechtstreeks uit de folder van Coca-Cola was geknipt en geplakt.”
  Tja ………

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.