Op zoek naar verbinding: Poetin en Merkel hebben gezamenlijke ‘vijand’

Russische president Poetin en Duitse bondskanselier Merkel hebben elkaar vandaag ontmoet in een slot ten noorden van Berlijn. Is de relatie weer iets warmer geworden?

Oost-Oekraïne, MH17, Syrië, Russische hacks, sancties en wat al niet meer, van een makkelijke situatie is geen sprake! Een flinke klus voor Merkel dus die eigenlijk al een beetje lijkt uitgespeeld, maar ook voor Poetin die wel een meevaller kan gebruiken!

Poetin is vooral gericht op gezamenlijke belangen. Merkel moet vooral kracht uitstralen. Dit betekent dus dat ze allereerst makkelijk moeten kunnen ‘scoren’, dat geeft wat meer vertrouwen voor ieders achterban. Waar kom je dan op uit? Donald Trump.

Beide landen hebben baat bij een nieuwe gaspijplijn terwijl Donald Trump, met tegenzin, juist op deze industrie sancties zet. Een ander gevaar lijkt te schuilen in het feit dat met de zogenaamde Nord Stream 2, Oekraïne buitenspel wordt gezet en miljarden misloopt. Dat zou op weerstand kunnen stuiten vanuit andere Europese landen die graag een stabieler Oekraïne zien.

De Amerikanen hebben natuurlijk het liefst dat Europa hun klant wordt maar maken zich niet geliefd door hun houding tegenover Iran, waar Europa weer graag mee wil blijven handelen.

Mogelijk is er wel een oplossing uit onverwachte hoek voor een ander probleem, namelijk Syrië. Rusland zou humanitaire zones willen opzetten in de regio, wat de druk van vluchtelingen zou doen afnemen. Als Merkel nou iets minder ‘schafft’ en daarbij helpt, zijn we met z’n allen een stapje verder.

Hopelijk komt er iets constructiefs uit de gesprekken maar gezien de onderwerpen kon dat nog wel eens tegen gaan vallen. Een doorbraak op één onderwerp zou al geweldig zijn natuurlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ni28

  De twee ex-communisten kunnen het met elkaar leuk vinden. Even de DDR/Sovjet unie tijden oprakelen, wat was het toen nog mooi. Met de ondersteuning van de Stasi en de KGB. Twee handen op een buik. Hitler had tenslotte ook een pact met Stalin. Merkel doet het na in ruil voor gas. Waarom gaan wij van het gas af terwijl Duitsland op gas gaat drijven? Duitsland wordt straks niet alleen door Turkije gechanteerd maar ook door Rusland. Wat je betrouwbare partners noemt. Als je maar Trump kan dwarszitten is alles veroorloofd.

 2. Capo

  Merkel spreekt dan ook vloeibaar Russisch en heeft haar sluizen wagenwijd opengezet voor de islamitische besnedenen. Nou dat zijn toch indrukwekkende competenties.

  1. Ni28

   Vloeiend, Capo, voordat de trollen een reden voor reactie vinden. Merkel drinkt vermoedelijk niet.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Ni28
    Nee hoor. “Vloeibaar” een taal spreken, is een woordgrapje. Wordt dikwijls gebruikt.

    1. Ni28

     oke, niet tegengekomen.

   2. swetsnek

    vloeibaar is in dit geval gekoppeld aan gas Ni28 als grap

    1. Ni28

     Ik dacht eerder dat b.v. Jeltsin vloeibaar sprak, vandaar.

   3. Capo

    @Ni28: Heb je’m 😉

    ‘vloeibaar’ Russisch 😛

    1. Adriaan

     Mooie grap. We moeten er meer humor ingooien. Leest toch een stuk prettiger.

 3. Ben Zine

  Merkel is “history”. Ze beseft het alleen nog niet zo goed.

  1. EU kok

   Maar als Poetin dat ook niet beseft…………..

 4. Elu Thingol

  Poetin is de “vijand” van Merkel, maar ze doet ook zaken met hem. Hetzelfde geldt voor Trump, maar de vijandschap die tussen beide regeringsleiders is ontstaan, komt vooral bij het Witte Huis vandaan.

 5. Heinz

  Als Amerika Europa als klant wil moet je ze natuurlijk niet afknijpen in een totaal ineffectieve tarievenstrijd.

 6. Two Ravens Black Kettle

  De vijand van Frau Merkel zijn de vrije Europese volkeren.

 7. Bes Tolen

  Wat de betrekkingen van Duitsland met Rusland te betekenen hebben, moet nog nader blijken. Poetin en consorten willen Rusland tot een evenwichtig welvarend land maken door de opbouw van een breed geïnteresseerde wat je kunt noemen burgerij. Daarbij ook de veiligheid van het land waarborgen. Dat is iets anders dan de EU-landen willen want die vinden hun eigen burgerij, die nauwelijks gezicht meer heeft, niet van belang. Het is alleen massa immigratie, die de EU-landen interesseert. Het is een mensen ondergeschikt makend christelijk project ”mensenliefde en -rechten” waarbij de bevolking er dus verder niet toe doet. Boven alles wordt het grote thema uitgetild. Alleen de hemel mag nog interesseren. Dat is de EU en dat is Merkel met de CDU, de meest anti Duitse partij in de geschiedenis. De partij, die helemaal geen boodschap aan de Duitsers heeft. Merkel is erfelijk de grote egoïst, met de meer dan nodige doodsangst. Een persoon, die alle kanten uit kan. Dat snapt Poetin ook en hij zal haar nooit vertrouwen. Poetin is geduldig en waakzaam. Hij kent de machtspositie van Trump wel en begrijpt, dat Trump door bepaalde overheidsdiensten, die zich een deep state status hebben aangemeten (en meer doen dat zoals ook grootbanken, etc.), wordt gedwarsboomd. Een situatie, die Poetin niet onbekend is mee gerekend, dat hij bij de KGB heeft gediend. Poetin heeft (in tegenstelling met zijn vader) nooit wat op gehad met het communisme. In deze ziet hij Merkel waarschijnlijk als een opportunist, die in principe welwillend stond tegenover het communisme. De persoon van Merkel wordt hem allemaal wat te veel.
  Voor Poetin is het van belang, dat Trump niet zo in de problemen komt met de deep state dat Trump een anti Russische politiek gaat voeren. Ook al ziet Trump, dat niet zo zitten maar om andere onderwerpen wel tot een succes te maken, zou het zo ver kunnen komen. Tot heden is Trump er redelijk maar niet helemaal in geslaagd zijn onafhankelijke positie ten opzichte van de deep state te behouden. Poetin is de gebeurtenissen afwachtend, wetend dat economische betrekkingen en daarmee ook andere met het westen moeizaam verlopen. Het zou voor Rusland een uitkomst zijn als in Syrië opbouw voor meer welvaart zou plaats vinden. Zo ook in voormalige Sovjet deelstaten en in aangrenzende Aziatische gebieden. Het is te verwachten, dat Rusland zal proberen zo maar even mogelijk met die landen daar vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden.

  1. Steve Van der Vekens

   Denkt u dat zij stiekem doodsangsten heeft? Ze ziet er in ieder geval niet goed uit.

  2. rexm

   Bes Tolen, volkomen gelijk in deze visie.
   Er is geen enkele staatsman in de wereld, die zover vooruit denkt als Poetin, als men wil schaken met Poetin zal men van goede huizen moeten komen, anders staat men al snel schaakmat.
   Ook is hij omringt door een stel slimme adviseurs, die hem van advies dienen.
   Laten we hopen dat hij nog lang mag regeren in Rusland, niet alleen Rusland, maar ook Europa hebben straks Rusland hard nodig.

 8. DolleDries

  In december is de federale regering van plan het UN Global Compact on Migration in Marrakech te ondertekenen. Dit verzegelt de laatste doodsteek voor Duitsland. De vorige golf van migratie is slechts een grap tegen wat er met ons zal gebeuren. Merkel’s plan om Duitsland te vernietigen wordt snel geïmplementeerd.
  door Norbert Zerr
  Het VN-migratiepakket is al heel lang voorbereid. In september 2006 hield de Algemene Vergadering van de VN de eerste diepgaande discussie over mondiale migratie en haar economische context. Deze eerste “dialoog” vormde de basis voor het definiëren van migratie als een wereldwijd probleem voor VN-lidstaten. Op het Wereld Economisch Forum in Davos, waar grote bedrijven en miljardairs grote politieke invloed uitoefenen, werd het Global Compact on Migration zwaar gepromoot. Overheden zouden meer moeten uitgeven aan migratie en minder aan lonen en sociale kwesties.
  De voormalige “SRSG van de Verenigde Naties voor Internationale Migratie,” Peter Sutherland, de zogenaamde 2006 het “Global Forum on Migration and Development” in het leven, die uiteindelijk werd in verband met de coördinatie van de activiteiten van de Verenigde Naties. Peter Sutherland is een voormalig EU-commissaris, Goldman Sachs bestuurslid en leden van de “Trilaterale Commissie” alsook de stuurgroep van de “Bilderbergers”. Sutherland heeft hard gewerkt om de massale migratie aan te brengen “goedkope arbeid en tegelijkertijd op te lossen de homogeniteit van de Europese volkeren” van de economie te bevorderen.
  In 2001 begon het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in te grijpen in het bevorderen van migratie en het promoten ervan. De agenda Wereldwijde agenda voor migratie is opgesteld. In 2013 werd een rapport gepubliceerd met de titel “The Business Case for Migration”, de “Economic Benefits of Migration”. Het rapport moet dienen om de dialoog over migratie op gang te brengen. Het rapport spreekt ook van de dynamiek van de migratie-industrie. Migratie wordt dus gezien als een economische activiteit door grote bedrijven, miljardairs en VN-functionarissen. Begrijp dat deze industrie moet worden gevoed – en wie de “reclame” financiert.
  Om xenofobie door migratie te voorkomen, moeten migratie-vriendelijke “reclame” en woordkeuze worden verspreid. Bovendien moeten “ontwikkelingsbureaus” migratie als een belangrijke bron van economische groei bevorderen. Omdat migratie een grote markt opent, gecreëerd door migranten als consumenten. Dit potentieel moet worden gebruikt. Staten mogen alleen dienen als bemiddelaars voor migratie tussen mondiale bedrijven en landen. 2018 zal een cruciaal jaar worden voor de goedkeuring van de eerste Global Compact on Migration, volgens het Economisch Forum. De deadline voor ondertekening is in december in Marrakech. Het einde nadert

 9. Ritter

  Tijdens de gesprekken tussen Trump en Putin zijn verschillende onderwerpen besproken.

  Veel aandacht is besteed aan Iran. De twee leiders hebben besloten dat Iran zich uit Syrië terugtrekt.

  Trump en Poetin zijn het eens om Iraanse troepen uit Syrië te verdrijven
  https://brabosh.com/2018/08/18/pqpct-jln/

 10. Gerlos

  Poetin een gevaarlijke dictator die de waarheid niet zo nauw neemt. Alles waar het Westen hem van beschuldigd wordt categorisch door hem ontkend,

 11. Duke

  Zet die boeven in Oekraine maar buitenspel. Als Oekraine niet meer interessant genoeg is voor de EU krijgen we misschien via een omweg dan alsnog het gewenste resultaat van onze referendumuitslag die Rubberen Rutte met zijn geitenpaadje buitenspel zette.

 12. Bes Tolen

  Gerlos, de macht van Poetin in Rusland is beperkter dan zelfs die van Trump in Amerika wiens macht beperkter is dan die van Merkel in Duitsland. Dus wie is hier eerder de dictator? Wij hier in Nederland worden net als de Duitsers en andere buren zwaar belazerd. Waar blijft ons geld? Eerder bij Erdogan dan bij ons. Gaat de ECB de lyra redden? Het politieke systeem in Frankrijk is zeker alles behalve fris. Bijna nooit geweest.
  Wij weten eigenlijk niet eens wat precies de politieke situatie van Duitsland is. Daarover zijn we na de Tweede Wereldoorlog niet geïnformeerd.

 13. Bes Tolen

  SvdV. Merkel heeft geen stiekeme doodsangsten. Ze is eenzijdig opgevoed als domineesdochter. Deze dominee was radicaal en godsdienst draait om angst voor de dood. Als je in zo’n situatie groot wordt gebracht dan versterkt zich die angst meestal. Dat houdt radicalisme in stand, verergert die vaak. Geeft psychisch ongezonde eenzijdig ingestelde mensen. Vaak met dwang om over anderen te heersen, dit in meer vormen bijvoorbeeld onderdrukking van het vrije woord dat nog steeds vanuit de godsdienst naast individueel ook collectief plaats vindt in Nederland (niet alleen vanuit de godsdienst) maar ook vaak vergaande passieve instelling of dwaze beslissingen over de voortgang in het eigen leven, bijvoorbeeld door het zichzelf helemaal wegcijferen voor wat men denkt goed is voor anderen. ”De blanke vrouw, die persee een zwarte man of kind van een zwarte man wil” is naar mijn idee een goed voorbeeld van hoe ver het kan gaan. Het christendom heeft politiek en cultureel niet alleen dergelijke (verwante) invloed op haar gelovigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.