Pijnlijk maar waar: moordfreak Jos Brech krijgt waarschijnlijk vrijspraak tenzij hij z'n misdaad erkent

Geen categorieaug 27 2018, 18:00
Heel Nederland slaakte een zucht van verlichting toen dit weekend de vermoedelijk moordenaar van Nicky Verstappen, die in 1998 om het leven kwam, werd gearresteerd in Spanje. Hij is gearresteerd en wordt spoedig uitgeleverd aan Nederland. Maar of dat ook betekent dat Jos Brech voor jaren achter de tralies komt te verdwijnen, valt helaas zeer te betwijfelen. Om zijn daad te voor een rechter overtuigend te bewijzen, moet behalve DNA-bewijs ook een bekentenis van zijn moord plaatshebben.
Het was een sterk staaltje samenwerking tussen politie en publiek, en tussen de overheden van Nederland en Spanje. Dat zó snel na de onthulling van de naam van Jos Brech al een arrestatie kon worden uitgevoerd, is een pluim waard aan allen die de afgelopen weken aan deze zaak gewerkt hebben.
De klopjacht op Jos Brech is dus voorbij, maar de zaak tegen de vermoedelijke moordenaar van Nicky Verstappen begint nu pas. Een rechtbank zal al het bewijs moeten wegen, en dan oordelen of de bushcrafter uit Simpelveld schuldig is aan het wurgen en mogelijk seksueel misbruiken van de 11-jarige Nicky. Wellicht dat je denkt: kat in het bakje, we hebben toch DNA-bewijs? Maar helaas: dat is onvoldoende. Er zal, bij gebrek aan getuigen of video's, toch echt een bekentenis moeten komen van Jos Brech moeten komen dat hij het jongetje iets heeft aangedaan in die fatale zomer van 1998.
Elsevier legt uit hoe het zit:

"Een DNA-match is het begin van een misdaadonderzoek. Voor de speurneuzen in witte jassen van het Nederlands Forensisch Instituut is dat een ijzeren wet. Een volledige overeenkomst tussen twee DNA-profielen is niet genoeg voor een veroordeling. Het gaat om het grotere verhaal."

En dus moeten we onze adem inhouden: Brech heeft - voor zover bekend - z'n duistere verleden in de afgelopen twintig jaar met niemand gedeeld. Is hij bereid om nu wel een boekje open te doen? Hoeveel weet hij na twee decennia eigenlijk nog zelf van die fatale avond in augustus 1998?
Het nagelbijten voor de familie Verstappen is dus helaas nog niet voorbij. Want hoe zuur het ook klinkt: de moordenaar van hun zoon zit in de cel, maar zou spoedig weer als een vrij man aan het bushcraften kunnen zijn in de Vogezen. Alles komt nu dus aan op kundige ondervragers binnen de politie. Tot in hoeverre kunnen zij het geweten van Jos Brech aanspreken en hem tot een bekentenis dwingen? Alles, maar dan ook alles, in zijn zaak staat of valt daar nu mee...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten