President Macron haalt woede van eigen bevolking over zich heen door ‘grapje’: ‘Fransen zijn star’

Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, heeft zijn eigen bevolking woedend gemaakt door een grapje te maken over de identiteit van de Fransen. Volgens de Franse president zijn de Denen erg flexibel, terwijl hij de Fransen beticht van starheid en inflexibiliteit. Hij bedoelde dit naar eigen zeggen als een onschuldig grapje, maar zijn uitspraak heeft woedende reacties uitgelokt vanuit alle delen van de bevolking. 

‘Deze lutherse mensen, die de laatste jaren grote veranderingen hebben ervaren, zijn niet zoals de Galliërs (de Romeinse naam voor volkeren ten westen van de rivier de Rijn, red.), die immuun zijn voor verandering,’ zei Macron over de Franse bevolking tijdens een toespraak met de Deense koningin Margrethe. De Franse president noemde het beleid van Denemarken als voorbeeld voor soepelere ontslagwetten en de verzorgingsstaat, die hij sinds zijn aantreden vorig jaar met weinig succes probeert te hervormen.

Kort daarna uitten politici van links tot rechts hun verontwaardiging op sociale media over Macrons uitlatingen. ‘Zoals gewoonlijk toont hij minachting voor de Fransen terwijl hij in het buitenland is,’ schreef Marine Le Pen, leider van de rechts-nationalistische partij Rassemblement National (voorheen Front National) op Twitter. Ook voorzitter Laurent Wauquiez van de centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains kon zich niet inhouden: ‘Het is ontoelaatbaar hoe de president de Fransen karikaturiseert en bekritiseert.’

Na alle kritiek zag Macron zich genoodzaakt opheldering te geven over zijn uitspraken. Die waren ‘humoristisch’ bedoeld: ‘Ik hou op alle mogelijke manieren van Frankrijk en van de Fransen. Ik hou van ze, deze Gallische stammen, Ik hou van wie we zijn,’ zei hij donderdag in de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij zijn tour door Scandinavië afsloot.

Als je heel flauw wil zijn, dan zou je kunnen concluderen dat de reacties juist bewijzen dat Macron gelijk heeft. Je kan elk geval wel opmerken dat de Fransen snel op hun teentjes zijn getrapt, want als je zulke opmerkingen niet aankan als volk, dan mag je naar mijn mening best werken aan je gevoel voor humor. Enfin, dat zal ik maar niet te vaak zeggen, anders krijg ik boze Fransen die op mij af komen.

Aan de andere kant, het is makkelijk te verklaren waarom de Fransen op dit moment zo snel woedend zijn op Macron. Met de ultieme macht die de president en zijn partij hebben voeren ze veel hervormingen door die Frankrijk op een historisch ongekend niveau veranderen. Zij het de liberalisering van de arbeidsmarkt, of de hervormingen in het sociale zekerheidsstelsel. Daarnaast gedraagt Macron zich graag als een soort Zonnekoning en neemt hij het symbolische aspect van zijn presidentschap heel serieus. Dit kan in geen geval op sympathie rekenen vanuit de Franse samenleving.

De Fransen moeten het nog even doen met Macron, want hij gaat niet weg. Hij heeft veel macht, aangezien zijn partij de absolute meerderheid heeft in het parlement. In zo een situatie kan een president zich al snel oppermachtig gaan voelen. Het zou goed voor hem zijn als hij wat vaker in de spiegel zou kijken, want nederigheid is een karaktereigenschap die niet mag ontbreken bij een leider.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Paaldanseres

  Hij schoffeert niet alleen de Fransen, maar ALLE europeanen met zijn linkse beleid.
  Vieze, schele stokbroodvreter.

 2. Ritter

  Emmanuel Macron was het lievelingetje van de media. Die zelfde media verketterde Trump.

  De bedoeling van de media was dat Macron de Europese tegenhanger zou zijn van Trump.

  Maar zie nu.

  Trump is succesvol als President en heeft al veel gedaan. Macron heeft ,behalve mooie woorden, nog maar weinig voor elkaar gekregen.

  De Amerikaanse economie floreert onder Trump. De Franse economie laat een ander beeld zien.

 3. DolleDries

  Er zijn belangrijkere dingen dan die kloot Fransozen.

  http://verenoflood.nu/oorlog-iran-usa-stap-naderbij-zet-eu-voor-schut/

 4. Ni28

  Macron wil uitstralen dat hij de heerser over Europa is. Dat wordt nog ouderwetse bonje met de Duitsers want het is Duitsland die over Europa heerst. Dat hebben wij al eens eerder gehad toch en het werd een groot probleem? De Duitsers hebben meer geld maar de Fransen de gave om deze hun te ontfutselen. Want de Duitsers voelen zich nog steeds schuldig en dat kunt je verzilveren. Zo kregen wij de euro als de splijtzwam van de EU. En de Fransen zijn star en conservatief, neem hun bereidheid om andere talen te spreken. De EU ontwikkelingen volgens Macron gaan hun erg snel en zij zouden meer kwijtraken dan hun lief is. Nationalisme is sterk in Frankrijk, zij gaan niet zomaar op in een Europese volk. Maar dat doet uiteindelijk niemand.

 5. Gerlos

  Vreemd ventje die Macron een gluiperd noemen ze dat.

 6. Ben Zine

  Macron z’n ego is een maatje te groot. Dat gaat ‘m nog eens lelijk opbreken. Hoogmoed komt voor de val.

 7. henk vintage

  Nu dan maar uithuilen bij moeder-de oma.

 8. P.Sisterons

  De Franse lemmingen hebben zich massaal in het ravijn gestort door Oedipus Macron als president op het schild te hijsen. Zijn bovenbazen hebben Frankrijk namelijk allang verkocht aan banken in Qatar. La douce France is niet meer…..

 9. Troelstra

  71% van de Fransen vertrouwt Macron niet meer

  Geplaatst op 5 november 2018

  De door westerse mainstream media met lof overstelpte president van Frankrijk is volgens de nieuwste peilingen duidelijk gedaald qua populariteit. Met het oog op de nieuwe kabinetswijzigingen vertrouwt 71% van de kiezers hem niet meer.

  Maar niet alleen de jongste kabinetsreorganisaties, waarbij Macron zich heeft omringd met “jaknikkers”, maar ook zijn herhaaldelijke gevlij van de zwarte Afrikaanse bevolking van Frankrijk vindt zijn weerslag in de peilingen. Bovendien beschuldigt de arbeidersklasse Macron ervan een “president van de rijken” te zijn, wat met het oog op zijn politiek ook niet geheel onterecht is.

 10. Troelstra

  Marine Le Pen staat voor op Macron in peiling EU-verkiezingen

  In de laatste peiling halen de gezamenlijke rechtse partijen 30% van de stemmen.

  Het rechtse “Rassemblement National”, het voormalige Front National, is “En Marche” van de Franse president Macron voorbijgegaan in de peiling voor de Europese verkiezingen.

  Het opinieonderzoeksinstituut Ifop zet “En Marche” op 19% en het “Rassemblement National” op 20% van de stemmen, aldus Reuters.

  De peiling vroeg aan 1000 mensen waarop ze zouden stemmen wanneer de Europese verkiezingen nu gehouden zouden worden.

  Rechtse partijen, inclusief de partijen die een Franse uittreding uit de EU ondersteunen, konden 30% van de stemmen halen, 5% meer dan een identieke peiling in augustus.

  Macron en de Nederlandse minister-president Mark Rutte zijn met elkaar overeengekomen om “En Marche” voor de Europese verkiezingen te verenigen met de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (“ALDE”).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.