Rijkswaterstaat spoelt €1 miljoen van ons belastinggeld door de plee: twee onbruikbare speedboten aangeschaft

Geen categorieaug 21 2018, 14:00
De belastingbetaler mag weer eens flink opdraaien voor een kostbare fout die Rijkswaterstaat gemaakt heeft. Men wilde speedboten aanschaffen die op hoge snelheid door de golven konden snellen, maar bleek exemplaren op de kop te hebben getikt die omslaan wanneer dat gebeurt. Resultaat? €1 miljoen verlies, en de boten blijken niet eens doorverkoopbaar. De belastingbetaler mag de rekening dus betalen.
Wat moet het prachtig zijn: inkoper zijn namens de overheid. Je krijgt reusachtige budgetten die je niet hoeft terug te verdienen (want burgers betalen toch wel belasting), en je kan jezelf even Donald Trump of Warren Buffett wanen. Doe maar een speedboot van dit geld. Nee, wacht, doe er maar twee! Kunnen ze een beetje varen? Ja? Mooi! Ook door de golven en snel? Heel goed. Prima, ik leg er nog een fooi bij. Maken we er €1 miljoen van. Deal? Deal!
En zo geschiedde: Rijkswaterstaat kocht twee speedboten voor de Kustwacht, en dacht daarbij een mooie slag geslagen te hebben. Niet veel later bleek dat een stel ambtenaren zich genadeloos in de maling heeft laten nemen door wat gladde jongens van een botenbouwer. De vaartuigen waren namelijk allesbehalve geschikt. Kreun:

"Rijkswaterstaat (RWS) heeft in 2015 een kostbare blunder begaan bij de aanschaf van vier opblaasbare speedboten voor de Kustwacht. Door een fout bleken de boten onbruikbaar. De gemaakte kosten zijn niet verhaalbaar op derden, waardoor RWS een strop van een miljoen euro heeft opgelopen.

Bij de aanbesteding van twee van de vier zogenoemde Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB’s) heeft RWS een fout gemaakt waardoor de boten onbruikbaar bleken."

Gelukkig maar voor Rijkswaterstaat dat zij hooguit een paar maanden iets krapper bij kas moeten blijven zitten. Want voor je het weet is het weer 1 januari, krijgt men een nieuwe lading belastinggeld, en kan er gedaan worden alsof er helemaal niets gebeurd is. En wie weet: misschien wordt er wel weer een nieuwe batch speedboten aangeschaft. Gewoon, omdat het zulk leuk speelgoed is en de hardwerkende Nederlander trakteert!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten