Slap D66 vervangt huidige democratie-kroonjuwelen door nieuwe 'haalbare kroonjuwelen'

Geen categorieaug 28 2018, 13:00
De kroonjuwelen van D66 - gekozen burgemeester, afschaffing van de Eerste Kamer, invoering van het referendum - zijn door de partij vakkundig om zeep geholpen. Dus ja, wat doe je dan als je wél nog de naam "Democraten '66" wil blijven dragen? Heel simpel: dan maak je toch gewoon even wat nieuwe kroonjuwelen? Zoals de onvolprezen Groucho Marx al opperde: "Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others."
Er zijn een hoop politieke partijen in Nederland die mijn respect hebben verspild, maar onder hen is D66 zeker wel het diepst gezonken van allemaal. En dan heb ik het niet eens over de uitverkoop van Nederland aan de EU, of de penthouse van Pechtold. Het dubbele paspoort van vice-premier Kajsa Ollongren kan me ook niet zoveel schelen, noch de donorwet van Pia Dijkstra.
Nee, het gaat om de wijze waarop D66 zich met een gelikt verhaal over democratie zich de Tweede Kamer binnenelleboogt. En eenmaal genesteld in het centrum van de macht worden al die zogenaamde hoogdemocratische kroonjuwelen als overbodige ballast van boord gekieperd en blijkt ook deze partij alleen maar machtspolitiek. En hoe verkoop je zoiets? Heel simpel: door gewoon een stel nieuwe principes te adopteren die de oude dan maar moeten vervangen.

"D66 blijft voorstander van de gekozen minister-president en pleit nog altijd voor het afschaffen van de Eerste Kamer. Maar naast die oude idealen wil de partij zich nu richten op voorstellen die haalbaarder zijn. In de „nieuwe visie op onze democratie” die D66 dinsdag publiceert, onder de titel ‘Democratie van Nu’, blijkt dat de partij kiest voor een meer pragmatische koers.

„Nog steeds zouden we het liefst de minister-president rechtstreeks kiezen, maar de gekozen formateur is haalbaarder”, zegt Coen Brummer, directeur van het wetenschappelijk bureau van D66. De partij wil ook nog altijd een bindend referendum, maar ziet dat referendum niet als „de oplossing voor alles”. "

Ruik je die smerige, pedante geur ook? Ja, dat is dus het morele geweten van D66. Dat ligt kennelijk al jaren te rotten. Bah!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten