Slap D66 vervangt huidige democratie-kroonjuwelen door nieuwe ‘haalbare kroonjuwelen’

De kroonjuwelen van D66 – gekozen burgemeester, afschaffing van de Eerste Kamer, invoering van het referendum – zijn door de partij vakkundig om zeep geholpen. Dus ja, wat doe je dan als je wél nog de naam “Democraten ’66” wil blijven dragen? Heel simpel: dan maak je toch gewoon even wat nieuwe kroonjuwelen? Zoals de onvolprezen Groucho Marx al opperde: “Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.

Er zijn een hoop politieke partijen in Nederland die mijn respect hebben verspild, maar onder hen is D66 zeker wel het diepst gezonken van allemaal. En dan heb ik het niet eens over de uitverkoop van Nederland aan de EU, of de penthouse van Pechtold. Het dubbele paspoort van vice-premier Kajsa Ollongren kan me ook niet zoveel schelen, noch de donorwet van Pia Dijkstra.

Nee, het gaat om de wijze waarop D66 zich met een gelikt verhaal over democratie zich de Tweede Kamer binnenelleboogt. En eenmaal genesteld in het centrum van de macht worden al die zogenaamde hoogdemocratische kroonjuwelen als overbodige ballast van boord gekieperd en blijkt ook deze partij alleen maar machtspolitiek. En hoe verkoop je zoiets? Heel simpel: door gewoon een stel nieuwe principes te adopteren die de oude dan maar moeten vervangen.

Het is echt schaamteloos:

“D66 blijft voorstander van de gekozen minister-president en pleit nog altijd voor het afschaffen van de Eerste Kamer. Maar naast die oude idealen wil de partij zich nu richten op voorstellen die haalbaarder zijn. In de „nieuwe visie op onze democratie” die D66 dinsdag publiceert, onder de titel ‘Democratie van Nu’, blijkt dat de partij kiest voor een meer pragmatische koers.

„Nog steeds zouden we het liefst de minister-president rechtstreeks kiezen, maar de gekozen formateur is haalbaarder”, zegt Coen Brummer, directeur van het wetenschappelijk bureau van D66. De partij wil ook nog altijd een bindend referendum, maar ziet dat referendum niet als „de oplossing voor alles”. “

Ruik je die smerige, pedante geur ook? Ja, dat is dus het morele geweten van D66. Dat ligt kennelijk al jaren te rotten. Bah!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Bloem

  D66 was een partij van principes, daarvan hebben ze reeds lang geleden afscheid genomen in ruil voor een aandeel in het kartel en het felbegeerde pluche

  1. Frits Jansen

   D66 is een partij voor hoogopgeleiden die nadenken over principes.
   Wijlen Van Mierlo stak daar een beetje anders in. Hij droomde ervan de burger meer te betrekken bij de democratie, maar daar blijkt de burger helemaal niet toe in staat – en ik zonder mijzelf als hoogopgeleide absoluut niet uit.
   Veel mensen hebben gelukkig nog steeds een realistischer idee van journalistiek dan vrouwenverslinder Van Mierlo, en zien dat als noodzakelijk kwaad, een middel om tegenstellingen bij het landsbestuur op een beschaafde manier op te lossen.
   De VVD als “PVV light” spreekt me niet aan, maar ze hebben wel gelijk dat het huidige systeem van “vertegenwoordigende democratie” zo gek nog niet is. Van mijn dure belastingcenten worden beroepspolitici gesubsidieerd (ja dat is het) om zich namens mij in ingewikkelde vraagstukken te verdiepen waar ik de tijd en de kennis niet voor heb en mij ook niet kan verlaten op deskundigen. Beslissen die toch verkeerd, dan stem ik straks op een ander.

 2. Blue monday

  mooi citaat Tim…
  “Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.“

  Speciaal voor D66 kunnen we nog wel even doorgaan:
  “Je beste principe is misschien dat je geen principe hebt.”
  “Jedes Prinzip führt zum Teufel’
  “The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.”
  “Het is gemakkelijker om tien delen niet filosofische geschriften te vullen dan om één principe in de praktijk te brengen.”
  “Ik lieg uit principe niet omdat ik mijn leugens niet kan onthouden.”
  “Principe is de zondagse naam voor een mening die men niet heeft.”
  “Maar als ik iets niet meer leuk vind, Weg ermee! is mijn principe.”

  1. Bloem

   ++

 3. hans-e-pans

  De partij D666 staat symbool voor de teloorgang van de demokratie in Nederland.

 4. Ni28

  Kort samengevat, Democraten 66 zijn geen democraten. En dat is al heel lang zo.

 5. Bes Tolen

  Je zou eerder verwachten, dat ze een gekozen burger als staatshoofd willen. Maar nee! Of dat ze meer decentralisatie willen. Of meer invloed van de Nederlandse burger waar die burger wat aan heeft. Maar nee. Want D66, D00 is alleen partij voor wereldburgers, die je van heel ver haalt en waar het land aan kapot gaat. Daarop heeft D66 haar ministers en staatssecretarissen geselecteerd. Daar is D66 al lang geleden mee begonnen.

 6. Elu Thingol

  D66 begint eindelijk een beetje het licht te zien. Jarenlang waren zij blind voor de bezwaren van VVD/CDA tegen de plannen met betrekking tot het politieke stelsel. Hopelijk zetten de progressief-liberalen deze lijn door.

  1. Rechtsaf

   D666 is niet goed voor Nederland

   1. Capo

    @RA: Hetzelfde geldt voor Tengo’s sneeuwvlokje Gustaafff.

     1. Jan Kelderman

      Elu, Capo heeft een obsessie ontwikkeld en is niet meer in staat om normaal (laat staan inhoudelijk) te reageren. Hij is toe aan een opname.

     2. EU kok

      Krijg nou wat.
      Las hier gisteren:

      Rechtsaf 9 uur ago
      En ╭∩╮(︶︿︶) Jan Kelder ╭∩╮alias Kong heeft een ban..
      .
      Gollem liegt dus gewoon, Jan heeft helemaal geen ban.

     3. Elu Thingol

      @ Jan

      U kunt nu Q.E.D zeggen.

     4. Elu Thingol

      Men moet Gollem nooit geloven.

 7. Vliegenvanger

  Weg met D66, weg met VVD, lang leve de PVV. Dat stelletje zakken vullers mag nu nog oprutte.

 8. Frits Jansen

  D66 gaat voor het haalbare, want overtuigen is belangrijker dan getuigen.
  D66 blijft nadenken, en dat is schrikken voor zwaar gereformeerde Hollanders.

 9. nienke

  D66 wil zo snel mogelijk de democratie opheffen, Nederland in de uitverkoop
  Nu ook nog een kliklijn openen voor discriminerende Nederlanders, werkgevers die geen zwarte of hoofddoek dragende moslim willen aannemen kunnen hun beklag doen bij deze geweldige club.
  Het zal zeker klachten regenen laten we daar maar vast op rekenen.
  En deze walgelijke club zal het zeker oplossen, U bent gewaarschuwd.

 10. Capo

  Het afschaffen van de Eerste Kamer is logisch, zo perk je de enige nog overgebleven parlementaire controle helemaal in. Ik zie Penthouse nog staan naast Halsema, toen ze de motie indiende waarmee ze de regering vroeg om de islamisering van Nederland niet tegen te gaan. D’66 is een partij die de islam in Nederland heeft omarmd.

  https://i.imgur.com/sMRhOXJ.jpg

 11. wheelboy

  Je heet D666 volgens van Mierlo de oprichter moest het anders .Een gekozen burgemeester moest er komen en een gekozen CDK een bindend referendum enz .Tot in paars je gekozen burgemeester en cdk al liet vallen om in de pluche te komen .

  Toen ging D666 samen met GL en PVDA het bindend referendum regelen .Er werd gestemd in de 1e en 2e kamer en zowaar er was een meerderheid . Aangezien het hier om een grondwetswijziging gaat moest er een 2e ronde komen . Goh ook de 2e kamer ging voor de 2e keer accoord . Tot afgelopen maart de 2e stemronde in de 1e kamer er kwam na dit zou het dus een wet zijn .Toen kwam Pechtold erachter dat de NL ook een Nexit konden houden als de wet eenmaal een feit was . Toen stemde nog maar 2 partijen in de senaat voor .Nl 50+ en PVV .

  En dan kom je nu aan we gaan het wiel wederom uitvinden iets wat dan nog een decennia lang kan duren voor het een feit is . Wederom zullen er idioten bij zijn die dit geloven .Nou ik niet !!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.