Coalitie zakt nog verder weg in de peilingen: VVD en D66 worden electoraal gestraft

Het is niet zo positief gesteld met de coalitiepartijen. Sinds hun aantreden zijn de partijen een flink deel van hun zetels verloren. Dit is natuurlijk een normaal proces, maar het lijkt nu wel intensiever dan normaal. De heisa rondom het afschaffen van de dividendbelasting, de Armeense kinderen Lili en Howick en de affaire van Alexander Pechtold, het zijn allemaal mogelijke oorzaken. 

Hoewel de verschuivingen van week tot week beperkt zijn, zien we toch over de laatste 8 weken een verzwakking van de positie van de regeringspartijen. Ze zijn van 61 gedaald naar 55 zetels. In de maanden daarvoor waren die partijen juist 7 zetels gestegen. De VVD is deze week 2 zetels gedaald, maar t.o.v. de vorige verkiezingen lijken CDA en D66 er het slechtst voor te staan Beide partijen staan nu in totaal op 8 zetels verlies. Nog maar iets meer dan de helft van de kiezers van anderhalf jaar geleden op die partijen geven nu aan weer die partij te zullen stemmen. Wat het effect is van de ontknoping gisteren van het uitzettingsproces van de twee Armeense kinderen, hebben we (nog) niet vast kunnen stellen. Maar het lijkt me niet dat het de combinatie van regeringspartijen electorale winst heeft opgeleverd. Met 11 zetels staat D66 op de laagste score in 8 jaar. Voor het CDA is 11 zetels de laagste score in 6 jaar.

Peilingen 09 september

De partijen die ervan smullen? Gek genoeg niet de rechtse partijen. De winst gaat naar linkse partijen, zoals GroenLinks, PvdA en de Partij voor de dieren. Hoe de Partij voor de Dieren op zo een grote winst staat, dat kan ik niet verklaren. De partij komt nauwelijks in het nieuws, maar het lijkt een betrouwbare en goede partij voor de kiezers.

Het Kabinet staat inmiddels op een verlies van 21 zetels, sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Het draagvlak is dus naar een zeer laag niveau gegaan en het CDA en D66 komen er het slechtst vanaf met allebei een verlies van acht zetels, daarna volgt de VVD met een verlies van zes zetels. Maar, bij de VVD weet je het maar nooit. Die kan zomaar weer tijdens verkiezingen flink winnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ad Infinitum

  Alles is emotie en van korte duur. Met die kinderjacht was het beleid een wanvertoning.
  Pechtold een pure privé zaak.

  1. deelszon

   @AI “Pechtold een pure privé zaak.” oh ja, moet jij eens doen.

   Overigens valt het op dat een ieder die met de VVD samen wil werken er bijna aan onderdoor gaat.
   De Nederlandse burger is compleet gestoord pmdat ze op de VVD stemmen maar blijkbaar vindt die Nederlander het prima om een leugenaar te steunen..

 2. henkC

  Opgegeven…
  Maakt toch geen barst uit welke partij de meeste zetels heeft.
  1 ding staat als een paal boven water. De politicus interesseert het geen ene barst wat Nederland wil.
  Helaas.. Nederland is niet meer “mijn” land.

 3. Ni28

  Het is een kabinet die bestaat alleen van elkaars chantage die zij dan poldermodel noemen. Zij houden elkaar in het zadel over de rug van de burger. Zolang als Rutte premier is. De partijen verkwanselen hun idealen om de pluche. Dat blijft niet ongemerkt en al heeft de kiezer nog zo dikke boord voor zijn kop moet zich dat eens manifesteren. De PvdA heeft het al gemerkt, helaas komen nog ergere partijen op hun plaats. De echte vijanden van de mens, D66 en GL. De ruggengraatloze VVD telt inhoudelijk niet meer mee.

  1. Tengo Kawana

   “bestaat alleen van elkaars chantage die zij dan poldermodel noemen”

   🙂

 4. Two Ravens Black Kettle

  Wie zijn toch die VVD stemmers ?
  Heel Nederland wordt leeggeroofd en het Vee blijft maar als een lobotomy-patient op deze misdadige coterie rovers stemmen.

  1. swetsnek

   @TRBK Dat zijn de kiezers die niet bestaan maar voor het gemak van de VVD bedacht worden .

 5. Ritter

  GroenLinks, PvdA ,D66 en de Partij voor de dieren zijn communicerende vaten.

  Er gaat wat af bij de ene en de andere krijgt er wat bij.

  Zo gaat het al tijden.

 6. poldi

  Operatie Manipulatie met als doelstelling de PVV en FVD laag houden is nog steeds van kracht.

  1. Frits Jansen

   Manipulatie? Het doel lijkt eerder om aan de stoelpoten van de coalitie te zagen.
   Als we niet oppassen wordt dit het laatste normale kabinet. Het FvD heeft de drempel naar het PVV gedachtengoed verlaagd. Het PVV-FvD kabinet dat hierna komt zal net zo’n desastreuze invloed hebben op Nederland als Trump op de VS, al zullen ook in Nederland brave ambtenaren zorgen dat desondanks de bestuursmachine blijft draaien.
   Heel ironisch is dat de “patriottische” parijen die willen dat de Nederlanders weer trots op hun land worden het tegendeel zullen bereiken bij de vele Nederlanders die niets in PVV/FvD gedachtengoed zien. Zoals ik reeds Amerikanen ontmoette die Canadezen veinsden te zijn, uit schaamte voor Donald Trump. “Proud to be an American” is een kreet die steeds minder Amerikanen onderschrijven.

   Net als in andere bananenrepublieken zal het leger in Nederland de macht grijpen, en dan komt er een speciale Raad om de burgeroorlog die dan ontstaat tot een goed einde te brengen.

   In Thailand heeft de militaire regering zichzelf verlengd, met het argument dat je aan de VS ziet dat democratie ook niet alles is.

   1. swetsnek

    Weet je wat we doen zuurpruim,we gaan stemmen verplichten is dat gezeur eindelijk uit de wereld ok ??????

 7. Frits Jansen

  Gelukkig hebben we maar eens in de vier jaar verkiezingen.

  1. Hermann

   En er is al lang geen opkomstplicht meer sinds 1970. Een godswonder dat er nog kleine partijen de kop opsteken.

 8. Pescador

  Mooie foto de 4 grootste leugenaars van nederland bij elkaar,

 9. Gerlos

  Na prinsjesdag is alles weer anders. Maar die gladjanus van een Pechtold mag van mij per omgaande zijn biezen pakken en zich gaan opsluiten in zijn neuk hut in Scheveningen.

 10. cor wit

  Ze kunnen van mij niet hard genoeg weg zakken
  Heel diep in de stront
  Die gluipers VVD D666 CU CDA
  Verzuipen in de strot dat zooitje criminelen
  De mafia is nog meer te vertrouwen dan deze imbecielen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.