IND-medewerkers ongeloofwaardig gemaakt door besluit Howick en Lili

Staatssecretaris Harbers heeft zich absoluut niet geliefd gemaakt bij de medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zijn besluit om tegen het staande beleid in Howick en Lili tóch niet uit te zetten, maakt IND-medewerkers ongeloofwaardig, vinden zij. Via de NOS.

Dat moet een bittere pil voor de IND zijn geweest. ‘Dit zijn nu eenmaal de regels, wij kunnen er ook niets aan doen’ lijkt het mantra van menig ambtenaar in Nederland te zijn. Erg gehekeld, overigens, maar in het geval van de IND zo’n beetje de enige houvast die je hebt om niet gebukt te gaan onder de pijnlijke beslissingen die er soms van je verwacht worden.

Na jarenlang getouwtrek waarin menig ambtenaar heeft moeten strijden tegen zijn conflict van rechtvaardigheidsgevoel en verbittering, rukt staatssecretaris Harbers de hele betekenis van die strijd eruit door 180 graden te draaien en de fel verdedigde regels zomaar opzij te schuiven. Dat is natuurlijk al moeilijk te verkroppen maar de echte schokgolf van die beslissing volgt nog.

Menig IND-ambtenaar mag nu doodleuk gaan vertellen dat Howick en Lili een uitzondering waren, ook als de situatie praktisch hetzelfde lijkt, en honderden andere Howick en Lili’s gewoon pech hebben. Geen argument van ‘dat zijn nu eenmaal de regels’ of ‘ik heb het ook niet bedacht’ maar een niet te verkroppen ‘zij wel en jij niet’.

De IND vreest nu niet alleen voor een niet te verkopen beleidsverhaal maar voelt de bui ook al hangen qua effecten die dit teweeg zal gaan brengen. Men kan in de meeste gevallen prima een afwijzing verteren als die logisch te verklaren valt, dat is niet langer meer het geval. De kans is meer dan aanwezig dat een gevoel van onrechtvaardigheid en wanhoop de boventoon zal gaan voeren bij de ‘net-niet-Howick-en-Lili’s’ van Nederland, met alle gevolgen van dien.

Harbers zegt de onrust te begrijpen en gaat maandag even uitleggen dat hij gewoon gezwicht is voor druk vanuit de media en een bliksemafleider moest worden voor Alexander Pechtold’s abortushobby.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. DolleDries

  Ze moeten niet zo zeuren dat ze voor lul staan,het was om hun ambtenaren koning en abortus man uit de schijnwerpers te houden. Toen iemand zei dat lekkende ambtenaren achter de tralies moeten liep hij zelfs weg uit de kamer hij kon dit niet verdragen. Dan moet je niet Harbers aanvallen die een vriendendiensten deed aan een geboren kindervriend die daarna het ongeboren groot kon wegpoetsen in de jubelende media.

 2. Two Ravens Black Kettle

  De VVD bestaat uit slappe zemen en weekdieren en vochtige kraakbeenloze wezens.

 3. Capo

  En niet alleen voor kinderen, ook voor jong- en volwassenen.

  Het wordt tijd voor de puntentest.

  https://forumvoordemocratie.nl/actueel/fvd-wil-invoering-australisch-immigratiemodel

 4. Adriaan

  Het is overal hetzelfde. Onze wijkagent heeft met een aantal collega’s nachtenlang (240 uur totaal) in de bosjes gelegen om scootertuig, die spiegels van auto’s afschopten als ze langs reden, in de kraag te vatten. Een groepje van 3 man. Na een berisping mochten ze weer de straat op. Onze wijkagent kon er wel om huilen. Wij doen ons stinkende best, maar de overheid doet er niets tegen.

 5. Ni28

  Een totale afgang van de migratie politiek. Staatssecretaris werkt tegen eigen diensten en schept een enorme precedent waardoor de werking van de hele IND op losse schroeven komt te staan. Het zal resulteren in vele nieuwe processen die ongeloofwaardig overkomen wat volkomen logisch is na wat er nu gebeurde. De advocaten zullen een hoop werk krijgen op kosten van de staat en dus de belastingbetaler. En de burger is weer de pineut en zal zich steeds meer gast in eigen land voelen.

 6. henk vintage

  Vooruit kijken is niet Harbers sterkste punt.
  Hij had toch moeten weten wat de gevolgen van zijn beslissing zouden zijn.
  Vliegtuig ladingen met jonge alleen reizende asielzoekers uit de gehele wereld zijn in aantocht.

 7. Bloem

  Mijn reactie zou zijn vraag maar aan Harbers of je mag blijven. Die weet toch alles beter. Vanaf nu alle shit op zijn bureau

 8. Duckday

  Gewoon een afgang Deze persoon is niet geschikt hiervoor Moet gewoon aftreden Hoe is het mogenlijk een D66 gaat vreemd en een VVD laat zijn ambtenaren voor lul staan
  VVD is een waardeloos partij

 9. lanex

  Harbers is ongeschikt!

  1. Frits Jansen

   Homo’s terug naar eigen land!

   1. Peter Loosduinen

    Of naar Ajax in Amsterdam.

 10. Frits Jansen

  DDS is kandidaat voor het wereldkampioenschap verdraaien.
  Ja, de IND medewerkers vinden natuurlijk dat de regels moeten worden gevolgd, alleen is het óók een wettelijke regel dat de Staatssecretaris een “discretionaire bevoegdheid” heeft.
  Die hij zelfs kan inzetten om fouten van de IND en RvS juristen te corrigeren, die vergaten dat elke beslissing getoetst moet worden aan internationale afspraken.
  En zo’n afspraak is dat het belang van het kind altijd voorgaat.
  De donkerbruine VVD aanhang vindt vast dat de beslissing over die twee Armeense kinderen een aanzuigende werking heeft, en in elk geval een precedent schept voor honderden vergelijkbare situaties.
  Rechters hebben al lang bepaald dat “discretionaire beslissingen” inderdaad precedenten scheppen. Al zijn juristen er heel handig in om desgewenst aan te tonen dat een “vergelijkbaar geval” toch niet vergelijkbaar is.
  De INDers kunnen niet alleen blij zijn dat het recht zegeviert, maar ook dat hun werk toch niet onmenselijk uitwerkt.

  Speciaal voor DDS voeg ik hier aan toe dat de Armeniërs een van de alleroudste christelijke volkeren zijn Ik denk dat moslims ergens op de achtergrond hebben gepleit voor de uitzetting van die Armeniërs, omdat zulke immigranten de *door hen) verhoopte islamisering van Nederland belemmeren.

  1. Ad Infinitum

   Het is een feit dat in Nederland woonachtige Armeniërs het meeste last hebben van Turkse buurtgenoten. Vooral op school botert het niet erg tussen Turkse en kinderen van Armeense komaf. In het geniep vinden pesterijen plaats. Het is dus totaal niet ondenkbaar dat Nederlanders en Turkse Nederlanders zij aan zij hebben gestaan om de kinderen weg te krijgen. Turken zijn het minst ingenomen met de hier verblijvende Armeniërs.

 11. Ruud562

  De hele asiel-/immigratiepolitiek is door en door verrot, dankzij de waanzinnigen van de PvdA, D66, CDA, GL en VVD!

  Nee, dan die Orban in Hongarije! Hij had en heeft dat heel goed door, die beschermt wél zijn eigen bevolking tegen het instromend (islamitisch) bagger!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.