Klimaatakkoord zorgt voor serieuze spanning binnen de coalitie: dit jaar toch maar even niet

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van dit jaar, kwam Jesse Klaver naar voren om bij de interruptiemicrofoon de leider van D66 eens flink aan de tand te voelen. Het ging over het Klimaatakkoord en Klaver vroeg zich af of Pechtold wel zo flink mogelijk zijn best deed om het beste uit de onderhandelingen te halen. Daarmee bedoelde de leider van GroenLinks natuurlijk: wat het dichtst bij de visie van GroenLinks komt. 

Pechtold wees naar zijn Kamergenoot, Jetten, en stelde dat hij niemand anders kent die een betere onderhandelaar zou zijn aan de onderhandelingstafel. Hij kan daar gelijk in hebben, want de coalitie schiet niet op met het Klimaatakkoord. Sterker nog, het Klimaatakkoord lijkt er dit jaar nog geen eens te komen. De onderhandelingen zorgen voor zo veel spanning, dat het onderwerp in alle waarschijnlijkheid naar voren wordt geschoven. Tenminste, dat zegt men.

VVD en CDA vinden de plannen waar bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de afgelopen tijd over hebben onderhandeld aan de zogenoemde ‘klimaattafels’ te vaag. De twee partijen voelen er niets voor om voorstellen over te nemen die het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving niet concreet genoeg vinden.

D66 en ChristenUnie willen vasthouden aan de ambitie die dit kabinet heeft uitgesproken, om de CO2-uitstoot fors te verlagen. De gedachte van deze partijen is dat Nederland ergens moet beginnen, omdat het anders te laat is.

Het gaat om vraagstukken als het subsidiëren van elektrisch rijden, het stimuleren van de tweedehands elektrische automarkt, het verhogen van de gasrekening van huishoudens en het bedrijfsleven, warmwaterpompen en isolatie in woningen en het belasten van CO2-uitstoot door de grote industrie.

De klassieke verdeling tussen de ‘rechtse’ partijen VVD en CDA aan de ene kant en de ‘linkse’ partijen D66 en ChristenUnie aan de andere kant. Het laatste duo maakt het dus minder uit of de plannen kwantificeerbaar zijn en willen vooral de ‘vage plannen’ gaan uitvoeren. Idealen zijn prima, maar als ze niet getoetst kunnen worden aan de menselijke maatstaven, is het vooral weggooien van geld en grondstoffen. Dan gaat het alleen om de ‘intentie’ en niet om de gevolgen. Die gevolgen kunnen heel veel mensen heel veel geld kosten. Al met al, met het Klimaatakkoord zullen twee van de vier partijen gezichtsverlies lijden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Elu Thingol

  De scheidslijn links en rechts loopt op veel onderwerpen inderdaad dwars door de coalitie. Rechts wil rechtsaf, links wil linksaf.

  1. EU kok

   Welke linkse partij zit er in de coalitie?

   1. Frits Jansen

    Vanuit DDS perspectief zijn het allemaal trotzkisten, communisten in het kwadraat.

    1. bifbof

     En Uw mening is ? Pure belangstelling .

   2. Elu Thingol

    Vraagt u naar de bekende weg?

    1. EU kok

     Een beetje.

     1. Elu Thingol

      Het begint met de C en eindigt op U en D66. 😛

     2. Elu Thingol

      Correctie: CU is overwegend links, D66 zit meer in het centrum.

 2. Frits Jansen

  Die lange warme zomer was zo lekker dat het beter is de klimaatverandering te stimuleren dan om die te stoppen.
  Goed, de boeren verdrogen helemaal, maar dat zijn onze allerergste subsidieslurpers.

 3. Florissa

  Groen links, zou zich beter drukmaken over al die gelukszoekers dan over het klimaat, als het zo door blijft gaan ,is het over 20 jaar gedaan met Nederland .

 4. Eugenie de la Fleur

  Hieruit blijkt dat de VVD en het CDA alletwee beheerst zijn door hun kortzichtig denkwijze. Een leefbare toekomst voor de komende generaties zit er niet in voor deze partijen die zich als burger-partijen voordoen. Triest!

  1. poldi

   Is dat uw gewenste toekomst waarbij uit berekeningen blijkt dat de gemiddelde temperatuur maar met 0,00007% stijgt ?

   Ook al worden de klimaat doelstellingen dankzij grote financiele offers gehaald, de aarde zal opwarmen en ook weeer afkoelen.
   Dat is al miljoenen jaren toen er nog geen mensen waren het geval.
   Al dat geld kunnen ze beter besteden aan dijkverhogingen en gebruik maken van thorium kerncentrales.

   Zalig zijn de onnozele klimaatgekkies !

   1. Pecunia

    @Poldi

    ‘Al dat geld kunnen ze beter besteden aan dijkverhogingen en gebruik maken van thorium kerncentrales.’

    Mee eens, maar de milieu vervuiling is niet echt gezond.

 5. wheelboy

  Meeste Nl verdiepen zich er niet in en zijn niet op de hoogte wat er allemaal kan om de Wereld beginnende met NL mogelijk is .Daarom worden ze door de politiek besodemieterd .Of is de politiek zelf niet op de hoogte wat er mogelijk is . Als je echt co2 wil uitbannen dan zou dat in 2 decennia moeten kunnen . Waar de overheid incl GL en div andere partijen de fout maakt is dat men niet bij de bron begint .Wat wekt de stroom op . In NL vaak kolen en gas en een kerncentrale . Je kan dan wel warmtepompen installeren maar die centrale blaast dan toch de co2 de lucht in . Komt bij die heeft een veel lager rendement als een moderne gas ketel .Wind en zon zijn geen echte oplossing .Daarom verbaast het me dat eigenlijk zowat de hele politiek daar op inzet .We hebben de wadden wat een groot getijde gebied is daar kun je getijde centrales bouwen .We kunnen LFTR (thorium) centrales ontwikkelen . Ik heb het al meerdere malen gezegd zolang de politiek daar niet op inzet .En mensen die zonnepanelen heeft de saldering af te schaffen .Is het in mijn optiek een pure geld uit de zakken trekkerij . Ook de 2 milieu partijen Pvdd en GL hoor ik niet over echte duuzame energie . De enige die het heel summier liet vallen was Baudet . Die heeft het in het kort over thorium gehad .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.