‘Maar wat wilde geperoxideerde papegaai Geert Wilders dan met een cartoonwedstrijd?’

Cartoonist Ardy Beld verwondert zich nog altijd over de inmiddels geannuleerde cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders. Ziet hij zelf de ironie niet in gezien z’n stellingname tegen kunst? En verder: waarom zijn er nog altijd bepaalde onderwerpen taboe om over te tekenen?

Wilders en cartoons. Een contradictio in termini. Men leze het PVV verkiezingsprogramma van 2017: “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.” Nu is het natuurlijk de vraag of karikatuur tot de kunst mag worden gerekend. Soms wel. Soms ook eerder niet. Maar wat wilde die geperoxideerde papegaai dan met een cartoonwedstrijd? Was het een edele strijd voor de vrije pen? Wilde hij ten onder gaan in een alles afsluitende orgie van bommen à la Jan van Speijk?

Het enige dat ik als cartoonist in deze vreemde actie moet erkennen; Hij heeft zijn worstvinger op de zere plek gelegd. Probeer maar eens ergens een grap over luierende vluchtelingen, verkeerd geplande zelfmoordaanslagen of zinkende ngo-schepen gepubliceerd te krijgen. Dat wordt drie keer niets.

Alle andere heilige huisjes mogen wél tegen de vlakte. Het koningshuis bijvoorbeeld. Een complete strip over Willem-Alexander door Pieter Hogenbirk. Enkel en alleen om te lachen. Dat mag. De tekenaar Holtrop die in 1966 een prent  tekende waarop koningin Juliana zich prostitueerde had zich erop uit kunnen leven. Toendertijd werd de tekening in beslag genomen, Holtrop en zijn uitgever gearresteerd en vervolgd. In 1968 verhuisde hij naar Parijs. Pieter kan mooi hier blijven en lekker verder tekenen. Het koningshuis is geen taboe meer. Met Willy mag je doen wat je wilt. Godzijdank.

Ook de paus, de zwartekousenkerk, de belastingdienst, Erica Terpstra. Allemaal gekkigheid waar je om mag lachen. Waarom mag dan juist de geheel van gevoel voor humor gespeende Wilders het alleenrecht opeisen op niet politiek correcte cartoons? Waarom zouden andere landen zoals Denemarken en Frankrijk het wel kunnen, maar Nederland niet. Als er ergens een vluchteling bestaat die op verschillende plaatsen dezelfde financiële vergoeding krijgt, dan moet dat reden genoeg zijn om daar een ludieke prent van te maken. Met andere woorden, in een laatste poging mijn karikaturen aan de man te brengen…

casablanca

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Der Profi

  Citaat : ” Maar wat wilde geperoxideerde papegaai Geert Wilders dan met een cartoonwedstrijd?”

  Buiten het feit dat men hier goedkoop op de man speelt en zich laatdunkend over Geert Wilders uitlaat, is het wel een man de het belangrijkste probleem in Nederland en ook in Europa aankaart, te weten de islamisering van het vrije Westen. Deze man die door velen als vrijheidsstrijder wordt gezien en dat kunnen we niet zeggen van de meeste toetsenbordridders en slaafse politici, heeft al meer dan 10 jaar bescherming nodig omdat hij voor onze vrijheid opkomt. En ja hij zegt vaak hetzelfde, waarschuwt keer op keer omdat de meeste mensen zo onverstandig zijn om niet te luisteren, hij lijkt een roepende in de woestijn, maar ik kan u zeggen dat miljoenen Nederlanders als een blok achter Geert staan. Na iedere islamitische aanslag vervoegen zich meer mensen tot de goede zaak en zijn bereidt om net als hij offers te brengen voor de vrijheid van ons en onze kinderen. Beter als een vrij man te sterven dan als een slaaf te leven.

  1. Frits Jansen

   Ze zouden u eens flink moeten islamiseren!

   1. sjun

    Gaat u eens op Noord Cyprus, in Kosovo en in (Noord-)Macedonië kijken wat dat in de praktijk betekent. Wellicht wordt u dan tijdig wijzer.

 2. Ritter

  “luierende vluchtelingen”
  —————

  “luierende” illegale migranten zit veel dichter bij de feiten.

  De meeste z.g. “vluchtelingen” zijn in realiteit illegale migranten die de asielprocedure misbruiken op kosten van de belastingbetaler.

  Deze illegale migranten worden aangetrokken door het “gratis geld” ( ons sociaal stelsel) dat in Noord/West Europa is te halen.
  ———–
  Schokkende gelekte cijfers: slechts 7% van de migranten die Europa bereikt is echt vluchteling, 93% is klaploper

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/06/schokkende-gelekte-cijfers-slechts-7-van-de-migranten-die-europa-bereikt-is-echt-vluchteling-93-is-klaploper/

  1. Bloem

   Beste Ritter, inmiddels staat vluchteling toch synoniem voor illegale migranten. Iedereen weet toch al lang dat Nederland 0 echte vluchtelingen kent. Immers alle migranten zijn via een veilige staat binnen gekomen

 3. Tengo Kawana

  Natuurlijk zijn er terechte taboes over onderwerpen waarover spotprenten niet leuk zijn. Zo maakte Wilders indertijd bezwaar tegen een spotprent waarin hij werd afgebeeld als een concentratiekampbewaker en zijn antisemitische cartoons ook helemaal niet leuk?

  1. Tengo Kawana

   ? =.

   1. Bloem

    Dhr. Dopper, maakte een “slip of the pen”? of was het moedwillig het leesteken zo plaatsen en was hij later bang voor de komende kritieken. Hoe dan ook het zou niet de eerste keer zijn dat hij zich antisemitisch uit liet

    1. swetsnek

     Wat denk je nou zelf #Bloem je ken hem toch provocerend ventje is het .
     Van mij mag hij aan het gas

     1. Tengo Kawana

      Over antisemitisme gesproken.

     2. Bloem

      “Over antisemitisme gesproken”
      Daar weet dhr. Dopper natuurlijk alles van

     3. Tengo Kawana

      De heer Bloem blijkt een hardcore antisemiet. Niet fijn om te ontdekken.

    2. Ni28

     Lookaheads

    3. IJsbrand Koudvuur

     Bloem schreef:

     “…Moedwillig een leesteken zo plaatsen…”

     Ja, zo kun je overal wel ergens iets achter zoeken hè? Lekker makkelijk.
     Ik kan me trouwens niet voorstellen dat Tengo Kawana een antisemiet is…

 4. EU kok

  quote:Maar wat wilde die geperoxideerde papegaai?
  .
  Het antwoord moge duidelijk zijn.
  Die tienduizend euro in zijn zak houden.
  Laten we deze toevoegen in het rijtje kwartje van kok, duizend euro van Rutte en de tienduizend euro van Wilders.
  Verder kan ik me de kreet peroxide wel voorstellen.
  Wilders blondeert zijn haren om zijn indo afkomst te camoufleren.
  Maar die papagaai kan ik nog niet thuisbrengen,

  1. Anticmaster

   Het staat er echt hoor, ‘die tienduizend euro in zijn zak houden’ Nee jij smerige eurofiel hij heeft de cartoonwedstrijd georganiseerd in de naam van de vrijheid van meningsuiting er hoort nergens taboe op te staan en vrijheid van meningsuiting heeft altijd boven vrijheid van geloof gestaan. De reden waarom De heer Wilders de cartoonwedstrijd heeft gecanceld is omdat er enige moslims (lees islamofielen en mohammedanen) die dreigden om Geert Wilders en iedere andere onschuldige Nederlander aan te vallen. Hierop heeft Geert Wilders de cartoonwedstrijd afgezegd zodat er geen slachtoffers zouden vallen. En ook dit voorval bewijst weer dat de Islam niet meer is dan een geweld verheerlijkende doodseskader is dat niets liever wil dan iedere andersdenkende uit de weg ruimen. Dit had je allemaal zelf kunnen bedenken maar ja dat gaat niet als je een schaap bent van de NPO en dat alleen maar kan papegaaien.

   1. swetsnek

    #Anticmaster maakt niet uit die doden gaan toch wel vallen vroeg of laat.
    Ik ben er klaar voor

  2. swetsnek

   Moet jij nog een beetje mosterd ??? in de vorm van gas zeg maar ???? k.ankerlijer

   1. JanKlaasen

    Slecht weekeinde achter de rug?

    1. swetsnek

     nee

 5. Ni28

  Beetje laag om van iemand die zich voor de vrijheid van het woord inzet om hem geperoxideerde papegaai te noemen. Binnen het kader van humor kan dat maar hier is het alleen maar een belediging. Maar Wilders zal daar niet boos om worden. De hele geschiedenis rondom het cartoon wedstrijd geeft aan hoe de vrijheid van meningsuiting en het woord en beeld beknot wordt door moordende heethoofden die gestuurd worden alleen door een denkbeeldige figuur die als enige op de wereld en omstreken niet aangeraakt mag worden door gedachten. Humor bestaat niet in deze kringen. De meeste humoristen maken lol van alles en iedereen behalve de islam want daar zijn zij bang voor. Met de mes op de keel worden onze vrijheden met de dag beknot. En onze leiders maken het mogelijk en helpen mee. Een land eerst vol laten lopen met humorloze types en dan zeggen dat dit land voor iedereen moet zijn. Dat werkt niet met iedereen en zeker niet met islamieten. Dat is waarschijnlijk de enige soort waarmee je geen multiculturele samenleving kan opbouwen. Anderen laten zich door hun beïnvloeden en keren zich ook tegen de autochtone bevolking. Het is zoals DENK zegt, accepteren maar niet integreren. De stem van de islam.

  1. swetsnek

   #Ni28 mijn punt 50 komt verder dan hun kapmesje en kutautootje

 6. dannyvermeulen69

  En zo wedijvert het met de sekte van de pedofile koppen snellers .wat een stelletje comedianten al die moslim uitslovers gewoon door en door en zielig .de dreigementen waren weer groots van die haatbaarden .of het nou wel of niet door gaat die hele cartoon circus het werd toch zo als gewoonlijk weer op een presenteerblaadje voorgeschoteld wat een dom barbaars volk het is .ook als dit niet was georganiseerd door Wilders. gaan ze toch wel door we hebben klaarblijkelijk geen wilders nodig om geassimileerd of neergestoken platgereden te worden in de EEUSR ,

 7. Gerlos

  Ardy Beld leef jevuit en laat ons genieten van je cartoons van de profeet Mohammed en andere islamitische uitgingen.
  We zijn benieuwd naar je tekeningen/cartoons. Geert durfde het niet meer maar u gaat los met uw inspiraties over de moslims. Succes.

  1. sonar

   ARDY BELD en teken een beetje genocide erbij want dat zijn moslims gewend,en die linkse sufferds vinden dat goed.

 8. Seneca

  @tengo 8
  bent u joods dat u zich aangesproken voelt door de opmerking van swetsnek?

 9. nienke

  Het is nu toch weer gebleken dat de islam nooit in het vrije westen kan integreren.
  Een cartoon van mohammed en de hele islamitische wereld dreigt met geweld, doodseskaders, dreigementen enz enz.
  Op deze bloeddorstige manier houden ze het westen onder de duim, walgelijke boevenstreken.
  Eigenlijk zou je al deze woestijnratten terug moeten sturen naar hun woestijn.
  Hier horen ze in elk geval niet thuis.

 10. Frits Jansen

  Een cartoon is grappig.
  Wilders zette een van alle humor gespeende provocatie-actie op, om te testen hoe lang de tenen van moslims zijn. Zeurderig treiteren om te bewijzen wat hij al lang wist.
  Enige echte doel: de krant halen.

  Heef u een tijltje?

  1. sonar

   Ik heb wel tijltje alleen hoop ik dat je je longen uit jou lijf kotst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.