Niall Ferguson gaat los op incompetente EU-elites: ‘Europa is niet veilig in de handen van de gevestigde politiek’

We kunnen ons niet eens meer militair verdedigen als dat nodig is.

In een fascinerend gesprek met het FD gaat de gerespecteerde Britse historicus Niall Ferguson in op de ontwikkelingen van het populisme in Europa en Amerika, én op het wanbeleid van de regerende elites, die er overal in Europa een puinhoop van hebben gemaakt. We zullen hieronder aandacht besteden aan zijn opmerkingen over het populisme. Nu is het eerst tijd voor zijn uitspraken over de elites, die scherp en hard zijn:

“Waarschijnlijk is Europa evenmin veilig in de handen van de gevestigde politiek. Die heeft een orde opgetuigd met fundamentele gebreken. Zo hebben de Europese elites nog geen geloofwaardig antwoord gevonden op de onvrede over migratie en is er een fundamenteel veiligheidsprobleem. Het is niet zeker dat de Europese landen zichzelf militair kunnen verdedigen mocht dat nodig zijn. Europa heeft bovendien last van lage economische groei, zeker in de periferie.”

Het zal niemand verbazen dat FVD-leider Thierry Baudet bijzonder te spreken is over deze citaten van Ferguson:

Helaas voor Baudet vergeet hij daar wel bij te vermelden dat Ferguson óók weer niet overdreven gecharmeerd is van het populisme, zéker niet van de Europese variant:

“Populisme in Europa is juist radicaler dan in de VS. Terwijl Trump in het Witte Huis zit, runt de Republikeinse partij het Congres en de regering. In Europa worden de traditionele partijen uit de regering gejaagd. Er zit een vreemde cognitieve dissonantie in de Europese politiek. Nog altijd wordt gedacht dat Amerika het toppunt van hedendaags populisme is, maar een substantieel deel van de Europese kiezers kijkt instemmend naar Trumps beleid. Trumps moslimban bijvoorbeeld is populairder in Europa dan in de VS…”

En op de vraag of ‘de toekomst van Europa veilig is in de handen van de populisten?’ antwoordt hij:

“Die vraag is lastig te beantwoorden. Populisme is een vluchtig fenomeen. Bovendien moeten de populistische regeringen nog bewijzen dat ze economische groei kunnen leveren en het vertrouwen van de markten kunnen winnen.”

Het antwoord is dus: waarschijnlijk niet (maar, voegt hij daar aan toe, want de citaten over de elites komen hierna), maar de elites hebben Europa al ernstig verzwakt en zullen haar vrijwel zeker de vernieling in helpen. Aldus Ferguson.

Helaas valt daar weinig op af te dingen. Het nationaal-populisme is zeker weten niet goed, maar het populisme is alleen maar in opkomst omdat de gevestigde politici en partijen gefaald hebben. Dat is nu al duidelijk, maar de kans is zeer groot dat dit falen de komende jaren alleen maar duidelijker en ernstiger wordt, want, zoals Ferguson ook zegt in het interview, er komen waarschijnlijk in ieder geval nog twee grote crises aan: één financiële en één met betrekking tot immigratie en integratie.

Kortom, er staan ons vrijwel zeker nog enkele bijzonder onrustige jaren te wachten; of populisten óf de elites het nu voor het zeggen hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Wie wat uurtjes over heeft kan ff naar Youtube zappen
  Daar nemen ze de tijd om zaken uit te diepen en liggen ze niet aan de ketting van het establishment zoals de Lügenpresse/MSM
  Interessante gesprekken met Niall en Sam Harris en bovenal tussen Niall en Dave Rubin (over de cultuur marxistische overname van de universiteiten)

 2. Floris

  Ah, het woord populisme valt weer eens.

  NEXT.

 3. Seneca

  Vlgs Michael bestaat er zelfs een nationaal populisme. wat bedoel je nu precies? wil je eigenlijk het woord nationaal socialisme niet neerpennen? klopt, het begrip populisme – lees volkswijsheid, gepaard aan gezond verstand – leeft sterker in Europa dan in de VS. de antifa daarentegen is iets sterker in de VS dan in Europa. dat is vlgs. mij te wijten aan de (nog) grotere naïviteit in de VS dan in Europa. de elites – lees de vervloekte socialisten – hebben ons werelddeel, dat door de eeuwen heen toonaangevend is geweest op het gebied van cultuur, kunst, wijsbegeerte en inventiviteit, naar de kloten geholpen. onze staatsleugenaar ene mark rutte en met hem het tuig dat in Brussel, Berlijn, Parijs en Madrid de dienst uitmaken, zal in de geschiedenisboeken omschreven worden als landverraders. maar Europa zal niet ten onder gaan, het zal na een grote en verschrikkelijke strijd zegevieren.

  1. sonar

   Seneca dat het maar heel snel mag gebeuren,je slaat de spijker ongenadig hard op zijn kop toppie.

  2. Ritter

   Seneca

   Vergeet u de rol van de media niet. De media zijn nog altijd de belangrijkste opiniemakers.

   Zowel in de VS als in Europa worden personen die de illegale migratie willen inperken en kritische zijn op de islam sterk gedemoniseerd door de media en door de politieke elite. En in de VS zijn bepaalde media nog feller dan in Europa.

   Neem maar Trump als voorbeeld. Die wil de illegale migratie uit Zuid-Amerika afremmen. En dus word hij door de media in de VS ( vooral media zoals CNN, MSNBC, NYT, Wapo, enzovoorts) als een nazi en fascist afgeschilderd. En dat dagelijks. Dat heeft invloed op de publieke opinie.

   Ook in Europa worden politici die een einde willen maken aan de illegale migratie en kritische zijn op de islam gedemoniseerd door de media; zoals Orban, Wilders, enzovoorts.

   Veel media gedragen zich steeds meer als activisten met een agenda. En dat heeft invloed op veel mensen die deze media volgen en serieus nemen.

 4. Ritter

  Ik kan weinig met het woord “populisme”.

  Dat is een paar jaar geleden in zwang geraakt bij de media om bewegingen die de media niet zinnen te benoemen. Vaak dus word het woord “populisme” bewust gebruikt in negatieve zin door de media en politieke elite. Als een soort scheldwoord.

  Veel duidelijker is het benoemen waar het bij die bewegingen waar het stempel “populisme” op word geplakt om draait.

  En het gaat in de meeste gevallen om twee hoofdissues; (illegale) massa immigratie en islam.

  In het artikel word gezegd: “Trumps moslimban bijvoorbeeld is populairder in Europa dan in de VS…”

  Dat komt omdat de VS niet de problemen heeft als in Europa met de massa migratie uit de islamitische landen.

  Maar ook Trump is o.a. op het issue “illegale migratie” gekozen; alleen dan illegale migratie uit Zuid-Amerika via Mexico.

  En veel Amerikanen willen dat er een einde komt aan de illegale massa migratie uit Zuid-Amerika via Mexico zoals veel Europeanen willen dat er een einde komt aan de illegale migratie vanuit Afrika.

  Als je kijkt in Europa zie je dat leiders als Orban van Hongarije veel populairder zijn dan de leiders in West Europese landen. Dat komt omdat leiders als Orban opkomen voor het land en hun cultuur/levenswijze. Ook de Italiaanse leider is populair om die reden

 5. DolleDries

  Een vrouw in een zwarte hoofddoek schreeuwde “kill, kill, kill, kill” voordat ze naar verluidt een voorbijganger in het stadscentrum aanviel, volgens verontwaardigde toeschouwers.
  Shoppers in het stadscentrum van Barnsley zeggen dat de vrouw die ze omschreven als ‘moslima’ en een zwarte hoofddoek droeg, een voet lang keukenmes uit haar handtas haalde en een man van in de vijftig begon te achtervolgen.
  De dramatische scènes ontvouwden zich vanochtend toen marktkooplieden zich opmaakten op Peel Square in Barnsley, South Yorkshire, om ongeveer 8 uur ’s ochtends.
  Agenten werden rond 8.20 uur naar de plek geroepen naar aanleiding van berichten dat een man was neergestoken.
  De aanvaller is gearresteerd en is nu in hechtenis, één persoon is gewond geraakt, volgens de politie van Zuid-Yorkshire.
  The Mirror >>

 6. Frits Jansen

  Zug recente verhalen uit de VS blijkt dat de ambtenaren gewoon nuttig werk blijven doen ook al is hun politieke leider niet goed snik.

  1. Ritter

   Frits Jansen

   Als u de roddel verhalen geloofd…………………ik hou mij liever bij de feiten

   En de feiten zijn dat Trump zijn verkiezingsbeloften vervult en een zeer effectief beleid voert; vooral op economisch gebied.

   Hoe meer succes Trump heeft hoe feller en zuurder de reacties van zijn tegenstanders.
   —————

   Trump has set economic growth on fire. Here is how he did it
   https://www.cnbc.com/2018/09/07/how-trump-has-set-economic-growth-on-fire.html

 7. Ben Zine

  “de ontwikkelingen van het populisme”
  “aan zijn opmerkingen over het populisme”
  “gecharmeerd is van het populisme”
  “Populisme in Europa is juist radicaler”
  “het toppunt van hedendaags populisme”
  “veilig is in de handen van de populisten”
  “Populisme is een vluchtig fenomeen”
  “Bovendien moeten de populistische regeringen”
  “Het nationaal-populisme is zeker weten”
  “maar het populisme is alleen maar in opkomst”
  “of populisten óf de elites”

  Elf keer het woord populist / populistisch… Is dit een nieuw modewoord of zo ? Vroeger heette dat gewoon “rechts” of “conservatief”, de tegenpool van “links” of “progressief”. Van “nationaal-populisme” had ik trouwens nog nooit gehoord. Zo leer je nog eens wat.

 8. fusilier

  Populist zijn is geen zonde, de ongecontroleerde islam barbaren ,op gehaald door de linkse gekkies dat is pas zonde .

 9. sjun

  Wat zal Ayaan hem hebben ingefluisterd?

 10. Frits Jansen

  Is Baudet het eens met deze man? Me dunkt dat deze Brit juist pleit voor méér Europa, want dan kunnen de gesignaleerde vraagstukken wel voortvarend worden aangepakt.
  Maar de geldverslindende massa-manipulatie acties van Baudet worden betaald door louche banken die wars zijn van een effectieve EU-controle en liever in het troebele water van een volgende vette crisis vissen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.