Peiling: Geert Wilders is grote winnaar APB, PVV stijgt 2 zetels en is weer de derde partij van het land

Geen categoriesep 23 2018, 9:45
De Algemene Politieke Beschouwingen waren een feestje voor Geert Wilders.
PVV-leider Geert Wilders kan buitengewoon tevreden zijn met zijn optreden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat hij gezien wordt als één van de grote winnaars van het debat. Het gevolg? De PVV stijgt in één week tijd twee zetels. Die zijn afkomstig van... Forum voor Democratie.
Screen Shot 2018-09-23 at 10.23.00
Het is voor het eerst sinds het aantreden van het kabinet dat de PVV 17 zetels (of meer) heeft. Hierdoor zijn Wilders en de zijnen virtueel de derde partij van het land. Het verschil met GroenLinks (dat 18 zetels heeft in deze peiling) is echter te verwaarlozen.
Ook de PvdA is een zetel gestegen, wat natuurlijk komt doordat Asscher óók gezien wordt als 'één van de winnaars.' Dat heeft hij met name te danken aan zijn vrienden van het mediakartel, die hem die titel al tijdens het debat gaven, en er vervolgens steeds weer op hamerden. Blijkbaar zijn er nog altijd genoeg naïeve kiezers over in Nederland die de uitspraken van het mediakartel ietwat serieus nemen.
Die naïviteit is er ongetwijfeld de belangrijkste oorzaak van dat de regeringspartijen geen enkele zetel virtueel hebben hoeven inleveren daags na de APB. De twee grote 'verliezers' zijn Forum voor Democratie en de SP. Die eerste verliest 2 virtuele zetels, de laatste 1. Interessant genoeg komt dat deels doordat het optreden van de leiders van die partijen -- Thierry Baudet en Lilian Marijnissen resp. -- niet op waarde geschat wordt door de eigen achterban. Slechts 36% van FVD-kiezers vond Baudet de beste oppositieleider tijdens het debat, en slechts 32% van de SP-kiezers vond dat Marijnissen het meest indruk had gemaakt. Ter vergelijking: 73% van de PvdA-kiezers vond hun eigen leider het best, 66% van de PVV-kiezers vond dat, en 60% van de GroenLinksers beschouwde hun eigen Jesse Klaver als dé grote winnaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten