Robotisering van de samenleving zet door: over zeven jaar doen robots 52 procent van al het werk

De samenleving en de politiek moeten zo snel mogelijk een fundamenteel debat voeren over de gevolgen van robotisering. Het World Economic Forum voorspelt dat over zeven jaar robots 52 procent van al het werk zullen doen en dat betekent dat heel veel mensen zonder werk komen te zitten. Er komen altijd nieuwe soorten banen bij, dus het betekent niet direct het einde, maar men moet snel kunnen omschakelen.

Uit het onderzoek The Future of Jobs 2018 blijkt dat met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat worden overgenomen door machines. En daarom, stelt het onderzoek, is de grootste uitdaging dat werknemers zichzelf blijven ontwikkelen. Met name op de gebieden van creativiteit, kritisch denken en overtuigen.

Tegelijkertijd is het mogelijk dat door de snelle ontwikkelingen op ict-gebied er in 2022 zo’n 133 miljoen nieuwe banen zullen ontstaan. Die komen dan in de plaats voor 75 miljoen banen die zullen verdwijnen.

Negatieve toekomstscenario’s over massale werkloosheid door robotisering zijn vaak gebaseerd op irrationele angsten, want de arbeidsmarkt is al heel lang onderhevig aan innovatie en robotisering. Al decennia zet deze ontwikkeling zich voort en het ging altijd gepaard met de ontwikkeling van nieuwe soort banen. De ene functie wordt vervangen door de ander.

Het enige verschil is dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Vroeger kon je er veel langer over doen om je als werknemer om te laten scholen, of om nieuwe vaardigheden te leren. Tegenwoordig gaat het met een sneltreinvaart, waardoor het veel moeilijker is (zeker voor oudere mensen) om je te laten omscholen voor een andere functie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. HierBenIk

  Dit is nu ook één van de zaken waarom een discussie over een basisinkomen zo belangrijk is. De maatschappij verandert snel en veel on- en laag geschoold werk zal door robots worden overgenomen. Het is daardoor onmogelijk om al de mensen aan het werk te houden. Ter voorkoming van sociale onrust en grote verschillen tussen rijk en arm is een discussie over verdeling van inkomen hard nodig.

  1. shidaian

   Dus ook al die ongeschoolde migranten binnen halen heeft totaal geen zin. Over 15/20 jaar is een groot deel van de babyboomers weg. De Robots doen dan veel werk.

 2. DutchDropveter

  Men heeft kennelijk nog steeds niet in de gaten wat dit voor een gevolgen heeft.

  Als voornamelijk processoren sneller worden dan het menselijk brein is de mens te vervangen. Het is dan een kwestie van een paar jaar en hooguit een decennia dat deze processoren uitvinden gaan doen waar wij met ons menselijk brein amper meer bij kunnen.

  Dat wil dus zeggen dat niet alleen de simpele banen maar ook de zeer complexe en innovatieve banen op de toch komen te staan.

  Even stukje basis economie voor inspanning krijgt men iets terug in de vorm van ruilhandel. maar wat als die inspanning niet meer bestaat? Juist de gehele economie moet herzien worden, bedrijven moeten van de overheid worden om te voorkomen dat multinationals onze nieuwe wetgevers worden. << dat is het gevaar!

  1. DolleDries

   Zou het in de toekomst mogelijk zijn om het hele menselijk brein over te brengen naar een computer zodat je daar verder leeft. Rest van het lichaam is maar hulp gereedschap.

   1. Adriaan

    @DolleDries, TU Delft is al jaren bezig om een computer te ontwikkelen die het menselijk brein evenaart.

 3. IJsbrand Koudvuur

  …Over zeven jaar is de wereldpopulatie weer wat groter, gelukkig maar dat de robots al het werk gaan afnemen. Dan kunnen de mensen lekker allemaal thuisblijven, en altijd vakantie vieren.

  Ik voorzie een mooie toekomst over 50 jaar…
  …Ik zou bijna zeggen kom maar op met die allesvernietigende meteorieten.

 4. Karel de Grote

  Dat werd 40 jaar geleden ook al voorspeld. (ICTer van het eerste uur)

 5. Siemien

  We zien hier een glimp van de eliminatie en aristocratische bovenlaag..

 6. EU kok

  Zouden robots ook tijdens werktijd de ganse dag op internet hangen?

  1. Siemien

   @EU wat ben je ook een domme jongen hè

   1. EU kok

    Geheel naar verwachting is Siemien&Co zo slim om te reageren.

  2. Ad Infinitum

   Je moet ze wel knippen en plakken leren. Ik zie het helemaal voor me. Een hele desk die het tegen elkaar opneemt en zich bescheurt.

 7. Diederik van Walsum

  1 simpele vraag: Waarom zouden we dan (hoogopgeleide) allochtonen nodig hebben om de zogenaamde arbeidsplekken in te vullen ?

  1. Siemien

   @DvW dat wordt natuurlijk angstvallig onder de pet gehouden wat de werkelijke reden is maar ik heb wel een idee..

 8. DolleDries

  Dat omscholen gaat inderdaad tegenwoordig heel snel. Je komt als ongeschoolde gelukzoeker de grens over en volgens de berichten ben je dan direct dokter, advocaat of chirurg .

 9. Heinz

  Als die robots dan ook nog voor ons kunnen stemmen nemen ze een hoop theater weg.

 10. Ni28

  Mooi, dan hoeven die goedkope arbeidskrachten onder de mom van vluchtelingen niet meer geïmporteerd worden. Er is toch geen werk meer voor hun.

 11. Rosasolis

  Het gaat nu al moeilijk met hoge onderwijs. Er zijn te weinig bannen voor afgestudeerde studenten. Hoe moet dat in de toekomst? Als de regering het toelaat gaat de rente boven studenten leningen heel erg omhoog. Hoe kan je het aflossen, als je werkloos ben? Moet je een baantje als gewone arbeider nemen in een fabriek of op het land? Om je studielening af te lossen? En hoe lang zal het gaan duren tot je eindelijk een baan in je gekozen vak kan krijgen? Als robotten het zullen overnemen, zullen vele vakken binnenkort helemaal verdwijnen. Als dit gebeurt, dan krijgen studenten steeds minder keuze in hun vak, en zullen gedwongen worden om een heel ander studie te accepteren. En ook zullen er steeds minder hoogleraren nodig zijn aan de universiteiten. Ik ben voor een paar eenvoudige robots, zoals die nieuwe robot stuifzuigers. Maar anderen kunnen heel griezelig zijn. Zoals dat gestoorde super
  computer “HAL” in die oude SF film: The Space Odyssy.
  Vorige week was er een uitgebreide wetenschappelijke artikel in Trouw, dat vertelde
  dat vele bekende hoog-opgeleiden in westerse landen geloven dat de hoogste niveau van de ontwikkeling de mensheid, in al zijn talenten, was in de na-oorlog jaren van de vorige eeuw. En nu gaat het geleidelijk achteruit wegens enorme problemen overal op onze planeet. Er werd vele voorbeelden gegeven van diverse geleerden. Ook was er interessante , niet komische tekening, die liet zien
  hoe de mens geleidelijk uit de groot apen stap voor stap ontwikkelde tot de modern 20ste eeuw mens, maar nu steeds achteruit gaat.

  1. swetsnek

   waarom zou je wat aflossen dat doen die buitenlanders ook niet dusssss

  2. Frits Jansen

   Het hangt helemaal van het vak af.
   Zo houden juristen elkaar bezig. Op iedere aanvallende advocaat is een verdedigende nodig.

 12. Jantje

  Vandaag in de guardian:
  https://www.theguardian.com/business/2018/sep/17/robots-in-workplace-could-create-double-the-jobs-they-destroy?CMP=share_btn_wa
  ’t zal allemaal wel meevallen.
  Vergeet niet dat de computer ook voor zeer veel (goed betaalde) banen heeft gezorgd.

 13. Frits Jansen

  Rechts Nederland mag zijn borst natmaken: met dezelfde argumenten kwam 150 jaar geleden het socialisme tot ontwikkeling, omdat arbeiders vreesden de slasf van het kapitaal te worden.

  Als je nu rechts bent moet je de opmars van robots toejuichen en linkse arbeiders verketteren. Het leven kan nu eenmaal niet leuk zijn voor iedereen

 14. nogmaals

  De keuze voor rob is dus een bewijs dat ze bij D66 toekomstgericht zijn.
  Of wellicht meer een vlucht naar voren?

  1. Guus Geluk

   🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.