Senator van de VVD stemde over een wet waaraan haar eigen bedrijf meehielp om te schrijven

Mark Rutte keek en zag dat het goed was. Wat is hij blij! Jos van Zetten (bron: Flickr).
Foto: Mark Rutte op campagne voor zijn partij, de VVD. (bron: Flickr).

De integriteit van de VVD is weer in opspraak geraakt, want het lijkt erop dat een senator van de VVD heeft gestemd over een wet die haar eigen bedrijf aan heeft meegeholpen om te schrijven. Hierdoor komt het aantal nevenfuncties van senatoren weer ter discussie te staan. Terwijl de VVD zichzelf als voorbeeld stelt voor hoe het wel moet in de Eerste Kamer.

Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer, vertelde vorige week bij WNL dat de VVD zeer strenge regels heeft omtrent nevenfuncties en dubbele petten. Nu blijkt dat er veel meer aan de hand is dan hoe het tot nu toe leek.

VVD-Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler heeft gestemd over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Onderzoeksplatform Follow the Money is daarachter gekomen. Volgens deskundigen heeft Duthler een ethische grens overschreden.

In 2013 kreeg Duthlers adviesbureau van het ministerie van VWS de opdracht om te adviseren over de tekst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), die zorgtaken zou gaan overhevelen naar gemeenten. Volgens Follow the Money werd een aantal aanbevelingen van het bedrijf overgenomen in het uiteindelijke wetsvoorstel. Het werd aangenomen door de Tweede Kamer.

In juli 2014 stemde de Eerste Kamer vervolgens over de WMO. Mede dankzij Duthlers stem haalde de wet het nipt, met 37 tegen 36 stemmen.

Senatoren mogen best nevenfuncties hebben, want een functie in de Eerste Kamer is geen fulltime baan, maar je kan de grens toch wel scherper stellen dan in dit geval is gedaan. Je hebt een adviesbureau en je werkt mee aan het opstellen van een wet. Dan weet je op dat moment toch ook al dat je er later over moet stemmen? Dat komt toch niet uit de lucht vallen?

Het is beter om als politicus de grens te scherp te stellen dan er losjes mee om te gaan. Zo kom je niet in de problemen, want dit soort dingen komen altijd uit. Dit kan je niet geheim houden. Buiten het feit dat integriteit een van de belangrijkste aspecten is als je een politicus bent. Het vertrouwen in de politiek is al zo laag, dan zijn dit soort dingen extra schadelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  De VVD weet hoe ze groot kan blijven. Leugen en rottigheid houdt kennelijk deze partij groot. Triest!

  1.   

   Precies en het ergste is nog dat Nederlandse kiezers dit accepteren, sterker nog, “ze” stemmen VVD..

   1.   

    Dat zegt iets over de kiezers, vinden zij het goed of hebben zij niets meer te kiezen?

   2.   

    Ankie Broekers-Knol, de VVD voorzitter van de Eerste Kamer had het in haar gesprek niet over de eerste of tweede kamerleden van de VVD, maar over de Nederlanders waarvan ze verwachte dat ze zich houden aan de zeer strenge regels omtrent fatsoen en gedrag.

    Een politieke partij in opperste staat van verval en degeneratie.

 2.   

  De VVD zit een een spiraal van verloedering die ze op eigen kracht niet lijkt te kunnen doorbreken.

  1.   

   Voor de verandering ben ik het deze keer eens met Kabana.

   1.   

    Ik ook, dat ik het nog mag meemaken.

 3.   

  “Hoe word je het snelst rijk?”
  “Nou dat weet ik niet, maar ik weet wel: eerlijk duurt het langst”.

 4.   

  V (ereniging)V(an)D(ieven) schijnt bij die club een algehele tendens het liegen en bedriegen .

 5.   

  oplichters en zakkenvullers zijn het

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!