Theresa May sluit een tweede referendum over Brexit uit: ‘dat is verraad van de democratie’

In het Verenigd Koninkrijk zijn er steeds meer mensen die van mening zijn dat een tweede referendum over de Brexit noodzakelijk is. Ze wijzen op het feit dat er steeds meer ‘Brexiteers’ zijn die ‘Remainer’ zijn geworden. Dat andersom net zo goed geldt, dat laten ze dan even achterwege. Maar goed, een tweede referendum lijkt voor veel mensen een goede oplossing te zijn voor de politieke spagaat waar het Verenigd Koninkrijk nu in zit.

De Britse premier, Theresa May, sluit een tweede referendum uit. Niet alleen zou een tweede referendum alle moeite en energie van de afgelopen jaren in één klap teniet doen en daarmee dus voor niets zijn, maar May wijst vooral op het feit dat het verraad zou zijn van de democratie, omdat een tweede referendum het vertrouwen zou schaden van de kiezers in het Britse bestuur.

In de Sunday Telegraph schrijft ze zondag dat ze niet zal ,,toegeven” aan de luider wordende roep om een nieuw referendum. ,,In veel gevallen vertrouwden ze er voor het eerst in decennia op dat hun stem zou meetellen; dat na jaren van genegeerd voelen door de politiek hun stem zou worden gehoord”, schrijft May over de miljoenen mensen die in 2016 voor een brexit stemden. ,,Om de vraag opnieuw te stellen zou een groot verraad zijn van onze democratie – en een verraad van dat vertrouwen.”

Ze probeert de kiezers gerust te stellen door te zeggen dat haar regering een goede Brexit zal regelen, waarbij het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie treedt en niet zal zwichten voor de onterechte eisen van de Europese politici en ambtenaren:

The coming months will be critical in shaping the future of our country and I am clear about my mission. This government will fulfil the democratic decision of the British people by ensuring that the UK leaves the European Union on 29th March next year – and that as we do so, we build a stronger, more meritocratic Britain that is fit for the future.  (..) There will be no compromises on Chequers that are not in our national interest.

Theresa May zal het zwaar krijgen om het land achter haar te krijgen. Sterker nog, ze zal het nog zwaarder krijgen om haar eigen partij achter zich te krijgen en dat te behouden. Toch heeft niemand verder de positie om het vertrouwen op te zeggen. Er is nog niets gebeurd, alleen de totstandkoming van een aantal vage politieke afspraken. Je kan May op haar beleid afrekenen als de Brexit echt doorgevoerd is en we dan kunnen zien wat de gevolgen zijn van haar acties en keuzes.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Frits Jansen

  Theresa May is wel de laatste om daarover te oordelen.
  Voorstanders van de Brexit hebben inmiddels ruimschoots de gelegenheid gehad om te zien dat zij lichtvaardig kozen voor een absurde optie, hierbij vakkundig om de tuin geleid door de volksmenner Boris Johnson, een politieke vandaal met een sterk verlaagd verantwoordelijkheidsgevoel.
  De politieke wensen zijn regelrecht tegenstrijdig. De Britse EU haters beseften onvoldoende dat verregaande samenwerking met de andere Europese landen onvermijdelijk is, nog afgezien van pijnlijke dilemma’s, zoals de noodzaak van het instellen van grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van dat eiland.

  Maar ik verwacht dat hieronder het Eurofobe trollenleger zal losbarsten en in krasse termen de “dictatuur” van e “megalomane superstaat” genaamd de Europese Unie zullen verwerpen. Ach, ik kan het ze ook niet kwalijk nemen, want ze worden betaald door bedrijven die helemaal niet blij zijn dat de EU hen controleert. Wel geef ik die trollen het advies naar een fatsoenlijke baan om te zien, want door de aantrekkende arbeidsmarkt liggen die weer voor het opscheppen.

  1. sonar

   Fritsje zonder kansen denkt dat als VK los is van de E U alles in elkaar zal storten ,helaas zal hij teleurgesteld worden ,want er zal altijd handel zijn hetzij links of rechts om .
   De EU staat doodsangsten dat de VK het startsein is voor de volgende enz en daardoor ontmanteld wordt,het is nu een dictatuur van de grootste onbenullen en landverraders ,dat er maar vele de VK mogen volgen.

 2. Fortiori

  De “democratische” beslissing van het Britse volk. Een nipte meerderheid welke inmiddels is gedraaid nu de gevolgen meer duidelijk worden. Een eigen koers willen varen en meeliften met de EU voor het comfort…

 3. Holland

  May heeft met haar wijze woorden groot gelijk. Als je zegt een democratie als staatsvorm te hebben, is hoofdelijk stemmen de manier waarop besluiten tot stand komen. En niet net zo lang stemmen tot een gewenste keuze is gemaakt.

  1. Tengo Kawana

   In zijn algemeenheid is dit waar, Holland, maar in dit geval moeten we in retrospectief concluderen dat het Britse volk ter zake de Brexit is bedrogen en misleid en daarom tot een verkeerde beslissing kwam.

   Een tweede referendum zal, nu met beter is geïnformeerd over de consequenties, zonder twijfel tot een andere uitkomst leiden.

   1. Holland

    Tengo, de tegenstanders van de Brexit hebben de neiging om voortdurend te hameren op vermeend ‘bedrog en misleiding’. Bij mijn weten is daar geen sprake van geweest, maar wordt dit slechts ingebracht om de uitslag te diskwalificeren.

     1. Holland

      De Guardian is een notoir linkse krant die geen leugen schuwt. En whistleblower Wylie is een clown met roze geverfd haar: een fantast en charlatan. Niets van wat hij beweert kon hard gemaakt worden. Was dat wel het geval, dan was er uitgebreid onderzoek justitieel onderzoek geweest met alle gevolgen en publicaties van dien.

      Wylie verwijst naar het Canade se AIQ dat een dochter van Cambridge Analytica zou zijn maar “AIQ has denied it is linked to Cambridge Analytica. Jeff Silvester, its chief operating officer, told the Times Colonist, that “AggregateIQ has never been, and is not a part of, Cambridge Analytica or [its parent firm] SCL. AggregateIQ has never entered into a contract with Cambridge Analytica.”

      Kortom, neergeschreven frustraties en verdachtmakingen van een extreemlinks dagblad.

     2. Tengo Kawana

      De Guardian extreem-links noemen lijkt me totaal over de top.

      Moet ik concluderen dat Holland ook met de kennis van nu de Brexit een goed idee vindt, en wellicht ook nog een Nexit bepleit?

     3. Holland

      Dat zie je geheel juist, Tengo.

     4. Tengo Kawana

      Verbazingwekkend, Holland.

  2. Ni28

   Je schrijft wat ik ook denk dus ga ik het niet herhalen.

 4. wheelboy

  Tja moeilijk verhaal . Als echte democraat die niet veel met deze vorm van EU op heeft (wel een voorstander van een federale EU ) .Denk ik dat van de ene kant May gelijk heeft je hebt gestemd daarmee is er een beslissing genomen . Andere kant valt ook wat voor een nieuw referendum te zeggen maar hoeveel keer wil je dan een referendum houden ? Over 2 jaar weer als de EU weer idiote beslissingen neemt .Of ga je dan eerst eruit en dan over 2 jaar weer referendum om zich aan te sluiten bij de EU . PFFF moeilijk .

  Andere kant ben ik bang dat het VK door de EU als waarschuwing wordt gebruikt voor evt andere staten die eruit zouden willen in de toekomst . Maken ze het VK het makkelijk uit te treden en zien andere staten dat het meevalt en evt beter gaat zal de EU omvallen als een kaartenhuis . EU zal nodig hervormd moeten worden op allerlei gebieden wil Europa er achter blijven staan .

 5. Onslow

  Onlangs was er tussen Franse en Britse vissers een conflict over de vangst van coquilles, een gewilde delicatesse, dus betekenisvol vanwege de verdienste. Straks, als de definitieve Brexit een feit is, zijn EU wateren niet meer toegankelijk voor Britse vissers. Zonder afspraken over grenzen wordt dat verboden gebied. En voor de handel is het geen opsteker wanneer de truckers te maken krijgen met tijdrovende douane formaliteiten. Een paar hele kleine aspecten afgezien van alle afzonderlijke handelsafspraken die gevoerd moeten worden.

  1. Karel de Grote

   Wat heeft dat met May te maken, een heel ander onderwerp zulle. Blijf bij de les

 6. Gerlos

  Terecht en geen woord van gelogen.

 7. Karel de Grote

  May weet zelf niey wat democratie is, veel mensen hebben na twee jaar bedenkingen gekregen omdat het steeds duidelijker werd dat ze zijn voorgelogen door Boris en consorten. De roep om een nieuw referendum wordt steeds luider en dat zint de op het pluche beluste politici niet. Dus wie is er antidemocratisch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.