Theresa May sluit een tweede referendum over Brexit uit: 'dat is verraad van de democratie'

Geen categoriesep 02 2018, 9:00
In het Verenigd Koninkrijk zijn er steeds meer mensen die van mening zijn dat een tweede referendum over de Brexit noodzakelijk is. Ze wijzen op het feit dat er steeds meer 'Brexiteers' zijn die 'Remainer' zijn geworden. Dat andersom net zo goed geldt, dat laten ze dan even achterwege. Maar goed, een tweede referendum lijkt voor veel mensen een goede oplossing te zijn voor de politieke spagaat waar het Verenigd Koninkrijk nu in zit.
De Britse premier, Theresa May, sluit een tweede referendum uit. Niet alleen zou een tweede referendum alle moeite en energie van de afgelopen jaren in één klap teniet doen en daarmee dus voor niets zijn, maar May wijst vooral op het feit dat het verraad zou zijn van de democratie, omdat een tweede referendum het vertrouwen zou schaden van de kiezers in het Britse bestuur.

In de Sunday Telegraph schrijft ze zondag dat ze niet zal ,,toegeven'' aan de luider wordende roep om een nieuw referendum. ,,In veel gevallen vertrouwden ze er voor het eerst in decennia op dat hun stem zou meetellen; dat na jaren van genegeerd voelen door de politiek hun stem zou worden gehoord'', schrijft May over de miljoenen mensen die in 2016 voor een brexit stemden. ,,Om de vraag opnieuw te stellen zou een groot verraad zijn van onze democratie - en een verraad van dat vertrouwen."

Ze probeert de kiezers gerust te stellen door te zeggen dat haar regering een goede Brexit zal regelen, waarbij het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie treedt en niet zal zwichten voor de onterechte eisen van de Europese politici en ambtenaren:

The coming months will be critical in shaping the future of our country and I am clear about my mission. This government will fulfil the democratic decision of the British people by ensuring that the UK leaves the European Union on 29th March next year – and that as we do so, we build a stronger, more meritocratic Britain that is fit for the future. (..) There will be no compromises on Chequers that are not in our national interest.

Theresa May zal het zwaar krijgen om het land achter haar te krijgen. Sterker nog, ze zal het nog zwaarder krijgen om haar eigen partij achter zich te krijgen en dat te behouden. Toch heeft niemand verder de positie om het vertrouwen op te zeggen. Er is nog niets gebeurd, alleen de totstandkoming van een aantal vage politieke afspraken. Je kan May op haar beleid afrekenen als de Brexit echt doorgevoerd is en we dan kunnen zien wat de gevolgen zijn van haar acties en keuzes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten