Trump bezig met vredesplan: 'Israël en Palestina binnen drie maanden vrede'

Geen categoriesep 26 2018, 19:00
Waar menig politicus, diplomaat, generaal, soldaat en terrorist hebben gefaald in het bereiken van een oplossing voor het Midden-Oostenconflict tussen Israël en Palestina, zal Trump dat klusje wel even klaren. 'Binnen twee tot drie maanden' en 'voor het einde van mijn eerste termijn', aldus Trump.
Na gisteren al beweerd te hebben dat zijn regering meer heeft gedaan in twee jaar tijd dan de meeste Amerikaanse regeringen door de geschiedenis heen, mag ook deze uitspraak u eigenlijk niet meer verrassen. U kunt natuurlijk niet anders dan alsnog verbaasd zijn, want u, net als ik, weet dat het conflict tussen Israël en Palestina net een Gordiaanse knoop is.
Toch is de oplossing volgens Trump voldoende genuanceerd. Hij pleit nog altijd voor een tweestatenoplossing, waarmee hij de Palestijnen dus een eigen staat wil geven. Hij deed deze uitspraken na een ontmoeting met Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Palestijnen zouden volgens Trump weer bereid zijn om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Trump ziet dus weer de mogelijkheid voor een succesvolle deal.
Trump liet de halve wereld even hun hart vasthouden toen hij besloot de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te openen. Kostte weliswaar een aantal doden maar hij komt er! De Palestijnen waren totaal niet gediend van dit gebaar, die Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat zien.
Hoe Trump dus beide partijen tot vrede wil krijgen is iedereen een raadsel. De Palestijnen zien Trump natuurlijk als pro-Israël, die hen ook nog eens in hun gezicht spuugt door die ambassade. Ze willen ondanks dit alles nog steeds met hem om tafel dus hij zal wel iets goed hebben gedaan, óf de situatie voor de Palestijnen is nijpend. Over drie maanden weten we in ieder geval of en wat er gaat gebeuren, spannende tijden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten