Veel ouderen zijn rijker dan ze lijken: laten duizenden euro's aan toeslagen liggen

Geen categoriesep 13 2018, 9:00
Ouderen worden vaak neergezet als een bevolkingsgroep die het meest te lijden heeft in deze moderne tijden, maar in de realiteit is het vaker het tegenovergestelde. Sterker nog, ouderen zijn potentieel veel 'rijker' dan ze lijken. Ze laten namelijk veel geld liggen en maken geen gebruik van toeslagen waar ze wel recht op hebben. Dat concluderen seniorenorganisaties in eigen onderzoek.

De organisaties hebben met behulp van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in kaart gebracht hoeveel seniorenhuishoudens voldoen aan de voorwaarden van huur- en zorgtoeslagen, en het aantal huishoudens dat hier desondanks geen gebruik van maakt.

Daaruit komt naar voren dat 1 op de 6 huishoudens met 55-plussers geen gebruikmaakt van het recht op huurtoeslag. Daarnaast laat 1 op de 10 huishoudens zorgtoeslag liggen.

Laat ik voorop stellen dat ik niet vind dat je rijker bent, omdat je recht hebt op toeslagen. Toeslagen worden gefinancierd van publiek geld en dat komt weer van de burgers zelf. In principe leef je dan van het geld van anderen en ben je dus in concreto helemaal niet rijker. Enfin, dat is een detailkwestie, want het kan altijd ouderen helpen die al in de financiële problemen zitten en op deze manier een steuntje in de rug kunnen krijgen. Daar is onze verzorgingsstaat natuurlijk op gebaseerd. Verzorgd worden vanaf de wieg tot het graf.
Ik wil nu niet alle ouderen gaan stimuleren om en masse gebruik te maken van toeslagen, maar voor de gevallen waarbij het nodig is: vooral doen. Kent u iemand in uw omgeving waarbij dit van toepassing is? Help mee om het te onderzoeken, je zou je medemens of familie best eens van hulp kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten