Veel ouderen zijn rijker dan ze lijken: laten duizenden euro’s aan toeslagen liggen

Ouderen worden vaak neergezet als een bevolkingsgroep die het meest te lijden heeft in deze moderne tijden, maar in de realiteit is het vaker het tegenovergestelde. Sterker nog, ouderen zijn potentieel veel ‘rijker’ dan ze lijken. Ze laten namelijk veel geld liggen en maken geen gebruik van toeslagen waar ze wel recht op hebben. Dat concluderen seniorenorganisaties in eigen onderzoek. 

De organisaties hebben met behulp van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in kaart gebracht hoeveel seniorenhuishoudens voldoen aan de voorwaarden van huur- en zorgtoeslagen, en het aantal huishoudens dat hier desondanks geen gebruik van maakt.

Daaruit komt naar voren dat 1 op de 6 huishoudens met 55-plussers geen gebruikmaakt van het recht op huurtoeslag. Daarnaast laat 1 op de 10 huishoudens zorgtoeslag liggen.

Laat ik voorop stellen dat ik niet vind dat je rijker bent, omdat je recht hebt op toeslagen. Toeslagen worden gefinancierd van publiek geld en dat komt weer van de burgers zelf. In principe leef je dan van het geld van anderen en ben je dus in concreto helemaal niet rijker. Enfin, dat is een detailkwestie, want het kan altijd ouderen helpen die al in de financiële problemen zitten en op deze manier een steuntje in de rug kunnen krijgen. Daar is onze verzorgingsstaat natuurlijk op gebaseerd. Verzorgd worden vanaf de wieg tot het graf.

Ik wil nu niet alle ouderen gaan stimuleren om en masse gebruik te maken van toeslagen, maar voor de gevallen waarbij het nodig is: vooral doen. Kent u iemand in uw omgeving waarbij dit van toepassing is? Help mee om het te onderzoeken, je zou je medemens of familie best eens van hulp kunnen zijn.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. wheelboy

  Tja als goudzoeker krijg je iemand die je haarfijn uitlegt hoe en waar je alles kan halen .Als 65+ moet je dat zelf uitzoeken . Ik heb er dagelijks mee te maken als het om mijn ouders gaat . Zij hebben alleen AOW .Keer vragen om kwijtschelding afvalstoffen heffing waterschap . 35 pagina’s invullen en kopiëren .En dat elk jaar ipv een vraag te stellen is er in uw situatie tov vorig jaar iets veranderd . Ouderen weten vaak niet wat ze vergoed kunnen krijgen waar ze aanspraak op kunnen maken .Mijn ouders zijn digibeet dus effe googelen is er ook niet bij .Ik vind het heel simpel te stellen dat ze zomaar geld op de plank laten liggen

  1. RS

   DIT KOMT ONS HEEL BEKEND VOOR, IN JANUARI 2018 AL AANGEVRAAGD EN IN JULI 2018 KREGEN WIJ PAS BERTICHT……………AFGEWEZEN EN DE WATERSCHAPSBELASTING OOK………..

  2. Heinz

   Een vakbond kan erg van nut zijn. Daar is veel expertise aanwezig om de mensen op weg te helpen.

 2. Ni28

  Het feit dat vele ouderen recht op toeslagen hebben verraadt dat zij het niet breed hebben en door onwetendheid nog armer zijn. Hoe zou die onwetenheid gekomen zijn, misschien missen zij een krant of de tv doordat zij financieel niet uitkomen. Alleen is het zo dat in de media altijd de rijke ouderen aan het woord komen. De ouderen zijn al 13 jaar niet gecompenseerd terwijl alles jaarlijks duurder wordt. De regering is hierin hypocriet omdat hun eisen de pensioenfondsen belemmeren.

 3. DolleDries

  Als je toeslagen krijgt al oudere ben je niet rijk maar minder arm

  1. wheelboy

   Dries
   Klopt helemaal . Mijn vader heeft vanaf zn 12 gewerkt tot aan zijn 65 .Altijd zwaar werk gehad en geen pensioen opgebouwd . Als die zelf er niet voor gespaard hadden dan hadden ze net te eten en konden wij bijspringen .Ik hoor mn vader vaak zat zeggen .Ik hoop niet dat ik er 80 wordt want dan zitten we in de armoede . Erg zat heeft letterlijk zijn rug versleten met werken . Ik heb vaak zat mijn moeder zien huilen dat ze van de formulieren niets snapte en er verdrietig van werd . Waarbij ik dan zij Ma maak je niet druk geef maar hier en als je iets hebt vul ik het wel in . Instanties weten drommels goed wat je aan inkomen hebt . Mooiste voorbeeld vond ik kwijtschelding gemeentelijke belastingen .Ma had 2 jaar geld laten staan dat ze terug kreeg van energie maatschappij .Dat spaarde ze op voor een nieuw en goed bed te kopen ivm rugklachten pa . Ze moest uiteindelijk paar honderd euro gemeente belasting betalen en afvalstoffen heffing . En het bed kwam jaar later pas want de helft van het geld ging ri de gemeente .Dus sparen doe maar in ouwe sok anders pakken ze alles af .

 4. Florissa

  Als er wat te halen valt voor de belasting zijn ze er als de kippen bij ,maar met aanvragen van toeslagen ,wordt het plots duister gemaakt ze zullen er wel recht op hebben ,maar deze doelgroep is niet opgegroeid met computers ,en daar maakt de regering handig gebruik van .

 5. rosmalen53

  Welke oudere uit welke ggeneratie wordt er nou eigenlijk bedoeld
  Degene die echte armoede gekend hebben zijn degene die in de oorlog geleefd hebben en dan bedoel ik niet die verwende babyboomertjes die net in de oorlog geboren zijn en die toen dus niet wisten dat ze van achteren konden schijten maar die nu nog heeeel hard roeptoeteren dat ze het land hebben opgebouwd
  Fout dat hebben hun ouders gedaan.
  Deze ouders zijn nu ong 100 schat ik zo
  heb of ze liggen allang onder de zoden
  Die kinderen van hun waaronder mijn eigen vader zijn nu zo ong 70 en die moeten eens niet zo piepen
  Lekker vanaf je 59ste thuis en maar reizen ieder jaar en maar piepen
  Een huis gekocht voor 10..000 gulden of zo en 30 jaar later kassa om. om over de verdere sociale voorzieningen waar deze groep gebruik van konden maken nog maar niet te spreken.
  Moet je nu eens proberen
  Mijn man is nu 51 jaar en werkt ook vanaf zijn 16de sie mag dadelijk 60 jaar werken en dat in de bouw , zn misschien nog wel langer
  Het is net alsof ze je een worst voorhouden en steeds ern stukje weggtrekken.
  Wij moeten nog maar zien of we met ons tweeën nog kunnen genieten want geld wat nodig is om een vakantie te plannen in de bouwvak hebben we nauwelijks is strontduur
  Dus niet zo piepen die groep is letterlijk strontverwend geweest
  Oh ja vergeet nog 1 ding
  Alles was makkelijk te betalen met een 1 verdiener
  Die vrouwen uit die groep waren gewoon verwende wijven

  1. Seneca

   @mevrouw Rosmalen
   met alle respect mevrouw, uw reactie is bijzonder generaliserend. ik ben 76 jaar en moet ‘bijklussen’ om het hoofd boven water te houden. is niet erg tenslotte heb ik foutief gecalculeerd. ik ben toentertijd uitgegaan van een kapitaaltje in de oude guldens. toen moesten wij zo nodig de Euro als munteenheid hebben – werd ons door de strot geduwd, bovendien te laag gewaardeerd t.o.v. de D-mark – en het resultaat is dat men, waar wij in het verleden 1 gulden voor betaalden, nu 1 euro dienen neer te tellen. dat is letterlijk een vermindering van je zuur verdiende centjes met ruim 50%.
   bovendien hebben wij een crisis – met dank aan diezelfde vervloekte euro – achter de rug en hebben danig moeten interen. wij hebben hard gewerkt maar ‘strontverwend’ zoals u schrijft, is nooit het geval geweest.

   1. penis aqua di rosa

    Die Rosmalen is de weg kwijt. Die zogenaamde babyboomers hebben keihard gewerkt, moesten echt nog alles met de hand doen. O.a. die huisvrouwen van toen zwoegden zich de week door. Machines, die nu met een druk op de knop het werk doen, die waren er niet. Die vrouwen konden ook geen pensioen opbouwen en die vrouwen (alleen al de nabestaanden van hun hardwerkende echtgenoten), die vrouwen hebben het nog steeds zwaar.Denk daar ook eens aan. Dat bouwvakkers harde werkers zijn, kan ik in meekomen, maar ook in de bouw is veel vereenvoudigd. Ik zou eens ophouden met dat gepiep en me eens verder informeren hoe het echt zit. Ik als bijna 74 jarige weduwe werk ook nog, betaal netjes daarover belasting. ik zal mij niet verlagen, om voor welke bijstand dan ook, tot de gemeente te moeten richten en al helemaal niet om mijn hand op te houden onze kinderen.

    1. Viertel

     Een 73-jarige weduwe die zich penis noemt ?
     Dan ben je pas echt de weg kwijt.

     1. sjun

      Ik vrees dat het met u nooit meer goed komt als u niet uit de nick ‘lulletje rozenwater’ wist te halen. Zo komt er steeds beter zich op de schadelijke gevolgen van onderwijsverdomming eerst en vooral begin jaren zeventig ingezet onder PvdA-verantwoording van het ministerie dat het onderwijs had moeten bewaken.

     2. penis aqua di rosa

      Viertel, ja wie had dat nu verwacht. Een weduwe die zich penis etc noemt.
      Lulletje rozenwater, vond ik echt een leuke nick en ik heb nooit een andere hier gebezigd, zoals velen er een sport van maken. Ik ben beslist geen lulletje rozenwater, heb eerder haar op mijn tanden (niet fuguurlijk dus)

    2. Viertel

     “Ik ben beslist geen lulletje rozenwater, heb eerder haar op mijn tanden (niet figuurlijk dus)”

     Ja, dat denk ik ook. Met 73 heb je vast niet veel haar meer op je vagijn.

     1. penis aqua di rosa

      Jouw nick heb ik nog niet eerder opgemerkt, maar wat je uitkraamt is schaamteloos en van de Nederlandse taal heb je dus nooit iets begrepen.
      Ik heb letterlijk haar op mijn tanden, in real life betekent dit, dat ik zonder handschoenen niet aan te pakken ben. Wat ben jij een penis aqua di rosa, om je te bescheuren.

    3. rosmalen53

     Nou Penis
     Mijn oma die nou 100 zou zijn geworden deed alles met de hend
     Maar de 70 sters van nu zoals mijn ouders
     Ben nu zelf 46 hadden gewoon een stofzuiger en wasmachine hoor
     Onder welke steen kom jij gekropen en de meesten van die wijven waren tocht echt luxe paardjes
     En mijn man werkt in de natuursteensector wat betekend dat hij grafstenen mag plaatsen met de hand van ong 150 a 200 kg en daar op zo’n kerkhof werken die prachtige machines niet
     Dus alles met de hand dus eerst weten waar u over praat zou ik zo zeggen
     En wanneer mogen wij onderhand eens met pensioen
     Het zijn niet allemaal hoogopgeleiden hoor wij zijn ook jong begonnen met werken
     Bovendien krijgen die wijven n die nooit een dag gewerkt hebben ook nog AOW ook zoiets belachelijks
     Dat moesten ze ook eens afschaffen

   2. rosmalen53

    Nou Seneca
    Dat verhaal van die zgn guldentjes naar eurootjes hebben we allemaal last van gehad hoor.
    U ben t niet de enige en in die vervloekte crisis zaten wij ook middenin met opgroeiende kinderen
    En mijn moeder is nu 74 en die heeft tot haar 55ste gewerkt en heeft alleen WAO dus dat heeft u toch ook?

  2. wheelboy

   Ik weet niet mevr van Rosmalen waar u die wijsheid vandaan haalt maar ik bespeur beetje afgunst. Mijn ouders zijn 74 en hebben alleen een AOW .Mijn pa stond met zijn 12e al te werken met paard en wagen lompen ophalen . Later zwaar vies lichamelijk werk gehad .Mijn oma stierf toen pa 4 jaar was en mocht naar zijn oudste zus . School heeft mijn vader niet veel gehad 6 jaar lagere school en toen geld verdienen .Want mijn tante had zelf ook 4 kids en nog 3 van mijn opa erbij . Dus studeren zat er niet in . Wij als kinderen hebben nooit iets tekort gekomen .Maar niet net als nu dat je maar piept en je krijgt het . Mijn ouders konden zich geen eigen huis veroorloven . Hebben toh altijd gehuurd . Nee Mvr van Rosmalen uw man die elke avond bijbeunt tot hij er bij neervalt komt ook niets tekort .Mijn halve familie is bouwvakker zo ook mijn broer . Dus weet zat.

   1. rosmalen53

    Is toch erg vreemd dat ze geen pensioen hebben opgebouwd dan als ze nu pas 74 zijn en zoveel ‘bijgebeund’ hebben
    Een erg ongeloofwaardig verhaal het zal je opa wel zijn geweest
    De meesten die ik ken van 74 zijn strontverwend en hebben nu gezonrgd dat er voor dadelijk geen pensioen meer over is
    En wat te denken van alle sociale voorzieningen die er toen waren
    Voor een poep en een scheet kon je jezelf af laten keuren
    Erg slim zijn is je familie niet geweest
    Dan hadden ze niet zoveel zwart hoeven bijbeunen
    Dus je weet niet veel
    Bovendien hebben de vrouwen van nu niet de keuze als jouw moeder en al die andere vrouwen van die leeftijd
    Wij Moeten meewerken
    En hun konden kiezen

 6. Benny

  Ouderen worden dom gehouden, door de digitalisering en al het papierwerk zien ze door de bomen het bos niet meer. Niemand die ze helpt….daarintegen staan er hordes sociaal werkers, gemeente werkers, (linkse) advocaten, deugmensen, enz klaar om de goudzoekertjes in ons land wegwijs te maken om ze een zo makkelijk en zorgeloos leventje te lijden in hun met voorrang gekregen huurhuisje, zonder ook maar 1 dag gewerkt te hebben of ook maar 1 keer iets terug gedaan te hebben voor de maatschappij….. Fckng sick

 7. AS210854

  Bij asielzoekers staan mensen in de rij om hen te begeleiden om alles wat ze kunnen krijgen ook krijgen. Bijvoorbeeld, advocaten maatschappelijk werk enz enz. Maar de Nederlanders moet het zelf maar uitzoeken en worden nergens bij geholpen.

 8. henk vintage

  Ze krijgen ook nog de schuld van de uit de hand gelopen ziektekosten, terwijl er een paar honderd duizend zo maar het land in komen, die geen premie betalen en met allerlei ziektes die hier allang niet meer voor kwamen.

 9. Adriaan

  Als de overheid dit weet, waarom wordt er dan niet automatisch de toeslag verleend? Hoe kunnen ouderen dat allemaal weten?

 10. Ni28

  De normen in Nederland zijn bijgewerkt. Als je niet van honger om gaat en een tientje per maand kan nog sparen dan ben je rijk.

 11. WWW

  Ouderen zijn er dit jaar alweer op achteruit gegaan. Hoeveel jaar nog tot het zover is dat elke oudere aan het subsidie-infuus moet?

  1. Capo

   Zolang Nederland stemt op VVD, D’66 en de rest van de oude (1848) politiek, is het gezeur. Ik zie het er nog van komen dat de AOW wordt afgeschaft.

   1. Rosasolis

    @Capo. De AOW wordt nooit afgeschaft. In feite, als AOWer kan ik zeggen dat het is in ieder geval gelijk met vorige jaar, en zelfs beter dan 5 jaar geleden. Ook is mijn kleine pensioen nu iets hoger dan vorige jaar. Als je niet zorgt voor hulp voor het invullen van je belastingformulier, dan krijg je geen automatisch huur en zorg
    toeslag…waar je recht op heb, als je weinig heb om rond te komen!
    Je heb recht op (kosteloze) hulp van een gemeente medewerker of van iemand van een ouderen hulp stichting. En last but not least… laat niemand je wijs maken dat je moet voortaan je belasting via de computer gaan regelen! Je kunt via ieder belasting kantoor de normale papier formulieren gewoon aanvragen en binnen
    een paar dagen heb je ze in huis. En dan zorgt je “belasting hulp persoon” voor de rest! Er zijn nog aardig mensen in ons land.

 12. penis aqua di rosa

  Welke toeslagen? Ik als oudere ken ze niet, welke voor mij van toepassing zijn en ik ben beslist geen rijke oudere.

  1. Rosasolis

   @p. aqua. Neem contact op met een medewerker van je gemeentehuis. Je kunt via de gemeente iemand vinden zie je belasting formulier voor je kan invullen. Je kunt ook via een ouderen hulp stichting zo’n belasting kundig iemand krijgen. En gelijktijdig vraag je als je huur en zorg toeslag zou kunnen krijgen, en als die hulppersoon ervoor kan zorgen dat je die 2 toeslagen (via de belasting kantoor) kan krijgen. Je heb waarschijnlijk recht op. Vooral als je moet leven op een kleine pensioen en AOW.

   1. penis aqua di rosa

    Rosasolis, ik heb niet vermeld of ik op zoek ben naar toeslagen. Als je verder/elders had gelezen, dan had je ontdekt, dat ik zelfs op mijn leeftijd nog werk, vooral om niet mijn hand op te hoeven ophouden. Het administratiekantoor, die mijn belasting papieren invult, meldde mij zelfs dat ik geen hypotheekrente-aftrek meer krijg maar ook geen ouderenkorting, OMDAT ik nog werk! Daar wringt voor mij de schoen ook een beetje. Zodra je hier in dit land als 70+er nog werkt, ik heb zelfs respect voor mijzelf, wordt je afgestraft door de belasting. Het zou voor mij aantrekkelijker zijn om te stoppen met werken, maar daarvoor heeft mijn werk een te grote positieve bijdrage in het gezond blijven, nog goed werkende hersenen etc etc. Als hier ook maar een stekkie van een geranium in mijn huis te vinden is, ben ik aan het eind van mijn leven. Stil zitten en niks nuttigs doen is niet mijn ding.

    1. Rosasolis

     @p.aqua. Omdat wij hadden besloten jaren geleden dit oude woning niet te kopen, en ermee te moeten zorgen voor vele noodzakelijke reparaties, blijven wij huurders. Hoewel de huur stijgt ieder jaar, tenminste zorgt de woning stichting voor alle nodig reparaties en vervang van verouderde apparaten.
     Zij hebben dit hele woning verzorgd voor nieuwe dubbele ramen, en vorige jaar vloer isolatie. Toen de verwarming ketel kapot was, kregen wij binnen een week een nieuwe vervanger. Volgende week krijgen wij een nieuwe keuken kraan, om de oude lekkende kraan te vervangen….Dit zijn dan de
     voordelen voor huurders met een lage inkomen. Je hoeft niet jarenlang hypotheek te betalen. Je wordt nooit woning eigenaar maar dan behalve je maandelijkse huurbijdrage, hoef je helemaal niets verder te betalen voor
     reparaties, vervangende apparaten, en rekeningen van de werknemers.
     Misschien ben ik ouderwets, maar ik heb een behalve mijn gewone bank rekening, ook een spaarrekening. En ik spaar ook 2-euro munten. Een keer in de maand vraag ik wat extra geld van de supermarkt, dat van mijn pinpas geregeld wordt. Met dit extra papiergeld, doe ik wat extra winkelen. En als ik cash betaalt, dan vraag ik voor 2-euro munten als change terug.

 13. Rosasolis

  Inderdaad veel ouderen en laag opgeleiden weten niet dat volgens hun belasting gegevens, dat ze recht zouden kunnen hebben op huur en zorg toeslag. Als je iemand krijgt via de gemeente of een zorg/hulp stichting in je woonplaats, die je belasting gegevens kan invullen en daarna opsturen, voor 1 mei; dan krijg je enkele weken later een brief van een belasting kantoor. Waarin staat wat je nieuwe huur en zorg toeslagen zullen worden, vanaf 1 juli. Dit doen wij ieder jaar. Zonder deze 2 maandelijkse toeslagen zouden wij het heel moeilijk hebben om rond te komen met de boodschappen.

 14. RS

  dit stond op teletekst : Veel ouderen laten elk jaar mogelijk
  voor duizenden euro’s aan toeslagen
  liggen,zeggen seniorenorganisaties na
  eigen onderzoek.Daaruit blijkt dat 1 op
  de 6 huishoudens met 55-plussers die
  recht hebben op huurtoeslag,hier geen
  gebruik van maakt.Tien procent van deze
  huishoudens laat de zorgtoeslag liggen.
  ================================
  Vooral kwetsbare groepen als oudere
  migranten en mensen die recent hun
  partner hebben verloren,blijken de
  toeslagen niet aan te vragen.
  ============================
  Ook mensen met wisselende jaarinkomens
  lopen vaak toeslagen mis.De overheid
  moet burgers actiever wijzen op de
  toeslagen,zeggen de seniorenclubs.
  Ha,ha, die allochtonen weten PRECIES HOE ZE ER MISBRUIK VAN MOETEN MAKEN!!!!!!!!

 15. RS

  Beter zou het zijn om voor de ouderen onder ons die kwijtschelding aanvraagt voor wat ook, gewoon met de pensioengerechtigde leeftijd te laten ingaan…………….maar nee, de gemeente’s werken niet mee, tenminste hier in Deventer NIET…………..grrrrrrrrrrrrr , want dan hebben de ambtenaren niks meer te doen……..

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.