Wifi bellen geeft beter bereik maar is niet gratis

Geen bereik binnenshuis? Moet je naar het raam lopen als je wordt gebeld? Dan biedt Wifi bellen uitkomst. Bellen via Wifi is een grote verbetering en bij Tele2 en Vodafone kun je hiervan gebruikmaken.

Vrijwel alle gesprekken lopen nog via de oude 2G en 3G netwerken. Netwerken die langzamer zijn dan het 4G netwerk en de geluidskwaliteit is lager. Dat kan tegenwoordig veel beter dankzij de nieuwe technieken Voice over LTE of Voice over WiFi ook wel VoLTE  en VoWifi genoemd. Beide technieken bieden verschillende voordelen en er zijn al twee providers die het aanbieden. Je hebt daarbij wel de juiste telefoon nodig.

Bel je dan niet gratis via het Wifi?

In tegenstelling tot wat je denkt bij Wifi bellen is het niet gratis. Wanneer je gebruik maakt van deze techniek op je smartphone, dan maakt het toestel verbinding met het netwerk van je provider via het Wifi netwerk. De verbinding komt dus tot stand dankzij Wifi, maar gaat direct over op het netwerk van de provider.

In de praktijk gebruik je daarom de normale belminuten en moet je de nieuwe techniek eigenlijk ook zien als normaal bellen. Iedere minuut gaat van je bundel af. Binnen de EU heb je de normale bundel om te gebruiken, maar bel je vanuit het buitenland dan betaal je ook de normale buitenland kosten. In Turkije is dat bijvoorbeeld al snel 1,70 euro per minuut.

De oplossing voor slecht bereik binnenshuis

Wifi en 4G bellen is de ‘next step’ in telefonie en de oplossing van slecht bereik in huis. Je maakt dankzij de nieuwe techniek sneller verbinding met het netwerk en krijg je een audioverbinding met hogere kwaliteit, HD-audio. Het bereik binnenshuis is bij veel woningen op verschillende plaatsen een probleem. Soms moet je zelfs naar het raam lopen om te kunnen telefoneren. In die situaties is Wifi bellen een uitkomst. Je maakt dan zonder problemen verbinding met het netwerk van je provider via je eigen netwerk en kunt daardoor in het gehele huis bellen.

Wat heb je nodig om via Wifi te bellen

Je kunt niet zomaar een gesprek voeren via 4G of Wifi. Enerzijds moet je provider de techniek ondersteunen. Je kunt via 4G bij de grote providers maar bellen via Wifi kan alleen Vodafone en Tele2. Om te kunnen genieten van HD audio en beter bereik binnenshuis is de juiste smartphone ook een vereiste. Het zijn vaak de duurdere telefoons die deze techniek ondersteunen. Om te bellen via je Wifi netwerk is zelfs een Apple iPhone of Samsung Galaxy vlaggenschip nodig.

Wil jij ook bellen via Wifi? Let bij je volgende abonnement niet alleen op de juiste telefoon maar ook de juiste provider zodat ook jij optimaal bereikbaar bent binnenshuis. Vergelijkingssite Telefoonabonnement.nl is expert op het gebied van mobiele abonnementen en vertelt je precies waar je de beste telefoon aanbiedingen kan vinden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. sjun

  WhatsApp via wifi is wèl gratis. Hetzelfde geldt voor Skype en Google Hangouts. Laat daar nu ook mee gebeld kunnen worden.

  1. Capo

   Gratis? Dat is dan exclusief abonnement. 😉

   1. sjun

    Op publieke netwerken in Intercity’s en in café’s is het nog gratis al betaal je daar natuurlijk wel weer op een andere manier aan mee.
    😉

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.