Cocaïne lab ontploft midden in woonwijk: ‘kwestie van tijd voor een gezin wordt opgeblazen’

Sittard, een leuk maar vergrijzend stadje in Limburg waar je niet zoveel heisa verwacht, maakte mee dat een huis midden in een woonwijk compleet werd opgeblazen. Vermoedelijk gaat het om een cocaïne lab of een wasserij. De buurt is natuurlijk compleet in shock. Via De Telegraaf.

Zelf maakte ik de vuurwerkramp in Enschede van een paar kilometer afstand mee en zag hoe de rook de horizon vervuilde. Jaren later woon ik in Enschede en heb ik kunnen zien wat er van die ramp is overgebleven. De absolute schok en terreur die zich tijdens en na die ramp voltrok ken ik alleen van beeldmateriaal en een enkele opmerking van een oud Roombeek bewoner. De mensen in de buurt van Sittard waar dit gebouw is ontploft zullen nu iets vergelijkbaars, zij het op veel kleinere schaal, hebben meegemaakt. Als donderslag bij heldere hemel waan je je in een oorlogsgebied vol onzekerheid en angst. ‘Wat was dat voor een knal?’, ‘volgen er nog meer?’ en ‘ben ik en mijn omgeving nog wel veilig?’ zullen zo’n beetje de eerste drie vragen zijn geweest die door de omwonenden door hun hoofd zijn gaan spoken.

Met deze explosie is hun beeld van de realiteit veranderd. Niet langer is het criminele circuit iets van buitenaf waar een verdwaalde enkeling zich in hun buurt bevond. Nee, ze zitten er nu middenin. Het strijdtoneel, de handel en het transport zijn nu allen hun rustige buurtje binnengedrongen.

Limburg zal, net als Brabant, een ideale locatie zijn voor dergelijke onderwereldpraktijken. Grensgebied, veel rust en ruimte, veel ouderen die niet als bedreiging worden gezien en relatief weinig politie. De omwonenden leggen een deel van de verantwoordelijkheid bij de gebruikers van de drugs. Zij houden dit namelijk in stand. Er is alleen geen enkele gebruiker die naar drugs kijkt alsof het een keurmerk zou moeten bevatten. Het maalt ze niet waar het vandaan komt of wie er voor heeft moeten bloeden. Dat is ook niet te achterhalen.

De enige oplossing is meer politie, meer bevoegdheden voor en meer bereidheid van de politie, meer sociale controle en hardere straffen. Het probleem zal dus geld zijn. Tot die tijd lijkt het er inderdaad op dat het een kwestie van tijd is voor er wéér een woning of een boerderij de lucht in gaat, en is het wachten op de eerste dode. Een bijzonder pijnlijke constatering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Anticmaster

  tja rutte dat krijg je met je slappe beleid en als je gaat bezuinigen op de politie en het leger. De reden dat ik het leger noem is doordat wij een enorm klein leger hebben (met weinig tot geen uitrusting die veilig zijn (ik verwijs naar die jassen van Noorwegen en het incident met de mortiergranaat) Ons leger is een lachertje geworden net als de politie, we kunnen ons eigen land niet eens meer beschermen tegen dit tuig. Hoe diep is dit land gezonken.

 2. HEM

  Limburg, grensgebied, veel ouderen, weinig Politie.
  Maar herinneren wij ons niet het verhaal van Theo Hiddema, die vermogende Limburgers aanraadde een pistool aan te schaffen. Goh, wat werd er toen gelachen.

 3. Baaz

  Er wordt al meer dan 30 jaar bezuinigd op politie en justitie. Ik weet nog toen ik dertig jaar geleden in Apeldoorn woonde toen er bij het gemeente politiekorps 110(!) politiemensen weg moesten. Die zijn er echt niet meer bijgekomen.

 4. Koos sssss

  citaat: “De enige oplossing is meer politie, meer bevoegdheden voor en meer bereidheid van de politie, meer sociale controle en hardere straffen.”

  Geweldige oplossing toch weer. Hoe zou dat in praktijk werken?
  Als je met je auto rijdt, moet je opletten dat de dienders niet een geniepige val hebben opgesteld om je te bekeuren voor een paar km “te snel”. Bij voorkeur op locaties, waar snelheid er totaal niet toe doet.
  Tenzij de dienders staken voor meer loon, of middels iftarmaaltijden vuistdiep in de reet van een moslim zitten.
  En als je dan thuis bent dan moet jij daar kennelijk het werk van de politie doen, kijken of er geen criminaliteit is.

  Maar stel nu, dat de politie wel haar werk doet en deze criminelen arresteert.
  Het OM is druk met showprocessen tegen Wilders, blokkeerfriezen, of met prestigeprojecten zoals het proces tegen Holleeder. Die prestigeprojecten van het OM lopen zonder uitzondering vast omdat de zaak van het OM toch niet zo sterk was als ze wel dacht.

  Ik ben optimistisch. Het dringt zelfs tot die bimbo’s van het OM door, dat dit toch wel enige prioriteit heeft.
  Dan loopt het OM over van begrip voor de dader. En als er al een boterzachte eis komt, dan loopt het met een enkelbandje op.

  En zo wordt de bevolking langzaam maar zeker in de armen van Wilders gedreven.
  Wilders roept veel en of hij dat allemaal kan waarmaken weten we niet.
  Wat we wel weten, is dat op het FvD na de rest van de politiek zelfs niet wil nadenken over een oplossing’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.