De Britten hebben bewijs: de Russen proberen democratieën te beïnvloeden met cyberaanvallen

Geen categorieokt 04 2018, 10:01
De Britten hebben weer een diplomatieke aanval ingezet tegen de Russen. Eerst hadden we de Skripal-affaire en nu menen de Britten het zeker te weten dat Rusland de Westerse democratieën probeert te beïnvloeden. Met cyberaanvallen. Op deze manier probeert Rusland om de balans in Westerse maatschappijen om te keren.

De Britse regering zegt dat de Russische geheime dienst achter een reeks van wereldwijde cyberaanvallen zit die zijn bedoeld om westerse democratieën te ondermijnen. De regering trekt deze conclusie op basis van onderzoek door het National Cyber Security Centre (NCSC).

De Russische geheime dienst zit volgens de Britten onder meer achter de uitbraak van ransomware BadRabbit, de cyberaanval op het internationale dopingbureau WADA en het hacken van de Democratische Partij in de VS in 2016. "Ze proberen verkiezingen in andere landen te ondermijnen en beïnvloeden", zegt minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse autoriteiten hebben al eerder vastgesteld dat Rusland erachter zat.

Natuurlijk zullen de Russen dit ontkennen en daarbij melden dat er een soort 'Russofobie' ontstaat in de wereld, maar het ene na het andere bewijs steekt de kop op en het valt steeds moeilijker te ontkennen. Toch blijft Rusland zich bezighouden met mist opwerpen en zich daarbij als slachtoffer presenteren. De Russen zijn verre van onschuldig, dat weet iedereen, maar hoe schuldig? Dat blijft nog steeds een raadsel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten