Echtpaar tot wanhoop gedreven door zorgbureaucratie van gemeente

Een opvallend tweetal artikelen in de Tubantia laat zien hoe een echtpaar van 60 en 70 tot wanhoop werd gedreven door hoe de gemeente Hengelo (OV) met hun autistische zoon omgaat. Zij bezetten urenlang het Stadskantoor omdat niemand naar ze luisterde.

Een meeslepend verhaal van een echtpaar dat al 39 jaar wordt bedolven onder bureaucratische rompslomp vanwege hun autistische zoon en de benodigde zorg die daar bij komt kijken. Zij schetsen een beeld waar de gemeente puur de regeltjes volgt en niet omkijkt naar het effect van deze regels.

Hun zoon, André, heeft autisme. Angst voor onbekenden en onvoorspelbare situaties zijn zijn grootste probleem. Er zou niet veel terecht van hem komen en een instelling was voor hem waarschijnlijk het beste, aldus de mening van de kinderarts. Zijn ouders deden echter hun stinkende best om er toch wat van te maken en warempel: André kreeg een baan en leerde grotendeels zelfstandig te wonen.

Dit opende de deur voor zijn moeder om ook weer werk en een opleiding op te gaan pakken, zodat ook zij weer een eigen leven kon opbouwen. Dit veranderde toen zijn begeleiders meldden dat zij niet meer met hem om konden gaan. Uiteindelijk moest zijn moeder weer voor hem zorgen en haar baan opzeggen.

Toen de zorg overging van het rijk naar gemeenten, ging er ineens veel mis in de altijd zo goed georganiseerde administratie. André kreeg ineens zelf post en telefoontjes (wat hem dus schrik aanjaagt) en is ineens verantwoordelijk voor zijn eigen pgb. Als klap op de vuurpijl werd dat pgb ook nog eens gekort, want een familielid verleent de zorg en niet de professionele zorgverlener.

Zij menen dus dat ze worden gestraft terwijl André (grotendeels) zelfstandig woont en een baan heeft, terwijl dit exact is wat de regering wil. Hierom bezetten ze het Stadskantoor in Hengelo tijdens en na de vergadering met de bezwarencommissie.

De gemeente zou met een noodoplossing komen maar heeft naar eigen zeggen geen harde toezeggingen gedaan, de vraag is ook maar wat voor de gemeente mogelijk is natuurlijk. Ook moet natuurlijk vermeld worden dat dit slechts één kant van het verhaal is en de gemeente mogelijk een heel andere kijk heeft. Wel moge duidelijk zijn dat er een zeer negatief effect zit aan het huidige zorgbeleid.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Seneca

  het lijkt wel dat sinds de aanstelling van Tim als hoofdredacteur, er een wind door DDS waait, die zowaar gaat ‘meedenken’ met een gemeente in dit geval, de gemeente Hengelo. deze opmerking plaats ik i.v.m. de zinsnede: ‘de vraag is, wat voor de gemeente mogelijk is’. hallo redactie DDS: een gemeente heeft de plicht zich in te zetten voor haar bewoners! al het andere geneuzel is partij politiek dan wel een ambtenaar die te lui is om zijn/haar ogen te openen. men kan ook geen financieel voorbehoud maken, wij allen betalen zoveel belasting, zowel direct als indirect, dat de burger RECHT heeft op ondersteuning terwijl de gemeente de PLICHT heeft om die ondersteuning te verlenen.

 2. Duke

  Ambtenaren en bestuurders die regels alleen letterlijk willen interpreteren en geen oog hebben voor het doel van de regels zijn ongeschikt. Ze zitten er bovendien in dienst van de burger, dus een beetje meedenken aan een goede oplossing is het minste wat je mag verwachten. En als je er een puinhoop van maakt als overheid mag je ook helpen opruimen. Het echtpaar heeft groot gelijk.

 3. Dirk van Jurie

  Ambtenaren hebben een machtspositie die niet deugt in veel gevallen..

 4. wheelboy

  Ken zat mensen met een handicap .Die zeggen letterlijk .Ik heb meer last van instanties dan van mijn handicap . Overheid zit gehandicapte medemens alleen maar als een figuur die geld kost en niets of weinig opbrengt .We hebben er medelij mee maar wee het kost geld . Waar we bergen met geld voor gelukzoekers hebben hebben we voor deze mensen nauwelijks iets .Een vriendin van me heeft moeten schooien via crowdfunding om haar nieuwe wagen aangepast te krijgen . Dat ze alleen woont met twee kleine kinderen daar kijken ze niet na .Dat ze een ouwe bak van 20 jaar had die haar in de steek liet constant hebben we maling aan . En het ging niet eens om de auto nee de aanpassing die letterlijk duizenden euros kost .Hoeveel mensen die een electrische rolstoel gebruiken kunnen niet eens ver van huis af omdateen bus niet te betalen is

 5. Job Jansen

  Weelboy slaat hier de spijker op zn kop. Het geld vliegt met bakken naar niet-Nederlanders. Asielzoekers, ontwikkelingshulp, EU enz… Nederlands belastinggeld dient eerst te worden geïnvesteerd in de Nederlandse bevolking. Pas als hier alles goed geregeld is, en er geld overblijft, dan komt de rest pas in aanmerking.

  1. sonar

   Rob Jansen +++++++++++++++++ 1000% gelijk.

 6. Paaldanseres

  De bureaucratie ten top bij de gemeentelijk elite.

  1. hans-e-pans

   Toen de zorg van het rijk naar de gemeente overging, was dat in eerste instantie een bezuinigingsactie van 25% tot somswel 40% die werd uitgevoerd. Aangezien de gemeenten het geld dat er na een jaar in deze sector overblijft aan andere dingen mogen besteden is het natuurlijk niet vreemd dat gemeentes er alles aan doen om zoveel mogelijk geld over te houden. Dat de mensen waaraan/waarvoor dit geld bestemd is dus in de problemen is waarschijnlijk niet een probleem van de gemeenten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.