Hè hè: OM eindelijk overtuigd van terroristisch motief messensteker Malek F.

Geen categorieokt 15 2018, 12:00
Het heeft even geduurd, maar technisch gezien een juist besluit van het OM om nog even te wachten met het doen van uitspraken over een eventueel terroristisch motief van Malek F. De verdachte stak op Bevrijdingsdag in Den Haag met een mes in op mensen en werd uiteindelijk door de politie neergeschoten. Malek F. riep tijdens zijn arrestatie meermaals 'Allahu akbar', wat voor de meesten voldoende reden was om aan te nemen dat het hierbij ging om een terroristische aanslag. Het OM is nu ook overtuigd, niet vanwege dit feit, maar vanwege een analyse van afgeluisterde telefoongesprekken.
De afgeluisterde gesprekken tussen Malek F. en zijn familieleden zijn schokkend te noemen. Hij vertelde hen dat hij werd 'geïnspireerd door God' en dat hij 'de beloofde maagden had gezien'. Voldoende reden voor Malek F. om een mes te pakken en op mensen in te steken, zo bleek. Of de beloofde maagden op hem wachten is nog maar de vraag, want Malek F. stak ook een moslim neer tijdens zijn aanslag op het dagelijkse leven van Den Haag. Dat is overigens het enige dat hem pijn deed, de anderen waren toch 'kafirs' in zijn optiek.
https://twitter.com/barbara_brakel/status/1051743318235705344
De verdachte was geen onbekende van instanties. Zo werd hij korte tijd opgenomen bij ggz-instelling Parnassia in Den Haag. Daar werd geconstateerd dat Malek F. zou leidden aan een 'religieuze psychose'. Volgens de advocaat was de steekpartij dus geen terroristische daad, maar een actie van een verwarde psychotische man. En in zekere zin is dit ook correct. Geloven dat je 'maagden in de hemel' ziet is natuurlijk bizar. Dat als aanleiding zien voor geweld is volkomen gestoord. Maar toch is het verstandig de religieuze motieven van de man onder de aandacht te brengen.
Want blijkbaar zijn er redenen voor moslims om te radicaliseren en biedt de Koran voldoende argumenten om agressief in te steken op mensen. Dat neemt niet weg dat het merendeel van de moslims vreedzaam leeft, maar het risico van radicalisering ligt zeker op de loer. Goed dus dat het OM ervoor gekozen heeft om op basis van meerdere bronnen te concluderen dat het hierbij toch gaat om een terroristische aanslag. Dit zal de advocaat van Malek F. niet leuk vinden, want het feit dat dit een terroristische daad betrof zal zijn weerslag vinden in de strafeis. Volgens zijn advocaat zou de jongeman zijn doorgedraaid door traumatische ervaringen, en is Parnassia verantwoordelijk voor zijn daad omdat de instantie niet vinger bij de pols hield.
Tijd dus dat Nederlandse instanties meer doen om Syrische vluchtelingen steun te bieden bij het verwerken van trauma's.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten