Industrie krijgt voorlopig geen CO2-belasting opgelegd: milieuorganisaties zijn woedend op het kabinet

Het was een van de meest vergaande maatregelen die in het voorstellenboekje stond: belasting op CO2 voor de industrie. Het is nu bekend dat deze maatregel nog even vooruit wordt geschoven en de industrie gespaard blijft. De toorn van de milieuorganisaties is hevig en nu al hebben organisaties als Greenpeace aangegeven dat ze woedend zijn op het kabinet.

Milieuorganisaties als Greenpeace, Natuur & Milieu en Milieudefensie zijn laaiend dat de industrie voorlopig geen CO2-belasting krijgt opgelegd. Het kabinet wil dat pas doen als bedrijven de komende jaren geen voortgang boeken met het verminderen van de CO2-uitstoot.

“Onbegrijpelijk dit”, zegt Joris Thijssen namens de milieuorganisaties. “De meest effectieve maatregel om milieuwinst te boeken is het principe dat de vervuiler betaalt. En dat blijft hier achterwege. Wij willen heel snel met de minister om tafel.”

Stevige lobby van alle kanten hebben voor spanning gezorgd in het kabinet. De coalitie is diep verdeeld over de uitvoering en concretisering van het Klimaatakkoord. Er moeten concessies gemaakt worden, maar het schrappen van de CO2-belasting is een groot verlies voor de kant van de milieuorganisaties. De werkgeversorganisaties en de lobby vanuit de industrie lijkt effectiever te zijn geweest. De VVD en het CDA hebben vast ook een grote vinger in de pap.

De industrie is niet blij met een CO2-heffing als stok achter de deur. “De energietransitie is meer gebaat bij een steun in de rug dan een fiscale draai om de oren”, reageert de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME.

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is tegen een CO2-heffing. Volgens VNO-NCW ligt er nu een kans om Nederland koploper te maken in de energietransitie, maar dat kan het bedrijfsleven niet alleen opbrengen. Laat staan dat er een strafheffing zou volgen bij onvoldoende voortgang op weg naar 2030, zeggen de werkgevers.

D66 heeft beloofd aan GroenLinks dat het alles zou doen om maatregelen als de CO2-belasting ingevoerd te krijgen. D66-Kamerlid Jetten zou dit voor Pechtold voor elkaar krijgen, maar blijkbaar is hij een minder grote onderhandelaar dan Pechtold deed vermoeden. Electoraal gezien zal D66 de hete adem van GroenLinks voelen. Het is wederom een verlies voor de links-liberalen en winst voor de VVD en het CDA.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. AS210854

  Nee, dat is weggelegd voor de domme slaven die hart moeten werken om rond te komen.

  1. struisvogelpolitiek

   Ach, je hebt luxepaarden en werkpaarden. En ezels, dat zijn wij.

 2. Aytas

  Dit heeft ook geen enkele zin als we dit niet Europees regelen.

 3. O.P.

  Zoals alle regelingen van de coalitie.. Industrie levert niks in.
  Burgers zijn wederom de dupe daarvan.

 4. poldi

  Let op mijn woorden, dat het klimaatakkoord wordt voor iedereen een zeer kostbare geschiedenis en zal een zachte dood sterven.

  Wie weet zeg onze pinokkio Rutte dat ze het gaan heroverwegen !

 5. Troelstra

  Klimaathysterie = klimaatzwendel.

  1. Ernst Quispel

   Gelukkig is dit het standpunt van een politieke minderheid.

   1. Baaz

    Je rekent klimaatpapegaaien ook mee?

    1. poldi

     En ook al die klimaathysterie gehersenspoelden.

   2. Stanly2000

    Ernst, wacht maar tot je de rekening gepresenteerd krijg.

 6. Willem Bever

  En de burger wel! let maar op

 7. wheelboy

  Komt er gewoon op neer .Burger trek uw portemonnee maar en ga maar in de kou zitten U betaald het gelag .Ooit je energie rekening al eens bekeken? 200% belasting op gas en 300% op elektra . Zegt zat he . Wij mogen het betalen .Niet de industrie die voor 80% verantwoordelijk is voor uitstoot Co2

 8. poldi

  Gezien de hysterische reacties van de milieuorganisaties en de toenemende weerzin voor al die kostenverhogende en zinloze maatregelen van het kabinet voorzie ik dat onze pinokkio binnenkort ook NAT gaat op het klimaatakkoord

  1. Troelstra

   Vreest de dubsidiemaffia hun subsidies als de leugenbrei van de klimaatzwendel wordt doorgeprikt?

 9. Ni28

  Het klimaat redden neem ik niet serieus maar ik ben voor schonere lucht. Maar wat heb je aan schonere lucht als je tegelijk financieel gewurgd wordt?

 10. J.Rademaker

  Uiteindelijk betaalt de consument, dat geklets over de industrie etc.

 11. J.Rademaker

  Nog een klein detail, er is jaren geleden al gemeten dat bij oostenwind er nogal wat uit Duitsland afkomstige lucht over ons landje waait.
  Als men bij de minister om tafel zit daar even een oplossing voor bedenken ipv ons voor deze vervuiling te laten betalen.

  1. Baaz

   De milieugekte gaat naar volgens voorzichtige schatting zo’n 1000 miljard kosten, voor 0,00007 graden vermindering is dat best wel veel, vind je ook niet?

   1. Ernst Quispel

    Los van de CO2-doelstellingen (die gebaseerd zijn op dusdanig stevig wetenschappelijk onderzoek dat het volstrekt onverantwoordelijk zou zijn er niet met gericht beleid op te reageren) heeft Nederland besloten de gaskraan in Groningen dicht te draaien en onder ogen gezien dat het oliedom is voor de gasvoorziening volledig afhankelijk te worden van Rusland.
    Alleen al om de laatste reden is een omschakeling naar duurzame energie onvermijdelijk. Mensen die dit wegwuiven als ‘klimaatgekte’ weten niet waarover ze praten.

    1. Baaz

     “Mensen die dit wegwuiven als ‘klimaatgekte’ weten niet waarover ze praten.”

     Ben ik natuurlijk niet met je eens. Meer dan 1000 miljard aftikken om de temperatuur 0,00007 graden naar beneden te krijgen is natuurlijk klinkklare onzin, dat moet je niet willen. Gelukkig wil FVD dat ook niet en deze partij is aan een flinke opmars bezig, getuige de ledengroei.

     De enige die niet weten waar ze over praten zijn de evangelisten van de klimaatverandering, die papegaaien iedereen napraten zonder zelf na te denken.

     1. Ernst Quispel

      Ik zie wel een herhaling van een standpunt maar niet een inhoudelijke reactie op mijn punt: acht u het sluiten van de gaskraan in Groningen onvermijdelijk en meent u dat we ons afhankelijk moeten maken van Russisch aardgas?

     2. Baaz

      Het niet beantwoorden van vragen komt jou toch niet vreemd over? Ik stel ze regelmatig en wanneer het erop aan komt blijft het stil.

      Maar ik ben natuurlijk de beroerdste niet.

      – 1) “(…) acht u het sluiten van de gaskraan in Groningen onvermijdelijk?”
      – 2) “(…) meent u dat we ons afhankelijk moeten maken van Russisch aardgas?”

      1) Sluiten kan op termijn een optie zijn, maar nu nog niet. Wel moeten de Groningers schadeloos gesteld worden
      2) Mede afhankelijk. Nederland is een exportland en wij doen gewoon zaken met Rusland, net als de rest van de wereld.

    2. wheelboy

     Quispel
     Ik ga er vanuit dat je niet verder als BLO bent gekomen .Want anders had je geweten dat heel het beleid wat op milieu gaat een farce is . Energie moet 24/7 gegarandeerd zijn .Windmolens en zonnepanelen (ik heb er 12 op mn dak liggen) garanderen niets zeker bij mist doen beide niets . Nederland heeft grote getijde gebieden daar ga je getijdencentrales bouwen .Dan begin je met je EU vrinden thorium reactoren te ontwikkelen en bouwen (ook uranium reactoren duren ong 10 jaar van bouw tot draaien ) .Dan ben je 20 jaar verder en heb je olie alleen nog als smeermiddel nodig . In die tussentijd zorg je ervoor dat huizen geisoleerd worden en aangepast worden . Maar nu halen ze bij de mensen het geld uit de zakken .Geld wat ze konden gebruiken voor hun huis te isoleren en aan te passen . Komt bij wat ik niet begrijp .Van wie zijn eigenlijk die centrales en windmolen parken .Ik krijg het idee dat wij ze betalen (windmolen parken ) en de energie reuzen de winsten in hun zak steken .

 12. Troelstra

  CO2-belasting is letterlijk en figuurlijk handel in gebakken lucht. Klimaathysterie = klimaatzwendel. En oplichters horen in de cel.

 13. wheelboy

  Zou het niet mooi zijn als het kabinet het geld wat de gaswinning nu nog opbrengt in een pot stort om NL te verduurzamen ? Daar getijde en Thorium reactoren van bouwen . En als er nog poen over is huizen van de mensen te verduurzamen ? Tenslotte is dit gas niet van het kabinet maar van alle NL .

  1. Ernst Quispel

   Thoriumractoren zijn geen reële optie. Het is onbegrijpelijk dat dit hier steeds als een alternatief naar voren wordt gebracht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.