Waarom stopte Merkel niet eerder wapenexport naar Saoedi-Arabië?

Niet de levens, die door explosies en moordpartijen aan een bruut einde kwamen deden Merkel tot actie overgaan, evenmin de grote hongersnood waardoor duizenden mensen in pure ellende en wanhoop leven. Maar, de Khashoggi-zaak was de druppel. Duitsland heeft besloten om wapenleveranties aan Saoedi-Arabië,  na drie jaar conflict in Yemen, stop te zetten. Waarom deed Merkel dit niet eerder?

Volgens Merkel is de zaak Khashoggi voldoende om de wapenleveranties te stoppen aan Saoedi-Arabië. Toen Prins Mohammad bin Salman al-Saoed eerder dit jaar topambtenaren en prinsen in het gevang stopte vond zij het nog niet nodig om iets te ondernemen. Toen was het vrij stil in Berlijn. Het is ironisch dat in het Yemen-conflict de EU en Merkel wederom falen om ook maar enigszins consistent en logisch over te komen. Niet alleen als je vanuit een humanistische wijze naar de situatie in Yemen kijkt is haar late besluit onbegrijpelijk. Iemand met principes had namelijk al eerder een besluit genomen en wapenexport gestopt. En vanuit een praktisch standpunt gezien is haar besluit dus vooral een teken van zwakte, de Saoedi’s zijn wellicht geen lieverdjes, maar dan had je eerder moeten ingrijpen.

Ook Marietje Schaak (D66, Europees Parlement) vond het eens tijd om haar principes te laten zien. Daarom berichtte ze op haar Twitter al een tijdje over het onderwerp. Zelfs zij stelt Merkels timing ter discussie, maar zoals Schaak terecht zegt: ‘beter laat dan nooit‘. En dit is illustratief  voor hoe de Europese leiders tegenwoordig zijn: papieren tijgers. Met persberichtleiderschap. Totaal los gezongen van iedere normale burgerrealiteit. Arriveren op hun werk doen ze in helikopters en dure Audi’s. De taal die zij spreken lijkt buitenaards en van andere categorie dan die van de ‘gewone man’.

Rutte zei onlangs ‘de onderste steen moet boven’ en ook Frankrijk en Engeland willen onderzoek. Waarom de zaak Khashoggi zoveel interessanter is voor de Europese leiders dan de duizenden kinderen die verhongeren blijft dan ook de vraag. Wat maakt deze ene journalist zo belangrijk in hun optreden in de media? Waarom wordt Khashoggi aangegrepen om uitspraken te doen over het conflict en de wapenexport stop te zetten? Want de burgeroorlog duurt al drie jaar in Yemen, en de rol van Saoedi-Arabië staat al veel langer ter discussie. Daar doet het verdwijnen van Khashoggi niets aan af. De vraag waarom ze niet eerder tot een juist besluit kwam blijft hangen, maar is een essentiële vraag om beter te begrijpen wat er nu precies in de hoofden van de Europese leiders schuilgaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Meester Kong

  Het is een tijdelijke leverings stop, prima van Merkel
  Trump heeft dat fatsoen niet eens.
  Lijkt mij beter daar eens aandacht aan te besteden.

  1. Steiner

   Lijkt Trump toch een beetje op Barack Obama.

   1. Meester Kong

    Klopt @Rudolf S, beiden Amerikaanse kapitalisten..

  2. Ritter

   Meester Kong

   Europa handelt met China; dat land is een van de grootste mensenrechtenschenders ter wereld en heeft overal maling aan.

   Kortom, hypocriet om nu Saudi Arabië te bekritiseren terwijl er met China gewoon handel word gedreven.

 2. Siemien

  Merkel is natuurlijk ook gewoon een gevangene van de geldzucht, er is natuurlijk een enorme hypocrisie in Europa..

  1. Robert Leiden

   Ben benieuwd wat je zegt als je geen 1.65 aan de pomp betaald maar 1.85.

   1. Siemien

    @RL helemaal niets natuurlijk, je kunt de auto immers ook gewoon wegdoen als het je niet zint en het openbaar vervoer of de fiets pakken..

    1. AS210854

     Als je in de randstad woont kun je dat wel zeggen. Als je op het platteland woont denk je daar toch iets anders over.

   2. Teunis Dokter

    Zegt u dat de accijnzen omlaag moeten? Dat ben ik met u eens. Ik betaal graag 10 cent per liter meer, als daarmee wordt bijgedragen aan vrede i.p.v. oorlog. Maar, als u benzine voor bloed wil, dan moet u dat vooral eerlijk zeggen.

    1. Meester Kong

     Ah een nieuwe reaguurder op DDS, welkom @Teun en houdt rekening met het Huisreglement.

     1. fockingworst

      @ kingkong als dit DE Teunis Dokter is, hoef je hem niet op de huisregels te wijzen..

     2. Meester Kong

      Hahahahaha………………………………..Worst 🙂

    2. Robert Leiden

     Het is alleen jammer dat als een regeringsleider het voortouw neemt om onpte schorten (niet te annuleren), het dan toch niet goed is, want Merkel=EU=altijd fout.
     De DDS reaguurders hier gaan gemakshalve voorbij aan de miljarden die VK levert en de tientallen miljarden die de VS levert. Zelfs de Belgen leveren voor honderden miljoenen.
     Maar Merkel doet het fout…

 3. Guus Geluk

  Toen de oorlog in Jemen gaande was danste Trump met het moordzuchtige islamitische regime de islamistische polonaise.

  1. droef

   Onze Koninklijke familie is daar ook kind aan huis maar Trump is het kwaad…..

   1. Guus Geluk

    Ik zal het u nog sterker vertellen: een groot deel van de Westerse wereld is er kind aan huis.

    1. droef

     Wat zit je dan te zeiken over Trump?

     1. Guus Geluk

      Omdat het artikel zeurt over Merkel.

     2. Eugenie de la Fleur

      Ik dacht dat Trump een verschil wilde maken. “Drain the swamp”. Weet je nog? Blijkbaar was dit verkiezingsbedrog nu hij toch net als de gemiddelde corrupte politicus blijkt te zijn

     3. droef

      Merkel verdient niet beter dan om bakken stront in figuurlijke zin over zich heen gestort te krijgen. Die helpt geheel Duitsland in de vernieling alsmede de buurlanden.

   2. Steiner

    Nu met die malle Trump is het wat betreft de oorlog in Jemen heel makkelijk om kritiek te leveren of hele domme opmerkingen te maken (hé Guus) maar tijdens het presidentschap van Obama hield iedereen zich stil.

 4. Eugenie de la Fleur

  Het hilarische is dat Trump die zogenaamd een ‘verschil wilde maken’ nu minder principes toont dan de politici die hij altijd beschuldigd heeft van opportunisme

  1. Ritter

   Eugenie de la Fleur

   De huidige machthebber probeert het land te moderniseren. Vandaar dat Trump zijn steun geeft aan deze man.

   Vergeet niet dat het Obama was die diep heeft gebogen voor de vorige machthebber die weinig voelde voor modernisering van het land.

   Enorm hypocriet van de veel media die nu veel ophef over deze zaak maken ( met de bedoeling Trump aan te vallen)

   Toen er in de straten van Iran enkele weken geleden betogers werden neergeschoten zwegen de media. Die hadden daar kennelijk geen probleem mee. Zelfs toen wilde veel Europese politici handel drijven met Iran.

 5. Ritter

  “Ook Marietje Schaak (D66, Europees Parlement) vond het eens tijd om haar principes te laten zien.”
  —————

  Maar als het Iran betreft en China ( beide landen zijn nog een graadje erger dan Saudi Arabië wat mensenrechtenschendingen betreft) heeft zij ineens geen principes meer. Want dan word er gewoon handel gedreven en zwijgt ze.

  De huidige machthebber van Saudi Arabie probeert het land te liberaliseren en te moderniseren. Het is juist zaak om hem daarbij te steunen.

  Wat Jemen betreft is het juist Iran die daar voor onrust zorgt door allerlei rebellen bewegingen te steunen.

  Kortom, wij moeten ons niet bemoeien met hoe men daar met elkaar omgaat. Het gaat daar op de “islamistische wijze” en iedere partij doet daaraan mee.

  Overigens was de journalist waar het allemaal om gaat een sympathisant van het Moslim Broederschap en steunde hij Hamas. Maar dat vertellen de gevestigde media er vaak niet bij.

  1. Troelstra

   Staat die foto van Sigrid al-Qaq in Iran je nog bij? Ze was helemaal ingezwachteld. Nederland sloeg daarmee een pleefiguur?

 6. Ritter

  De strijd in Jemen is een proxy oorlog tussen Iran en Saudi Arabië.

  Beide partijen plegen misdaden, zoals dat in de islamitische wereld gewoon is.

  En toch wilde het Europese bedrijfsleven en politici handel drijven met Iran. Zelfs toen er in de straten van de steden in Iran betogers werden doodgeschoten.

  Dus nogal hypocriet van Merkel nu kritiek uit te oefenen op Saudi Arabië.

 7. Ben Zine

  Als Merkel geen handel drijft met SA, dan heeft ze niet de centjes om het in Duitsland te “schaffen”, dus ze zal wel moeten. Miljoenen migranten zullen toch ergens van moeten worden betaald. Dat wordt nog eens een moreel dilemma voor onze “barmhartige” domineesdoos.

 8. pejoar

  Khashoggi had een bloedhekel aan de nieuwe kroonprins Salman.
  Waarom?
  Omdat hij vrouwen meer rechten wil geven en omdat hij zelfs Israël wilde erkennen.
  En dat zijn zaken die een moslimbroeder zoals Khashoggi (die bevriend was met Bin Laden) niet kan hebben.
  Dus het is mogelijk dat de kroonprins er mee te maken had.
  Maar Erdogan, ook een moslimbroeder ,heeft boter op zijn hoofd.
  Duizenden in de gevangenis vanwege een opstand die door Gülen geleid werd en waar hij vrachtwagens vol bewijs van heeft die niemand ooit gezien heeft.
  En de EU is een lachertje.
  Er gebeuren al honderden jaren rare zaken in S.A.
  En nu een fanatieke moslim,die af en toe iets schreef voor de Washington Post kwijt is,roepen ze moord en brand.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.