Moet de regering excuses maken voor het leed van 'moffenmeiden'?

Geen categorieokt 25 2018, 11:00
Net na de Tweede Wereldoorlog was de volkswoede groot. Alles wat ook maar iets met de nazi's te maken had werd aangepakt. Zo ook de jonge meisjes die zich inlieten met de bezetter. Vanwege de bezetting was het voor Nederlandse mannen moeilijker om aan een meisje te komen. De Nederlandse man was immers verslagen, zijn status verdwenen. De Duitse soldaten waren de baas op straat en hadden de meeste status. Ook het uitgaan was door sperzeit lastiger, waardoor meisjes waren aangewezen op de Duiters om te kunnen stappen. Ondertussen werd de Nederlandse man geïsoleerd en verraden omwille van 'voedselbonnen' en 'sigaretten'.
Als het aan Stichting Werkgroep Herkenning ligt maakt de Nederlandse regering excuses voor de mishandeling van de 'moffenmeiden'. De meisjes werden vernederd, verkracht en vastgezet. Deze wandaden werden niet alleen gepleegd door Jan met de Pet, maar ook door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, die de Nederlandse Staat vertegenwoordigden. Veel meisjes waren zo dom zich te laten verleiden door de bezetter en moesten het na de oorlog dus bekopen met sancties. Zo werden hun hoofden kaalgeschoren en werden er foto's gemaakt en verspreid. Niet via Megaupload.com, maar gewoon via privéverzamelleningen van mensen.
Ruim 140 000 vrouwen zouden relaties zijn aangegaan met deelhebbers van de nazi-staat. Het gaat hier dus niet om incidenten, maar om grootschalige liefdesaffaires met de bezetter. Dit bood de vrouwen voordelen zoals extra bonnen, veiligheid en status. Terwijl zij konden profiteren van de plunderingen van de Duiters, zaten de Nederlandse mannen zonder meisje alleen thuis. Of mochten zij zwoegen in onveilige fabrieken. Vaak onbewust en naïef gingen zij in zee met de jonge soldaten, die natuurlijk keurige uniformen droegen. Maar, die soldaten in mooie uniformen gedroegen zich ook als beesten en voerden tienduizenden inwoners van ons land af naar kampen, om daar te sterven.
Toen de Duitsers vertrokken werd dit afgereageerd op de meisjes. Dat verbaast natuurlijk niet. Het is een typisch verhaal van overleven tijdens een oorlog en vrouwen hebben daarvoor een wapen tussen hun benen, krachtiger dan een pistool. Ook in andere landen is het fenomeen van meisjes die heulen met vijanden bekend. Neem bijvoorbeeld de vrouwen uit Oost-Europa, die maar al te graag hun bed deelden met oprukkende Duitsers. Ook andersom gebeurde het toen de Russen kwamen. De Mannen in de gebieden waar gevochten werd kwamen er niet zo makkelijk van af. Hun male privilege bestond voornamelijk uit vechten en sterven. Maar de mooiste en knapste meisjes konden vaak wegkomen. Met andere woorden: je gaat gewoon niet met een man die deelneemt aan een agressieoorlog tegen je eigen medemensen, doe je dit wel dan ben je dan alleen naïef of ook kwaadaardig?
Dat het niet netjes was dat de moffenmeiden werden verkracht staat buiten kijf. Het was inderdaad fout dat de volksmassa zich zo losliet. Maar een excuus vanuit de regering gaat wel ver. Het kan niet zo zijn dat in de geschiedenis het beeld ontstaat dat het oké is om met plunderende troepen een relatie te hebben. En te doen alsof je er niets van af wist. Natuurlijk hadden de meisjes geen direct aandeel in het menselijk leed dat geschiedde, maar zij maakten het leven van de bezetter wel makkelijker en gaven deze zelfs enige legitimiteit middels hun relatie. Na de oorlog werd hun fout rechtgezet. Is het tijd voor Rutte om de fouten van de Nederlandse staat toe te geven? Wat is uw mening?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten